ΑΠΟΨΕΙΣ

Παγκόσμια η αγωνία για τις εκλογές στις ΗΠΑ

 17/05/2024 09:00

Έξι μήνες πριν από την κρίσιμη πρώτη Τρίτη του Νοεμβρίου, όλα είναι ρευστά στις ΗΠΑ. Οριακές οι διαφορές στις δημοσκοπήσεις, ενώ και οι δύο μονομάχοι αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Ο Ντόναλντ Τραμπ προβλήματα που αφορούν τις ποινικές του υποθέσεις, ο Τζο Μπάιντεν προβλήματα που αφορούν την υγεία του και τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, κυρίως για τη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ.

Φυσικά σε έξι μήνες πολλά μπορεί να συμβούν, όμως φαίνεται πως ο Τραμπ διαθέτει ένα τακτικό πλεονέκτημα. Έχει από πίσω του τη συντριπτική πλειοψηφία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι συνέπειες της νίκης του ενός ή του άλλου θα είναι σημαντικές όχι μόνον για τις ΗΠΑ -που είναι βαθύτατα διαιρεμένες- αλλά για όλον τον πλανήτη, καθώς οι δύο ηγέτες έχουν εντελώς διαφορετικούς προσανατολισμούς στην εξωτερική τους πολιτική. Στο Μεσανατολικό, στις σχέσεις με την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, τον εμπορικό ανταγωνισμό, την κλιματική αλλαγή.

Είναι ενδεικτικά τα όσα είπε ο Ρόμπερτ Γκρίνγουεϊ, αρχιτέκτονας των Συμφωνιών του Αβραάμ επί προεδρίας Τραμπ, στο Politico, που προμηνύουν τι θα συμβεί αν τελικά εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ είπε πως «το 2023 τα κράτη-μέλη της ΕΕ διέθεσαν 341 δισεκατομμύρια ευρώ για το κλίμα και 246 δισ. ευρώ για την άμυνα. Αυτό είναι μη βιώσιμο… θα πρέπει να δαπανούν πάνω από το 2% του ΑΕΠ που είναι το όριο του ΝΑΤΟ». Ως γνωστόν αυτό το θέμα θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις μεταξύ των νατοϊκών εταίρων. Ο Ρ. Γκρίνγουεϊ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για το ύψος της βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέσα σε δύο χρόνια έχουμε δώσει 113 δισ. δολάρια σε μορφή βοήθειας στην Ουκρανία, ενώ μέσα σε 75 χρόνια σχέσεων με το Ισραήλ έχουμε διαθέσει 150 δισ. δολάρια». Λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη του Ρ. Γκρίνγουεϊ η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε ακόμα 61 δισ. δολάρια στην Ουκρανία.

Από την άλλη μεριά ο Τζο Μπάιντεν, αν θέλει να επανεκλεγεί, θα πρέπει να ισορροπήσει στο σχοινί. Δηλαδή και να ματαιώσει την επιχείρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στη Ράφα, ώστε να συστρατευτεί στον προεκλογικό αγώνα και η αριστερή πτέρυγα του κόμματός του και να μην στρέψει σύσσωμη την πολυπληθή και οικονομικά πανίσχυρη ισραηλιτική κοινότητα στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ως γνωστόν τάσσονται αναφανδόν υπέρ του Κράτους του Ισραήλ. Παράλληλα θα πρέπει να διαχειριστεί το Ουκρανικό μέσα στους προσεχείς έξι μήνες, ένα εγχείρημα που παρουσιάζει δυσκολίες, λόγω των εξελίξεων στα πολεμικά μέτωπα.

Τέλος υπάρχει το πελώριο ζήτημα της Κίνας και του Ιράν, δύο κράτη που ο Ντόναλντ Τραμπ τα θεωρεί υπαρξιακούς εχθρούς των ΗΠΑ και του Δυτικού κόσμου, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα είναι πιο μετριοπαθές, χωρίς βέβαια να αγνοεί τι σημαίνει η ενδυνάμωση αυτών των δύο κρατών. Για τα καθ’ ημάς, τα έχουμε πει πολλές φορές ότι αν εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ θα δούμε ενώπιον μας έναν Ερντογάν από τα παλιά. Επιθετικό, αλαζονικό, διεκδικητικό.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12.05.2024

Δημοφιλείς Απόψεις