Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Το success story των 10+2 πιο γλυκών σημείων στην Θεσσαλονίκη

Γλυκά brands με μεγάλη και επιτυχή ιστορία στην τέχνη του γλυκού

 16/03/2024 12:05

Αφιέρωμα: Το success story των 10+2 πιο γλυκών σημείων στην Θεσσαλονίκη

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό; Ποιος μπορεί να πει “όχι” σε αυτούς τους μικρούς γευστικούς θησαυρούς;

Το καλό γλυκό είναι ένα πάντρεμα φυσικών και μεταφυσικών στοιχείων, μια αλχημεία απαιτητική, που προϋποθέτει αρμονία των υλικών, ιδανικές συνθήκες παρασκευής, και… πολλή μαγεία σε όλα τα επίπεδα! Η δεξιοτεχνία, η φαντασία και το μεράκι αποτυπώνονται σ’ ένα προϊόν τέχνης, έτοιμο για απόλαυση!

Τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοζαχαροπλαστεία, είναι ο επίγειος παράδεισος για μικρούς και μεγάλους, όλες τις εποχές του χρόνου και για όλες τις περιστάσεις. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν και έχουν μια μεγάλη και επιτυχή ιστορία στην τέχνη του γλυκού.

Πάμε να γνωρίσουμε μαζί λοιπόν, το success story 10+2 «γλυκών brands» που ξεχωρίζουν στην Θεσσαλονίκη.

Ζαχαροπλαστεία Μίλτος

zacharoplastia-miltos1.jpg

To «ταξίδι» των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» ξεκινάει το 1976 όταν ο Μίλτος Βαγγέλης τολμά να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και από τεχνίτης στο ιστορικό εργαστήριο του κ. Αργυρόπουλου, να ανοίξει το πρώτο κατάστημα του στην οδό Δελφών. Το βήμα αυτό στηρίχθηκε εμπράκτως και από τα δύο αδέρφια Απόστολο και Νίκο Βαγγέλη. Η ιστορία από εκείνο το σημείο και μετά χαρακτηρίστηκε από μεράκι, όρεξη για δουλειά και σεβασμό στον καταναλωτή, φτάνοντας μέχρι το σήμερα που το έργο των τριών αδερφών συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η φιλοσοφία της επιχείρησης έχει τις ρίζες της στις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν την ομάδα της. Πρόκειται για αξίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά από την ίδρυσή της το 1976. Με λίγα λόγια η φιλοσοφία των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» στηρίζεται στους παρακάτω πυλώνες: σεβασμός στον καταναλωτή, υψηλής ποιότητας υλικά, συνεχή εξέλιξη και αγάπη για τη γλυκιά γαστρονομική κληρονομιά τους.

Για τα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος» η διατήρηση των πατροπαράδοτων συνταγών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους, όπως και ο εμπλουτισμός με γαστρονομικές πινελιές του σήμερα, ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους πελάτες.

Όλα αυτά τα χρόνια η δέσμευσή τους για υλικά υψηλής ποιότητας διασφαλίζει ότι κάθε μπουκιά είναι ένα εξαιρετικό ταξίδι στη γεύση, ενώ ο σεβασμός τους προς τους πελάτες, που ξεκινά από τη δημιουργία των προϊόντων και συνεχίζεται με την εξυπηρέτηση, σημαίνει ότι στο επίκεντρο όλων όσων κάνουν είναι ο καταναλωτής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία

Choureal

choureal.jpg

To «Choureal» είναι ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, δεν θα το έλεγε κανείς ακριβώς ζαχαροπλαστείο, αλλά ένα απόλυτα ξεχωριστό project. Είναι το σημείο όπου γεννήθηκε το πρώτο tailor – made, a la minute προφιτερόλ. Ένας χώρος που μας μυεί σε μία διαφορετικά δοσμένη τέχνη του αγαπημένου αυτού γλυκού και που εξειδικεύεται απόλυτα στη ζύμη των choux, που αποτελούν τη βάση του.

Αγαπήθηκε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Tο δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, ήρθε σχεδόν ως αίτημα του κόσμου.

Η χάρη του έχει φτάσει, δικαίως, μέχρι την Αθήνα. Στα τέλη του 2018 άνοιξε στο Σύνταγμα ενώ εδώ και έξι μήνες λειτουργεί και το νεότερο Choureal στο Χαλάνδρι. Στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποσπάσει πάνω από 20 βραβεία γεύσης κι επιχειρηματικότητας.

Εμείς κάνουμε ουρές έξω από τη βιτρίνα του, συζητώντας τι σοκολάτες θα βάλουμε στο προφιτερόλ μας, για το αν θα γεμίσουμε τα choux με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με παγωτό κι εάν το προφιτερόλ μας θα συνοδευτεί από φρέσκες φράουλες, cookies, ξηρούς καρπούς ή άλλες νόστιμες γαρνιτούρες.

To «Choureal» άνοιξε για πρώτη φορά στην Παλαιών Γερμανού 7 το 2014, από το χημικό Miles Αναστάσιο Σκλήρη, τη γυναίκα του Αλίκη και τα αδέρφια του, ως μία επιθυμία του πρώτου να ασχοληθεί με την εστίαση. Οραματίστηκαν ένα project που θα συμπεριλάμβανε όλα τα στοιχεία της εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Εξειδίκευση σε ένα προϊόν, ανοιχτή κουζίνα, παρασκευή όλων των υλικών σε in house εργαστήριο από κορυφαίες πρώτες ύλες. Και όλα αυτά γύρω από το αγαπημένο του γλυκό, το προφιτερόλ. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Θεσσαλονίκη

Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 252766

Βενιζέλου 20
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353

Αθήνα

Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3317883

Ιφικράτους 2, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6839913

Τιτάνια

titania.jpg

H ιστορία του «Τιτάνια», είναι η ιστορία ενός από τους πιο παλιούς φούρνους στη Θεσσαλονίκη, που φέτος έκλεισε τα 88 χρόνια λειτουργίας. Από το 1935, οπότε και πρωτοάνοιξε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, μέχρι και τώρα, πολλά έχουν αλλάξει και η επιχείρηση ολοένα αναπτύσσεται, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του κοινού σε αρτοποιήματα και ζαχαροπλαστική.

Αυτό που μένει, ωστόσο, διαχρονικό, είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης τους, που ξεχωρίζει για το πόσο τραγανό είναι, αλλά και η σταθερότητα στις συνταγές και τα υλικά τους και κυρίως η διαρκής προσωπική ενασχόληση και παρουσία των ίδιων των ιδιοκτητών στο χώρο, που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και παραγωγή.

Το «Τιτάνια» άνοιξε τη δεκαετία του ’30 από το Δημήτριο Χατζηιωαννίδη, πρόσφυγα από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κουλουρτζής αποκλειστικά -στην αρχή στο Βαρδάρη- διένειμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης που έφτιαχνε, στους πλανόδιους πωλητές. Από ένα λάθος στην παραγωγή, μία Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και ξέχασε να βάλει μαγιά στη ζύμη, προέκυψε το ξεροψημένο έξω κι αφράτο μέσα κουλούρι, που στη συνέχεια καθιερώθηκε και προτιμήθηκε από τόσους και τόσους. Εκείνη την ημέρα η πρώτη «λάθος» φουρνιά πωλήθηκε μέσα σε δύο ώρες κι όλοι οι πλανόδιοι επέστρεψαν για να προμηθευτούν κι άλλα. Έτσι, ο αρχικός κίνδυνος για ζημία έγινε ευκαιρία, για να προκύψει το κουλούρι που ακόμη και σήμερα, μπορούμε να βρούμε ατόφιο.

