Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Τα 20+1 από τα πιο αγαπημένα μοντέρνα εστιατόρια - μεζεδοπωλεία στη Θεσσαλονίκη

Μεζέδες, ποτά, παρέες, όμορφη ατμόσφαιρα και απόλυτη διασκέδαση

 22/03/2024 10:20

Αφιέρωμα: Τα 20+1 από τα πιο αγαπημένα μοντέρνα εστιατόρια - μεζεδοπωλεία στη Θεσσαλονίκη

Όμορφα και ανεπιτήδευτα, με πραγματικό ενδιαφέρον για ποιοτικό φαγητό και καλό ποτό, τα μοντέρνα εστιατόρια - μεζεδοπωλεία επενδύουν στη μεγάλη ελληνική παράδοση της μοιρασιάς και της εξίσωσης «φαγητό ίσον διασκέδαση», απαντώντας με οικονομικό, ποιοτικό και χαρούμενο τρόπο στις απαιτήσεις του ελληνικού μας ταπεραμέντου.

Στην Θεσσαλονίκη τα σύχρονα μεζεδοπωλεία είναι πολυάριθμα και πάμε μαζί να γνωρίσουμε 20+1 από αυτά, που μας περιμένουν στην επόμενη έξοδο μας για φαγητό, ποτό και διασκέδαση!

Το Σπίτι του Πασσά

spiti-toy-passa1.jpg

Ευθεία πίσω από το Τουρκικό Προξενείο, εκεί όπου η Κασσάνδρου και η Ολυμπιάδος χωρίζονται κι ο δρόμος παίρνει την ανηφόρα προς την Άνω Πόλη, υπάρχει ένα σπίτι που δεν περνά απαρατήρητο και δεν είναι άλλο από «Το Σπίτι του Πασσά».

Ταβέρνα - κουτούκι από τις παλιές, από αυτές που φιλοξένησαν τουλάχιστον τρεις γενιές μέχρι σήμερα κι από τα τραπέζια της οποίας έχουν περάσει αμέτρητες παρέες φοιτητών, ζευγάρια, μεγαλύτεροι που συγκινούνται από αντίστοιχα στέκια. Όλα αυτά τα χρόνια, στα τραπέζια αυτά έχουν διαδραματισθεί πολλές μουσικές βραδιές αυτοσχέδιες και μη.

Ένας ξεχωριστός χώρος, που έχει τη δική του σημαντική ιστορία. Ξεκινώντας από προηγούμενους αιώνες συνεχίζει και γράφεται καθημερινά, στους δύο ορόφους του και την εξωτερική του αυλή, όπου οι μεζέδες πηγαίνουν κι έρχονται, συνοδεία οίνων από τον ελληνικό αμπελώνα. Μεζέδες ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, με έντονο το στοιχείο της Κρήτης στο μενού και με επιλογές που καλύπτουν όλες τις διατροφικές προτιμήσεις.

Η ιστορία του κτηρίου που έχει μείνει γνωστό ως «Το Σπίτι του Πασσά», είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε το μεγαλύτερο κομμάτι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 1917. Ο τότε παλιός Τουρκομαχαλάς, ακριβώς επάνω από το Τουρκικό Προξενείο, που σήμερα αποτελεί τις απαρχές της Άνω Πόλης στη σύγχρονή της μορφή, κάηκε τότε και ξαναχτίστηκε όσο γινόταν και με όσα μέσα υπήρχαν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 35, αρχές Άνω Πόλης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978785638

Ουζερί Λόλα

oyzeri-lola5.jpg

Στο «Ουζερί Λόλα» οι άνθρωποι παραμένουν ταπεινοί και δεν τους αρέσει να μιλούν πολύ για τον εαυτό τους. Τους ενδιαφέρει, κυρίως, να ξεχωρίζουν για την παρεϊστικη ατμόσφαιρα και την έντιμη εξυπηρέτηση που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια και που έχει συμβάλει σε αυτό, που για τους ίδιους είναι το πιο σημαντικό: να σχηματιστούν παρέες που γνωρίζουν, πλέον, η μία την άλλη και στο να γίνει το νούμερο 10 της οδού Αγαπηνού, ένα στέκι για ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος, ιδιαίτερα προσφιλές στους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης, αλλά και σε πολιτικούς, που μαζεύονται εδώ για να απολαύσουν το τσιπουράκι ή το ουζάκι τους, μαζί με εκλεκτούς μεζέδες.

Η ιστορία εδώ ξεκινά από το 1988, όταν ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, ο Καβαλιώτης Γιάννης Γκίνης, ξεκίνησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο κατάστημα ως καφενείο, αποκτώντας σταδιακά, τους πρώτους σταθερούς θαμώνες. Στα τέλη του 1991, τα δύο του παιδιά, Αντώνης και Λόλα, ανέλαβαν να μετατρέψουν το αρχικό καφενείο σε ουζερί, που κράτησε το όνομα του πατέρα τους έως το 2007, οπότε και βαπτίστηκε «Λόλα», από τη χρυσοχέρα ιδιοκτήτρια και μαγείρισσά του, που καταθέτει καθημερινά την ψυχή της στην κουζίνα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αντώνη, υπεύθυνο για τις δημόσιες σχέσεις, τις παραγγελίες, τους λογαριασμούς και γενικά τα όσα έχουν να κάνουν με τους εκτός κουζίνας χώρους. Και οι δύο αφιερώνουν καθημερινά τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, σε αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας τους και που οι ίδιοι πήγαν αρκετά βήματα πιο πέρα, ψηλά, στο μικρό αλλά γνωστό αυτό στενάκι της Αγαπηνού, που βρίσκεται απέναντι από την Καμάρα (κάτω από την Εγνατία) και που φτάνει μέχρι την Ιπποδρομίου, διασχίζοντας την Αλεξάνδρου Σβώλου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγαπηνού 10, περιοχή Καμάρας, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 276201

Λαδόκολλα Αστροφεγγιά

ladokolla-astrofeghghia1.jpg

Η ιστορία της συγκεκριμένης ελληνικής παραδοσιακής ταβέρνας ξεκινά από το 1983 στην πλατεία Ναυαρίνου αρχικά με την ονομασία «Τα Αδέλφια» όντας τότε ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της εποχής και του κέντρου της Θεσσαλονίκης γενικότερα. Από το 2007 και έπειτα βρίσκεται 20 μέτρα παραπλεύρως του πρώτου καταστήματος στον αριθμό 10 της πλατείας στην καρδιά της πόλης, με την επωνυμία «Λαδόκολλα Αστροφεγγιά».

Η φιλοσοφία της παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου καθώς συνταιριάζει τις αρετές της ελληνικής φιλοξενίας, με βαρύτητα στη φροντίδα και την εξυπηρέτηση των πελατών, μαζί με το μεράκι, το διαρκές χαμόγελο και την ευγένεια των ανθρώπων της, στοιχεία που συντελούν σε μια ευχάριστη γαστρονομική εμπειρία έντονα επηρεασμένη από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στις άριστες πρώτες ύλες από τους καλύτερους Έλληνες παραγωγούς.

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που επιζητά να περνάει αυτό το όμορφο και φιλόξενο κλίμα και στους πελάτες της, ενώ πλέον ο ιδιοκτήτης της Παναγιώτης Τσάμης σιγά σιγά δίνει τη σκυτάλη στον γιό του Πέτρο που αποτελεί τη νέα γενιά -παραμένοντας φυσικά στο πλευρό του- και έτσι η ιστορία της «Λαδόκολλας» συνεχίζει να γράφεται…

Στα τραπέζια της έχουν γραφτεί αμέτρητες ιστορίες πολλών γενεών των Θεσσαλονικέων καθώς για 40 χρόνια λογίζεται ως ένα από τα αγαπημένα τους σημεία συνάντησης, ενώ πολλοί φοιτητές την προτιμούν για να γιορτάσουν την ορκωμοσία τους ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πλατεία Ναυαρίνου 10, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 266432

Το Δίχτυ

to-dichti19.jpg

Όταν άνοιξε το εστιατόριο «Το Δίχτυ» στην πλατεία Άθωνος, μέσα στη δεκαετία του ’90, λίγα ήταν τα βολιώτικου στυλ μεζεδοπωλεία που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, ειδικά στο κέντρο. Αυτό ήταν και η αφορμή για τη δημιουργία του, καθώς ο Βολιώτικης καταγωγής ιδιοκτήτης του, Φώτης Λυκούρης, θέλησε να φέρει όλη τη φιλοσοφία της γενέτειράς του ως προς το μεζέ, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του ιστορικού κέντρου της συμπρωτεύουσας.

Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει να δημιουργείται ο πεζόδρομος στην περιοχή, να αναδεικνύεται η Άθωνος ως ένας προορισμός για τις καθημερινές αγορές και να αποκτούν τα στενά της μία πιο φροντισμένη μορφή. Θέλοντας να συμβάλουν στη διατήρηση της παράδοσης εν γένει, ο σημερινός ιδιοκτήτης μαζί με έναν φίλο του τότε Θεσσαλονικιό, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο, που σήμερα είναι από τα παλαιότερα της περιοχής και που εδώ και μία εικοσαετία, ανήκει αποκλειστικά, στον Φώτη Λυκούρη.

Η παράδοση του Βόλου ως προς τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο, κρατεί από τουλάχιστον έναν αιώνα πριν κι έχει να κάνει με την ευρύτερη παράδοση της αλιείας στην όμορφη πόλη της Μαγνησίας. Σε ένα παραθαλάσσιο αστικό κέντρο, με λιμάνι και καϊκια που ψάρευαν ήδη από τον περασμένο αιώνα, οι ψαράδες εθιμοτυπικά έφτιαχναν κακαβιές ή τηγάνιζαν κάποια από τα ψάρια που έβγαζαν, ως ένα γρήγορο γεύμα μετά το ψάρεμα, με λιτούς μεζέδες όπως τσίρο, τομάτα, αγγούρι, ελιά και σαρδέλα, το οποίο συνόδευαν με τσίπουρο από τον Τύρναβο της γειτονικής Λάρισας, στη φιλοσοφία του «να τσιμπήσουν κάτι», που θα τους άνοιγε την όρεξη, μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους για φαγητό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δήμητσα 18 και Δραγούμη, Πλατεία Άθωνος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 267063

Μουχαμπέτι SKG

moychampeti-skg1.jpg

Στα ήδη υπάρχοντα ρακάδικα, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα της Θεσσαλονίκης, το καθένα από τα οποία φέρει και τη δική του κουλτούρα, στις 15 Μαρτίου του 2023 ήρθε να προστεθεί ένας νέος χώρος, που αποτελεί μία κατηγορία από μόνος του: το Ρετσινάδικο «Μουχαμπέτι SKG».

Βρίσκεται στο νούμερο 4 της οδού Αμολιανής, στην Τριανδρία και είναι ένα εγχείρημα μοναδικό στο είδος του. Η φιλοσοφία του; Η εστίαση στις πολλές και καλές ρετσίνες που παράγει ο τόπος, σε συνδυασμό με ένα μενού ελληνικής κουζίνας, που βασίζεται καθαρά στις εποχές του χρόνου κι αλλάζει κάθε έξι μήνες.

Το πρώτο και μοναδικό αυτό ρετσινάδικο της Θεσσαλονίκης, άνοιξε από τους συνεταίρους Παναγιώτη Κακμή, απόφοιτο Σχολής Μαγειρικής και Σχολής Wine & Beer Sommelier και Κωνσταντίνο Κακαράντζα, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης, περίπου ένα χρόνο πριν, με σκοπό το να τιμήσουν το πανάρχαιο αυτό προϊόν, που λέγεται ρετσίνα.

