ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι μπελάδες έρχονται μετά τις ευρωεκλογές

 14/05/2024 11:00

Μπαίνουμε σιγά-σιγά στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, καθώς έχουν πια απομείνει τέσσερις εβδομάδες για την κάλπη. Με τα χαρτιά και τα δεδομένα να είναι πια επάνω το τραπέζι για όλα τα κόμματα.

Για τη ΝΔ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο στόχος -όπως τέθηκε και από τον ίδιο των πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- είναι το 33,12% που συγκέντρωσε το κόμμα στις ευρωεκλογές του 2019. Το αν θα τα καταφέρει εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες.

Πρώτον από την καθημερινότητα μέχρι την ημέρα των εκλογών. Αν στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων έχουμε ένα σοβαρό θέμα διαχείρισης όπου η κυβέρνηση δεν θα τα πάει καλά μπορεί αυτό να επηρεάσει τα εκλογικά της ποσοστά. Ή για να το πούμε πιο σωστά να ανακόψει τη σταθερή ανοδική πορεία που καταγράφει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ. Που ξεκίνησε λίγο πιο κάτω από το 30% και όλο και τσιμπάει ποσοστά. Λάθη και αυτογκόλ δεν αναμένονται. Εξάλλου συνολικά ο οργανισμός που λέγεται «ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη» έχει αποδείξει συχνά στα τελευταία 5 χρόνια ότι δεν βάζει ο ίδιος γκολ στην εστία του. Και αυτό γιατί ο πρωταγωνιστής, που είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνει σπάνια λάθη.

Το να ανέβει η ΝΔ πιο πάνω από το 33,12% μου φαίνεται αυτή τη στιγμή δύσκολο. Γενικά το «γαλάζιο» ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις διαρροές που θα έχει προς τα δεξιά, από ενδεχόμενες απώλειες προς τους Δημοκράτες του Λοβέρδου, αλλά και από την αποχή. Από το αν δηλαδή κάποιοι δυσαρεστημένοι Νεοδημοκράτες θα σηκωθούν από τον καναπέ και θα πάνε να ψηφίσουν. Κρίσιμη εδώ θα είναι η συμπεριφορά των νεαρότερων ηλικιών. Γιατί οι ηλικιωμένοι θα πάνε στην κάλπη.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχήματα είναι δύο. Το πρώτο που είναι η δεύτερη θέση φαίνεται να το έχει κλειδώσει και αυτό δίνει σημαντικές ανάσες στον Στέφανο Κασσελάκη. Το δεύτερο είναι το ποσοστό του. Αν καταφέρει και ξεπεράσει το 17,8% που ήταν το εθνικό του ποσοστό το 2023 θα πρόκειται για σημαντική νίκη. Τα θέματα όμως θα έρθουν μετά και θα είναι εσωκομματικά Και θα αφορούν στο συμμάζεμα του μαγαζιού. Που ακόμη θυμίζει παλιό ΣΥΡΙΖΑ. Με πολλές και διαφορετικές φωνές και παραφωνίες.

Για το ΠΑΣΟΚ στον ορίζοντα υπάρχουν ζόρια. Η δεύτερη θέση μάλλον απομακρύνεται ως ενδεχόμενο και αυτό είναι ένα θέμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μετά έρχεται το ζήτημα του ποσοστού. Με το 11,8% των εθνικών εκλογών να είναι ένας πήχης που το ΠΑΣΟΚ καλείται να περάσει από επάνω. Θα μου πείτε γιατί οι πήχεις για τα δύο αυτά κόμματα είναι τα ποσοστά που είχαν στις εθνικές εκλογές και για τη ΝΔ είναι οι περασμένες ευρωεκλογές; Μα γιατί οι μεν είναι αντιπολίτευση και πάντα τα κόμματα εκτός κυβέρνησης ανεβαίνουν στις ευρωεκλογές, ενώ το κυβερνητικό κόμμα εισπράττει φθορά.

Η σειρά κατάταξης λοιπόν είναι μάλλον δεδομένη. Τα ποσοστά είναι που θα κρίνουν τις εντυπώσεις. Και καθώς μετά έπεται μία τριετία χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις ο χαμένος ή οι χαμένοι των ευρωεκλογών θα μπει ή θα μπουν σε μπελάδες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.05.2024

Δημοφιλείς Απόψεις