Το όνειρό του κυρ Δημήτρη ήταν να γίνει αρτοποιός κι έτσι εξελίχθηκε το κατάστημά του, έως το 1972, οπότε στην επιχείρηση μπήκε ο γιος του, Νικόλας Χατζηιωαννίδης, που μετέφερε το αρτοζαχαροπλαστείο στη σημερινή του έδρα, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Καρόλου Ντηλ 22 και το εμπλούτισε με πάρα πολλά νέα είδη του τομέα της αρτοζαχαροπλαστικής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Καρόλου Ντηλ 22, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279879

Τσιμισκή 139, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220985

Ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν

zacharoplastio-ellinikon1.jpg

Στο νούμερο 209 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στο δρόμο όπου βρίσκονται όλες οι παλιές βίλλες της πόλης, λειτουργεί, από το 1938, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, το «Ελληνικόν». Όλοι το έχουμε δει κι έχουμε θαυμάσει τις δημιουργίες του. Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα εξαιρετικά του ροδίνια και τα άλλα παλαιού τύπου γλυκά του, για τα οποία φημίζεται. Πολλοί το αγαπούν για το Armenonville του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η ιστορία του πάει 88 χρόνια πίσω κι αφορά κόσμο, κατοίκους κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σχεδόν ενός αιώνα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό!

Από το 1935 κρατά η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν» και είναι μία ιστορία, που έχει φυσικά επηρεαστεί κι από την Κατοχή και τα χρόνια του πολέμου. Τι εννοούμε; Η αρχική ονομασία του Ζαχαροπλαστείου, που άνοιξε το 1935 απέναντι από τη Villa Bilanca, στη Βασιλίσσης Όλγας, ήταν «Εθνικόν». Με την έλευση του τραμ από το σημείο μετακόμισε, το 1938, λίγο πιο δίπλα και όταν ήρθε ο Πόλεμος, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Ελληνικόν».

Αρχικός ιδιοκτήτης ο Γεώργιος Πάντσιος, μαζί με τον τότε συνέταιρό του, σε μία εποχή που ελάχιστα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, όπως ελάχιστα ήταν και τα γλυκά που παράγονταν. Παγωτό, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και λίγες πάστες, πτι φουρ, σοκολατάκια, κουραμπιέδες και σαβαγιάρ, αλλά και μπισκότα βανίλιας και τρίγωνα, ήταν μέσα τα βασικά είδη του «Ελληνικόν». Ακόμη μάλιστα υπάρχει, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη με το «τιμολόγιο» (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε ο κατάλογος), για να το πιστοποιεί.

Από το 1967 κι έπειτα, στο τιμόνι της επιχείρησης βρέθηκε η κόρη του αρχικού ιδιοκτήτη, Άσπα Πάντσιου, ενώ από το 2000 ανέλαβε και η κόρη της, Χαρά Κυρίτση, επισφραγίζοντας την τρίτη γενιά ιδιοκτητών και με την επιχείρηση να κλείνει, σήμερα, τα 88 έτη λειτουργίας, ως το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στην πόλη. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 411133

Αρτοζαχαροπλαστεία Κυριακίδης

artozacharoplastia-kiriakidis1.jpg

Η ιστορία των αρτοζαχαροπλαστείων Κυριακίδης ξεκινά το 1932, όταν ο Ιωάννης Κυριακίδης, έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Αργυρούπολη του Πόντου. Μέσα στη μέγγενη των διωγμών, ο Ιωάννης Κυριακίδης αποφάσισε να αναγεννήσει τα όνειρά του μέσα από τις στάχτες δημιουργώντας στη Θέρμη έναν φούρνο για τον οποίο μιλούσε όλη η περιοχή.

Οι εξαίρετες πρώτες ύλες, η δεξιοτεχνία και το περίσσιο μεράκι για τη δουλειά του, ήταν αυτά που έκαναν το κατάστημα να ξεχωρίσει ήδη από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του. Τα ηνία πέρασαν έπειτα στον γιο του Γιώργο κι ακολούθως στον εγγονό του, Στυλιανό, ο οποίο έμελλε να επιφέρει στην επιχείρηση μία καινοτομία, αναφορικά με τα προϊόντα προς πώληση.

Ειδικότερα, όταν ο Στυλιανός Κυριακίδης ανέλαβε την επιχείρηση στη δεκαετία του ’80 αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να εμπνευστεί από ταξίδια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εισάγει στην επιχείρηση και τη δημιουργία και πώληση προϊόντων ζαχαροπλαστείου. Μαζί με τη σύζυγό του, Αναστασία, δημιούργησαν το brand των αρτοζαχαροπλαστείων – πλέον – Κυριακίδη, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Τα παιδιά τους, Βηθλεέμ και Γιώργος αποτελούν τη νέα γενιά της επιχείρησης. Οι ίδιοι έχουν αναλάβει τη λειτουργία των αρτοζαχαροπλαστείων Κυριακίδη, έχοντας ως συνοδοιπόρους μέχρι και σήμερα τους γονείς τους. Η αγάπη για το αντικείμενο είναι πλέον στο DNA τους και σίγουρα, η φρέσκια ματιά τους προσδίδει στην επιχείρηση έναν αέρα ανανέωσης και προόδου. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Καραολή και Δημητρίου 7, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 461225

Β.Ταβάκη & Πέτρουλα 1, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 487680

1ο χλμ. Θέρμης – Πανοράματος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 487682

Amorino

amorino.jpg

Πίσω στο μακρινό 1986, ο Γιάννης Τσαβδαρίδης και η σύζυγος του Ελένη, αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή στην Κοζάνη, δημιουργώντας αρχικά ένα μικρό κι αγαπησιάρικο ζαχαροπλαστείο. Σκοπός τους να προσφέρουν νόστιμα, σπιτικά γλυκά, φτιαγμένα με προσοχή, αγάπη και μεράκι και φυσικά τα πιο αγνά υλικά.

Μία μικρή γκάμα γλυκών τότε, όπως το γαλακτομπούρεκο, η πουτίγκα, το προφιτερόλ και τα τρουφάκια, ήταν αρκετή για να κάνει το «Amorino» το πιο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο στην Κοζάνη.

Τα χρόνια περνούσαν, η γκάμα των γλυκών μεγάλωνε ταυτόχρονα με την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου «Amorino» κι έτσι το επόμενο βήμα ήρθε ως φυσική συνέπεια. Το 2005 ανοίγει στην Κοζάνη ένα νέο μεγαλύτερο κατάστημα για γλυκό και καφέ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2022 άνοιξε και το πρώτο «Amorino» εκτός Κοζάνης. Και πού αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό αν όχι στη Θεσσαλονίκη που ξέρει κι εκτιμάει ιδιαίτερα τα ποιοτικά γλυκά.

Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας των ζαχαροπλαστείων «Amorino» είναι ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, το κατάστημα που άνοιξε το 2005 στην Κοζάνη έγινε από τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογενείας, τον Χρυσοβαλάντη. Καθώς το εγχείρημα πήγε περίφημα, το 2022 ήρθε το κατάστημα της Θεσσαλονίκης που άνοιξαν τα δύο αδέρφια -ο Χρυσοβαλάντης με τον Ηλία- με στόχο τους να συνεχίσουν την επιτυχή οικογενειακή διαδρομή και παράδοση, στην απαιτητική αγορά της Θεσσαλονίκης.

Η φιλοσοφία και στα τρία «Amorino» είναι ίδια. Η ποιότητα παραμένει πάντα προτεραιότητα, η γκάμα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες γεύσεις και η εξυπηρέτηση έχει πάντα στόχο την απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 47
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 824113

Tiramisù

tiramisu1.jpg

Χειροποίητα μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εκλεκτό espresso και κρασί marsala, καλύπτονται από αιθέρια κρέμα μασκαρπόνε και όλα μαζί πασπαλίζονται με αρωματικό κακάο. Τόσο λιτά το τιραμισού μπορεί να σε… ανεβάσει ψηλά.

Κι όταν μιλάμε για το αυθεντικό ιταλικό γλυκό που παρασκευάζεται στο «Tiramisù» στη Θεσσαλονίκη, τότε σίγουρα κάθε κουταλιά ως μια υπόσχεση νοστιμιάς και αρμονίας αναπάντεχα σε ταξιδεύει σε κάποιο μικρό ζαχαροπλαστείο, κρυμμένο σε κάποιο γραφικό στενό της Ιταλίας.

Το «Tiramisù», σε ένα μικρό δρομάκι στην Ανάληψη, κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τη Νάντια Σουές και τον σύζυγό της, Μίλτο Ασλανίδη. Πρόκειται για έναν conceptual χώρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο φημισμένο γλυκό της γειτονικής Ιταλίας. Ο χώρος minimal αισθητικής, όπως ακριβώς και το concept, αλλά και οι ίδιες οι πρώτες ύλες του περίφημου τιραμισού, αποδεικνύουν πώς δεν χρειάζονται πολλά για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ως ταξιδιώτες και οι ίδιοι, δεν διάλεξαν κάποιον πολυσύχναστο δρόμο για το δημιούργημά τους, αλλά ένα απρόσμενο στενό, που πρέπει κανείς να ψάξει για να ανακαλύψει το φημισμένο πλέον «Tiramisù».

Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα για έναν χώρο που θα φτιάχνει αποκλειστικά τιραμισού; Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τεγέας 1, περιοχή Ανάληψη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 022218

Oh la la Chocolat

oh-la-la-chocolat1.jpg

Υλικό αγαπημένο, πλούσιο σε γεύση και αρώματα, η σοκολάτα, σε οποιαδήποτε μορφή της, έρχεται να λιώσει στο στόμα και να μας πλημμυρίσει απόλαυση, συναισθήματα και αναμνήσεις. Δύσκολα θα συναντήσει κανείς άνθρωπο που δεν «λυγίζει» μπροστά σε μία σοκολατένια μπουκιά, πόσο μάλλον όταν αυτή κρύβει μέσα της όλη την τέχνη που απαιτείται για να δώσει απλόχερα αυτό το υλικό όλες του τις χάρες.

Η σοκολάτα είναι ζωντανή, έχει χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες, όπως μας εκμυστηρεύτηκε η Σοφία, που από τον Σεπτέμβριο του 2022, μαγεύει τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο με τις σοκολατένιες δημιουργίες της στο «Oh la la chocolat». Μικρές μπουκιές αυθεντικής χαράς, στολίζονται καθημερινά στις βιτρίνες του όμορφου αυτού χώρου και κάνουν τους πάντες να νιώθουν σαν παιδιά. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις μοναδικές και χειροποίητες χαρίζουν μία αξέχαστη… oh la la εμπειρία σε όποιον τις δοκιμάσει.

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το «Oh la la chocolat»; Για αρκετά χρόνια η Σοφία διατηρούσε το ζαχαροπλαστείο «Petit Four» που έφτιαχνε κυρίως τούρτες με ζαχαρόπαστα και διάφορες όμως άλλες μικρές, γλυκιές λιχουδιές.

Μετά τον covid, που ήταν για όλους μία περίοδος προβληματισμού και περισυλλογής, αποφάσισε πώς ήθελε να συνεχίσει να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Ήθελε να επικεντρωθεί σε ένα μόνο βασικό προϊόν κι αυτό ήταν η σοκολάτα.

Σε ένα από τα ταξίδια της γνώρισε τα bon bons. Μικρά, γυαλιστερά σοκολατάκια γεμισμένα με λογιών λογιών… ιδέες. Αυτή ήταν και η αφορμή για να καταλήξει η Σοφία πώς το νέο της εγχείρημα θα ήταν… σοκολατένιο και θα είχε σίγουρα μεγάλη ποικιλία από αυτές τις γυαλιστερές κι ενίοτε χρωματιστές μπουκιές.

Έπειτα ήρθαν οι δοκιμές, η έρευνα, η επιμονή και το μεράκι μέχρι που άνοιξε τις πόρτες του το «Oh la la chocolat» στο 44 της Φιλίππου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φιλίππου 44, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 277199

Κόκκινος Σκούφος

kokkinos-skoufos4.jpg

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του «Macedonia Palace», συναντά κανείς ένα κομψό τροχήλατο «κατάστημα», που μέσα του κρύβει τον πιο γλυκό πειρασμό: πρόκειται για το νέο χώρο του «Κόκκινου Σκούφου», του ιδιαίτερου αυτού project που, έντεκα χρόνια πριν, ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που τρώμε τους λουκουμάδες.

Ο Κωνσταντίνος Λιάπης και η ομάδα του μας περιμένουν καθημερινά μόνο με χαμόγελα κι αποφασισμένοι να μας κάνουν «λίγο πιο χαρούμενους», προσφέροντάς μας, μαζί με τις άπειρες επιλογές σε γεύσεις κι ένα κομμάτι της ψυχής τους. Οι λουκουμάδες τους είναι γνωστοί ακόμη κι εκτός Ελλάδας και καθημερινά υποδέχονται ουρές κόσμου, που πηγαίνει μέχρι εκεί, για να γευτεί την πιο παραδοσιακή γεύση, στην πιο λαχταριστή της εκδοχή.

Το 2012, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, πρωτοεμφανίστηκε ένα πρωτόγνωρο για την πόλη «καροτσάκι», με κόκκινη κι άσπρη τέντα, με ένα προϊόν που παλιότερα βρίσκαμε μεν, αλλά στην πολύ απλή μορφή του, τους λαχταριστούς λουκουμάδες και με ένα διακριτικό αξεσουάρ, που του εξασφάλισε και το όνομά του. Ήταν το περίπτερο του «Κόκκινου Σκούφου» και σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητο, αφού ένας κόκκινος σκούφος μόστραρε καθημερινά, στα κεφάλια των ανθρώπων του. Δείτε περισσότερα…

Ισλί Πορφυρίδης

isli-porfiridis1.jpg

Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό…θησαυρό.

Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές.