Η έννοια του «ρετσινάδικου» στο «Μουχαμπέτι», έχει να κάνει με την προσφορά πολλών ετικετών του κεχριμπαρένιου χρώματος αυτού προϊόντος, που ωστόσο δεν τιμάται αρκετά, στους περισσότερους χώρους εστίασης της χώρας. Στην κάβα φιλοξενούνται, για την ώρα, δέκα διαφορετικές ετικέτες ρετσίνας, από τις πιο οικονομικές και προσιτές, μέχρι premium ετικέτες, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αμολιανής 4, Τριανδρία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 152120

Κλωθώ

klotho2.jpg

Το μεζεδοπωλείο – εστιατόριο «Κλωθώ» άνοιξε το 2020 στη συμβολή των οδών Γρυπάρη και Γαμβέττα, στην περιοχή της Ανάληψης, ως ένα από τα τολμηρά projects της πόλης, που έκαναν την αρχή τους εν μέσω εποχής κορονοϊού και ήδη έχει κερδίσει καρδιές, με τη δημιουργική, ελληνική και μεσογειακή του κουζίνα, τα χαρούμενα κι ευδιάθετα πρόσωπα και το γωνιακό, ήρεμο σημείο όπου βρίσκεται, κάτω ακριβώς από την πολύβουη Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το «Κλωθώ» ανήκει στη μαγείρισσα Ελένη Φωτίου, που δημιουργεί καθημερινά στην κουζίνα και το σύζυγό της, Αναστάσιο Κουκουλέκη, που είναι υπεύθυνος για τη σάλα και τη γενικότερη διαχείριση.

Τα πάντα, σχεδόν, στο χώρο είναι χειροποίητα, ακόμη και τα τραπεζοκαθίσματα, που οι ίδιοι έστησαν, αλλά και η ρετρό διακόσμηση, τα όμορφα σερβίτσια, το πλακάκι εποχής και τα παλ χρώματα, που δίνουν στο χώρο – παλιό καφενείο της περιοχής - αύρα άλλης εποχής.

Το ίδιο το σημείο ιδανικό, ένα αδιέξοδο στη συμβολή των δύο οδών όπου βρίσκεται, ακριβώς κάτω από την κεντρική Κωνσταντίνου Καραμανλή μεν, ήσυχο και ιδανικό για να απολαύσετε τα γεύματά σας δε, κι ας είναι μέσα στον αστικό ιστό. Πρόκειται για έναν comfort χώρο, ένα «παρεϊστικο» κουτούκι, που σέβεται την παράδοση με τις νοστιμιές του κι όχι μόνο.

Η φιλοσοφία στο «Κλωθώ» είναι το σπιτικό, προσεγμένο φαγητό, όχι απαραίτητα το μαγειρευτό και μόνο, αλλά τα χειροποίητα πιάτα και μεζέδες, που βγαίνουν πάντα φρέσκα, λίγα και καλά και πάντα καλομαγειρεμένα και προσεγμένα. Κάθε μέρα ξεκινούν από την αρχή, με νέα, φρέσκα υλικά και δημιουργίες που σας περιμένουν να τις δοκιμάσετε. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ι. Γρυπάρη 14 & Γαμβέττα 175, Aνάληψη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 301257

Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα

psarokatastasi-sti-friteza1.jpg

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η «Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα» έχει γίνει αγαπημένο στέκι των μερακλήδων που αγαπούν τις γεύσεις της θάλασσας. Αποκλειστικά για ψαροφαγία, διαλέγει και προσφέρει τα πιο φρέσκα που βγάζει η θάλασσα καθημερινά, τα καλομαγειρεύουν οι άνθρωποί της κι εσείς φεύγετε χορτάτοι και χαρούμενοι.

Στην Τούμπα, πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, η «Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα» έχει γίνει το μέρος που θες να βρεθείς ξανά και ξανά, όχι μόνο για το καλό φαγητό, αλλά και την ωραία παρεΐστικη ατμόσφαιρα, που έχει άρωμα από το νοσταλγικό παρελθόν και οι πελάτες έχουν την τιμητική τους, μια και οι ιδιοκτήτες αποκτούν προσωπικές σχέσεις μαζί τους.

Η κατάσταση στη «Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα» έχει ως εξής: Από το προηγούμενο βράδυ, οι ιδιοκτήτες επικοινωνούν απευθείας με τα καΐκια και νωρίς νωρίς παραλαμβάνουν τα καλύτερα της ημέρας. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, επιλέγονται με προσοχή και καταλήγουν στο πιάτο σας μαγειρεμένα κατάλληλα και γευστικά.

Μικρά και μεγαλύτερα ψάρια, από γαύρο και κουτσομούρα μέχρι γλώσσες, τσιπούρες και μπακαλιαράκια, μπαίνουν στο τηγάνι ή στη σχάρα, ανάλογα την προτίμηση και το μέγεθος και ευφραίνουν το μέσα σας με το πόση νοστιμιά χωράει στην απλότητα.

Περίφημη είναι και η πλούσια γαριδομακαρονάδα της αυθεντικής αυτής ψαροταβέρνας, ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, που είναι από τους πιο «δυνατούς» της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 30, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 900960

Esperando

esperando1.jpg

Το «Esperando», στην Επταλόφου 14 στην Τούμπα, είναι ένα μεζεδοπωλείο με ιστορία αλλά κι ένας χώρος όπου συναντώνται, γαστρονομικά κι αισθητικά, τρεις ήπειροι. Με ιστορία, επειδή στον ίδιο χώρο, που δημιουργήθηκε στο Μεσοπόλεμο από πρόσφυγες, στεγαζόταν για χρόνια -έως και το 2015, οπότε κι άνοιξε το γνωστό πλέον σε όλη την πόλη μεζεδοπωλείο- το εντευκτήριο της Μορφωτικής Ένωσης Νεολαίας Τούμπας (Μ.Ε.Ν.Τ.).

Σήμερα, η φιλοσοφία του χώρου, αντικατοπτρίζεται στο ίδιο του το όνομα: όπως η «εσπεράντο», που δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των λαών κατά τις εμπορικές συναλλαγές και είναι η πλέον διαδομένη διεθνής τεχνητή διάλεκτος, έτσι και το «Εsperando» της Τούμπας έχει να δείξει μία ποικιλία τόσο γαστρονομική – ο κατάλογός του περιλαμβάνει στοιχεία από τη Μεσόγειο, την Αραβία και τη Λατινική Αμερική - όσο και στη διακόσμησή του που, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων περιοχών, είναι πάντα πολύχρωμη και χαρούμενη.

Το «Esperando», είναι ένας all day χώρος, που ανοίγει από το πρωί με καφέ και brunch και στη συνέχεια προσφέρει φαγητό κάθε κατηγορίας, ιδανικό για ένα τσίπουρο το μεσημέρι, για κρασί ή ένα ελαφρύ κοκτέιλ το απόγευμα κι επιλογές από τη λίστα των επίσης διεθνούς προσανατολισμού κοκτέιλς το βράδυ, με γεύσεις από τρεις ηπείρους!

Είναι, όχι τυχαία, ένας από τους πιο καλόφημους χώρους εστίασης στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας. Είτε το επισκεφθούν μεσημέρι, είτε βράδυ, χειμώνα ή καλοκαίρι, για κοκτέιλ ή φαγητό, οι πελάτες μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι, τόσο από το μενού, όσο κι από το περιβάλλον και την άριστη εξυπηρέτηση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταλόφου 14, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 914231

Χοιρόφρενο

choirofreno1.jpg

Σε έναν όμορφο, ζεστό χώρο, στο 5 της Ικαρίας, στην Τούμπα, δημιουργήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, το «Χοιρόφρενο». Και παρά το… νεαρό της ηλικίας του -αν αναλογιστεί κανείς και τα δύο χρόνια εν μέσω covid- κέρδισε γρήγορα το κοινό της περιοχής και όχι μόνο, μια κι εκεί σπεύδουν πολλοί Θεσσαλονικείς που θέλουν να απολαύσουν ποιοτικά και νόστιμα κρεατικά.

Πρόκειται στην ουσία για μία οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας οι άνθρωποι αγαπούν το απλό, παραδοσιακό φαγητό και θέλουν να το προσφέρουν σωστά και με ποιότητα στους θαμώνες τους. Δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον, φόρεσαν το χαμόγελο και την καλή τους διάθεση και φρόντισαν να βρουν τρόπο να σας προσφέρουν το καλύτερο.

Για να εξασφαλίσουν την ποιότητα που επιδιώκουν, ο Κώστας Μυλωνάς και η σύζυγος του, Αλεξάνδρα Καρασαρίδου, αποφάσισαν να λειτουργήσουν με φιλοσοφία χασαποταβέρνας.

Έχοντας βαρύ πυροβολικό τα κρεατικά στο μενού τους, αποφάσισαν να προμηθεύονται την πρώτη ύλη ατόφια και να την επεξεργάζονται οι ίδιοι πριν το μαγείρεμά της. Το κρέας επιλέγεται με γνώμονα την εξαιρετική του ποιότητα και στη συνέχεια τεμαχίζεται και μαρινάρεται στην κουζίνα του «Χοιρόφρενο», ώστε να καλομαγειρευτεί όπως το έχουν φανταστεί ο Κώστας και η Αλεξάνδρα.

Στα δυνατά πιάτα του, το «Χοιρόφρενο» έχει σίγουρα τα σουτζουκάκια του που φτιάχνονται με μυστική συνταγή από τη Μικρά Ασία. Την συνταγή για τα περίφημα πολίτικα σουτζουκάκια την είχαν όλοι κι όλοι τρεις συνολικά στη Θεσσαλονίκη και σήμερα οι μόνοι που είναι ανοιχτοί για να μας την προσφέρουν απλόχερα είναι οι άνθρωποι του «Χοιρόφρενο». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ικαρίας 5, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 243655

Τρυγητής

trighitis6.jpg

Καλό φαγητό είναι εκείνο που σε αφήνει με μια αίσθηση πληρότητας, αλλά και με αναμνήσεις που θα σου δείξουν το δρόμο την επόμενη φορά για να το αναζητήσεις ξανά. Στον «Τρυγητή» αυτό το έχουν πετύχει και μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες, καθώς άνοιξε τις πόρτες του στους Θεσσαλονικείς μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

Στα Κωνσταντινουπολίτικα, σε έναν χώρο λιτό και σύγχρονο -αν και με στοιχεία από το παρελθόν, όπως το μωσαϊκό και οι ξύλινες καρέκλες παλαιού καφενείου- δημιουργούνται πιάτα με γεύσεις ελληνικές, οικείες και χειροποίητες από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η βάση για το καλό φαγητό σε αυτή τη σύγχρονη ταβέρνα είναι οι πρώτες ύλες. Πρέπει να είναι άριστες, στην εποχή τους και… διαθέσιμες. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εναλλάσσονται και τα πιάτα στον «Τρυγητή». Η κάρτα του μενού μικρή, με μία σταθερή βάση και με αρκετές προσθήκες που καθημερινά είναι διαφορετικές, ανάλογα με το τι καλό θα βρουν στην αγορά οι άνθρωποι του «Τρυγητή» και τι νέο θα εμπνευστούν από αυτό.

