ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκλογές το 23. Χωρίς κωλοτούμπες…

 06/02/2022 18:09

«Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι πάμε σε εκλογές». Η ατάκα ανήκει σε βουλευτή της ΝΔ και ειπώθηκε την Τρίτη, λίγα λεπτά αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ολοκληρώσει την ομιλία του προς τα τοπικά κομματικά, είχε μπει στο υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και είχε αναχωρήσει για το αεροδρόμιο Μακεδονία.

Η φράση έχει τη σημασία της γιατί βασίζεται σε μία ανάλυση που φαίνεται αντικειμενική. Όντως το τρέξιμο που έκανε ο πρωθυπουργός στις 6 ώρες που παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ έντονο και θύμιζε προεκλογική περίοδο. Πέντε επισκέψεις σε δράσεις και έργα που στηρίζει η κυβέρνηση στην πόλη και στο τέλος επαφή με τα στελέχη του κόμματος είχε να κάνει πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Η ατμόσφαιρα μύρισε εκλογές και την επομένη, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%, μία προαναγγελία που επίσης χαρακτηρίστηκε προεκλογική.

Εδώ και καιρό οι πολιτικολογούντες θεωρούν ότι οι εκλογές θα γίνουν εντός του 2022. Είχαν προηγηθεί αυτοί που έλεγαν για εκλογές το 2021, ακόμη και για το 2020, μια χρονιά δηλαδή μετά τις εκλογές που κέρδισε ο Μητσοτάκης! «Δε θα αντέξει μία τόσο παρατεταμένη προεκλογική περίοδο», λένε οι μεν, «μόλις μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα και χαλαρώσουν τα μέτρα θα προσφύγει στην κάλπη», δηλώνουν άλλοι, ενώ άλλοι προβλέπουν ότι η ΔΕΘ θα είναι φέτος προεκλογική.

Νομίζω ότι όλοι κάνουν ένα βασικό λάθος. Δεν έχουν καταλάβει τη στρατηγική και τον τρόπο σκέψης του πρωθυπουργού.

Ο Μητσοτάκης εκλέχτηκε πρωθυπουργός κερδίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι του μετριοπαθούς κόσμου που δεν ήθελε ούτε αντιπαλότητες, ούτε οξύτητες ούτε συνεχείς ανατροπές, όπως τις ζήσαμε τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν το πέτυχε όσο θα ήθελε. Γιατί μπορεί να βοήθησε με κάθε τρόπο την επανεκκίνηση της οικονομίας ύστερα από 4 μνημόνια, αλλά έπεσε επάνω στην πανδημία, που τον φρέναρε.

Παρόλα αυτά το σύνθημα της αξιοπιστίας παραμένει ψηλά στην ατζέντα της διακυβέρνησής του. Της θεσμικής αξιοπιστίας. Κόντρα στην έννοια της κωλοτούμπας.

Αυτός είναι ο ένας λόγος που εκτιμώ ότι ο Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία και θα κάνει εκλογές το 2023. Γιατί αυτό είπε, αυτό επανέλαβε πάνω από 50 φορές σε δεκάδες συνεντεύξεις και αυτό τελικά θα κάνει. Γιατί αλλιώς πολύς κόσμος που τον ψήφισε το 2019 θα το σκεφτεί δέκα φορές αν θα το ξανακάνει. Για όσους δε υποστηρίζουν ότι οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι λόγω μη ύπαρξης εναλλακτικής πρότασης θα επιλέξουν και πάλι Μητσοτάκη (άρα μικρό το κακό), κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Γιατί οι εκλογές κρίνονται και από τη δυναμική του κάθε κόμματος. Και σε μία τέτοια περίπτωση η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θα χάσουν τη δυναμική που είχαν. Θα εισπράξουν μια ψήφος με μισή καρδιά. Κάτι που σημαίνει σίγουρη ήττα…

Υπάρχει βέβαια και ο παιδευτικός λόγος. Που αφορά εμάς τους πολίτες. Οι οποίοι επιτέλους θα συνειδητοποιήσουν ότι όντως οι εκλογές γίνονται κάθε 4 χρόνια και ότι αυτό δεν είναι μια απλή αναφορά στο Σύνταγμα που ανατρέπεται όποτε θέλει ο κάθε πρωθυπουργός. Έτσι θα σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τα επουσιώδη και θα πιάσουμε τα σημαντικά. Για να βελτιώσουμε τη χώρα.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 06.02.2022

Δημοφιλείς Απόψεις