Ισλί θα πει «δουλεμένο». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί το εν λόγω γλυκό πήρε το όνομα αυτό, μια και απαιτεί χρόνο και υπομονή για να φτιαχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρειάζεται υλικά απλά μα αγνά και ποιοτικά, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται τέχνη και μαεστρία για το κέντημα, το οποίο γινόταν παραδοσιακά στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι.

Κι αυτό δεν βοηθούσε μόνο στο πολύ καλαίσθητο αποτέλεσμα, αλλά και στο ιδανικό σιρόπιασμα του γλυκού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677

Citron Patisserie

citron-patisserie1.jpg

«Citron» στα γαλλικά είναι το λεμόνι και το «Citron Patisserie», το ξεχωριστό ζαχαροπλαστείο στο νούμερο 35 της οδού Αγνώστου Στρατιώτου, στην Πολίχνη, που άνοιξε τον Αύγουστο του 2021, αντιμετωπίζει το πολύτιμο – και παρεξηγημένο από πολλούς, λόγω της όξινης γεύσης του - αυτό φρούτο, με τις τιμές που του αξίζει.

Ιδιοκτήτες το ζευγάρι Αριάδνη Πυλαρινού και Γιώργος Ογκανεσιάν που, με βασικές τους αρχές τις καλές πρώτες ύλες, τις καλές συνταγές και το μεράκι, μας παρουσιάζουν καθημερινά, γεύσεις της γαλλικής patisserie, συνταγές από τη γαλλική Ριβιέρα, με μικρές επιρροές κι από την περιοχή της Ιταλίας όπου παράγεται το limoncello και μας μυούν σε κάτι ξεχωριστό, για την πόλη ολόκληρη.

Ο κόσμος το έχει χαρακτηρίσει ως ένα «υπέροχο διαμαντάκι», που «θυμίζει τις μικρές patisserie του Παρισιού», με «ονειρεμένα γλυκά», που δίνει «προσοχή στη λεπτομέρεια» και με πολλά άλλα θετικά σχόλια. Αυτό είναι το «Citron».

Η Pastry Chef και ιδιοκτήτριά του, Αριάδνη Πυλαρινού, αγαπά πραγματικά το λεμόνι. Οι πρώτες της εικόνες και μυρωδιές, το γλυκό με άνθη λεμονιού που έφτιαχνε η γιαγιά της. Το χρυσαφί αυτό φρούτο χρησιμοποιεί και στη ζαχαροπλαστική της ήδη από την αρχή, με πρώτες ύλες για πολλά γλυκά της, βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγνώστου Στρατιώτου 35, Πολίχνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 071481

The Cakery by Jeny

the-cakery-by-jeny1.jpg

«Γεια σας, είμαι η Τζένη», λέει χαρούμενα η Τζένη Δογάνη στα βίντεο που ανεβάζει στα social media του «The Cakery by Jeny» και με όσα μας παρουσιάζει, μας μυεί στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής τέχνης.

Η ίδια, μαζί με το σύζυγό της Αστέρη Κουκουλά, λειτουργούν από το 2020 το εντυπωσιακό αυτό κατάστημα στο νούμερο 14 της Μιχαήλ Ψελλού, στην ανατολική πλευρά της πόλης και φροντίζουν να καλύπτουν τα πάντα, σε σχέση με τις τούρτες αλλά κι άλλα γλυκά: από τη δημιουργία της δικής μας, κατά παραγγελίας, τούρτας, μέχρι τη διάθεση των απαραίτητων υλικών ζαχαροπλαστικής και διακόσμησης, τη διοργάνωση σεμιναρίων, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, πάντα με την καλύτερη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

H Tζένη είχε την εμπειρία από το κατάστημα με είδη ζαχαροπλαστικής των γονιών της – λειτούργησε έως το 2017 – ενώ η ίδια ξεκίνησε να φτιάχνει επαγγελματικά τούρτες στο Βέλγιο, όπου βρέθηκε για ένα διάστημα. Οι αρχικές της σπουδές ήταν στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ωστόσο οι τούρτες την κέρδισαν κι έτσι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2016, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για το δικό της κατάστημα, που κατάφερε να ανοίξει τον Ιανουάριο του 2020, μαζί με το σύζυγό της, το «The Cakery by Jeny» στην περιοχή του Ντεπώ, στα όρια με την Κηφισιά - το cakery λογοπαίγνιο από το «bakery», λόγω της εξειδίκευσης στις τούρτες.

Η ίδια έχει τη γενικότερη επίβλεψη της παραγωγής και της λειτουργίας του εργαστηρίου – ό,τι παραγγείλουμε περνάει, κυριολεκτικά, από τα χέρια της και φυσικά έχει την υπογραφή της. Θα μας υποδεχθεί στο κατάστημα, με την ίδια θα συζητήσουμε τις ιδέες μας για τις ιδιαίτερες δημιουργίες μας, η ίδια θα αναλάβει την επίβλεψη της παρασκευής των γλυκών, ενώ ο Αστέρης, ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι, το marketing και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μιχαήλ Ψελλού 14, TK 54655 (περιοχή Ντεπώ)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2312 311357






Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα γλυκό; Ποιος μπορεί να πει “όχι” σε αυτούς τους μικρούς γευστικούς θησαυρούς;

Το καλό γλυκό είναι ένα πάντρεμα φυσικών και μεταφυσικών στοιχείων, μια αλχημεία απαιτητική, που προϋποθέτει αρμονία των υλικών, ιδανικές συνθήκες παρασκευής, και… πολλή μαγεία σε όλα τα επίπεδα! Η δεξιοτεχνία, η φαντασία και το μεράκι αποτυπώνονται σ’ ένα προϊόν τέχνης, έτοιμο για απόλαυση!

Τα ζαχαροπλαστεία και τα αρτοζαχαροπλαστεία, είναι ο επίγειος παράδεισος για μικρούς και μεγάλους, όλες τις εποχές του χρόνου και για όλες τις περιστάσεις. Κάποια από αυτά ξεχωρίζουν και έχουν μια μεγάλη και επιτυχή ιστορία στην τέχνη του γλυκού.

Πάμε να γνωρίσουμε μαζί λοιπόν, το success story 10+2 «γλυκών brands» που ξεχωρίζουν στην Θεσσαλονίκη.

Ζαχαροπλαστεία Μίλτος

zacharoplastia-miltos1.jpg

To «ταξίδι» των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» ξεκινάει το 1976 όταν ο Μίλτος Βαγγέλης τολμά να κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα και από τεχνίτης στο ιστορικό εργαστήριο του κ. Αργυρόπουλου, να ανοίξει το πρώτο κατάστημα του στην οδό Δελφών. Το βήμα αυτό στηρίχθηκε εμπράκτως και από τα δύο αδέρφια Απόστολο και Νίκο Βαγγέλη. Η ιστορία από εκείνο το σημείο και μετά χαρακτηρίστηκε από μεράκι, όρεξη για δουλειά και σεβασμό στον καταναλωτή, φτάνοντας μέχρι το σήμερα που το έργο των τριών αδερφών συνεχίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Η φιλοσοφία της επιχείρησης έχει τις ρίζες της στις αρχές και αξίες που πρεσβεύουν την ομάδα της. Πρόκειται για αξίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά από την ίδρυσή της το 1976. Με λίγα λόγια η φιλοσοφία των ζαχαροπλαστείων «Μίλτος» στηρίζεται στους παρακάτω πυλώνες: σεβασμός στον καταναλωτή, υψηλής ποιότητας υλικά, συνεχή εξέλιξη και αγάπη για τη γλυκιά γαστρονομική κληρονομιά τους.