Τα πιάτα στον «Τρυγητή» δεν είναι «πειραγμένα», είναι αναθεωρημένα με έντονη γεύση παρελθόντος μακρινού. Αυτό τα κάνει δημιουργικά και στην πράξη ικανοποιούν με έναν τρόπο οικείο, ακόμη και όσους δεν έχουν γευτεί ξανά κάτι παρόμοιο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: 17ης Νοεμβρίου, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2317 700903

Ουζερί Αρα…Ζω

oyzeri-arazo1.jpg

Το ουζερί «Αρα…Ζω», στο νούμερο 58 της οδού Χαλκιδικής, στην περιοχή της Μπότσαρη, κάνει ένα ωραίο λογοπαίγνιο με το όνομά του που, από κάθε άποψη, σε κάνει να θέλεις να το επισκεφθείς. «Άρα ζω»; «Αράζω»; Όπως και να το ερμηνεύσει κανείς, η ουσία είναι μία και δυνατή: το τέως καφενείο, που άνοιξε προ δεκαετίας περίπου και μετουσιώθηκε σε ουζερί τα τελευταία τρία χρόνια, έχει να προσφέρει πολλές νοστιμιές, σε μεγάλες, value for money μερίδες και θα αποτελέσει ένα αγαπημένο σας στέκι, από όποιο σημείο της πόλης κι αν το επισκέπτεστε.

Το «Αρα…Ζω», είναι ένα συνοικιακό μαγαζί, που αρχικά υποδεχόταν τους πελάτες για να προσφέρει το καφεδάκι τους και σήμερα έχει γίνει γνωστό ως ουζερί και σε κόσμο που φτάνει εδώ κι από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης

Αυτό που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά, είναι ο ίδιος ο χώρος. Άνετος, ευχάριστος, φωτεινός και πολύχρωμος, διακοσμημένος με πολύ μεράκι από την ίδια την ιδιοκτήτρια, ένας χώρος ξεχωριστός και ιδιαίτερος, για όσους θέλουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό στη γειτονιά ή στην πόλη τους. Θα βρείτε θαμώνες ενός μεγάλου εύρους ηλικιών, από κάθε μεριά της Θεσσαλονίκης.

Η φιλοσοφία των ανθρώπων του «Αρα…Ζω», βασίζεται στην προσφορά φρέσκων κρεατικών της ώρας και νόστιμων θαλασσινών, πιάτων βασισμένων σε ποιοτικές πάντα πρώτες ύλες, σε πολύ οικονομικές τιμές και μεγάλες μερίδες, που θα σας χορτάσουν απόλυτα! Στο πλαίσιο της ποιότητας και της φροντίδας, δίνεται μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια που αφορά στο στήσιμο του κάθε πιάτου, ενώ σε καθημερινή βάση θα βρείτε στο μενού, διάφορες προσφορές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Χαλκιδικής 58, περιοχή Μπότσαρη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 042006

Ουζερί Ο Βούδας

oyzeri-o-voudas1.jpg

Με πέτρα, ξύλο και παλ χρώματα στα τραπεζοκαθίσματα και στους τοίχους του, το Ουζερί «Βούδας», στο νούμερο 24 της Μιαούλη, στην Καλαμαριά, θυμίζει κυκλαδίτικο σπίτι κι αποπνέει ηρεμία και μία διάθεση … «ζεν».

Το μενού του, απόλυτα βασισμένο στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, με αλιεύματα της περιοχής και της ευρύτερης κεντρικής Μακεδονίας, προδιαθέτει για μοναδικές γευστικές απολαύσεις, ενώ η ιδιοκτήτρια οικογένεια, με πατέρα πρώην ψαρά της Καλαμαριάς, φροντίζει να σας εξασφαλίζει, πάντα, τις καλύτερες πρώτες ύλες. Άλλωστε, τις ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε!

«Βούδα» αποκαλούσαν από παλιά τον κ. Νίκο, τον πατέρα της οικογένειας, όσοι τον γνώριζαν στην περιοχή της Καλαμαριάς, επειδή ήταν άνθρωπος ήρεμος και με σωματική δύναμη. Ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της περιοχής, ακολούθησε το επάγγελμα του ψαρά κι όταν το έφερε ο χρόνος, «Βούδας» ονομάστηκε και το ουζερί, που άνοιξε το 2001 στη Μιαούλη. Στήθηκε οικογενειακά, με την κόρη τους, Γιώτα, να είναι στο μαγαζί από 19 ετών και σήμερα να το έχει αναλάβει, έχοντας στο πλευρό της το σύζυγό της, Λάζαρο, στην υποδοχή και το σέρβις, τη μητέρα της να βοηθά στην κουζίνα και τον ίδιο τον κ. Νίκο να είναι, χάρη στην πείρα του, υπεύθυνος για τις αγορές.

Βασική πρώτη ύλη του μενού και φιλοσοφία του ουζερί «Ο Βούδας» είναι – τι άλλο; - τα καλά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την περιοχή, από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, αλλά κι από την Κατερίνη – από εκεί προέρχονται τα λαχταριστά ψητά χταπόδια, που θα δοκιμάσετε. Ο ήπιων χρωμάτων διάκοσμός του, σας βοηθά να χαλαρώσετε και να απολαύσετε κάθε γεύμα με την οικογένεια ή την παρέα σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μιαούλη 24, Καλαμαριά
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 442333

Ουζερί Πάνος

oyzeri-panos4.jpg

Μια φρεσκοκομμένη σαλάτα, ένα παστό ψαράκι, μία πατάτες τηγανητές κι ό,τι φρέσκο έχει βγάλει η θάλασσα, στο τηγάνι ή στη σχάρα -ανάλογα με τη διάθεση- μαζί με ένα ποτήρι ούζο, τσίπουρο ή δροσερή ρετσίνα, είναι αρκετά για να νιώσεις τυχερός, χαλαρός και χαρούμενος.

Με τέτοια απλά, αλλά πολύ νόστιμα πιάτα μας υποδέχεται χρόνια τώρα το ουζερί «Πάνος» στο 5 της Αλκαμένους, στη Χαριλάου και μας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ παράλληλα μας ανοίγει την όρεξη.

Από το 1984, ο Παναγιώτης Κουνδής, κατά κόσμον Πάνος, διατηρεί το ουζερί του, που τότε ξεκίνησε ως καφενείο, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Τότε ως καφενείο, παραδοσιακό, με τον μεζέ του, τράβηξε τον κόσμο με τα απλά και νόστιμά του. Το 2006 έγινε μια πιο ξεκάθαρη στροφή σε ουζερί, το οποίο ο κόσμος αγάπησε και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα της Θεσσαλονίκης. Τότε ήταν μάλιστα που ο Πάνος συνεταιρίστηκε με τον Σταύρο Ισαακίδη, ιδιοκτήτη του ουζερί μέχρι και σήμερα.

Στο ουζερί «Πάνος» θα βρείτε κλασικά, παραδοσιακά πιάτα ελληνικής κουζίνας, με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Φυσικά, υπάρχουν και επιλογές σε κρεατικά, με πρωταγωνιστή τους κεφτέδες, που είναι χειροποίητοι. Ένα πιάτο με κεφτέδες άλλωστε ταιριάζει στο τραπέζι ό,τι κι αν περιλαμβάνει το υπόλοιπο μενού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αλκαμένους 5, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 321638

Το Ρέμα

to-rema1.jpg

Η ταβέρνα το Ρέμα δημιουργήθηκε το 1985 από το νεανικό ενθουσιασμό και την ανάγκη τότε για βιοπορισμό τριών ζευγαριών που συνδέονταν μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς, ενώ από το 2000 και μετά, συνεχίστηκε από τη Σταυρούλα Κεϊσίδου και το Χρήστο Παπαδόπουλο.

Το πιο καινοτόμο στοιχείο της που τη χαρακτήρισε για αρκετές γενιές ήταν ο κοινωνικο-πολιτικός χαρακτήρας του μενού, καθώς ονομάτιζαν τα πιάτα ανάλογα με τα γεγονότα και τα πρόσωπα που στιγμάτιζαν την εκάστοτε εποχή πάντα με σαρκαστική διάθεση, προκαλώντας τον κόσμο σε σκέψη και χαμόγελο παρέα με το γεύμα του.

Μπορούσες να διαλέξεις μια «Παπαρήγα» ή « Τα μπούτια της Μιμής» για το ορεκτικό σου, αλλά και μια «Πολιτική Άνοιξη» ή μια «Νέα Τάξη Πραγμάτων» για κυρίως πιάτο και στην ουσία πάντρευαν τα πιάτα με τα γεγονότα σε μια εποχή με έντονα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, κάτι που ενθουσίασε τον κόσμο και η ταβέρνα άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή τόσο στα περιοδικά όσο και στην τηλεόραση με το σλόγκαν «Η Πολιτική Τρώγεται».

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της για εκείνη την εποχή είναι ότι δούλευε συνεταιριστικά προϊόντα με αποτέλεσμα να μπορείς να βρίσκεις κρασί, τσίπουρο, ούζο, ρετσίνα από πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Το Ρέμα υπήρξε αγαπημένο στέκι φοιτητών, μουσικών, αθλητικών ομάδων, πανεπιστημιακών και πολιτικών προσώπων της πόλης τη δεκαετία του ’90 καθώς είχε μια έντονη πολιτικοποιημένη άποψη όπως και μενού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ιωάννη Πασαλίδη 2, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 901286

Ζαΐρ 79

zair-791.jpg

To Μεζεδοπωλείο «Ζαϊρ 79», στο νούμερο 26 της οδού Ίμβρου στην Κάτω Τούμπα, αποτελεί ένα από τα πιο καθαρά παραδοσιακά στέκια της πόλης, με 44 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη γαστρονομική της ιστορία. Έχοντας ανοίξει το 1979 από τον Κοσμά Κάτσικα, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, Χαράλαμπου Κάτσικα, που συνεχίζει σήμερα την παράδοση με τη σύζυγό του Ειρήνη στο πλευρό του, έχει αποτελέσει, όλα αυτά τα χρόνια, σημείο αναφοράς για εκατοντάδες φοιτητές αρχικά και στη συνέχεια για τις οικογένειες των ίδιων αλλά και για πολλούς ακόμη θαμώνες.

Διατηρεί σχεδόν αυτούσια την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού καφενείου με πινελιές σύγχρονης αισθητικής κι αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της ευρύτερης περιοχής. Τόσο για το πλούσιο μενού του, όσο και για τη σταθερότητα και πίστη στην αρχική του φιλοσοφία, που δεν είναι άλλη από το να νιώθει ο κάθε επισκέπτης σαν στο σπίτι του, χάρη στις καλομαγειρεμένες, σπιτικές συνταγές του.

Το σημερινό μεζεδοπωλείο «Ζαϊρ» άνοιξε το 1979 ως καφενείο και για χρόνια παρέμεινε ιδιαίτερα αγαπητό σε φοιτητές από όλη την πόλη, που το είχαν κάνει στέκι τους. Πήρε το όνομά του από το Ζαϊρ της Αφρικής, όπου είχε ζήσει για 16 χρόνια ο πρώτος του ιδιοκτήτης κι αποτέλεσε επίσης στέκι για Θεσσαλονικείς που είχαν ζήσει ή ζούσαν στην ίδια περιοχή, όταν επισκέπτονταν την πόλη.

Ως καφενείο σέρβιρε μικρούς μεζέδες, όπως αχνιστά ψαράκια, αλίπαστα, τυριά, λουκάνικο κι απλή σαλάτα τομάτα κι αγγούρι και ήταν ιδανικό και για καφέ, αλλά και για ένα ουζάκι ή τσίπουρο με μεζέ, καθώς και για τάβλι και χαρτιά, για τους λάτρεις του είδους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίμβρου 26, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 929961

Μεζεδοπωλείο Μαρίνα

mezedopolio-marina1.jpg

Από το 2012 που λειτουργούσε στα δυτικά της Θεσσαλονίκης ως παραδοσιακό καφενείο, με λίγα τραπεζάκια, μερακλίδικο καφέ και μεζεδάκια για τσίπουρο και ρετσίνα, ήταν ήδη ένα αγαπητό στέκι. Το 2018 μετακόμισε λίγο παραδίπλα, στην ίδια περιοχή, αυτή του Κορδελιού και το «Μεζεδοπωλείο Μαρίνα» έγινε πόλος έλξης για όσους αγαπούν το καλό, σπιτικό φαγητό. Εκείνο που μέσα στην απλότητά του κρύβει περίσσιο μεράκι και πολλή αγάπη.

Μεζεδάκια λαχταριστά για τη μέση, αλλά και πλούσιες μερίδες πιάτων της ώρας, αλλά και μαγειρευτών, γίνονται η… ατραξιόν του μεζεδοπωλείου, που συνήθως θα το βρείτε γεμάτο από παρέες που απολαμβάνουν τα νόστιμα πιάτα, αλλά και το οικείο, φιλικό περιβάλλον για το οποίο έχει φροντίσει η Μαρίνα και ο γιος της, Στέφανος.

Στο «Μεζεδοπωλείο Μαρίνα» θα βρείτε επιλογές για όλα τα γούστα. Κρεατικά και ψαράκια, όλα φρέσκα και διαλεχτά, μαγειρεύονται, όπως μαγειρεύει η Μαρίνα στο σπίτι της, με καλές πρώτες ύλες και μεράκι, για να φτάσουν στο τραπέζι σας λαχταριστά και νόστιμα.

Οι αλοιφές και τα ορεκτικά, όλα χειροποίητα. Σε αυτό το μεζεδοπωλείο δεν σερβίρονται «ετοιματζίδικα» πιάτα. Αν ζητήσετε μεζέδες έχετε δύο διαφορετικές επιλογές, μία με θαλασσινά και μία με κρεατικά. Πέντε πιατάκια στο σύνολο διαφορετικά κάθε φορά θα συνοδεύσουν το τσίπουρο και τη ρετσίνα όπως τους πρέπει.

Τα ψαράκια που θα βρείτε είναι μικρά, για τηγάνι. Γαύρος, κουτσομούρα και μπακαλιαράκια είναι από τις κλασικές επιλογές, ενώ και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι από τα δυνατά πιάτα. Οι ουρές πεσκανδρίτσας σαγανάκι υποδειγματικό πιάτο στο «Μεζεδοπωλείο Μαρίνα». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 93, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 704200

Μεζεδάδικο Πέτρινο

mezedadiko-petrino4.jpg

Στο «Πέτρινο» ξέρουν από καλό σπιτικό φαγητό. Ξέρουν κι από φιλοξενία. Γι’ αυτό από το 1997 που λειτουργεί αυτή η οικογενειακή επιχείρηση, έχει φανατικούς θαμώνες και συνεχώς αποκτά νέους. Το καλό φαγητό, το ευχάριστο κλίμα, και οι προσιτές τιμές κατατάσσουν το «Πέτρινο» σε ένα από τα αγαπημένα των Θεσσαλονικέων.

Στα Κάστρα τοποθετημένο όλα αυτά τα χρόνια, το «Πέτρινο» είναι ο ορισμός της αυθεντικής ελληνικής ταβέρνας, στην οποία θα βρείτε κρεατικά και ψαρικά καλομαγειρεμένα και θα συνοδεύσετε με χύμα κρασάκι, τσίπουρο ή μπύρα για να ευχαριστηθεί η ψυχή σας. Όταν σας καλοδεχτεί η Μαμά Σούλα, θα καταλάβετε αμέσως πώς σε αυτό το ταβερνάκι θα περάσετε όμορφα και θα το προτιμήσετε ξανά και ξανά.

Ζεστός χώρος εσωτερικά, με την πέτρα και το ξύλο να προσφέρουν μία όμορφη αίσθηση, ειδικά για τις μέρες και τις νύχτες του χειμώνα, ενώ η γλυκιά πράσινη αυλή του είναι ότι πιο ιδανικό για να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας, τις ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες. Ένα χώρος με κράμα εικόνων και αρωμάτων που θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο και θα σας θυμίσουν τις όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες που έχετε αγαπήσει.

Στο «Πέτρινο» θα γευτείτε νόστιμα, παραδοσιακά πιάτα που φτιάχνονται όλα με αγάπη και με τα καλύτερα υλικά. Αν είστε λάτρης του κρέατος, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το χοιρινό κότσι. Φουρνισμένο και λαχταριστό γίνεται ανάρπαστο. Το ίδιο και το κλασικό κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο. Πιρουνιά και απόλαυση. Την τιμητική έχει και η πανσετομπριζόλα στα κάρβουνα, ενώ από το τραπέζι δεν γίνεται να λείπουν οι κεφτέδες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πελοποννήσου 4, Άνω Πόλη - Κάστρα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 210811

Ουτοπία

oytopia1.jpg

Δεν υπάρχει ωραιότερο φαγητό από το οικείο, από εκείνο που σε χορταίνει γεύση και αναμνήσεις. Συνήθως απλό, αλλά πάντα μαγειρεμένο με τα καλύτερα υλικά και φυσικά με περίσσια αγάπη. Έτσι ακριβώς είναι το φαγητό στην «Ουτοπία», νόστιμο με δημιουργικές πινελιές και καλομαγειρεμένο. Ελληνικές, μεσογειακές γεύσεις με ευρωπαϊκές επιρροές ανακατεύονται με μπόλικο μεράκι και πολλή αγάπη για να φτάσουν στο τραπέζι σας νόστιμα πιάτα που ευωδιάζουν… θαλπωρή.

Η «Ουτοπία» ξεκίνησε να λειτουργεί αρχικά το 2014 στο κέντρο της πόλης και το 2018 μεταφέρθηκε στη σημερινή της διεύθυνση στο 37 της Ορέστου στην περιοχή της Ανάληψης. Κατά τα άλλα δεν έχουν αλλάξει πολλά από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, καθώς ο ενθουσιασμός για την δημιουργία καλού φαγητού παραμένει ίδιος.

Στόχος η διαρκής προσφορά νόστιμου, ποιοτικού φαγητού σε έναν όμορφο, ζεστό χώρο, σε μια ήσυχη γειτονιά της πόλης σε πεζόδρομο, με έντονο το πράσινο στοιχείο που δίνει στην «Ουτοπία» μία ιδιαίτερη αισθητική ειδικά τις ημέρες με καλοκαιρία στην πόλη.

Στην «Ουτοπία» η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, το κλίμα φιλικό και το φαγητό, αλλά και η εξυπηρέτηση έχουν μια νοσταλγική διάθεση. Όλο αυτό δημιουργεί μια γλυκιά οικειότητα που βγαίνει και στα πιάτα της. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ορέστου 37, περιοχή Ανάληψης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 241856

Όχι άλλα βάσανα

ochi-alla-vasana1.jpg

Σε μία εποχή που η καθημερινότητα έχει τις δυσκολίες της, το να σου υπόσχεται κάποιος «όχι άλλα βάσανα» είναι μεγάλο πράγμα. Γι’ αυτό και το μεζεδοπωλείο «Όχι άλλα βάσανα» στην περιοχή της Μπότσαρη, στη Θεσσαλονίκη, έχει φανατικούς θαμώνες που αγαπούν να το επισκέπτονται για μεζέ και φαγητό, που σου φτιάχνει τη μέρα και σε κάνει να νιώθεις -για λίγο έστω- ξένοιαστος. Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν όμως, δεν είναι μόνο το φαγητό, που το πετυχαίνει αυτό, αλλά και οι άνθρωποί του.

Το μεζεδοπωλείο «Όχι άλλα βάσανα» λειτουργεί από το 2011 με ένα μικρό σχήμα προσωπικού, που αποτελεί πλέον οικογένεια και σερβίρει καλό φαγητό και… θαλπωρή. Με έμφαση σε ό,τι βγάζει η θάλασσα, αλλά και ορισμένες επιλογές κρεατικών, η ομάδα του μαγειρεύει νόστιμο, σπιτικό φαγητό, σε ένα συνοικιακό στέκι με φιλική, παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Στο «Όχι άλλα βάσανα» εκτιμούν και σέβονται τις πρώτες ύλες κι έτσι διαλέγουν τα καλύτερα για τα μαγειρέματά τους από ψαροκάικα και μικρούς προμηθευτές της γειτονιάς τους. Κατά κύριο λόγο στο μενού θα βρείτε ψάρια και θαλασσινά, αλλά δεν λείπουν και επιλεγμένες προτάσεις κρεατικών.

Ορεκτικά, αλοιφές, σαλάτες, όλα τους χειροποίητα με άρωμα… μαμάς. Γιατί το φαγητό στο «Όχι άλλα βάσανα» είναι σπιτικό, μαγειρεμένο με αγάπη για να φεύγει ο πελάτης πάντα ευχαριστημένος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Σόλωνος 21, περιοχή Μπότσαρη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 854433

Ο Παππάς

o-pappas1.jpg

Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τα συνοικιακά μαγαζιά. Τα μαγαζιά της γειτονιάς σου, των οποίων οι άνθρωποι σε ξέρουν, σε φροντίζουν και σε καλοδέχονται σαν να πηγαίνεις σε σπίτι φίλου.

Ένα τέτοιο μαγαζί είναι και το καφενείο – ουζερί «Ο Παππάς» στη Χαριλάου, δίπλα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ανοιχτό από το 2013, σερβίρει καθημερινά από νωρίς το πρωί, καφέ, τσίπουρο και μεζέ, αλλά και νόστιμο φαγητό.

Το ουζερί «Ο Παππάς» ξεκίνησε ως καφενείο πού σέρβιρε όμως και μεζέδες για όποιον ήθελε να συνοδεύσει το τσίπουρο, τη μπύρα ή το κρασί του. Τα πιάτα του όμως ήταν τόσο προσεγμένα, που γρήγορα έγινε αγαπητό και για το φαγητό του. Ρόλο μεγάλο βέβαια έπαιξε και η εξαιρετική εξυπηρέτηση των ανθρώπων του, σε συνδυασμό με την ευχάριστη ατμόσφαιρα του χώρου.

Αυτό που κάνει το φαγητό στο ουζερί «Ο Παππάς» ξεχωριστό είναι πώς είναι τίμιο και προσεγμένο. Νόστιμα, καλομαγειρεμένα πιάτα, καλές πρώτες ύλες και προσιτές τιμές.

Από τα μεζεκλίκια μέχρι τα κυρίως, όλα τους είναι ένα κι ένα για τη μέση, αλλά και για κυρίως γεύμα και οι επιλογές ανάμεσα σε κρέας και ψάρι τόσες όσες χρειάζονται για ένα καλοστημένο τραπέζι.

Αντζούγιες, σκουμπρί, παστή σαρδέλα, ντολμαδάκια, παστουρμαδοπιτάκια, μπουγιουρντί, σαγανάκι, κασεροκροκέτες, γίγαντες, πίκλες, αλοιφές και φρέσκες σαλάτες έρχονται σε ποικιλία για να απολαύσετε το ποτό σας με καλή συνοδεία, αλλά και σε μερίδες για την μέση. Μην ξεχάσετε και την ψητή μελιτζάνα που είναι από τα αγαπημένα ορεκτικά στο ουζερί «Ο Παππάς». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανακρέοντος 12, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 302356






















Όμορφα και ανεπιτήδευτα, με πραγματικό ενδιαφέρον για ποιοτικό φαγητό και καλό ποτό, τα μοντέρνα εστιατόρια - μεζεδοπωλεία επενδύουν στη μεγάλη ελληνική παράδοση της μοιρασιάς και της εξίσωσης «φαγητό ίσον διασκέδαση», απαντώντας με οικονομικό, ποιοτικό και χαρούμενο τρόπο στις απαιτήσεις του ελληνικού μας ταπεραμέντου.

Στην Θεσσαλονίκη τα σύχρονα μεζεδοπωλεία είναι πολυάριθμα και πάμε μαζί να γνωρίσουμε 20+1 από αυτά, που μας περιμένουν στην επόμενη έξοδο μας για φαγητό, ποτό και διασκέδαση!

Το Σπίτι του Πασσά

spiti-toy-passa1.jpg

Ευθεία πίσω από το Τουρκικό Προξενείο, εκεί όπου η Κασσάνδρου και η Ολυμπιάδος χωρίζονται κι ο δρόμος παίρνει την ανηφόρα προς την Άνω Πόλη, υπάρχει ένα σπίτι που δεν περνά απαρατήρητο και δεν είναι άλλο από «Το Σπίτι του Πασσά».

Ταβέρνα - κουτούκι από τις παλιές, από αυτές που φιλοξένησαν τουλάχιστον τρεις γενιές μέχρι σήμερα κι από τα τραπέζια της οποίας έχουν περάσει αμέτρητες παρέες φοιτητών, ζευγάρια, μεγαλύτεροι που συγκινούνται από αντίστοιχα στέκια. Όλα αυτά τα χρόνια, στα τραπέζια αυτά έχουν διαδραματισθεί πολλές μουσικές βραδιές αυτοσχέδιες και μη.

Ένας ξεχωριστός χώρος, που έχει τη δική του σημαντική ιστορία. Ξεκινώντας από προηγούμενους αιώνες συνεχίζει και γράφεται καθημερινά, στους δύο ορόφους του και την εξωτερική του αυλή, όπου οι μεζέδες πηγαίνουν κι έρχονται, συνοδεία οίνων από τον ελληνικό αμπελώνα. Μεζέδες ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, με έντονο το στοιχείο της Κρήτης στο μενού και με επιλογές που καλύπτουν όλες τις διατροφικές προτιμήσεις.

Η ιστορία του κτηρίου που έχει μείνει γνωστό ως «Το Σπίτι του Πασσά», είναι άμεσα συνυφασμένη με τη μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε το μεγαλύτερο κομμάτι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, τον Αύγουστο του 1917. Ο τότε παλιός Τουρκομαχαλάς, ακριβώς επάνω από το Τουρκικό Προξενείο, που σήμερα αποτελεί τις απαρχές της Άνω Πόλης στη σύγχρονή της μορφή, κάηκε τότε και ξαναχτίστηκε όσο γινόταν και με όσα μέσα υπήρχαν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αποστόλου Παύλου 35, αρχές Άνω Πόλης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6978785638

Ουζερί Λόλα

oyzeri-lola5.jpg

Στο «Ουζερί Λόλα» οι άνθρωποι παραμένουν ταπεινοί και δεν τους αρέσει να μιλούν πολύ για τον εαυτό τους. Τους ενδιαφέρει, κυρίως, να ξεχωρίζουν για την παρεϊστικη ατμόσφαιρα και την έντιμη εξυπηρέτηση που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια και που έχει συμβάλει σε αυτό, που για τους ίδιους είναι το πιο σημαντικό: να σχηματιστούν παρέες που γνωρίζουν, πλέον, η μία την άλλη και στο να γίνει το νούμερο 10 της οδού Αγαπηνού, ένα στέκι για ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος, ιδιαίτερα προσφιλές στους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης, αλλά και σε πολιτικούς, που μαζεύονται εδώ για να απολαύσουν το τσιπουράκι ή το ουζάκι τους, μαζί με εκλεκτούς μεζέδες.

Η ιστορία εδώ ξεκινά από το 1988, όταν ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, ο Καβαλιώτης Γιάννης Γκίνης, ξεκίνησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο κατάστημα ως καφενείο, αποκτώντας σταδιακά, τους πρώτους σταθερούς θαμώνες. Στα τέλη του 1991, τα δύο του παιδιά, Αντώνης και Λόλα, ανέλαβαν να μετατρέψουν το αρχικό καφενείο σε ουζερί, που κράτησε το όνομα του πατέρα τους έως το 2007, οπότε και βαπτίστηκε «Λόλα», από τη χρυσοχέρα ιδιοκτήτρια και μαγείρισσά του, που καταθέτει καθημερινά την ψυχή της στην κουζίνα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αντώνη, υπεύθυνο για τις δημόσιες σχέσεις, τις παραγγελίες, τους λογαριασμούς και γενικά τα όσα έχουν να κάνουν με τους εκτός κουζίνας χώρους. Και οι δύο αφιερώνουν καθημερινά τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, σε αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας τους και που οι ίδιοι πήγαν αρκετά βήματα πιο πέρα, ψηλά, στο μικρό αλλά γνωστό αυτό στενάκι της Αγαπηνού, που βρίσκεται απέναντι από την Καμάρα (κάτω από την Εγνατία) και που φτάνει μέχρι την Ιπποδρομίου, διασχίζοντας την Αλεξάνδρου Σβώλου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγαπηνού 10, περιοχή Καμάρας, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 276201

Λαδόκολλα Αστροφεγγιά

ladokolla-astrofeghghia1.jpg

Η ιστορία της συγκεκριμένης ελληνικής παραδοσιακής ταβέρνας ξεκινά από το 1983 στην πλατεία Ναυαρίνου αρχικά με την ονομασία «Τα Αδέλφια» όντας τότε ένα από τα δημοφιλέστερα εστιατόρια της εποχής και του κέντρου της Θεσσαλονίκης γενικότερα. Από το 2007 και έπειτα βρίσκεται 20 μέτρα παραπλεύρως του πρώτου καταστήματος στον αριθμό 10 της πλατείας στην καρδιά της πόλης, με την επωνυμία «Λαδόκολλα Αστροφεγγιά».

Η φιλοσοφία της παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου καθώς συνταιριάζει τις αρετές της ελληνικής φιλοξενίας, με βαρύτητα στη φροντίδα και την εξυπηρέτηση των πελατών, μαζί με το μεράκι, το διαρκές χαμόγελο και την ευγένεια των ανθρώπων της, στοιχεία που συντελούν σε μια ευχάριστη γαστρονομική εμπειρία έντονα επηρεασμένη από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στις άριστες πρώτες ύλες από τους καλύτερους Έλληνες παραγωγούς.

Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που επιζητά να περνάει αυτό το όμορφο και φιλόξενο κλίμα και στους πελάτες της, ενώ πλέον ο ιδιοκτήτης της Παναγιώτης Τσάμης σιγά σιγά δίνει τη σκυτάλη στον γιό του Πέτρο που αποτελεί τη νέα γενιά -παραμένοντας φυσικά στο πλευρό του- και έτσι η ιστορία της «Λαδόκολλας» συνεχίζει να γράφεται…

Στα τραπέζια της έχουν γραφτεί αμέτρητες ιστορίες πολλών γενεών των Θεσσαλονικέων καθώς για 40 χρόνια λογίζεται ως ένα από τα αγαπημένα τους σημεία συνάντησης, ενώ πολλοί φοιτητές την προτιμούν για να γιορτάσουν την ορκωμοσία τους ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πλατεία Ναυαρίνου 10, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 266432

Το Δίχτυ

to-dichti19.jpg

Όταν άνοιξε το εστιατόριο «Το Δίχτυ» στην πλατεία Άθωνος, μέσα στη δεκαετία του ’90, λίγα ήταν τα βολιώτικου στυλ μεζεδοπωλεία που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, ειδικά στο κέντρο. Αυτό ήταν και η αφορμή για τη δημιουργία του, καθώς ο Βολιώτικης καταγωγής ιδιοκτήτης του, Φώτης Λυκούρης, θέλησε να φέρει όλη τη φιλοσοφία της γενέτειράς του ως προς το μεζέ, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του ιστορικού κέντρου της συμπρωτεύουσας.

Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει να δημιουργείται ο πεζόδρομος στην περιοχή, να αναδεικνύεται η Άθωνος ως ένας προορισμός για τις καθημερινές αγορές και να αποκτούν τα στενά της μία πιο φροντισμένη μορφή. Θέλοντας να συμβάλουν στη διατήρηση της παράδοσης εν γένει, ο σημερινός ιδιοκτήτης μαζί με έναν φίλο του τότε Θεσσαλονικιό, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο, που σήμερα είναι από τα παλαιότερα της περιοχής και που εδώ και μία εικοσαετία, ανήκει αποκλειστικά, στον Φώτη Λυκούρη.

Η παράδοση του Βόλου ως προς τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο, κρατεί από τουλάχιστον έναν αιώνα πριν κι έχει να κάνει με την ευρύτερη παράδοση της αλιείας στην όμορφη πόλη της Μαγνησίας. Σε ένα παραθαλάσσιο αστικό κέντρο, με λιμάνι και καϊκια που ψάρευαν ήδη από τον περασμένο αιώνα, οι ψαράδες εθιμοτυπικά έφτιαχναν κακαβιές ή τηγάνιζαν κάποια από τα ψάρια που έβγαζαν, ως ένα γρήγορο γεύμα μετά το ψάρεμα, με λιτούς μεζέδες όπως τσίρο, τομάτα, αγγούρι, ελιά και σαρδέλα, το οποίο συνόδευαν με τσίπουρο από τον Τύρναβο της γειτονικής Λάρισας, στη φιλοσοφία του «να τσιμπήσουν κάτι», που θα τους άνοιγε την όρεξη, μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους για φαγητό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δήμητσα 18 και Δραγούμη, Πλατεία Άθωνος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 267063

Μουχαμπέτι SKG

moychampeti-skg1.jpg

Στα ήδη υπάρχοντα ρακάδικα, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα της Θεσσαλονίκης, το καθένα από τα οποία φέρει και τη δική του κουλτούρα, στις 15 Μαρτίου του 2023 ήρθε να προστεθεί ένας νέος χώρος, που αποτελεί μία κατηγορία από μόνος του: το Ρετσινάδικο «Μουχαμπέτι SKG».

Βρίσκεται στο νούμερο 4 της οδού Αμολιανής, στην Τριανδρία και είναι ένα εγχείρημα μοναδικό στο είδος του. Η φιλοσοφία του; Η εστίαση στις πολλές και καλές ρετσίνες που παράγει ο τόπος, σε συνδυασμό με ένα μενού ελληνικής κουζίνας, που βασίζεται καθαρά στις εποχές του χρόνου κι αλλάζει κάθε έξι μήνες.

Το πρώτο και μοναδικό αυτό ρετσινάδικο της Θεσσαλονίκης, άνοιξε από τους συνεταίρους Παναγιώτη Κακμή, απόφοιτο Σχολής Μαγειρικής και Σχολής Wine & Beer Sommelier και Κωνσταντίνο Κακαράντζα, με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εστίασης, περίπου ένα χρόνο πριν, με σκοπό το να τιμήσουν το πανάρχαιο αυτό προϊόν, που λέγεται ρετσίνα.

Η έννοια του «ρετσινάδικου» στο «Μουχαμπέτι», έχει να κάνει με την προσφορά πολλών ετικετών του κεχριμπαρένιου χρώματος αυτού προϊόντος, που ωστόσο δεν τιμάται αρκετά, στους περισσότερους χώρους εστίασης της χώρας. Στην κάβα φιλοξενούνται, για την ώρα, δέκα διαφορετικές ετικέτες ρετσίνας, από τις πιο οικονομικές και προσιτές, μέχρι premium ετικέτες, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αμολιανής 4, Τριανδρία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 152120

Κλωθώ

klotho2.jpg

Το μεζεδοπωλείο – εστιατόριο «Κλωθώ» άνοιξε το 2020 στη συμβολή των οδών Γρυπάρη και Γαμβέττα, στην περιοχή της Ανάληψης, ως ένα από τα τολμηρά projects της πόλης, που έκαναν την αρχή τους εν μέσω εποχής κορονοϊού και ήδη έχει κερδίσει καρδιές, με τη δημιουργική, ελληνική και μεσογειακή του κουζίνα, τα χαρούμενα κι ευδιάθετα πρόσωπα και το γωνιακό, ήρεμο σημείο όπου βρίσκεται, κάτω ακριβώς από την πολύβουη Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το «Κλωθώ» ανήκει στη μαγείρισσα Ελένη Φωτίου, που δημιουργεί καθημερινά στην κουζίνα και το σύζυγό της, Αναστάσιο Κουκουλέκη, που είναι υπεύθυνος για τη σάλα και τη γενικότερη διαχείριση.

Τα πάντα, σχεδόν, στο χώρο είναι χειροποίητα, ακόμη και τα τραπεζοκαθίσματα, που οι ίδιοι έστησαν, αλλά και η ρετρό διακόσμηση, τα όμορφα σερβίτσια, το πλακάκι εποχής και τα παλ χρώματα, που δίνουν στο χώρο – παλιό καφενείο της περιοχής - αύρα άλλης εποχής.

Το ίδιο το σημείο ιδανικό, ένα αδιέξοδο στη συμβολή των δύο οδών όπου βρίσκεται, ακριβώς κάτω από την κεντρική Κωνσταντίνου Καραμανλή μεν, ήσυχο και ιδανικό για να απολαύσετε τα γεύματά σας δε, κι ας είναι μέσα στον αστικό ιστό. Πρόκειται για έναν comfort χώρο, ένα «παρεϊστικο» κουτούκι, που σέβεται την παράδοση με τις νοστιμιές του κι όχι μόνο.

Η φιλοσοφία στο «Κλωθώ» είναι το σπιτικό, προσεγμένο φαγητό, όχι απαραίτητα το μαγειρευτό και μόνο, αλλά τα χειροποίητα πιάτα και μεζέδες, που βγαίνουν πάντα φρέσκα, λίγα και καλά και πάντα καλομαγειρεμένα και προσεγμένα. Κάθε μέρα ξεκινούν από την αρχή, με νέα, φρέσκα υλικά και δημιουργίες που σας περιμένουν να τις δοκιμάσετε. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ι. Γρυπάρη 14 & Γαμβέττα 175, Aνάληψη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 301257

Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα

psarokatastasi-sti-friteza1.jpg

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η «Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα» έχει γίνει αγαπημένο στέκι των μερακλήδων που αγαπούν τις γεύσεις της θάλασσας. Αποκλειστικά για ψαροφαγία, διαλέγει και προσφέρει τα πιο φρέσκα που βγάζει η θάλασσα καθημερινά, τα καλομαγειρεύουν οι άνθρωποί της κι εσείς φεύγετε χορτάτοι και χαρούμενοι.

Στην Τούμπα, πίσω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, η «Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα» έχει γίνει το μέρος που θες να βρεθείς ξανά και ξανά, όχι μόνο για το καλό φαγητό, αλλά και την ωραία παρεΐστικη ατμόσφαιρα, που έχει άρωμα από το νοσταλγικό παρελθόν και οι πελάτες έχουν την τιμητική τους, μια και οι ιδιοκτήτες αποκτούν προσωπικές σχέσεις μαζί τους.

Η κατάσταση στη «Ψαροκατάσταση στη Φριτέζα» έχει ως εξής: Από το προηγούμενο βράδυ, οι ιδιοκτήτες επικοινωνούν απευθείας με τα καΐκια και νωρίς νωρίς παραλαμβάνουν τα καλύτερα της ημέρας. Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, επιλέγονται με προσοχή και καταλήγουν στο πιάτο σας μαγειρεμένα κατάλληλα και γευστικά.

Μικρά και μεγαλύτερα ψάρια, από γαύρο και κουτσομούρα μέχρι γλώσσες, τσιπούρες και μπακαλιαράκια, μπαίνουν στο τηγάνι ή στη σχάρα, ανάλογα την προτίμηση και το μέγεθος και ευφραίνουν το μέσα σας με το πόση νοστιμιά χωράει στην απλότητα.

Περίφημη είναι και η πλούσια γαριδομακαρονάδα της αυθεντικής αυτής ψαροταβέρνας, ενώ μεγάλη είναι η ζήτηση για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά, που είναι από τους πιο «δυνατούς» της Θεσσαλονίκης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 30, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 900960

Esperando

esperando1.jpg

Το «Esperando», στην Επταλόφου 14 στην Τούμπα, είναι ένα μεζεδοπωλείο με ιστορία αλλά κι ένας χώρος όπου συναντώνται, γαστρονομικά κι αισθητικά, τρεις ήπειροι. Με ιστορία, επειδή στον ίδιο χώρο, που δημιουργήθηκε στο Μεσοπόλεμο από πρόσφυγες, στεγαζόταν για χρόνια -έως και το 2015, οπότε κι άνοιξε το γνωστό πλέον σε όλη την πόλη μεζεδοπωλείο- το εντευκτήριο της Μορφωτικής Ένωσης Νεολαίας Τούμπας (Μ.Ε.Ν.Τ.).

Σήμερα, η φιλοσοφία του χώρου, αντικατοπτρίζεται στο ίδιο του το όνομα: όπως η «εσπεράντο», που δημιουργήθηκε το 19ο αιώνα για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των λαών κατά τις εμπορικές συναλλαγές και είναι η πλέον διαδομένη διεθνής τεχνητή διάλεκτος, έτσι και το «Εsperando» της Τούμπας έχει να δείξει μία ποικιλία τόσο γαστρονομική – ο κατάλογός του περιλαμβάνει στοιχεία από τη Μεσόγειο, την Αραβία και τη Λατινική Αμερική - όσο και στη διακόσμησή του που, συνδυάζοντας χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων περιοχών, είναι πάντα πολύχρωμη και χαρούμενη.

Το «Esperando», είναι ένας all day χώρος, που ανοίγει από το πρωί με καφέ και brunch και στη συνέχεια προσφέρει φαγητό κάθε κατηγορίας, ιδανικό για ένα τσίπουρο το μεσημέρι, για κρασί ή ένα ελαφρύ κοκτέιλ το απόγευμα κι επιλογές από τη λίστα των επίσης διεθνούς προσανατολισμού κοκτέιλς το βράδυ, με γεύσεις από τρεις ηπείρους!

Είναι, όχι τυχαία, ένας από τους πιο καλόφημους χώρους εστίασης στην ευρύτερη περιοχή της Τούμπας. Είτε το επισκεφθούν μεσημέρι, είτε βράδυ, χειμώνα ή καλοκαίρι, για κοκτέιλ ή φαγητό, οι πελάτες μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι, τόσο από το μενού, όσο κι από το περιβάλλον και την άριστη εξυπηρέτηση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταλόφου 14, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 914231

Χοιρόφρενο

choirofreno1.jpg

Σε έναν όμορφο, ζεστό χώρο, στο 5 της Ικαρίας, στην Τούμπα, δημιουργήθηκε πριν τέσσερα χρόνια, το «Χοιρόφρενο». Και παρά το… νεαρό της ηλικίας του -αν αναλογιστεί κανείς και τα δύο χρόνια εν μέσω covid- κέρδισε γρήγορα το κοινό της περιοχής και όχι μόνο, μια κι εκεί σπεύδουν πολλοί Θεσσαλονικείς που θέλουν να απολαύσουν ποιοτικά και νόστιμα κρεατικά.

Πρόκειται στην ουσία για μία οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας οι άνθρωποι αγαπούν το απλό, παραδοσιακό φαγητό και θέλουν να το προσφέρουν σωστά και με ποιότητα στους θαμώνες τους. Δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον, φόρεσαν το χαμόγελο και την καλή τους διάθεση και φρόντισαν να βρουν τρόπο να σας προσφέρουν το καλύτερο.

Για να εξασφαλίσουν την ποιότητα που επιδιώκουν, ο Κώστας Μυλωνάς και η σύζυγος του, Αλεξάνδρα Καρασαρίδου, αποφάσισαν να λειτουργήσουν με φιλοσοφία χασαποταβέρνας.

Έχοντας βαρύ πυροβολικό τα κρεατικά στο μενού τους, αποφάσισαν να προμηθεύονται την πρώτη ύλη ατόφια και να την επεξεργάζονται οι ίδιοι πριν το μαγείρεμά της. Το κρέας επιλέγεται με γνώμονα την εξαιρετική του ποιότητα και στη συνέχεια τεμαχίζεται και μαρινάρεται στην κουζίνα του «Χοιρόφρενο», ώστε να καλομαγειρευτεί όπως το έχουν φανταστεί ο Κώστας και η Αλεξάνδρα.

Στα δυνατά πιάτα του, το «Χοιρόφρενο» έχει σίγουρα τα σουτζουκάκια του που φτιάχνονται με μυστική συνταγή από τη Μικρά Ασία. Την συνταγή για τα περίφημα πολίτικα σουτζουκάκια την είχαν όλοι κι όλοι τρεις συνολικά στη Θεσσαλονίκη και σήμερα οι μόνοι που είναι ανοιχτοί για να μας την προσφέρουν απλόχερα είναι οι άνθρωποι του «Χοιρόφρενο». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ικαρίας 5, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 243655

Τρυγητής

trighitis6.jpg

Καλό φαγητό είναι εκείνο που σε αφήνει με μια αίσθηση πληρότητας, αλλά και με αναμνήσεις που θα σου δείξουν το δρόμο την επόμενη φορά για να το αναζητήσεις ξανά. Στον «Τρυγητή» αυτό το έχουν πετύχει και μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες, καθώς άνοιξε τις πόρτες του στους Θεσσαλονικείς μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

Στα Κωνσταντινουπολίτικα, σε έναν χώρο λιτό και σύγχρονο -αν και με στοιχεία από το παρελθόν, όπως το μωσαϊκό και οι ξύλινες καρέκλες παλαιού καφενείου- δημιουργούνται πιάτα με γεύσεις ελληνικές, οικείες και χειροποίητες από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η βάση για το καλό φαγητό σε αυτή τη σύγχρονη ταβέρνα είναι οι πρώτες ύλες. Πρέπει να είναι άριστες, στην εποχή τους και… διαθέσιμες. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εναλλάσσονται και τα πιάτα στον «Τρυγητή». Η κάρτα του μενού μικρή, με μία σταθερή βάση και με αρκετές προσθήκες που καθημερινά είναι διαφορετικές, ανάλογα με το τι καλό θα βρουν στην αγορά οι άνθρωποι του «Τρυγητή» και τι νέο θα εμπνευστούν από αυτό.

Τα πιάτα στον «Τρυγητή» δεν είναι «πειραγμένα», είναι αναθεωρημένα με έντονη γεύση παρελθόντος μακρινού. Αυτό τα κάνει δημιουργικά και στην πράξη ικανοποιούν με έναν τρόπο οικείο, ακόμη και όσους δεν έχουν γευτεί ξανά κάτι παρόμοιο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: 17ης Νοεμβρίου, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2317 700903

Ουζερί Αρα…Ζω

oyzeri-arazo1.jpg

Το ουζερί «Αρα…Ζω», στο νούμερο 58 της οδού Χαλκιδικής, στην περιοχή της Μπότσαρη, κάνει ένα ωραίο λογοπαίγνιο με το όνομά του που, από κάθε άποψη, σε κάνει να θέλεις να το επισκεφθείς. «Άρα ζω»; «Αράζω»; Όπως και να το ερμηνεύσει κανείς, η ουσία είναι μία και δυνατή: το τέως καφενείο, που άνοιξε προ δεκαετίας περίπου και μετουσιώθηκε σε ουζερί τα τελευταία τρία χρόνια, έχει να προσφέρει πολλές νοστιμιές, σε μεγάλες, value for money μερίδες και θα αποτελέσει ένα αγαπημένο σας στέκι, από όποιο σημείο της πόλης κι αν το επισκέπτεστε.

Το «Αρα…Ζω», είναι ένα συνοικιακό μαγαζί, που αρχικά υποδεχόταν τους πελάτες για να προσφέρει το καφεδάκι τους και σήμερα έχει γίνει γνωστό ως ουζερί και σε κόσμο που φτάνει εδώ κι από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης

Αυτό που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις με την πρώτη ματιά, είναι ο ίδιος ο χώρος. Άνετος, ευχάριστος, φωτεινός και πολύχρωμος, διακοσμημένος με πολύ μεράκι από την ίδια την ιδιοκτήτρια, ένας χώρος ξεχωριστός και ιδιαίτερος, για όσους θέλουν κάτι πραγματικά ξεχωριστό στη γειτονιά ή στην πόλη τους. Θα βρείτε θαμώνες ενός μεγάλου εύρους ηλικιών, από κάθε μεριά της Θεσσαλονίκης.

Η φιλοσοφία των ανθρώπων του «Αρα…Ζω», βασίζεται στην προσφορά φρέσκων κρεατικών της ώρας και νόστιμων θαλασσινών, πιάτων βασισμένων σε ποιοτικές πάντα πρώτες ύλες, σε πολύ οικονομικές τιμές και μεγάλες μερίδες, που θα σας χορτάσουν απόλυτα! Στο πλαίσιο της ποιότητας και της φροντίδας, δίνεται μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια που αφορά στο στήσιμο του κάθε πιάτου, ενώ σε καθημερινή βάση θα βρείτε στο μενού, διάφορες προσφορές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Χαλκιδικής 58, περιοχή Μπότσαρη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 042006

Ουζερί Ο Βούδας

oyzeri-o-voudas1.jpg

Με πέτρα, ξύλο και παλ χρώματα στα τραπεζοκαθίσματα και στους τοίχους του, το Ουζερί «Βούδας», στο νούμερο 24 της Μιαούλη, στην Καλαμαριά, θυμίζει κυκλαδίτικο σπίτι κι αποπνέει ηρεμία και μία διάθεση … «ζεν».

Το μενού του, απόλυτα βασισμένο στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, με αλιεύματα της περιοχής και της ευρύτερης κεντρικής Μακεδονίας, προδιαθέτει για μοναδικές γευστικές απολαύσεις, ενώ η ιδιοκτήτρια οικογένεια, με πατέρα πρώην ψαρά της Καλαμαριάς, φροντίζει να σας εξασφαλίζει, πάντα, τις καλύτερες πρώτες ύλες. Άλλωστε, τις ξέρει καλύτερα από οποιονδήποτε!

«Βούδα» αποκαλούσαν από παλιά τον κ. Νίκο, τον πατέρα της οικογένειας, όσοι τον γνώριζαν στην περιοχή της Καλαμαριάς, επειδή ήταν άνθρωπος ήρεμος και με σωματική δύναμη. Ο ίδιος, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι της περιοχής, ακολούθησε το επάγγελμα του ψαρά κι όταν το έφερε ο χρόνος, «Βούδας» ονομάστηκε και το ουζερί, που άνοιξε το 2001 στη Μιαούλη. Στήθηκε οικογενειακά, με την κόρη τους, Γιώτα, να είναι στο μαγαζί από 19 ετών και σήμερα να το έχει αναλάβει, έχοντας στο πλευρό της το σύζυγό της, Λάζαρο, στην υποδοχή και το σέρβις, τη μητέρα της να βοηθά στην κουζίνα και τον ίδιο τον κ. Νίκο να είναι, χάρη στην πείρα του, υπεύθυνος για τις αγορές.

Βασική πρώτη ύλη του μενού και φιλοσοφία του ουζερί «Ο Βούδας» είναι – τι άλλο; - τα καλά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την περιοχή, από την ιχθυόσκαλα της Μηχανιώνας, αλλά κι από την Κατερίνη – από εκεί προέρχονται τα λαχταριστά ψητά χταπόδια, που θα δοκιμάσετε. Ο ήπιων χρωμάτων διάκοσμός του, σας βοηθά να χαλαρώσετε και να απολαύσετε κάθε γεύμα με την οικογένεια ή την παρέα σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μιαούλη 24, Καλαμαριά
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 442333

Ουζερί Πάνος

oyzeri-panos4.jpg

Μια φρεσκοκομμένη σαλάτα, ένα παστό ψαράκι, μία πατάτες τηγανητές κι ό,τι φρέσκο έχει βγάλει η θάλασσα, στο τηγάνι ή στη σχάρα -ανάλογα με τη διάθεση- μαζί με ένα ποτήρι ούζο, τσίπουρο ή δροσερή ρετσίνα, είναι αρκετά για να νιώσεις τυχερός, χαλαρός και χαρούμενος.

Με τέτοια απλά, αλλά πολύ νόστιμα πιάτα μας υποδέχεται χρόνια τώρα το ουζερί «Πάνος» στο 5 της Αλκαμένους, στη Χαριλάου και μας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ παράλληλα μας ανοίγει την όρεξη.

Από το 1984, ο Παναγιώτης Κουνδής, κατά κόσμον Πάνος, διατηρεί το ουζερί του, που τότε ξεκίνησε ως καφενείο, στο ίδιο ακριβώς σημείο. Τότε ως καφενείο, παραδοσιακό, με τον μεζέ του, τράβηξε τον κόσμο με τα απλά και νόστιμά του. Το 2006 έγινε μια πιο ξεκάθαρη στροφή σε ουζερί, το οποίο ο κόσμος αγάπησε και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα της Θεσσαλονίκης. Τότε ήταν μάλιστα που ο Πάνος συνεταιρίστηκε με τον Σταύρο Ισαακίδη, ιδιοκτήτη του ουζερί μέχρι και σήμερα.

Στο ουζερί «Πάνος» θα βρείτε κλασικά, παραδοσιακά πιάτα ελληνικής κουζίνας, με βάση τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Φυσικά, υπάρχουν και επιλογές σε κρεατικά, με πρωταγωνιστή τους κεφτέδες, που είναι χειροποίητοι. Ένα πιάτο με κεφτέδες άλλωστε ταιριάζει στο τραπέζι ό,τι κι αν περιλαμβάνει το υπόλοιπο μενού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αλκαμένους 5, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 321638

Το Ρέμα

to-rema1.jpg

Η ταβέρνα το Ρέμα δημιουργήθηκε το 1985 από το νεανικό ενθουσιασμό και την ανάγκη τότε για βιοπορισμό τριών ζευγαριών που συνδέονταν μεταξύ τους με οικογενειακούς δεσμούς, ενώ από το 2000 και μετά, συνεχίστηκε από τη Σταυρούλα Κεϊσίδου και το Χρήστο Παπαδόπουλο.

Το πιο καινοτόμο στοιχείο της που τη χαρακτήρισε για αρκετές γενιές ήταν ο κοινωνικο-πολιτικός χαρακτήρας του μενού, καθώς ονομάτιζαν τα πιάτα ανάλογα με τα γεγονότα και τα πρόσωπα που στιγμάτιζαν την εκάστοτε εποχή πάντα με σαρκαστική διάθεση, προκαλώντας τον κόσμο σε σκέψη και χαμόγελο παρέα με το γεύμα του.

Μπορούσες να διαλέξεις μια «Παπαρήγα» ή « Τα μπούτια της Μιμής» για το ορεκτικό σου, αλλά και μια «Πολιτική Άνοιξη» ή μια «Νέα Τάξη Πραγμάτων» για κυρίως πιάτο και στην ουσία πάντρευαν τα πιάτα με τα γεγονότα σε μια εποχή με έντονα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, κάτι που ενθουσίασε τον κόσμο και η ταβέρνα άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή τόσο στα περιοδικά όσο και στην τηλεόραση με το σλόγκαν «Η Πολιτική Τρώγεται».

Ένα ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της για εκείνη την εποχή είναι ότι δούλευε συνεταιριστικά προϊόντα με αποτέλεσμα να μπορείς να βρίσκεις κρασί, τσίπουρο, ούζο, ρετσίνα από πολλά διαφορετικά σημεία της Ελλάδας.

Το Ρέμα υπήρξε αγαπημένο στέκι φοιτητών, μουσικών, αθλητικών ομάδων, πανεπιστημιακών και πολιτικών προσώπων της πόλης τη δεκαετία του ’90 καθώς είχε μια έντονη πολιτικοποιημένη άποψη όπως και μενού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ιωάννη Πασαλίδη 2, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 901286

Ζαΐρ 79

zair-791.jpg

To Μεζεδοπωλείο «Ζαϊρ 79», στο νούμερο 26 της οδού Ίμβρου στην Κάτω Τούμπα, αποτελεί ένα από τα πιο καθαρά παραδοσιακά στέκια της πόλης, με 44 χρόνια συνεχούς παρουσίας στη γαστρονομική της ιστορία. Έχοντας ανοίξει το 1979 από τον Κοσμά Κάτσικα, πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη, Χαράλαμπου Κάτσικα, που συνεχίζει σήμερα την παράδοση με τη σύζυγό του Ειρήνη στο πλευρό του, έχει αποτελέσει, όλα αυτά τα χρόνια, σημείο αναφοράς για εκατοντάδες φοιτητές αρχικά και στη συνέχεια για τις οικογένειες των ίδιων αλλά και για πολλούς ακόμη θαμώνες.

Διατηρεί σχεδόν αυτούσια την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού καφενείου με πινελιές σύγχρονης αισθητικής κι αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα από τα καλύτερα μεζεδοπωλεία της ευρύτερης περιοχής. Τόσο για το πλούσιο μενού του, όσο και για τη σταθερότητα και πίστη στην αρχική του φιλοσοφία, που δεν είναι άλλη από το να νιώθει ο κάθε επισκέπτης σαν στο σπίτι του, χάρη στις καλομαγειρεμένες, σπιτικές συνταγές του.

Το σημερινό μεζεδοπωλείο «Ζαϊρ» άνοιξε το 1979 ως καφενείο και για χρόνια παρέμεινε ιδιαίτερα αγαπητό σε φοιτητές από όλη την πόλη, που το είχαν κάνει στέκι τους. Πήρε το όνομά του από το Ζαϊρ της Αφρικής, όπου είχε ζήσει για 16 χρόνια ο πρώτος του ιδιοκτήτης κι αποτέλεσε επίσης στέκι για Θεσσαλονικείς που είχαν ζήσει ή ζούσαν στην ίδια περιοχή, όταν επισκέπτονταν την πόλη.

Ως καφενείο σέρβιρε μικρούς μεζέδες, όπως αχνιστά ψαράκια, αλίπαστα, τυριά, λουκάνικο κι απλή σαλάτα τομάτα κι αγγούρι και ήταν ιδανικό και για καφέ, αλλά και για ένα ουζάκι ή τσίπουρο με μεζέ, καθώς και για τάβλι και χαρτιά, για τους λάτρεις του είδους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίμβρου 26, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 929961

Μεζεδοπωλείο Μαρίνα

mezedopolio-marina1.jpg

Από το 2012 που λειτουργούσε στα δυτικά της Θεσσαλονίκης ως παραδοσιακό καφενείο, με λίγα τραπεζάκια, μερακλίδικο καφέ και μεζεδάκια για τσίπουρο και ρετσίνα, ήταν ήδη ένα αγαπητό στέκι. Το 2018 μετακόμισε λίγο παραδίπλα, στην ίδια περιοχή, αυτή του Κορδελιού και το «Μεζεδοπωλείο Μαρίνα» έγινε πόλος έλξης για όσους αγαπούν το καλό, σπιτικό φαγητό. Εκείνο που μέσα στην απλότητά του κρύβει περίσσιο μεράκι και πολλή αγάπη.

Μεζεδάκια λαχταριστά για τη μέση, αλλά και πλούσιες μερίδες πιάτων της ώρας, αλλά και μαγειρευτών, γίνονται η… ατραξιόν του μεζεδοπωλείου, που συνήθως θα το βρείτε γεμάτο από παρέες που απολαμβάνουν τα νόστιμα πιάτα, αλλά και το οικείο, φιλικό περιβάλλον για το οποίο έχει φροντίσει η Μαρίνα και ο γιος της, Στέφανος.

Στο «Μεζεδοπωλείο Μαρίνα» θα βρείτε επιλογές για όλα τα γούστα. Κρεατικά και ψαράκια, όλα φρέσκα και διαλεχτά, μαγειρεύονται, όπως μαγειρεύει η Μαρίνα στο σπίτι της, με καλές πρώτες ύλες και μεράκι, για να φτάσουν στο τραπέζι σας λαχταριστά και νόστιμα.

Οι αλοιφές και τα ορεκτικά, όλα χειροποίητα. Σε αυτό το μεζεδοπωλείο δεν σερβίρονται «ετοιματζίδικα» πιάτα. Αν ζητήσετε μεζέδες έχετε δύο διαφορετικές επιλογές, μία με θαλασσινά και μία με κρεατικά. Πέντε πιατάκια στο σύνολο διαφορετικά κάθε φορά θα συνοδεύσουν το τσίπουρο και τη ρετσίνα όπως τους πρέπει.

Τα ψαράκια που θα βρείτε είναι μικρά, για τηγάνι. Γαύρος, κουτσομούρα και μπακαλιαράκια είναι από τις κλασικές επιλογές, ενώ και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι από τα δυνατά πιάτα. Οι ουρές πεσκανδρίτσας σαγανάκι υποδειγματικό πιάτο στο «Μεζεδοπωλείο Μαρίνα». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 93, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 704200

Μεζεδάδικο Πέτρινο

mezedadiko-petrino4.jpg

Στο «Πέτρινο» ξέρουν από καλό σπιτικό φαγητό. Ξέρουν κι από φιλοξενία. Γι’ αυτό από το 1997 που λειτουργεί αυτή η οικογενειακή επιχείρηση, έχει φανατικούς θαμώνες και συνεχώς αποκτά νέους. Το καλό φαγητό, το ευχάριστο κλίμα, και οι προσιτές τιμές κατατάσσουν το «Πέτρινο» σε ένα από τα αγαπημένα των Θεσσαλονικέων.

Στα Κάστρα τοποθετημένο όλα αυτά τα χρόνια, το «Πέτρινο» είναι ο ορισμός της αυθεντικής ελληνικής ταβέρνας, στην οποία θα βρείτε κρεατικά και ψαρικά καλομαγειρεμένα και θα συνοδεύσετε με χύμα κρασάκι, τσίπουρο ή μπύρα για να ευχαριστηθεί η ψυχή σας. Όταν σας καλοδεχτεί η Μαμά Σούλα, θα καταλάβετε αμέσως πώς σε αυτό το ταβερνάκι θα περάσετε όμορφα και θα το προτιμήσετε ξανά και ξανά.

Ζεστός χώρος εσωτερικά, με την πέτρα και το ξύλο να προσφέρουν μία όμορφη αίσθηση, ειδικά για τις μέρες και τις νύχτες του χειμώνα, ενώ η γλυκιά πράσινη αυλή του είναι ότι πιο ιδανικό για να απολαύσετε το γεύμα ή το δείπνο σας, τις ζεστές και ηλιόλουστες ημέρες. Ένα χώρος με κράμα εικόνων και αρωμάτων που θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο και θα σας θυμίσουν τις όμορφες παραδοσιακές ταβέρνες που έχετε αγαπήσει.

Στο «Πέτρινο» θα γευτείτε νόστιμα, παραδοσιακά πιάτα που φτιάχνονται όλα με αγάπη και με τα καλύτερα υλικά. Αν είστε λάτρης του κρέατος, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το χοιρινό κότσι. Φουρνισμένο και λαχταριστό γίνεται ανάρπαστο. Το ίδιο και το κλασικό κοκκινιστό μοσχαράκι στο πήλινο. Πιρουνιά και απόλαυση. Την τιμητική έχει και η πανσετομπριζόλα στα κάρβουνα, ενώ από το τραπέζι δεν γίνεται να λείπουν οι κεφτέδες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πελοποννήσου 4, Άνω Πόλη - Κάστρα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 210811

Ουτοπία

oytopia1.jpg

Δεν υπάρχει ωραιότερο φαγητό από το οικείο, από εκείνο που σε χορταίνει γεύση και αναμνήσεις. Συνήθως απλό, αλλά πάντα μαγειρεμένο με τα καλύτερα υλικά και φυσικά με περίσσια αγάπη. Έτσι ακριβώς είναι το φαγητό στην «Ουτοπία», νόστιμο με δημιουργικές πινελιές και καλομαγειρεμένο. Ελληνικές, μεσογειακές γεύσεις με ευρωπαϊκές επιρροές ανακατεύονται με μπόλικο μεράκι και πολλή αγάπη για να φτάσουν στο τραπέζι σας νόστιμα πιάτα που ευωδιάζουν… θαλπωρή.

Η «Ουτοπία» ξεκίνησε να λειτουργεί αρχικά το 2014 στο κέντρο της πόλης και το 2018 μεταφέρθηκε στη σημερινή της διεύθυνση στο 37 της Ορέστου στην περιοχή της Ανάληψης. Κατά τα άλλα δεν έχουν αλλάξει πολλά από την πρώτη μέρα λειτουργίας της, καθώς ο ενθουσιασμός για την δημιουργία καλού φαγητού παραμένει ίδιος.

Στόχος η διαρκής προσφορά νόστιμου, ποιοτικού φαγητού σε έναν όμορφο, ζεστό χώρο, σε μια ήσυχη γειτονιά της πόλης σε πεζόδρομο, με έντονο το πράσινο στοιχείο που δίνει στην «Ουτοπία» μία ιδιαίτερη αισθητική ειδικά τις ημέρες με καλοκαιρία στην πόλη.

Στην «Ουτοπία» η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή, το κλίμα φιλικό και το φαγητό, αλλά και η εξυπηρέτηση έχουν μια νοσταλγική διάθεση. Όλο αυτό δημιουργεί μια γλυκιά οικειότητα που βγαίνει και στα πιάτα της. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ορέστου 37, περιοχή Ανάληψης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 241856

Όχι άλλα βάσανα

ochi-alla-vasana1.jpg

Σε μία εποχή που η καθημερινότητα έχει τις δυσκολίες της, το να σου υπόσχεται κάποιος «όχι άλλα βάσανα» είναι μεγάλο πράγμα. Γι’ αυτό και το μεζεδοπωλείο «Όχι άλλα βάσανα» στην περιοχή της Μπότσαρη, στη Θεσσαλονίκη, έχει φανατικούς θαμώνες που αγαπούν να το επισκέπτονται για μεζέ και φαγητό, που σου φτιάχνει τη μέρα και σε κάνει να νιώθεις -για λίγο έστω- ξένοιαστος. Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν όμως, δεν είναι μόνο το φαγητό, που το πετυχαίνει αυτό, αλλά και οι άνθρωποί του.

Το μεζεδοπωλείο «Όχι άλλα βάσανα» λειτουργεί από το 2011 με ένα μικρό σχήμα προσωπικού, που αποτελεί πλέον οικογένεια και σερβίρει καλό φαγητό και… θαλπωρή. Με έμφαση σε ό,τι βγάζει η θάλασσα, αλλά και ορισμένες επιλογές κρεατικών, η ομάδα του μαγειρεύει νόστιμο, σπιτικό φαγητό, σε ένα συνοικιακό στέκι με φιλική, παρεΐστικη ατμόσφαιρα.

Στο «Όχι άλλα βάσανα» εκτιμούν και σέβονται τις πρώτες ύλες κι έτσι διαλέγουν τα καλύτερα για τα μαγειρέματά τους από ψαροκάικα και μικρούς προμηθευτές της γειτονιάς τους. Κατά κύριο λόγο στο μενού θα βρείτε ψάρια και θαλασσινά, αλλά δεν λείπουν και επιλεγμένες προτάσεις κρεατικών.

Ορεκτικά, αλοιφές, σαλάτες, όλα τους χειροποίητα με άρωμα… μαμάς. Γιατί το φαγητό στο «Όχι άλλα βάσανα» είναι σπιτικό, μαγειρεμένο με αγάπη για να φεύγει ο πελάτης πάντα ευχαριστημένος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Σόλωνος 21, περιοχή Μπότσαρη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 854433

Ο Παππάς

o-pappas1.jpg

Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από τα συνοικιακά μαγαζιά. Τα μαγαζιά της γειτονιάς σου, των οποίων οι άνθρωποι σε ξέρουν, σε φροντίζουν και σε καλοδέχονται σαν να πηγαίνεις σε σπίτι φίλου.

Ένα τέτοιο μαγαζί είναι και το καφενείο – ουζερί «Ο Παππάς» στη Χαριλάου, δίπλα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Ανοιχτό από το 2013, σερβίρει καθημερινά από νωρίς το πρωί, καφέ, τσίπουρο και μεζέ, αλλά και νόστιμο φαγητό.

Το ουζερί «Ο Παππάς» ξεκίνησε ως καφενείο πού σέρβιρε όμως και μεζέδες για όποιον ήθελε να συνοδεύσει το τσίπουρο, τη μπύρα ή το κρασί του. Τα πιάτα του όμως ήταν τόσο προσεγμένα, που γρήγορα έγινε αγαπητό και για το φαγητό του. Ρόλο μεγάλο βέβαια έπαιξε και η εξαιρετική εξυπηρέτηση των ανθρώπων του, σε συνδυασμό με την ευχάριστη ατμόσφαιρα του χώρου.

Αυτό που κάνει το φαγητό στο ουζερί «Ο Παππάς» ξεχωριστό είναι πώς είναι τίμιο και προσεγμένο. Νόστιμα, καλομαγειρεμένα πιάτα, καλές πρώτες ύλες και προσιτές τιμές.

Από τα μεζεκλίκια μέχρι τα κυρίως, όλα τους είναι ένα κι ένα για τη μέση, αλλά και για κυρίως γεύμα και οι επιλογές ανάμεσα σε κρέας και ψάρι τόσες όσες χρειάζονται για ένα καλοστημένο τραπέζι.

Αντζούγιες, σκουμπρί, παστή σαρδέλα, ντολμαδάκια, παστουρμαδοπιτάκια, μπουγιουρντί, σαγανάκι, κασεροκροκέτες, γίγαντες, πίκλες, αλοιφές και φρέσκες σαλάτες έρχονται σε ποικιλία για να απολαύσετε το ποτό σας με καλή συνοδεία, αλλά και σε μερίδες για την μέση. Μην ξεχάσετε και την ψητή μελιτζάνα που είναι από τα αγαπημένα ορεκτικά στο ουζερί «Ο Παππάς». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανακρέοντος 12, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 302356






















ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία