ΑΠΟΨΕΙΣ

Η μελλοντική δοκιμασία του καπετάνιου…

 08/01/2023 18:30

Μία δύσκολη χρονιά έκλεισε και ένα κρίσιμο δωδεκάμηνο άνοιξε πριν από λίγες ημέρες. Δύσκολο ήταν το 2022 γιατί επιχειρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα η επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Και όσο και αν κάποιες σειρήνες χτυπούν και σήμερα επικίνδυνα εξαιτίας των καινούριων παραλλαγών του ιού και των απαισιόδοξων ειδήσεων από την Κίνα η εκτίμηση είναι ότι με προσοχή θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και αυτόν τον σκόπελο.

Μένει να ξεπεράσουμε εντός Ελλάδας και το «αγκάθι» των εκλογών που θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς. Θα είναι μία σχετικά πρωτόγνωρη διαδικασία. Πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση μία κυβέρνηση που διατηρεί την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και είναι πρώτη στις δημοσκοπήσεις οδηγεί τη χώρα σε εκλογές στο τέλος της θητείας της και όχι νωρίτερα. Εξάντληση της τετραετείς έκανε το 2004 και ο Κώστας Σημίτης, αλλά ήταν μία στρατηγική αναγκαστική, καθώς όλα έδειχναν ότι θα χάσει τις εκλογές, όπως και τελικά έγινε. Δέκα οκτώ χρόνια μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης βαδίζει στον δρόμο της θεσμικότητας, επιλέγοντας ο ίδιος την εξάντληση της τετραετίας. Έκανε τέσσερα χρόνια κυβερνητικής θητείας χωρίς ανατροπές και με αρκετό χρόνο για να κάνει πράγματα μέχρι την τελευταία στιγμή. Ήδη ακούγεται ότι εντός του επόμενου διμήνου έχουν προγραμματιστεί 20 νομοσχέδια που αλλάζουν πράγματα στη χώρα. Δεν είναι και λίγα.

Πρωτόγνωρη θα είναι επίσης η διαδικασία της διπλής κάλπης. Την είχαμε ξαναζήσει το 1989, όταν η χώρα βάδισε σε συνθήκες έντονης πόλωσης σε τριπλές εκλογές μέχρι να αναδειχτεί οριακός νικητής ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού. Επακολούθησε μία δύσκολη τριετία, με έντονη πολιτική αντιπαράθεση που χαρακτήρισε εκείνη την εποχή.

Ποιες είναι σήμερα προβλέψεις; Η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής μάλλον δε θα οδηγήσει σε κάποια κυβερνητική λύση, καθώς ο νικητής που μπορεί να είναι ένα κόμμα ή μία συμμαχία κομμάτων θα χρειαστεί ένα ποσοστό κοντά στο 46% για να έχει πλειοψηφία στη Βουλή. Αυτό με δεδομένη την άρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να συμμαχήσουν μετά την πρώτη εκλογική μάχη και το ξεκαθάρισμα του ΚΚΕ ότι δε θα συμμετάσχει σε μια συμμαχική κυβέρνηση της Αριστεράς κάνει σχεδόν αδύνατη μια κυβερνητική λύση από την πρώτη κάλπη. Έτσι θα πάμε σε δεύτερη εκλογή με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με το πρώτο κόμμα να έχει ένα μπόνους που θα είναι μάξιμουμ 50 εδρών. Έτσι αν η ΝΔ που είναι σήμερα καθαρά πρώτη στις δημοσκοπήσεις πιάσει το πολυπόθητο 37,5% θα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με μικρή όμως πλειοψηφία, της τάξης των 152-153 βουλευτών.

Εκεί θα δοκιμαστεί εκ νέου ο καπετάνιος του πλοίου Κυριάκος Μητσοτάκης…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 08.01.2023

Δημοφιλείς Απόψεις