Για τα ζαχαροπλαστεία «Μίλτος» η διατήρηση των πατροπαράδοτων συνταγών έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία τους, όπως και ο εμπλουτισμός με γαστρονομικές πινελιές του σήμερα, ώστε να δημιουργηθεί μια πραγματικά μοναδική εμπειρία για τους πελάτες.

Όλα αυτά τα χρόνια η δέσμευσή τους για υλικά υψηλής ποιότητας διασφαλίζει ότι κάθε μπουκιά είναι ένα εξαιρετικό ταξίδι στη γεύση, ενώ ο σεβασμός τους προς τους πελάτες, που ξεκινά από τη δημιουργία των προϊόντων και συνεχίζεται με την εξυπηρέτηση, σημαίνει ότι στο επίκεντρο όλων όσων κάνουν είναι ο καταναλωτής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Κεντρικό – Στέλιου Καζαντζίδη 37, Θέρμη | Τσιμισκή 82, Κέντρο | Κ. Καραμανλή 35 | Δελφών με Μαρτίου | Λεωφόρος Εθνικής Αντιστάσεως 10Α, Καλαμαριά | Ελ. Βενιζέλου 8, Βότση | Αλ. Παπαναστασίου 133, Χαριλάου | Γιάννη Αγγέλου 13, Χαριλάου | Γ. Γεννηματά 34, Άγιος Ιωάννης | Ανθέων 24, Περαία

Choureal

choureal.jpg

To «Choureal» είναι ένα ιδιαίτερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης. Για την ακρίβεια, δεν θα το έλεγε κανείς ακριβώς ζαχαροπλαστείο, αλλά ένα απόλυτα ξεχωριστό project. Είναι το σημείο όπου γεννήθηκε το πρώτο tailor – made, a la minute προφιτερόλ. Ένας χώρος που μας μυεί σε μία διαφορετικά δοσμένη τέχνη του αγαπημένου αυτού γλυκού και που εξειδικεύεται απόλυτα στη ζύμη των choux, που αποτελούν τη βάση του.

Αγαπήθηκε από τον πρώτο καιρό λειτουργίας του, στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού. Tο δεύτερο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, ήρθε σχεδόν ως αίτημα του κόσμου.

Η χάρη του έχει φτάσει, δικαίως, μέχρι την Αθήνα. Στα τέλη του 2018 άνοιξε στο Σύνταγμα ενώ εδώ και έξι μήνες λειτουργεί και το νεότερο Choureal στο Χαλάνδρι. Στα χρόνια της λειτουργίας του, έχει αποσπάσει πάνω από 20 βραβεία γεύσης κι επιχειρηματικότητας.

Εμείς κάνουμε ουρές έξω από τη βιτρίνα του, συζητώντας τι σοκολάτες θα βάλουμε στο προφιτερόλ μας, για το αν θα γεμίσουμε τα choux με κρέμα ζαχαροπλαστικής ή με παγωτό κι εάν το προφιτερόλ μας θα συνοδευτεί από φρέσκες φράουλες, cookies, ξηρούς καρπούς ή άλλες νόστιμες γαρνιτούρες.

To «Choureal» άνοιξε για πρώτη φορά στην Παλαιών Γερμανού 7 το 2014, από το χημικό Miles Αναστάσιο Σκλήρη, τη γυναίκα του Αλίκη και τα αδέρφια του, ως μία επιθυμία του πρώτου να ασχοληθεί με την εστίαση. Οραματίστηκαν ένα project που θα συμπεριλάμβανε όλα τα στοιχεία της εξέλιξη της ζαχαροπλαστικής. Εξειδίκευση σε ένα προϊόν, ανοιχτή κουζίνα, παρασκευή όλων των υλικών σε in house εργαστήριο από κορυφαίες πρώτες ύλες. Και όλα αυτά γύρω από το αγαπημένο του γλυκό, το προφιτερόλ. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Θεσσαλονίκη

Παλαιών Πατρών Γερμανού 9
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 252766

Βενιζέλου 20
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 285353

Αθήνα

Διομείας 2 & Ερμού 18, Σύνταγμα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3317883

Ιφικράτους 2, Χαλάνδρι
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6839913

Τιτάνια

titania.jpg

H ιστορία του «Τιτάνια», είναι η ιστορία ενός από τους πιο παλιούς φούρνους στη Θεσσαλονίκη, που φέτος έκλεισε τα 88 χρόνια λειτουργίας. Από το 1935, οπότε και πρωτοάνοιξε από τον παππού των σημερινών ιδιοκτητών, μέχρι και τώρα, πολλά έχουν αλλάξει και η επιχείρηση ολοένα αναπτύσσεται, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες του κοινού σε αρτοποιήματα και ζαχαροπλαστική.

Αυτό που μένει, ωστόσο, διαχρονικό, είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης τους, που ξεχωρίζει για το πόσο τραγανό είναι, αλλά και η σταθερότητα στις συνταγές και τα υλικά τους και κυρίως η διαρκής προσωπική ενασχόληση και παρουσία των ίδιων των ιδιοκτητών στο χώρο, που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και παραγωγή.

Το «Τιτάνια» άνοιξε τη δεκαετία του ’30 από το Δημήτριο Χατζηιωαννίδη, πρόσφυγα από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας, που ήρθε στη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών. Κουλουρτζής αποκλειστικά -στην αρχή στο Βαρδάρη- διένειμε το κουλούρι Θεσσαλονίκης που έφτιαχνε, στους πλανόδιους πωλητές. Από ένα λάθος στην παραγωγή, μία Μεγάλη Παρασκευή, οπότε και ξέχασε να βάλει μαγιά στη ζύμη, προέκυψε το ξεροψημένο έξω κι αφράτο μέσα κουλούρι, που στη συνέχεια καθιερώθηκε και προτιμήθηκε από τόσους και τόσους. Εκείνη την ημέρα η πρώτη «λάθος» φουρνιά πωλήθηκε μέσα σε δύο ώρες κι όλοι οι πλανόδιοι επέστρεψαν για να προμηθευτούν κι άλλα. Έτσι, ο αρχικός κίνδυνος για ζημία έγινε ευκαιρία, για να προκύψει το κουλούρι που ακόμη και σήμερα, μπορούμε να βρούμε ατόφιο.

Το όνειρό του κυρ Δημήτρη ήταν να γίνει αρτοποιός κι έτσι εξελίχθηκε το κατάστημά του, έως το 1972, οπότε στην επιχείρηση μπήκε ο γιος του, Νικόλας Χατζηιωαννίδης, που μετέφερε το αρτοζαχαροπλαστείο στη σημερινή του έδρα, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην Καρόλου Ντηλ 22 και το εμπλούτισε με πάρα πολλά νέα είδη του τομέα της αρτοζαχαροπλαστικής. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Καρόλου Ντηλ 22, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 279879

Τσιμισκή 139, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220985

Ζαχαροπλαστείο Ελληνικόν

zacharoplastio-ellinikon1.jpg

Στο νούμερο 209 της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας, στο δρόμο όπου βρίσκονται όλες οι παλιές βίλλες της πόλης, λειτουργεί, από το 1938, το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Θεσσαλονίκης, το «Ελληνικόν». Όλοι το έχουμε δει κι έχουμε θαυμάσει τις δημιουργίες του. Οι περισσότεροι έχουμε δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα εξαιρετικά του ροδίνια και τα άλλα παλαιού τύπου γλυκά του, για τα οποία φημίζεται. Πολλοί το αγαπούν για το Armenonville του, που είναι πραγματικά ξεχωριστό. Η ιστορία του πάει 88 χρόνια πίσω κι αφορά κόσμο, κατοίκους κι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, σχεδόν ενός αιώνα. Κι αυτό, από μόνο του, είναι εντυπωσιακό!

Από το 1935 κρατά η ιστορία του Ζαχαροπλαστείου «Ελληνικόν» και είναι μία ιστορία, που έχει φυσικά επηρεαστεί κι από την Κατοχή και τα χρόνια του πολέμου. Τι εννοούμε; Η αρχική ονομασία του Ζαχαροπλαστείου, που άνοιξε το 1935 απέναντι από τη Villa Bilanca, στη Βασιλίσσης Όλγας, ήταν «Εθνικόν». Με την έλευση του τραμ από το σημείο μετακόμισε, το 1938, λίγο πιο δίπλα και όταν ήρθε ο Πόλεμος, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά του σε «Ελληνικόν».

Αρχικός ιδιοκτήτης ο Γεώργιος Πάντσιος, μαζί με τον τότε συνέταιρό του, σε μία εποχή που ελάχιστα ζαχαροπλαστεία υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, όπως ελάχιστα ήταν και τα γλυκά που παράγονταν. Παγωτό, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και λίγες πάστες, πτι φουρ, σοκολατάκια, κουραμπιέδες και σαβαγιάρ, αλλά και μπισκότα βανίλιας και τρίγωνα, ήταν μέσα τα βασικά είδη του «Ελληνικόν». Ακόμη μάλιστα υπάρχει, η φωτογραφία του ιδιοκτήτη με το «τιμολόγιο» (σ.σ. έτσι ονομαζόταν τότε ο κατάλογος), για να το πιστοποιεί.

Από το 1967 κι έπειτα, στο τιμόνι της επιχείρησης βρέθηκε η κόρη του αρχικού ιδιοκτήτη, Άσπα Πάντσιου, ενώ από το 2000 ανέλαβε και η κόρη της, Χαρά Κυρίτση, επισφραγίζοντας την τρίτη γενιά ιδιοκτητών και με την επιχείρηση να κλείνει, σήμερα, τα 88 έτη λειτουργίας, ως το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στην πόλη. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 209
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 411133

Αρτοζαχαροπλαστεία Κυριακίδης

artozacharoplastia-kiriakidis1.jpg

Η ιστορία των αρτοζαχαροπλαστείων Κυριακίδης ξεκινά το 1932, όταν ο Ιωάννης Κυριακίδης, έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Αργυρούπολη του Πόντου. Μέσα στη μέγγενη των διωγμών, ο Ιωάννης Κυριακίδης αποφάσισε να αναγεννήσει τα όνειρά του μέσα από τις στάχτες δημιουργώντας στη Θέρμη έναν φούρνο για τον οποίο μιλούσε όλη η περιοχή.

Οι εξαίρετες πρώτες ύλες, η δεξιοτεχνία και το περίσσιο μεράκι για τη δουλειά του, ήταν αυτά που έκαναν το κατάστημα να ξεχωρίσει ήδη από τον πρώτο καιρό της λειτουργίας του. Τα ηνία πέρασαν έπειτα στον γιο του Γιώργο κι ακολούθως στον εγγονό του, Στυλιανό, ο οποίο έμελλε να επιφέρει στην επιχείρηση μία καινοτομία, αναφορικά με τα προϊόντα προς πώληση.

Ειδικότερα, όταν ο Στυλιανός Κυριακίδης ανέλαβε την επιχείρηση στη δεκαετία του ’80 αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να εμπνευστεί από ταξίδια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να εισάγει στην επιχείρηση και τη δημιουργία και πώληση προϊόντων ζαχαροπλαστείου. Μαζί με τη σύζυγό του, Αναστασία, δημιούργησαν το brand των αρτοζαχαροπλαστείων – πλέον – Κυριακίδη, έτσι όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Τα παιδιά τους, Βηθλεέμ και Γιώργος αποτελούν τη νέα γενιά της επιχείρησης. Οι ίδιοι έχουν αναλάβει τη λειτουργία των αρτοζαχαροπλαστείων Κυριακίδη, έχοντας ως συνοδοιπόρους μέχρι και σήμερα τους γονείς τους. Η αγάπη για το αντικείμενο είναι πλέον στο DNA τους και σίγουρα, η φρέσκια ματιά τους προσδίδει στην επιχείρηση έναν αέρα ανανέωσης και προόδου. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Καραολή και Δημητρίου 7, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 461225

Β.Ταβάκη & Πέτρουλα 1, Θέρμη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 487680

1ο χλμ. Θέρμης – Πανοράματος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 487682

Amorino

amorino.jpg

Πίσω στο μακρινό 1986, ο Γιάννης Τσαβδαρίδης και η σύζυγος του Ελένη, αποφασίζουν να κάνουν μία νέα αρχή στην Κοζάνη, δημιουργώντας αρχικά ένα μικρό κι αγαπησιάρικο ζαχαροπλαστείο. Σκοπός τους να προσφέρουν νόστιμα, σπιτικά γλυκά, φτιαγμένα με προσοχή, αγάπη και μεράκι και φυσικά τα πιο αγνά υλικά.

Μία μικρή γκάμα γλυκών τότε, όπως το γαλακτομπούρεκο, η πουτίγκα, το προφιτερόλ και τα τρουφάκια, ήταν αρκετή για να κάνει το «Amorino» το πιο αγαπημένο ζαχαροπλαστείο στην Κοζάνη.

Τα χρόνια περνούσαν, η γκάμα των γλυκών μεγάλωνε ταυτόχρονα με την επιτυχία του ζαχαροπλαστείου «Amorino» κι έτσι το επόμενο βήμα ήρθε ως φυσική συνέπεια. Το 2005 ανοίγει στην Κοζάνη ένα νέο μεγαλύτερο κατάστημα για γλυκό και καφέ, ενώ τον Δεκέμβρη του 2022 άνοιξε και το πρώτο «Amorino» εκτός Κοζάνης. Και πού αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό αν όχι στη Θεσσαλονίκη που ξέρει κι εκτιμάει ιδιαίτερα τα ποιοτικά γλυκά.

Ένα ακόμα σημαντικό συστατικό της επιτυχίας των ζαχαροπλαστείων «Amorino» είναι ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. Έτσι, το κατάστημα που άνοιξε το 2005 στην Κοζάνη έγινε από τους γονείς και τον μεγαλύτερο αδερφό της οικογενείας, τον Χρυσοβαλάντη. Καθώς το εγχείρημα πήγε περίφημα, το 2022 ήρθε το κατάστημα της Θεσσαλονίκης που άνοιξαν τα δύο αδέρφια -ο Χρυσοβαλάντης με τον Ηλία- με στόχο τους να συνεχίσουν την επιτυχή οικογενειακή διαδρομή και παράδοση, στην απαιτητική αγορά της Θεσσαλονίκης.

Η φιλοσοφία και στα τρία «Amorino» είναι ίδια. Η ποιότητα παραμένει πάντα προτεραιότητα, η γκάμα συνεχώς εμπλουτίζεται με νέες γεύσεις και η εξυπηρέτηση έχει πάντα στόχο την απόλυτη ικανοποίηση του πελάτη. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου 47
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 824113

Tiramisù

tiramisu1.jpg

Χειροποίητα μπισκότα σαβαγιάρ βουτηγμένα σε εκλεκτό espresso και κρασί marsala, καλύπτονται από αιθέρια κρέμα μασκαρπόνε και όλα μαζί πασπαλίζονται με αρωματικό κακάο. Τόσο λιτά το τιραμισού μπορεί να σε… ανεβάσει ψηλά.

Κι όταν μιλάμε για το αυθεντικό ιταλικό γλυκό που παρασκευάζεται στο «Tiramisù» στη Θεσσαλονίκη, τότε σίγουρα κάθε κουταλιά ως μια υπόσχεση νοστιμιάς και αρμονίας αναπάντεχα σε ταξιδεύει σε κάποιο μικρό ζαχαροπλαστείο, κρυμμένο σε κάποιο γραφικό στενό της Ιταλίας.

Το «Tiramisù», σε ένα μικρό δρομάκι στην Ανάληψη, κοντά στην παραλία της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τη Νάντια Σουές και τον σύζυγό της, Μίλτο Ασλανίδη. Πρόκειται για έναν conceptual χώρο, αφιερωμένο αποκλειστικά στο φημισμένο γλυκό της γειτονικής Ιταλίας. Ο χώρος minimal αισθητικής, όπως ακριβώς και το concept, αλλά και οι ίδιες οι πρώτες ύλες του περίφημου τιραμισού, αποδεικνύουν πώς δεν χρειάζονται πολλά για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ως ταξιδιώτες και οι ίδιοι, δεν διάλεξαν κάποιον πολυσύχναστο δρόμο για το δημιούργημά τους, αλλά ένα απρόσμενο στενό, που πρέπει κανείς να ψάξει για να ανακαλύψει το φημισμένο πλέον «Tiramisù».

Πώς γεννήθηκε όμως η ιδέα για έναν χώρο που θα φτιάχνει αποκλειστικά τιραμισού; Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Τεγέας 1, περιοχή Ανάληψη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 022218

Oh la la Chocolat

oh-la-la-chocolat1.jpg

Υλικό αγαπημένο, πλούσιο σε γεύση και αρώματα, η σοκολάτα, σε οποιαδήποτε μορφή της, έρχεται να λιώσει στο στόμα και να μας πλημμυρίσει απόλαυση, συναισθήματα και αναμνήσεις. Δύσκολα θα συναντήσει κανείς άνθρωπο που δεν «λυγίζει» μπροστά σε μία σοκολατένια μπουκιά, πόσο μάλλον όταν αυτή κρύβει μέσα της όλη την τέχνη που απαιτείται για να δώσει απλόχερα αυτό το υλικό όλες του τις χάρες.

Η σοκολάτα είναι ζωντανή, έχει χαρακτήρα και ιδιαιτερότητες, όπως μας εκμυστηρεύτηκε η Σοφία, που από τον Σεπτέμβριο του 2022, μαγεύει τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο με τις σοκολατένιες δημιουργίες της στο «Oh la la chocolat». Μικρές μπουκιές αυθεντικής χαράς, στολίζονται καθημερινά στις βιτρίνες του όμορφου αυτού χώρου και κάνουν τους πάντες να νιώθουν σαν παιδιά. Αρώματα, χρώματα, γεύσεις μοναδικές και χειροποίητες χαρίζουν μία αξέχαστη… oh la la εμπειρία σε όποιον τις δοκιμάσει.

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το «Oh la la chocolat»; Για αρκετά χρόνια η Σοφία διατηρούσε το ζαχαροπλαστείο «Petit Four» που έφτιαχνε κυρίως τούρτες με ζαχαρόπαστα και διάφορες όμως άλλες μικρές, γλυκιές λιχουδιές.

Μετά τον covid, που ήταν για όλους μία περίοδος προβληματισμού και περισυλλογής, αποφάσισε πώς ήθελε να συνεχίσει να ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική αλλά μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Ήθελε να επικεντρωθεί σε ένα μόνο βασικό προϊόν κι αυτό ήταν η σοκολάτα.

Σε ένα από τα ταξίδια της γνώρισε τα bon bons. Μικρά, γυαλιστερά σοκολατάκια γεμισμένα με λογιών λογιών… ιδέες. Αυτή ήταν και η αφορμή για να καταλήξει η Σοφία πώς το νέο της εγχείρημα θα ήταν… σοκολατένιο και θα είχε σίγουρα μεγάλη ποικιλία από αυτές τις γυαλιστερές κι ενίοτε χρωματιστές μπουκιές.

Έπειτα ήρθαν οι δοκιμές, η έρευνα, η επιμονή και το μεράκι μέχρι που άνοιξε τις πόρτες του το «Oh la la chocolat» στο 44 της Φιλίππου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φιλίππου 44, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 277199

Κόκκινος Σκούφος

kokkinos-skoufos4.jpg

Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος του «Macedonia Palace», συναντά κανείς ένα κομψό τροχήλατο «κατάστημα», που μέσα του κρύβει τον πιο γλυκό πειρασμό: πρόκειται για το νέο χώρο του «Κόκκινου Σκούφου», του ιδιαίτερου αυτού project που, έντεκα χρόνια πριν, ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο που τρώμε τους λουκουμάδες.

Ο Κωνσταντίνος Λιάπης και η ομάδα του μας περιμένουν καθημερινά μόνο με χαμόγελα κι αποφασισμένοι να μας κάνουν «λίγο πιο χαρούμενους», προσφέροντάς μας, μαζί με τις άπειρες επιλογές σε γεύσεις κι ένα κομμάτι της ψυχής τους. Οι λουκουμάδες τους είναι γνωστοί ακόμη κι εκτός Ελλάδας και καθημερινά υποδέχονται ουρές κόσμου, που πηγαίνει μέχρι εκεί, για να γευτεί την πιο παραδοσιακή γεύση, στην πιο λαχταριστή της εκδοχή.

Το 2012, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, πρωτοεμφανίστηκε ένα πρωτόγνωρο για την πόλη «καροτσάκι», με κόκκινη κι άσπρη τέντα, με ένα προϊόν που παλιότερα βρίσκαμε μεν, αλλά στην πολύ απλή μορφή του, τους λαχταριστούς λουκουμάδες και με ένα διακριτικό αξεσουάρ, που του εξασφάλισε και το όνομά του. Ήταν το περίπτερο του «Κόκκινου Σκούφου» και σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητο, αφού ένας κόκκινος σκούφος μόστραρε καθημερινά, στα κεφάλια των ανθρώπων του. Δείτε περισσότερα…

Ισλί Πορφυρίδης

isli-porfiridis1.jpg

Αρωματική ζύμη, που έχει μέσα της καρύδι και κανέλα, μέλι και σιρόπι για να μελώσει το όλον… Αυτά είναι τα βασικά που χαρακτηρίζουν το ισλί. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία, που κουβαλάει μαζί του αναμνήσεις και θύμησες από άλλες εποχές και τόπους διαφορετικούς. Με τις ρίζες του στην Καππαδοκία και τον Πόντο, το ισλί υπήρξε το παραδοσιακό γλυκό των χαρμόσυνων στιγμών ολόκληρων γενεών, ενώ σήμερα το βρίσκουμε στα καλύτερα του, να τιμά την ιστορία του, στο καφέ – ζαχαροπλαστείο «Ισλί Πορφυρίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Από τον Νοέμβρη του 2017 που λειτουργεί το ζαχαροπλαστείο, μπορεί κανείς να απολαύσει αυτό το υπέροχο γλύκισμα σε καθημερινή βάση, μαζί με άλλες γλυκιές δημιουργίες της οικογενείας Πορφυρίδη, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας. Η επιτυχία του ζαχαροπλαστείου ήρθε ως φυσική συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας που ήρθε κάποτε από τη Μικρά Ασία στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας μαζί της αυτόν τον μικρό γαστρονομικό…θησαυρό.

Το ισλί είναι ένα χειροποίητο γλυκό με ζύμη σαν του μελομακάρονου, γεμισμένο με καρύδι και κανέλα και σιροπιαστό τόσο όσο να μελώσει χωρίς να χάσει την τραγανότητα του. Με ρίζες στην Καππαδοκία και τον Πόντο, ήταν το σήμα κατατεθέν των Μικρασιατών για τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα γλύκισμα καρδιάς που έφτιαχνα οι νοικοκυρές με αγάπη σε γιορτές και άλλες χαρμόσυνες στιγμές.

Ισλί θα πει «δουλεμένο». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς γιατί το εν λόγω γλυκό πήρε το όνομα αυτό, μια και απαιτεί χρόνο και υπομονή για να φτιαχτεί με τον παραδοσιακό τρόπο. Χρειάζεται υλικά απλά μα αγνά και ποιοτικά, αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται τέχνη και μαεστρία για το κέντημα, το οποίο γινόταν παραδοσιακά στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι.

Κι αυτό δεν βοηθούσε μόνο στο πολύ καλαίσθητο αποτέλεσμα, αλλά και στο ιδανικό σιρόπιασμα του γλυκού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 56, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 229677

Citron Patisserie

citron-patisserie1.jpg

«Citron» στα γαλλικά είναι το λεμόνι και το «Citron Patisserie», το ξεχωριστό ζαχαροπλαστείο στο νούμερο 35 της οδού Αγνώστου Στρατιώτου, στην Πολίχνη, που άνοιξε τον Αύγουστο του 2021, αντιμετωπίζει το πολύτιμο – και παρεξηγημένο από πολλούς, λόγω της όξινης γεύσης του - αυτό φρούτο, με τις τιμές που του αξίζει.

Ιδιοκτήτες το ζευγάρι Αριάδνη Πυλαρινού και Γιώργος Ογκανεσιάν που, με βασικές τους αρχές τις καλές πρώτες ύλες, τις καλές συνταγές και το μεράκι, μας παρουσιάζουν καθημερινά, γεύσεις της γαλλικής patisserie, συνταγές από τη γαλλική Ριβιέρα, με μικρές επιρροές κι από την περιοχή της Ιταλίας όπου παράγεται το limoncello και μας μυούν σε κάτι ξεχωριστό, για την πόλη ολόκληρη.

Ο κόσμος το έχει χαρακτηρίσει ως ένα «υπέροχο διαμαντάκι», που «θυμίζει τις μικρές patisserie του Παρισιού», με «ονειρεμένα γλυκά», που δίνει «προσοχή στη λεπτομέρεια» και με πολλά άλλα θετικά σχόλια. Αυτό είναι το «Citron».

Η Pastry Chef και ιδιοκτήτριά του, Αριάδνη Πυλαρινού, αγαπά πραγματικά το λεμόνι. Οι πρώτες της εικόνες και μυρωδιές, το γλυκό με άνθη λεμονιού που έφτιαχνε η γιαγιά της. Το χρυσαφί αυτό φρούτο χρησιμοποιεί και στη ζαχαροπλαστική της ήδη από την αρχή, με πρώτες ύλες για πολλά γλυκά της, βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγνώστου Στρατιώτου 35, Πολίχνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 071481

The Cakery by Jeny

the-cakery-by-jeny1.jpg

«Γεια σας, είμαι η Τζένη», λέει χαρούμενα η Τζένη Δογάνη στα βίντεο που ανεβάζει στα social media του «The Cakery by Jeny» και με όσα μας παρουσιάζει, μας μυεί στα μυστικά της ζαχαροπλαστικής τέχνης.

Η ίδια, μαζί με το σύζυγό της Αστέρη Κουκουλά, λειτουργούν από το 2020 το εντυπωσιακό αυτό κατάστημα στο νούμερο 14 της Μιχαήλ Ψελλού, στην ανατολική πλευρά της πόλης και φροντίζουν να καλύπτουν τα πάντα, σε σχέση με τις τούρτες αλλά κι άλλα γλυκά: από τη δημιουργία της δικής μας, κατά παραγγελίας, τούρτας, μέχρι τη διάθεση των απαραίτητων υλικών ζαχαροπλαστικής και διακόσμησης, τη διοργάνωση σεμιναρίων, αλλά και τη διοργάνωση εκδηλώσεων, πάντα με την καλύτερη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

H Tζένη είχε την εμπειρία από το κατάστημα με είδη ζαχαροπλαστικής των γονιών της – λειτούργησε έως το 2017 – ενώ η ίδια ξεκίνησε να φτιάχνει επαγγελματικά τούρτες στο Βέλγιο, όπου βρέθηκε για ένα διάστημα. Οι αρχικές της σπουδές ήταν στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ωστόσο οι τούρτες την κέρδισαν κι έτσι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2016, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για το δικό της κατάστημα, που κατάφερε να ανοίξει τον Ιανουάριο του 2020, μαζί με το σύζυγό της, το «The Cakery by Jeny» στην περιοχή του Ντεπώ, στα όρια με την Κηφισιά - το cakery λογοπαίγνιο από το «bakery», λόγω της εξειδίκευσης στις τούρτες.

Η ίδια έχει τη γενικότερη επίβλεψη της παραγωγής και της λειτουργίας του εργαστηρίου – ό,τι παραγγείλουμε περνάει, κυριολεκτικά, από τα χέρια της και φυσικά έχει την υπογραφή της. Θα μας υποδεχθεί στο κατάστημα, με την ίδια θα συζητήσουμε τις ιδέες μας για τις ιδιαίτερες δημιουργίες μας, η ίδια θα αναλάβει την επίβλεψη της παρασκευής των γλυκών, ενώ ο Αστέρης, ασχολείται με το εμπορικό κομμάτι, το marketing και τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μιχαήλ Ψελλού 14, TK 54655 (περιοχή Ντεπώ)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2312 311357






ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία