Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Το success story 15+1 αγαπημένων εστιατορίων και μεζεδοπωλείων της Θεσσαλονίκης

Η ιστορία όμορφων γαστρονομικών projects στη πόλη, με διαφορετικό στιλ, αλλά και με συνταγές επιτυχίας

 15/03/2024 10:15

Αφιέρωμα: Το success story 15+1 αγαπημένων εστιατορίων και μεζεδοπωλείων της Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, η γαστρονομία γνωρίζει μία πρωτόγνωρη άνθηση, με εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, να αυξάνονται και να πληθύνονται στην πόλη.

Πολλοί χώροι εξ αυτών κουβαλούν τη δική τους ιστορία, μικρή ή μεγάλη χρονικά, με ενδιαφέροντα tips και ιστορίες ανθρώπων που με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, δημιούργησαν μία επιτυχή διαδρομή που συνιστά ένα πραγματικό success story για αυτούς τους χώρους εστίασης.

Είναι πραγματικά συναρπαστικό αυτό το νήμα που ξεδιπλώνουν τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία σε ολόκληρη την πόλη, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες επιτυχημένων γαστρονομικών projects με διαφορετικό στιλ στη Θεσσαλονίκη, σε ένα απολαυστικό αφιέρωμα, γεμάτο πρόσωπα, χρώματα, δημιουργίες, γεύσεις και φυσικά…συνταγές επιτυχίας.

Πάμε να τις γνωρίσουμε μαζί….

Μαμαλούκα

1-M9uRa.jpg

Ήταν καλοκαίρι, και συγκεκριμένα το 2018 στην Χαλκιδική, όταν δύο άνθρωποι, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης, συναντήθηκαν, συζήτησαν και οραματίστηκαν για πρώτη φορά την ιδέα πίσω από το «Μαμαλούκα». Το όραμα του Μαρίνου Σαμαρίτη και του Δημήτρη Κουκουρίκη ήταν να δημιουργήσουν έναν μοναδικό χώρο εστίασης που θα ταυτιζόταν με μια και μόνο φράση. «Φαγητό για την ψυχή». Όπως και έγινε, και πλέον η επταμελής ομάδα των δύο εστιατορίων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, μπορεί περήφανα να αναγνωρίζει την επιτυχία της κάτω από ένα όνομα διόλου τυχαίο.

Αναμφισβήτητα ένα success story της πόλης και της Χαλκιδικής - το πρώτο μαγαζί, στο νούμερο 3 της Ίωνος Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη, με θέα στο λιμάνι, άνοιξε το φθινόπωρο του 2018 και το δεύτερο, στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, δίπλα στο κύμα, με το ανάλογο μενού, άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 – το «Μαμαλούκα» γράφει πλέον τη δική του μεγάλη ιστορία στο γαστρονομικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας.

Ο αρχικός στόχος πέτυχε και το φαγητό στους χώρους του έγινε αφορμή για συναντήσεις, επαγγελματικά γεύματα, στιγμές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Μαζί με αυτά και μία ολοκληρωμένη διασκέδαση, που υποστηρίζει απόλυτα την κεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης: την παρουσίαση της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνο τρόπο, με μενού που αλλάζει μέσα στο χρόνο και κεντρική φιλοσοφία το «μοίρασμα» της εμπειρίας, όπως ακριβώς και γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555223

Δέκα Τραπέζια

deka-trapezia1.jpg

Τα «Δέκα Τραπέζια», το δεύτερο στη σειρά γαστρονομικό project του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και της ομάδας του, που άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στο νούμερο 4 της αναπλασμένης Στρατηγού Καλλάρη, έχει καταφέρει να περάσει, μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια, από το στάδιο ενός νέου εγχειρήματος, σε κάτι διαχρονικό. Βραβευμένο κι αγαπημένο, πλέον, για πολλούς, είναι το μοναδικό ίσως μεζεδοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπου κανείς έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει, ταυτόχρονα, προτάσεις που θα δοκίμαζε σε ένα fine dining εστιατόριο ή σε ένα με διάκριση «Michelin» και ταυτόχρονα πιάτα ενός απλού μεζεδοπωλείου, σε έναν κοινό χώρο.

Μπορεί τα τραπέζια αυτή τη στιγμή να είναι 10, αλλά αυτό είναι τυχαίο κι ο αριθμός ουδέποτε απασχόλησε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες, το Μανώλη Παπουτσάκη, το Γιάννη Παπαδογιαννάκη και τη sous – chef Πασχαλίνα Καμτσίκη, επί χρόνια συνεργάτες ήδη, από το βραβευμένο εστιατόριο κρητικής κουζίνας «Χαρούπι», στα Λαδάδικα.

Το όνομα επιλέχθηκε εξ’ αρχής συμβολικά, να σημαίνει την «καλή τύχη» κι ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη, στο μενού του, τη φιλοσοφία του «μεζέ». Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών και διαφορετικών γεύσεων, σε ένα μενού που έχει χαρακτηρισθεί… «πολυπολιτισμικό». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251010

Χαρούπι

charoupi2.jpg

Το «Χαρούπι», πρώτο «παιδί» του Chef Μανώλη Παπουτσάκη στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε το 2017 στο νούμερο 4 της οδού Δόξης, στα Λαδάδικα, μια ανάσα επάνω από το Λιμάνι. Μεγάλο, φωτεινό, με λιτή και φιλόξενη διακόσμηση, τράβηξε από την αρχή το ενδιαφέρον του κόσμου.

Με το «Χαρούπι», το ομώνυμο φυτό - σύμβολο της Κρήτης, έγινε σημείο αναφοράς στη γαστρονομία της συμπρωτεύουσας και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, μπήκαν λίγο περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Εδώ, οι πιο αυθεντικές κρητικές γεύσεις μπολιάζονται με δημιουργικότητα, χάρη στην ανήσυχη φύση του Head Chef του και το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που μυρίζει Μεγαλόνησο, που προσφέρεται παράλληλα για γαστριμαργικές και foodie δοκιμές, που ξεφεύγουν από τις καθαρά παραδοσιακές συνταγές, χωρίς να χάνουν το ύφος και το χρώμα της κρητικής μαγειρικής παράδοσης.

Πόση νοστιμιά μπορεί να κρύβει η ανοιχτή μαραθοτυρόπιτα με ξεροτήγανο; Πόσο καλομαγειρεμένοι μπορεί να είναι οι χοχλιοί με φρέσκο δενδρολίβανο – που κάνουν την εμφάνισή τους με τις πρώτες βροχούλες – ή το κουνέλι, με κουνουπίδι, ξινόχοντρο και παντζάρι;

Πόσο ιδιαίτερος ο ντάκος σε μορφή μινιατούρας τάρτας; Κι εν τέλει, πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται το χαρούπι – ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας της Κρήτης – και να χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές συνταγές; Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 526262, 6988526262

Ακαδημία Art Restaurant

akadimia-art-restaurant1.jpg

Το 2011 ο Κωνσταντίνος Έλβις Μάρκου και ο Κωνσταντίνος Γαργάνης θέλοντας να προσφέρουν καλό φαγητό και παράλληλα κάτι διαφορετικό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που γνώριζε ήδη να εκτιμά την καλή κουζίνα, δημιούργησαν την «Ακαδημία Art Restaurant». Ένα χώρο γαστρονομίας και τέχνης, που αγαπάει να συγκινεί όλες τις αισθήσεις.

Χώρος ατμοσφαιρικός, ζεστός, με ιδιαίτερη επίπλωση και έργα τέχνης να κοσμούν τους τοίχους της, η «Ακαδημία Art Restaurant» εδώ και 12 χρόνια έχει καταφέρει να μυήσει τους πελάτες της σε έναν κόσμο τέχνης μέσα από το φαγητό, αλλά και την αισθητική. Και συνεχίζει να το κάνει με αμείωτο ενθουσιασμό, καθώς μέχρι και σήμερα οι άνθρωποί της δεν επαναπαύονται θέλοντας να προσφέρουν την ίδια εξαίρετη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η «Ακαδημία Art Restaurant» λοιπόν, γεννήθηκε από την επιθυμία του Κωνσταντίνου Έλβις Μάρκου για κάτι διαφορετικό στον χώρο της εστίασης. Συζητώντας με τον φίλο του καλλιτέχνη, ζωγράφο Λάζαρο Πάντο, προέκυψε η ιδέα για έναν καλλιτεχνικό χώρο γαστρονομίας. Κι έτσι Παραμονή Χριστουγέννων του 2011 η «Ακαδημία Art Restaurant» άνοιξε τις πόρτες της και μάγεψε με την υπέροχη κουζίνα της και την καλλιτεχνική της ατμόσφαιρα.

Ο χώρος σίγουρα ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκαναν αίσθηση στην αρχή. Επίπλωση μιας άλλης εποχής, σπάνια έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούν τόσο τον εσωτερικό χώρο όσο και την πανέμορφη αυλή του εστιατορίου, τραπέζια στρωμένα με υφάσματα, μουσική προσεχτικά επιλεγμένη να ταιριάζει με την αύρα του χώρου, όλα δένουν αρμονικά και προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία σε όσους επισκέπτονται την «Ακαδημία Art Restaurant». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Μηνά 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 521803

Κιούπια Λαδάδικα

kioupia-ladadika3.jpg

Στην καρδιά της πόλης, μία ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους, στην πλατεία Μοριχόβου των ιστορικών Λαδάδικων, λειτουργεί από το 1991 το εστιατόριο «Κιούπια Λαδάδικα».

Ιδανικός προορισμός για επισκέπτες κάθε ηλικίας, για παρέες, οικογένειες, ζευγάρια, αλλά και για όσους αναζητούν έναν φροντισμένο χώρο για τα επαγγελματικά τους γεύματα, είναι ένας τόπος όπου η εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, συναντά την υψηλή ποιότητα στην κουζίνα. Μία εκλεκτή ποικιλία από μεζέδες, από πιάτα με κρέας, με φρέσκα ψάρια ή θαλασσινά και πολλές άλλες προτάσεις συνθέτουν καθημερινά το μενού, ενώ τα βράδια, τα γεύματα συνοδεύει ζωντανή ελληνική μουσική, δίνοντας το δικό της τόνο στην αίσθηση της παράδοσης στο χώρο.

Τα «Κιούπια Λαδάδικα» άνοιξαν το 1991 στην όμορφη πλατεία Μοριχόβου, στην ιστορική περιοχή των Λαδάδικων – σε απόσταση μόλις 5’ από την πλατεία Αριστοτέλους – και μέχρι σήμερα, παραμένουν ατόφια σε ποιότητα και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουν.

Η κουζίνα τους είναι μεστή, ελληνική και μεσογειακή και η διακόσμησή τους παραμένει πιστή στις απλές, παραδοσιακές γραμμές - παρόλο που έχουν ανακαινιστεί αρκετές φορές - με τη φιλοσοφία να παραμένει αυτή ενός κλασσικού εστιατορίου, με έμφαση κυρίως στις γεύσεις που βγαίνουν στα τραπέζια του.

Το μενού στα «Κιούπια», είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας, μαζί με την εξαιρετική ποιότητα και τη φρεσκάδα που διακρίνει κάθε πιάτο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πλατεία Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 553239

Γιαλός

gialos1.jpg

Από τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια θαλασσινών στην περιοχή της Αρετσούς και της Νέας Κρήνης, ο «Γιαλός», κάτω ακριβώς από τη παραλιακή Νικολάου Πλαστήρα και κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, προσφέρει εκ πρώτης όψεως, ό,τι και τα περισσότερα από τα παραθαλάσσια εστιατόρια της περιοχής.

Κι όμως, υπάρχει κάτι που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό. Πέρα από τη μαγευτική τοποθεσία, με θέα στο Θερμαϊκό, τις βάρκες και τους γλάρους, λειτουργεί με βάση μία «συνταγή», που σε βάθος χρόνων έχει αποτελέσει το δικό του success tip: δεν είναι άλλη από τη διαρκή προσωπική ενασχόληση των ιδιοκτητών του, Μπάμπη Αρβανιτόπουλου κι Αλέξη Πεχλιβανίδη σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης, από την καθαριότητα, μέχρι τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την πορεία της. Έχοντας πλέον δίπλα τους και τα παιδιά τους κι ως Chef το Στέφανο Καταφυγιώτη, δίνουν καθημερινά το παράδειγμα του πώς η αγάπη, οι σταθερές, μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις και η εστίαση πρωτίστως στην ποιότητα, μπορούν να εξασφαλίσουν μία πορεία δέκα εννέα ετών μέχρι σήμερα, που μόνο ανοδική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το εστιατόριο «Γιαλός», είναι όνομα και πράγμα. Ιδανικό για γεύματα δίπλα στο κύμα, χάρη στη μαγευτική θέα που προσφέρει στο Θερμαϊκό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακριβώς δίπλα στο νερό, σε σημείο ήσυχο, προσελκύοντας πάρα πολύ κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας κι έχοντας αποκτήσει τους φανατικούς του θαμώνες, από το 2004 που πρωτοάνοιξε. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς (Μικρό Έμβολο)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 442121

Τέσσερα Πιπέρια

tessera-piperia1.jpg

Τα «Τέσσερα Πιπέρια» μπήκαν στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης μόλις πριν περίπου δυόμιση χρόνια και πολύ γρήγορα έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης. Ήταν αρχές Ιουλίου του 2021 όταν άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης και πολύ γρήγορα έγιναν –δικαίως- talk of the town. Οι εμπνευσμένες γεύσεις τους, ο πολύ όμορφος αισθητικά χώρος και η ιδιαίτερα καλή εξυπηρέτηση δεν άργησαν να κάνουν αίσθηση στο απαιτητικό κοινό της πόλης που έβαλε τα «Τέσσερα Πιπέρια» στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της.

Αν και βρίσκονται στην Τούμπα, τα «Τέσσερα Πιπέρια» συγκεντρώνουν κόσμο από όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν δημιουργήσει ήδη ένα πολύ δυνατό όνομα στην αγορά. Η ομάδα του εστιατορίου κινείται με βάση την ελληνική comfort κουζίνα με δημιουργικές πινελιές και ποντάρει σημαντικά στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Στα «Τέσσερα Πιπέρια» μαγειρεύουν πολύ και καλά κι αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, που σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία σας.

Πώς όμως ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου εστιατορίου; Εν μέσω covid, όταν η εστίαση παρέμενε ανενεργή, η ομάδα των τεσσάρων ανθρώπων που δημιούργησαν το Baraki στην Τούμπα –που έχει γράψει τη δική του επιτυχή ιστορία στο χώρο του- είχε χρόνο στη διάθεση της να σκεφτεί το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα.

Με την εμπειρία 11 χρόνων από το ήδη υπάρχον café bar τους που λειτουργούσε και λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, αποφάσισαν πώς το επόμενο βήμα θα ήταν γύρω από την εστίαση και πάλι. Η αγάπη τους για το καλό φαγητό ήταν εκείνη που τους οδήγησε στη δημιουργία ενός τόσο πετυχημένου εστιατορίου.

Και όταν ήρθε η ώρα για την… βάπτιση αυτού, προέκυψε το πολύ εύστοχο «Τέσσερα Πιπέρια» από τον αριθμό των ιδιοκτητών του, που είναι φυσικά… τέσσερις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 29, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 826086

Evora Eatery

evora-eatery1.jpg

Σε ένα όμορφο σημείο της Τούμπας, με αρκετά πλατάνια – evora άλλωστε, σημαίνει δροσιά - λειτουργεί από το 2018 το «Evora Eatery», ένα ιδιαίτερο, ξεκάθαρα προσφιλές στο κρέας γαστρονομικό project, όπου οι λάτρεις της κρετοφαγίας, θα βρούνε ένα στέκι που θα γίνει αγαπημένο τους. Σε έναν casual – chic χώρο, με το ξύλο και τη χωριάτικη ατμόσφαιρα να επικρατούν, οι γεύσεις δίνουν και παίρνουν στο μενού και στα τραπέζια κι όποιος το επισκεφτεί, έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει προτάσεις, που δεν συναντώνται εύκολα στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Το «Evora Eatery», έχει έρθει να διευρύνει τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες και μάλιστα, με τον πιο cozy τρόπο.

Μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο, που παίρνει το χρόνο του μέχρι να γίνει σαν … λουκούμι και να συνοδευτεί από πουρέ σελινόριζας, μοσχαρίσια μάγουλα γάστρας με νιόκι κι ανεβατό, σιγομαγειρεμένο αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας, καπνιστή πανσέτα αγριογούρουνου και premium κοπές - όπως η βουβαλίσια, 30 ημερών ωρίμανσης T- bone steak- παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργική κουζίνα, είναι αυτά που συναντώνται καθημερινά, στην κουζίνα του «Evora Eatery».

Κύρια πιάτα κι ορεκτικά, προτείνονται με deli πρώτες ύλες, όπως φακή beluga ή αρωματικά κρουτόν κι εμπνευσμένες προτάσεις, όπως το spaghetti κολοκύθι ή η αρωματισμένη με σουμάκ και ζαατάρ μους τυριών, κάνουν την εμφάνισή τους, σε ένα μενού που εδώ και πέντε χρόνια, έχει κερδίσει καρδιές και που συμπεριλήφθηκε, μέσα στο 2019, στα 10 καλύτερα νεοεισερχόμενα εστιατόρια, από το θεσμό του «Restaurant 100 Awards». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 13, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 930800

Μέθη Bistro & Wine Bar

methi-bistro-wine-bar6.jpg

Ο κόσμος του κρασιού είναι υπέροχος και συνεχώς διευρύνεται, με το ταξίδι σε αυτόν να παραμένει διαχρονικά συναρπαστικό. Τόσες πολλές οι ποικιλίες, τα είδη, οι μέθοδοι παραγωγής του, που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για… εξερεύνηση. Για το ταξίδι στον κόσμο του κρασιού όμως χρειάζεται κανείς έναν γνώστη για να τον μυήσει στα οινικά αυτά «μονοπάτια».

Στο wine bar «Μέθη» έχουν πετύχει ακριβώς αυτό. Να σας ξεναγήσουν σε αυτόν τον όμορφο και πολλά υποσχόμενο κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και την πολύχρονη γνώση τους, με πολλά και ξεχωριστά κρασιά, αλλά και πιάτα ταιριαστά, ώστε να αναδεικνύουν όλη τη μαγεία του κρασιού που τα συνοδεύει.

Πώς ξεκίνησε όμως να υπάρχει η «Μέθη»; Ποιο ήταν το δικό της ταξίδι μέσα στο χρόνο και πώς έφτασε να είναι ένα από τα πρώτα wine bar της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να πείσει και να κερδίσει το απαιτητικό της κοινό;

Ήταν το 2000 όταν ο Τάσος Παρτάλης και η σύζυγός του Νένα Καζάκου δημιούργησαν την κάβα «Μέθη», στην Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Αγαπώντας το κρασί, δημιούργησαν έναν χώρο όπου θα συγκέντρωναν κρασιά που γνωρίζουν και αγαπούν, μαζί με άλλα premium ποτά για τους λάτρεις επιλεγμένων ετικετών.

Μάλιστα, ανά διαστήματα, διοργάνωναν και βραδιές οινογνωσίας στο πατάρι που διέθετε η κάβα για τους οινόφιλους, κατά τη διάρκεια των οποίων σερβίρονταν και πιάτα που αναδείκνυαν το εκάστοτε κρασί. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Εθν. Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 482401

Σουρτούκω

soyrtouko1.jpg

Για μία πετυχημένη συνταγή απαιτούνται όχι απαραίτητα πολλά, αλλά σίγουρα ποιοτικά συστατικά. Στην περίπτωση του σύγχρονου μεζεδοπωλείου «Σουρτούκω» το success story χρειάστηκε ένα δίδυμο με έντονο ταπεραμέντο, έναν χώρο με προσωπικότητα και φαγητό με φαντασία.

Πίσω από αυτό το πετυχημένο γευστικό εγχείρημα βρίσκονται δύο άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, η Ιφιγένεια Κουμούλα και ο Νίκος Καρανίδης.

Τη «Σουρτούκω» θα τη βρείτε σε ένα πλακόστρωτο όμορφο δρομάκι στα Λαδάδικα. Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο για όσους αγαπούν το ενδιαφέρον και ποιοτικό φαγητό, εκεί ακριβώς που χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Μακριά από την πολυκοσμία, σε έναν χώρο με industrial στοιχεία, η «Σουρτούκω» σερβίρει από τον Απρίλιο του 2019 «περπατημένες» γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

Αλλά πώς γεννήθηκε η ιδέα για μία «Σουρτούκω» στα Λαδάδικα; Ο Νίκος και η Ιφιγένεια αγαπούσαν το αλισβερίσι με τον κόσμο. Και τι καλύτερο από ένα στέκι για φαγητό, που θα ικανοποιούσε τις επιθυμίες τους; Μέσα από πολλές ιδέες λοιπόν, γεννήθηκε αυτό το όμορφο μεζεδοπωλείο που έμελλε να γίνει αγαπημένη συνήθεια των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο.

Γιατί όμως «Σουρτούκω»; Οι ιδέες για το όνομα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλές και ένα βράδυ, παρέα με φίλους έγινε η δημοσκόπηση. Κι έτσι το όνομα ψηφίστηκε με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες και νονά του μαγαζιού χρίστηκε η Ιφιγένεια, που είχε προτείνει τη «Σουρτούκω». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λυκούργου 3, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555325

Φύτρα

fytra2.jpg

Το φαγητό για κάποιους δεν είναι απλά τροφή, αλλά κι ένας τρόπος έκφρασης. Είναι μυρωδιές, γεύσεις και εικόνες που σου φέρνουν στο νου όμορφες αναμνήσεις. Έτσι και στη «Φύτρα», το φαγητό δεν είναι απλά τροφή. Είναι όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα. Ο Γιώργος Αντωνιάδης, ιδιοκτήτης του όμορφου αυτού εστιατορίου στην περιοχή της Χαριλάου, τον Ιούνιο του 2022 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Δημιούργησε τον δικό του χώρο, θέλοντας να αφήσει το δικό του μαγειρικό στίγμα στον γαστρονομικό χάρτης της απαιτητικής Θεσσαλονίκης.

Κατάφερε πολύ σύντομα να κάνει τη «Φύτρα» σημείο αναφοράς για απολαυστικές γευστικές συναντήσεις. Στόχος του ήταν και παραμένει το νόστιμο και καλομαγειρεμένο φαγητό. Η βάση του είναι η ελληνική και μεσογειακή κουζίνα που εμπλουτίζεται με τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιεί για να αποδώσει τα μέγιστα στα πιάτα που μας προσφέρει μαζί με την καλοκουρδισμένη ομάδα του.

Από τα 15 του χρόνια, όταν πήγε στη σχολή Μαγειρικής στο Γαλαξίδι, ο Γιώργος μαγειρεύει. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έκανε την πρακτική του σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και της Κρήτης, ενώ εργάστηκε και σε γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Απείχε ένα διάστημα λόγω ενός ατυχήματος που είχε κι επέστρεψε δριμύτερος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να δημιουργήσει τον δικό του χώρο, όπου θα μαγειρεύει αυτό που εκείνος εννοεί καλό φαγητό.

Κι έτσι «γεννήθηκε» η «Φύτρα». Νονά της η Ξανθή, φίλη και συνάδελφος του Γιώργου. Γιατί «Φύτρα»; Γιατί σχετίζεται με κάτι που θα… ριζώσει και γιατί μεταφορικά δηλώνει την καταγωγή, αλλά και τους απογόνους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανδριανουπόλεως 10, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 318747

Ελληνική Κουζίνα Λαζαρίδη

elliniki-koyzina-lazaridi1.jpg

Η αυθεντική, παραδοσιακή ψαροφαγία έχει το στέκι της χρόνια τώρα στην πιο όμορφη γωνιά της ανατολικής Θεσσαλονίκης, στη Νέα Κρήνη στην Καλαμαριά. Με ρίζες στο παρελθόν και διάθεση να διατηρήσει την παράδοση της, η «Ελληνική Κουζίνα Λαζαρίδη» συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει μία από τις καλύτερες εναλλακτικές που έχει κανείς όταν λαχταράει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Περνώντας από τον παππού, στον μπαμπά, έφτασε τα τελευταία χρόνια στα παιδιά, κρατώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα ενός ελληνικού εστιατορίου που αγαπάει την παραδοσιακή κουζίνα. Μπορεί σήμερα -για την ακρίβεια τα τελευταία 20 περίπου χρόνια- να σερβίρει τα καλύτερα της θάλασσας, αλλά κάποτε στο μενού υπήρχε κυρίως κρέας και το όνομα που πλέον θεωρείται σταθμός στον χώρο της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, ήταν τότε διαφορετικό.

Ήταν το 1983 όταν ο παππούς Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, αφού είχε επιστρέψει από την Γερμανία όπου ήταν μετανάστης, αποφάσισε να ανοίξει τη «Χρυσή Γωνιά». Η κουζίνα του εστιατορίου περιλάμβανε κατά κύριο λόγο κρέας και τα πιάτα είχαν επιρροές από τη Γερμανία. Ήταν ένα εστιατόριο πού έκανε τη διαφορά για την εποχή του και πήγαινε μάλιστα πολύ καλά.

Έρχεται η στιγμή να πάρει τα ηνία ο γιος του, o Παναγιώτης Λαζαρίδης, που τότε αποφασίζει πώς θα αλλάξει ρότα στο μενού και όνομα. Έτσι δημιουργείται η «Μαρίδα», η οποία σερβίρει πλέον ψάρια και θαλασσινά και τα κρεατικά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Το 2010 πια παίρνουν τη σκυτάλη οι υιοί Λαζαρίδη, Γιώργος και Κωνσταντίνος, οι οποίοι αποφασίζουν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, δεδομένου μάλιστα πώς έπαιρναν στα χέρια του μία εξαιρετική «πρώτη ύλη», αφού το εστιατόριο ήταν ήδη από τα πλέον αγαπημένα στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 113, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447477

Ουζερί Λόλα

oyzeri-lola1.jpg

Στο «Ουζερί Λόλα» οι άνθρωποι παραμένουν ταπεινοί και δεν τους αρέσει να μιλούν πολύ για τον εαυτό τους. Τους ενδιαφέρει, κυρίως, να ξεχωρίζουν για την παρεϊστικη ατμόσφαιρα και την έντιμη εξυπηρέτηση που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια και που έχει συμβάλει σε αυτό, που για τους ίδιους είναι το πιο σημαντικό: να σχηματιστούν παρέες που γνωρίζουν, πλέον, η μία την άλλη και στο να γίνει το νούμερο 10 της οδού Αγαπηνού, ένα στέκι για ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος, ιδιαίτερα προσφιλές στους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης, αλλά και σε πολιτικούς, που μαζεύονται εδώ για να απολαύσουν το τσιπουράκι ή το ουζάκι τους, μαζί με εκλεκτούς μεζέδες.

Η ιστορία εδώ ξεκινά από το 1988, όταν ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, ο Καβαλιώτης Γιάννης Γκίνης, ξεκίνησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο κατάστημα ως καφενείο, αποκτώντας σταδιακά, τους πρώτους σταθερούς θαμώνες. Στα τέλη του 1991, τα δύο του παιδιά, Αντώνης και Λόλα, ανέλαβαν να μετατρέψουν το αρχικό καφενείο σε ουζερί, που κράτησε το όνομα του πατέρα τους έως το 2007, οπότε και βαπτίστηκε «Λόλα», από τη χρυσοχέρα ιδιοκτήτρια και μαγείρισσά του, που καταθέτει καθημερινά την ψυχή της στην κουζίνα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αντώνη, υπεύθυνο για τις δημόσιες σχέσεις, τις παραγγελίες, τους λογαριασμούς και γενικά τα όσα έχουν να κάνουν με τους εκτός κουζίνας χώρους. Και οι δύο αφιερώνουν καθημερινά τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, σε αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας τους και που οι ίδιοι πήγαν αρκετά βήματα πιο πέρα, ψηλά, στο μικρό αλλά γνωστό αυτό στενάκι της Αγαπηνού, που βρίσκεται απέναντι από την Καμάρα (κάτω από την Εγνατία) και που φτάνει μέχρι την Ιπποδρομίου, διασχίζοντας την Αλεξάνδρου Σβώλου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγαπηνού 10, περιοχή Καμάρας, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 276201

Το Δίχτυ

to-dichti1.jpg

Όταν άνοιξε το εστιατόριο «Το Δίχτυ» στην πλατεία Άθωνος, μέσα στη δεκαετία του ’90, λίγα ήταν τα βολιώτικου στυλ μεζεδοπωλεία που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, ειδικά στο κέντρο. Αυτό ήταν και η αφορμή για τη δημιουργία του, καθώς ο Βολιώτικης καταγωγής ιδιοκτήτης του, Φώτης Λυκούρης, θέλησε να φέρει όλη τη φιλοσοφία της γενέτειράς του ως προς το μεζέ, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του ιστορικού κέντρου της συμπρωτεύουσας.

Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει να δημιουργείται ο πεζόδρομος στην περιοχή, να αναδεικνύεται η Άθωνος ως ένας προορισμός για τις καθημερινές αγορές και να αποκτούν τα στενά της μία πιο φροντισμένη μορφή. Θέλοντας να συμβάλουν στη διατήρηση της παράδοσης εν γένει, ο σημερινός ιδιοκτήτης μαζί με έναν φίλο του τότε Θεσσαλονικιό, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο, που σήμερα είναι από τα παλαιότερα της περιοχής και που εδώ και μία εικοσαετία, ανήκει αποκλειστικά, στον Φώτη Λυκούρη.

Η παράδοση του Βόλου ως προς τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο, κρατεί από τουλάχιστον έναν αιώνα πριν κι έχει να κάνει με την ευρύτερη παράδοση της αλιείας στην όμορφη πόλη της Μαγνησίας. Σε ένα παραθαλάσσιο αστικό κέντρο, με λιμάνι και καϊκια που ψάρευαν ήδη από τον περασμένο αιώνα, οι ψαράδες εθιμοτυπικά έφτιαχναν κακαβιές ή τηγάνιζαν κάποια από τα ψάρια που έβγαζαν, ως ένα γρήγορο γεύμα μετά το ψάρεμα, με λιτούς μεζέδες όπως τσίρο, τομάτα, αγγούρι, ελιά και σαρδέλα, το οποίο συνόδευαν με τσίπουρο από τον Τύρναβο της γειτονικής Λάρισας, στη φιλοσοφία του «να τσιμπήσουν κάτι», που θα τους άνοιγε την όρεξη, μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους για φαγητό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δήμητσα 18 και Δραγούμη, Πλατεία Άθωνος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 267063

Roots

roots1.jpg

Στην καρδιά της Πλατείας Άθωνος, το «Roots» αναδεικνύεται ως το φωτεινό αστέρι της vegan κουζίνας της Θεσσαλονίκης. Από το 2014, αυτό το μαγαζί έχει ριζώσει στην καρδιά της πόλης και στις καρδιές των κατοίκων της. Στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη γεμάτη ιστορία και γαστρονομικές εκπλήξεις, υπάρχει ένα μέρος που έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό, των λάτρεων της υγιεινής διατροφής.

Το «Roots» είναι το εστιατόριο που μας επαναφέρει στις ρίζες μας, προσφέροντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας πιάτα με έναν νέο, σύγχρονο και υγιεινό τρόπο. Εδώ, τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα μεταμορφώνονται σε vegan θαύματα.

Το 2014, όταν το «Roots» άνοιξε τις πόρτες του στην πλατεία Άθωνος, λίγοι θα περίμεναν την τεράστια επιτυχία που θα ακολουθούσε. Διεθέτοντας ένα μοναδικό στυλ, που συνδυάζει το bistro με την tribal κι ethnic αισθητική, το «Roots» προσφέρει μία ατμόσφαιρα, που δύσκολα βρίσκεις αλλού.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι προσεκτικά επιλεγμένα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και τη φρεσκάδα, σε κάθε πιάτο.

Το μενού του εστιατορίου ανανεώνεται συχνά, ανταποκρινόμενο στις εποχιακές αλλαγές και τις τάσεις της γαστρονομίας. Αυτό, επιτρέπει στους επισκέπτες να δοκιμάζουν νέα πιάτα και να ανακαλύπτουν διαφορετικές γευστικές παλέτες, κάθε φορά που επισκέπτονται το μέρος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μπαλάνου 4, Πλατεία Άθωνος, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 268063

Το Τουρλού

to-toyrlou5.jpg

Τουρλού σημαίνει… μπέρδεμα! Η κυριαρχία ετερόκλητων στοιχείων που όμως κάποιες φορές μπορεί να έχει πολύ ευχάριστα αποτελέσματα, όπως ακριβώς στην περίπτωση του εστιατορίου «Το Τουρλού». Ενός χώρου που στα έξι χρόνια λειτουργίας του έχει κερδίσει τους Θεσσαλονικείς με τις γευστικές δημιουργίες του, τις μουσικές του, την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, τον ξεχωριστά διακοσμημένο χώρο του και την όμορφη φιλοξενία του.

Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκονται ο Ηλίας Κυριαζής και η σύζυγός του, Νικολέττα, δύο άνθρωποι που αποφάσισαν να αλλάξουν καριέρα το 2017 και έτσι δημιούργησαν έναν χώρο που να τους εκφράζει και να προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης στους επισκέπτες του. Κύριο μέλημα στο «Τουρλού» είναι το ποιοτικό φαγητό, δοσμένο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο αυτό σερβίρεται.

«Το Τουρλού» άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης το 2017, όταν ο Ηλίας και η Νικολέττα αποφάσισαν να αφήσουν τις μέχρι τότε επαγγελματικές τους πορείες, που καμία σχέση δεν είχαν με την εστίαση και τη μαγειρική, για να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο. Η αγάπη τους για την μαγειρική φυσικά υπήρχε αλλά ως τότε δεν είχαν ασχοληθεί με αυτή παρά μόνο ερασιτεχνικά.

Το 2021, κι έχοντας ήδη αγαπηθεί από όσους είχαν δοκιμάσει τις γεύσεις τους, μετακόμισαν στον όμορφο πεζόδρομο Κορίνθου, μεταξύ Χαριλάου και Τούμπας.

Εκεί συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δημιουργούν μοναδικά πιάτα, δημιουργικά, ευφάνταστα και κυρίως γεμάτα νοστιμιά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πεζόδρομος Κορίνθου, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 289878




















Στη Θεσσαλονίκη ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, η γαστρονομία γνωρίζει μία πρωτόγνωρη άνθηση, με εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, να αυξάνονται και να πληθύνονται στην πόλη.

Πολλοί χώροι εξ αυτών κουβαλούν τη δική τους ιστορία, μικρή ή μεγάλη χρονικά, με ενδιαφέροντα tips και ιστορίες ανθρώπων που με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, δημιούργησαν μία επιτυχή διαδρομή που συνιστά ένα πραγματικό success story για αυτούς τους χώρους εστίασης.

Είναι πραγματικά συναρπαστικό αυτό το νήμα που ξεδιπλώνουν τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία σε ολόκληρη την πόλη, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε ορισμένες από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες επιτυχημένων γαστρονομικών projects με διαφορετικό στιλ στη Θεσσαλονίκη, σε ένα απολαυστικό αφιέρωμα, γεμάτο πρόσωπα, χρώματα, δημιουργίες, γεύσεις και φυσικά…συνταγές επιτυχίας.

Πάμε να τις γνωρίσουμε μαζί….

Μαμαλούκα

1-M9uRa.jpg

Ήταν καλοκαίρι, και συγκεκριμένα το 2018 στην Χαλκιδική, όταν δύο άνθρωποι, με πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης, συναντήθηκαν, συζήτησαν και οραματίστηκαν για πρώτη φορά την ιδέα πίσω από το «Μαμαλούκα». Το όραμα του Μαρίνου Σαμαρίτη και του Δημήτρη Κουκουρίκη ήταν να δημιουργήσουν έναν μοναδικό χώρο εστίασης που θα ταυτιζόταν με μια και μόνο φράση. «Φαγητό για την ψυχή». Όπως και έγινε, και πλέον η επταμελής ομάδα των δύο εστιατορίων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, μπορεί περήφανα να αναγνωρίζει την επιτυχία της κάτω από ένα όνομα διόλου τυχαίο.

Αναμφισβήτητα ένα success story της πόλης και της Χαλκιδικής - το πρώτο μαγαζί, στο νούμερο 3 της Ίωνος Δραγούμη στη Θεσσαλονίκη, με θέα στο λιμάνι, άνοιξε το φθινόπωρο του 2018 και το δεύτερο, στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, δίπλα στο κύμα, με το ανάλογο μενού, άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 – το «Μαμαλούκα» γράφει πλέον τη δική του μεγάλη ιστορία στο γαστρονομικό χάρτη της βόρειας Ελλάδας.

Ο αρχικός στόχος πέτυχε και το φαγητό στους χώρους του έγινε αφορμή για συναντήσεις, επαγγελματικά γεύματα, στιγμές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας. Μαζί με αυτά και μία ολοκληρωμένη διασκέδαση, που υποστηρίζει απόλυτα την κεντρική φιλοσοφία της επιχείρησης: την παρουσίαση της ελληνικής κουζίνας με μοντέρνο τρόπο, με μενού που αλλάζει μέσα στο χρόνο και κεντρική φιλοσοφία το «μοίρασμα» της εμπειρίας, όπως ακριβώς και γύρω από το οικογενειακό τραπέζι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555223

Δέκα Τραπέζια

deka-trapezia1.jpg

Τα «Δέκα Τραπέζια», το δεύτερο στη σειρά γαστρονομικό project του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και της ομάδας του, που άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στο νούμερο 4 της αναπλασμένης Στρατηγού Καλλάρη, έχει καταφέρει να περάσει, μέσα σε τέσσερα μόνο χρόνια, από το στάδιο ενός νέου εγχειρήματος, σε κάτι διαχρονικό. Βραβευμένο κι αγαπημένο, πλέον, για πολλούς, είναι το μοναδικό ίσως μεζεδοπωλείο της Θεσσαλονίκης, όπου κανείς έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει, ταυτόχρονα, προτάσεις που θα δοκίμαζε σε ένα fine dining εστιατόριο ή σε ένα με διάκριση «Michelin» και ταυτόχρονα πιάτα ενός απλού μεζεδοπωλείου, σε έναν κοινό χώρο.

Μπορεί τα τραπέζια αυτή τη στιγμή να είναι 10, αλλά αυτό είναι τυχαίο κι ο αριθμός ουδέποτε απασχόλησε ουσιαστικά τους ιδιοκτήτες, το Μανώλη Παπουτσάκη, το Γιάννη Παπαδογιαννάκη και τη sous – chef Πασχαλίνα Καμτσίκη, επί χρόνια συνεργάτες ήδη, από το βραβευμένο εστιατόριο κρητικής κουζίνας «Χαρούπι», στα Λαδάδικα.

Το όνομα επιλέχθηκε εξ’ αρχής συμβολικά, να σημαίνει την «καλή τύχη» κι ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη, στο μενού του, τη φιλοσοφία του «μεζέ». Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ πολλών και διαφορετικών γεύσεων, σε ένα μενού που έχει χαρακτηρισθεί… «πολυπολιτισμικό». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 251010

Χαρούπι

charoupi2.jpg

Το «Χαρούπι», πρώτο «παιδί» του Chef Μανώλη Παπουτσάκη στη Θεσσαλονίκη, άνοιξε το 2017 στο νούμερο 4 της οδού Δόξης, στα Λαδάδικα, μια ανάσα επάνω από το Λιμάνι. Μεγάλο, φωτεινό, με λιτή και φιλόξενη διακόσμηση, τράβηξε από την αρχή το ενδιαφέρον του κόσμου.

Με το «Χαρούπι», το ομώνυμο φυτό - σύμβολο της Κρήτης, έγινε σημείο αναφοράς στη γαστρονομία της συμπρωτεύουσας και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, μπήκαν λίγο περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Εδώ, οι πιο αυθεντικές κρητικές γεύσεις μπολιάζονται με δημιουργικότητα, χάρη στην ανήσυχη φύση του Head Chef του και το αποτέλεσμα είναι ένα μενού που μυρίζει Μεγαλόνησο, που προσφέρεται παράλληλα για γαστριμαργικές και foodie δοκιμές, που ξεφεύγουν από τις καθαρά παραδοσιακές συνταγές, χωρίς να χάνουν το ύφος και το χρώμα της κρητικής μαγειρικής παράδοσης.

Πόση νοστιμιά μπορεί να κρύβει η ανοιχτή μαραθοτυρόπιτα με ξεροτήγανο; Πόσο καλομαγειρεμένοι μπορεί να είναι οι χοχλιοί με φρέσκο δενδρολίβανο – που κάνουν την εμφάνισή τους με τις πρώτες βροχούλες – ή το κουνέλι, με κουνουπίδι, ξινόχοντρο και παντζάρι;

Πόσο ιδιαίτερος ο ντάκος σε μορφή μινιατούρας τάρτας; Κι εν τέλει, πόσο σημαντικό είναι να αναγνωρίζεται το χαρούπι – ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας της Κρήτης – και να χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές συνταγές; Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 526262, 6988526262

Ακαδημία Art Restaurant

akadimia-art-restaurant1.jpg

Το 2011 ο Κωνσταντίνος Έλβις Μάρκου και ο Κωνσταντίνος Γαργάνης θέλοντας να προσφέρουν καλό φαγητό και παράλληλα κάτι διαφορετικό στην πόλη της Θεσσαλονίκης, που γνώριζε ήδη να εκτιμά την καλή κουζίνα, δημιούργησαν την «Ακαδημία Art Restaurant». Ένα χώρο γαστρονομίας και τέχνης, που αγαπάει να συγκινεί όλες τις αισθήσεις.

Χώρος ατμοσφαιρικός, ζεστός, με ιδιαίτερη επίπλωση και έργα τέχνης να κοσμούν τους τοίχους της, η «Ακαδημία Art Restaurant» εδώ και 12 χρόνια έχει καταφέρει να μυήσει τους πελάτες της σε έναν κόσμο τέχνης μέσα από το φαγητό, αλλά και την αισθητική. Και συνεχίζει να το κάνει με αμείωτο ενθουσιασμό, καθώς μέχρι και σήμερα οι άνθρωποί της δεν επαναπαύονται θέλοντας να προσφέρουν την ίδια εξαίρετη ποιότητα σε όλα τα επίπεδα.

Η «Ακαδημία Art Restaurant» λοιπόν, γεννήθηκε από την επιθυμία του Κωνσταντίνου Έλβις Μάρκου για κάτι διαφορετικό στον χώρο της εστίασης. Συζητώντας με τον φίλο του καλλιτέχνη, ζωγράφο Λάζαρο Πάντο, προέκυψε η ιδέα για έναν καλλιτεχνικό χώρο γαστρονομίας. Κι έτσι Παραμονή Χριστουγέννων του 2011 η «Ακαδημία Art Restaurant» άνοιξε τις πόρτες της και μάγεψε με την υπέροχη κουζίνα της και την καλλιτεχνική της ατμόσφαιρα.

Ο χώρος σίγουρα ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκαναν αίσθηση στην αρχή. Επίπλωση μιας άλλης εποχής, σπάνια έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών που κοσμούν τόσο τον εσωτερικό χώρο όσο και την πανέμορφη αυλή του εστιατορίου, τραπέζια στρωμένα με υφάσματα, μουσική προσεχτικά επιλεγμένη να ταιριάζει με την αύρα του χώρου, όλα δένουν αρμονικά και προσφέρουν μία διαφορετική εμπειρία σε όσους επισκέπτονται την «Ακαδημία Art Restaurant». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Μηνά 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 521803

Κιούπια Λαδάδικα

kioupia-ladadika3.jpg

Στην καρδιά της πόλης, μία ανάσα από την πλατεία Αριστοτέλους, στην πλατεία Μοριχόβου των ιστορικών Λαδάδικων, λειτουργεί από το 1991 το εστιατόριο «Κιούπια Λαδάδικα».

Ιδανικός προορισμός για επισκέπτες κάθε ηλικίας, για παρέες, οικογένειες, ζευγάρια, αλλά και για όσους αναζητούν έναν φροντισμένο χώρο για τα επαγγελματικά τους γεύματα, είναι ένας τόπος όπου η εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, συναντά την υψηλή ποιότητα στην κουζίνα. Μία εκλεκτή ποικιλία από μεζέδες, από πιάτα με κρέας, με φρέσκα ψάρια ή θαλασσινά και πολλές άλλες προτάσεις συνθέτουν καθημερινά το μενού, ενώ τα βράδια, τα γεύματα συνοδεύει ζωντανή ελληνική μουσική, δίνοντας το δικό της τόνο στην αίσθηση της παράδοσης στο χώρο.

Τα «Κιούπια Λαδάδικα» άνοιξαν το 1991 στην όμορφη πλατεία Μοριχόβου, στην ιστορική περιοχή των Λαδάδικων – σε απόσταση μόλις 5’ από την πλατεία Αριστοτέλους – και μέχρι σήμερα, παραμένουν ατόφια σε ποιότητα και σε κάθε υπηρεσία που προσφέρουν.

Η κουζίνα τους είναι μεστή, ελληνική και μεσογειακή και η διακόσμησή τους παραμένει πιστή στις απλές, παραδοσιακές γραμμές - παρόλο που έχουν ανακαινιστεί αρκετές φορές - με τη φιλοσοφία να παραμένει αυτή ενός κλασσικού εστιατορίου, με έμφαση κυρίως στις γεύσεις που βγαίνουν στα τραπέζια του.

Το μενού στα «Κιούπια», είναι ένα ταξίδι στις γεύσεις της Ελλάδας, μαζί με την εξαιρετική ποιότητα και τη φρεσκάδα που διακρίνει κάθε πιάτο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πλατεία Μοριχόβου 3-5, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 553239

Γιαλός

gialos1.jpg

Από τα πιο επιτυχημένα εστιατόρια θαλασσινών στην περιοχή της Αρετσούς και της Νέας Κρήνης, ο «Γιαλός», κάτω ακριβώς από τη παραλιακή Νικολάου Πλαστήρα και κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, προσφέρει εκ πρώτης όψεως, ό,τι και τα περισσότερα από τα παραθαλάσσια εστιατόρια της περιοχής.

Κι όμως, υπάρχει κάτι που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό. Πέρα από τη μαγευτική τοποθεσία, με θέα στο Θερμαϊκό, τις βάρκες και τους γλάρους, λειτουργεί με βάση μία «συνταγή», που σε βάθος χρόνων έχει αποτελέσει το δικό του success tip: δεν είναι άλλη από τη διαρκή προσωπική ενασχόληση των ιδιοκτητών του, Μπάμπη Αρβανιτόπουλου κι Αλέξη Πεχλιβανίδη σε όλα τα επίπεδα της επιχείρησης, από την καθαριότητα, μέχρι τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την πορεία της. Έχοντας πλέον δίπλα τους και τα παιδιά τους κι ως Chef το Στέφανο Καταφυγιώτη, δίνουν καθημερινά το παράδειγμα του πώς η αγάπη, οι σταθερές, μακροχρόνιες επαγγελματικές σχέσεις και η εστίαση πρωτίστως στην ποιότητα, μπορούν να εξασφαλίσουν μία πορεία δέκα εννέα ετών μέχρι σήμερα, που μόνο ανοδική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Το εστιατόριο «Γιαλός», είναι όνομα και πράγμα. Ιδανικό για γεύματα δίπλα στο κύμα, χάρη στη μαγευτική θέα που προσφέρει στο Θερμαϊκό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακριβώς δίπλα στο νερό, σε σημείο ήσυχο, προσελκύοντας πάρα πολύ κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας κι έχοντας αποκτήσει τους φανατικούς του θαμώνες, από το 2004 που πρωτοάνοιξε. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ναυτικός Όμιλος Καλαμαριάς (Μικρό Έμβολο)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 442121

Τέσσερα Πιπέρια

tessera-piperia1.jpg

Τα «Τέσσερα Πιπέρια» μπήκαν στον γαστρονομικό χάρτη της Θεσσαλονίκης μόλις πριν περίπου δυόμιση χρόνια και πολύ γρήγορα έγιναν ένα από τα πιο αγαπημένα εστιατόρια της πόλης. Ήταν αρχές Ιουλίου του 2021 όταν άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης και πολύ γρήγορα έγιναν –δικαίως- talk of the town. Οι εμπνευσμένες γεύσεις τους, ο πολύ όμορφος αισθητικά χώρος και η ιδιαίτερα καλή εξυπηρέτηση δεν άργησαν να κάνουν αίσθηση στο απαιτητικό κοινό της πόλης που έβαλε τα «Τέσσερα Πιπέρια» στη λίστα με τα καλύτερα εστιατόρια της.

Αν και βρίσκονται στην Τούμπα, τα «Τέσσερα Πιπέρια» συγκεντρώνουν κόσμο από όλη τη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουν δημιουργήσει ήδη ένα πολύ δυνατό όνομα στην αγορά. Η ομάδα του εστιατορίου κινείται με βάση την ελληνική comfort κουζίνα με δημιουργικές πινελιές και ποντάρει σημαντικά στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιεί. Στα «Τέσσερα Πιπέρια» μαγειρεύουν πολύ και καλά κι αυτό φαίνεται από την πρώτη κιόλας επίσκεψη, που σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία σας.

Πώς όμως ήρθε η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου εστιατορίου; Εν μέσω covid, όταν η εστίαση παρέμενε ανενεργή, η ομάδα των τεσσάρων ανθρώπων που δημιούργησαν το Baraki στην Τούμπα –που έχει γράψει τη δική του επιτυχή ιστορία στο χώρο του- είχε χρόνο στη διάθεση της να σκεφτεί το επόμενο επιχειρηματικό της βήμα.

Με την εμπειρία 11 χρόνων από το ήδη υπάρχον café bar τους που λειτουργούσε και λειτουργεί σε υψηλά επίπεδα, αποφάσισαν πώς το επόμενο βήμα θα ήταν γύρω από την εστίαση και πάλι. Η αγάπη τους για το καλό φαγητό ήταν εκείνη που τους οδήγησε στη δημιουργία ενός τόσο πετυχημένου εστιατορίου.

Και όταν ήρθε η ώρα για την… βάπτιση αυτού, προέκυψε το πολύ εύστοχο «Τέσσερα Πιπέρια» από τον αριθμό των ιδιοκτητών του, που είναι φυσικά… τέσσερις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 29, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 826086

Evora Eatery

evora-eatery1.jpg

Σε ένα όμορφο σημείο της Τούμπας, με αρκετά πλατάνια – evora άλλωστε, σημαίνει δροσιά - λειτουργεί από το 2018 το «Evora Eatery», ένα ιδιαίτερο, ξεκάθαρα προσφιλές στο κρέας γαστρονομικό project, όπου οι λάτρεις της κρετοφαγίας, θα βρούνε ένα στέκι που θα γίνει αγαπημένο τους. Σε έναν casual – chic χώρο, με το ξύλο και τη χωριάτικη ατμόσφαιρα να επικρατούν, οι γεύσεις δίνουν και παίρνουν στο μενού και στα τραπέζια κι όποιος το επισκεφτεί, έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει προτάσεις, που δεν συναντώνται εύκολα στη γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Το «Evora Eatery», έχει έρθει να διευρύνει τους γαστρονομικούς σας ορίζοντες και μάλιστα, με τον πιο cozy τρόπο.

Μοσχαράκι σιγομαγειρεμένο, που παίρνει το χρόνο του μέχρι να γίνει σαν … λουκούμι και να συνοδευτεί από πουρέ σελινόριζας, μοσχαρίσια μάγουλα γάστρας με νιόκι κι ανεβατό, σιγομαγειρεμένο αρνάκι με πουρέ μελιτζάνας, καπνιστή πανσέτα αγριογούρουνου και premium κοπές - όπως η βουβαλίσια, 30 ημερών ωρίμανσης T- bone steak- παραδοσιακές τεχνικές και δημιουργική κουζίνα, είναι αυτά που συναντώνται καθημερινά, στην κουζίνα του «Evora Eatery».

Κύρια πιάτα κι ορεκτικά, προτείνονται με deli πρώτες ύλες, όπως φακή beluga ή αρωματικά κρουτόν κι εμπνευσμένες προτάσεις, όπως το spaghetti κολοκύθι ή η αρωματισμένη με σουμάκ και ζαατάρ μους τυριών, κάνουν την εμφάνισή τους, σε ένα μενού που εδώ και πέντε χρόνια, έχει κερδίσει καρδιές και που συμπεριλήφθηκε, μέσα στο 2019, στα 10 καλύτερα νεοεισερχόμενα εστιατόρια, από το θεσμό του «Restaurant 100 Awards». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 13, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 930800

Μέθη Bistro & Wine Bar

methi-bistro-wine-bar6.jpg

Ο κόσμος του κρασιού είναι υπέροχος και συνεχώς διευρύνεται, με το ταξίδι σε αυτόν να παραμένει διαχρονικά συναρπαστικό. Τόσες πολλές οι ποικιλίες, τα είδη, οι μέθοδοι παραγωγής του, που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για… εξερεύνηση. Για το ταξίδι στον κόσμο του κρασιού όμως χρειάζεται κανείς έναν γνώστη για να τον μυήσει στα οινικά αυτά «μονοπάτια».

Στο wine bar «Μέθη» έχουν πετύχει ακριβώς αυτό. Να σας ξεναγήσουν σε αυτόν τον όμορφο και πολλά υποσχόμενο κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια και την πολύχρονη γνώση τους, με πολλά και ξεχωριστά κρασιά, αλλά και πιάτα ταιριαστά, ώστε να αναδεικνύουν όλη τη μαγεία του κρασιού που τα συνοδεύει.

Πώς ξεκίνησε όμως να υπάρχει η «Μέθη»; Ποιο ήταν το δικό της ταξίδι μέσα στο χρόνο και πώς έφτασε να είναι ένα από τα πρώτα wine bar της Θεσσαλονίκης, που κατάφερε να πείσει και να κερδίσει το απαιτητικό της κοινό;

Ήταν το 2000 όταν ο Τάσος Παρτάλης και η σύζυγός του Νένα Καζάκου δημιούργησαν την κάβα «Μέθη», στην Εθνικής Αντιστάσεως στην Καλαμαριά. Αγαπώντας το κρασί, δημιούργησαν έναν χώρο όπου θα συγκέντρωναν κρασιά που γνωρίζουν και αγαπούν, μαζί με άλλα premium ποτά για τους λάτρεις επιλεγμένων ετικετών.

Μάλιστα, ανά διαστήματα, διοργάνωναν και βραδιές οινογνωσίας στο πατάρι που διέθετε η κάβα για τους οινόφιλους, κατά τη διάρκεια των οποίων σερβίρονταν και πιάτα που αναδείκνυαν το εκάστοτε κρασί. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Εθν. Αντιστάσεως 65, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 482401

Σουρτούκω

soyrtouko1.jpg

Για μία πετυχημένη συνταγή απαιτούνται όχι απαραίτητα πολλά, αλλά σίγουρα ποιοτικά συστατικά. Στην περίπτωση του σύγχρονου μεζεδοπωλείου «Σουρτούκω» το success story χρειάστηκε ένα δίδυμο με έντονο ταπεραμέντο, έναν χώρο με προσωπικότητα και φαγητό με φαντασία.

Πίσω από αυτό το πετυχημένο γευστικό εγχείρημα βρίσκονται δύο άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, η Ιφιγένεια Κουμούλα και ο Νίκος Καρανίδης.

Τη «Σουρτούκω» θα τη βρείτε σε ένα πλακόστρωτο όμορφο δρομάκι στα Λαδάδικα. Ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο για όσους αγαπούν το ενδιαφέρον και ποιοτικό φαγητό, εκεί ακριβώς που χτυπά η καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Μακριά από την πολυκοσμία, σε έναν χώρο με industrial στοιχεία, η «Σουρτούκω» σερβίρει από τον Απρίλιο του 2019 «περπατημένες» γευστικές προτάσεις εμπνευσμένες από την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

Αλλά πώς γεννήθηκε η ιδέα για μία «Σουρτούκω» στα Λαδάδικα; Ο Νίκος και η Ιφιγένεια αγαπούσαν το αλισβερίσι με τον κόσμο. Και τι καλύτερο από ένα στέκι για φαγητό, που θα ικανοποιούσε τις επιθυμίες τους; Μέσα από πολλές ιδέες λοιπόν, γεννήθηκε αυτό το όμορφο μεζεδοπωλείο που έμελλε να γίνει αγαπημένη συνήθεια των Θεσσαλονικέων και όχι μόνο.

Γιατί όμως «Σουρτούκω»; Οι ιδέες για το όνομα που έπεσαν στο τραπέζι ήταν πολλές και ένα βράδυ, παρέα με φίλους έγινε η δημοσκόπηση. Κι έτσι το όνομα ψηφίστηκε με απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες και νονά του μαγαζιού χρίστηκε η Ιφιγένεια, που είχε προτείνει τη «Σουρτούκω». Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λυκούργου 3, Λαδάδικα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555325

Φύτρα

fytra2.jpg

Το φαγητό για κάποιους δεν είναι απλά τροφή, αλλά κι ένας τρόπος έκφρασης. Είναι μυρωδιές, γεύσεις και εικόνες που σου φέρνουν στο νου όμορφες αναμνήσεις. Έτσι και στη «Φύτρα», το φαγητό δεν είναι απλά τροφή. Είναι όλα τα παραπάνω κι ακόμα περισσότερα. Ο Γιώργος Αντωνιάδης, ιδιοκτήτης του όμορφου αυτού εστιατορίου στην περιοχή της Χαριλάου, τον Ιούνιο του 2022 έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Δημιούργησε τον δικό του χώρο, θέλοντας να αφήσει το δικό του μαγειρικό στίγμα στον γαστρονομικό χάρτης της απαιτητικής Θεσσαλονίκης.

Κατάφερε πολύ σύντομα να κάνει τη «Φύτρα» σημείο αναφοράς για απολαυστικές γευστικές συναντήσεις. Στόχος του ήταν και παραμένει το νόστιμο και καλομαγειρεμένο φαγητό. Η βάση του είναι η ελληνική και μεσογειακή κουζίνα που εμπλουτίζεται με τις σύγχρονες τεχνικές που χρησιμοποιεί για να αποδώσει τα μέγιστα στα πιάτα που μας προσφέρει μαζί με την καλοκουρδισμένη ομάδα του.

Από τα 15 του χρόνια, όταν πήγε στη σχολή Μαγειρικής στο Γαλαξίδι, ο Γιώργος μαγειρεύει. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έκανε την πρακτική του σε πεντάστερα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και της Κρήτης, ενώ εργάστηκε και σε γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης.

Απείχε ένα διάστημα λόγω ενός ατυχήματος που είχε κι επέστρεψε δριμύτερος να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Να δημιουργήσει τον δικό του χώρο, όπου θα μαγειρεύει αυτό που εκείνος εννοεί καλό φαγητό.

Κι έτσι «γεννήθηκε» η «Φύτρα». Νονά της η Ξανθή, φίλη και συνάδελφος του Γιώργου. Γιατί «Φύτρα»; Γιατί σχετίζεται με κάτι που θα… ριζώσει και γιατί μεταφορικά δηλώνει την καταγωγή, αλλά και τους απογόνους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ανδριανουπόλεως 10, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 318747

Ελληνική Κουζίνα Λαζαρίδη

elliniki-koyzina-lazaridi1.jpg

Η αυθεντική, παραδοσιακή ψαροφαγία έχει το στέκι της χρόνια τώρα στην πιο όμορφη γωνιά της ανατολικής Θεσσαλονίκης, στη Νέα Κρήνη στην Καλαμαριά. Με ρίζες στο παρελθόν και διάθεση να διατηρήσει την παράδοση της, η «Ελληνική Κουζίνα Λαζαρίδη» συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προσφέρει μία από τις καλύτερες εναλλακτικές που έχει κανείς όταν λαχταράει φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

Περνώντας από τον παππού, στον μπαμπά, έφτασε τα τελευταία χρόνια στα παιδιά, κρατώντας τον αυθεντικό χαρακτήρα ενός ελληνικού εστιατορίου που αγαπάει την παραδοσιακή κουζίνα. Μπορεί σήμερα -για την ακρίβεια τα τελευταία 20 περίπου χρόνια- να σερβίρει τα καλύτερα της θάλασσας, αλλά κάποτε στο μενού υπήρχε κυρίως κρέας και το όνομα που πλέον θεωρείται σταθμός στον χώρο της εστίασης στη Θεσσαλονίκη, ήταν τότε διαφορετικό.

Ήταν το 1983 όταν ο παππούς Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, αφού είχε επιστρέψει από την Γερμανία όπου ήταν μετανάστης, αποφάσισε να ανοίξει τη «Χρυσή Γωνιά». Η κουζίνα του εστιατορίου περιλάμβανε κατά κύριο λόγο κρέας και τα πιάτα είχαν επιρροές από τη Γερμανία. Ήταν ένα εστιατόριο πού έκανε τη διαφορά για την εποχή του και πήγαινε μάλιστα πολύ καλά.

Έρχεται η στιγμή να πάρει τα ηνία ο γιος του, o Παναγιώτης Λαζαρίδης, που τότε αποφασίζει πώς θα αλλάξει ρότα στο μενού και όνομα. Έτσι δημιουργείται η «Μαρίδα», η οποία σερβίρει πλέον ψάρια και θαλασσινά και τα κρεατικά μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Το 2010 πια παίρνουν τη σκυτάλη οι υιοί Λαζαρίδη, Γιώργος και Κωνσταντίνος, οι οποίοι αποφασίζουν να συνεχίσουν την οικογενειακή παράδοση, δεδομένου μάλιστα πώς έπαιρναν στα χέρια του μία εξαιρετική «πρώτη ύλη», αφού το εστιατόριο ήταν ήδη από τα πλέον αγαπημένα στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 113, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447477

Ουζερί Λόλα

oyzeri-lola1.jpg

Στο «Ουζερί Λόλα» οι άνθρωποι παραμένουν ταπεινοί και δεν τους αρέσει να μιλούν πολύ για τον εαυτό τους. Τους ενδιαφέρει, κυρίως, να ξεχωρίζουν για την παρεϊστικη ατμόσφαιρα και την έντιμη εξυπηρέτηση που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια και που έχει συμβάλει σε αυτό, που για τους ίδιους είναι το πιο σημαντικό: να σχηματιστούν παρέες που γνωρίζουν, πλέον, η μία την άλλη και στο να γίνει το νούμερο 10 της οδού Αγαπηνού, ένα στέκι για ανθρώπους κάθε ηλικίας και κάθε επαγγέλματος, ιδιαίτερα προσφιλές στους εκπροσώπους της καλλιτεχνικής σκηνής της πόλης, αλλά και σε πολιτικούς, που μαζεύονται εδώ για να απολαύσουν το τσιπουράκι ή το ουζάκι τους, μαζί με εκλεκτούς μεζέδες.

Η ιστορία εδώ ξεκινά από το 1988, όταν ο πατέρας των σημερινών ιδιοκτητών, ο Καβαλιώτης Γιάννης Γκίνης, ξεκίνησε να λειτουργεί το συγκεκριμένο κατάστημα ως καφενείο, αποκτώντας σταδιακά, τους πρώτους σταθερούς θαμώνες. Στα τέλη του 1991, τα δύο του παιδιά, Αντώνης και Λόλα, ανέλαβαν να μετατρέψουν το αρχικό καφενείο σε ουζερί, που κράτησε το όνομα του πατέρα τους έως το 2007, οπότε και βαπτίστηκε «Λόλα», από τη χρυσοχέρα ιδιοκτήτρια και μαγείρισσά του, που καταθέτει καθημερινά την ψυχή της στην κουζίνα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αντώνη, υπεύθυνο για τις δημόσιες σχέσεις, τις παραγγελίες, τους λογαριασμούς και γενικά τα όσα έχουν να κάνουν με τους εκτός κουζίνας χώρους. Και οι δύο αφιερώνουν καθημερινά τις περισσότερες ώρες της ημέρας τους, σε αυτό που ξεκίνησε ο πατέρας τους και που οι ίδιοι πήγαν αρκετά βήματα πιο πέρα, ψηλά, στο μικρό αλλά γνωστό αυτό στενάκι της Αγαπηνού, που βρίσκεται απέναντι από την Καμάρα (κάτω από την Εγνατία) και που φτάνει μέχρι την Ιπποδρομίου, διασχίζοντας την Αλεξάνδρου Σβώλου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγαπηνού 10, περιοχή Καμάρας, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 276201

Το Δίχτυ

to-dichti1.jpg

Όταν άνοιξε το εστιατόριο «Το Δίχτυ» στην πλατεία Άθωνος, μέσα στη δεκαετία του ’90, λίγα ήταν τα βολιώτικου στυλ μεζεδοπωλεία που υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, ειδικά στο κέντρο. Αυτό ήταν και η αφορμή για τη δημιουργία του, καθώς ο Βολιώτικης καταγωγής ιδιοκτήτης του, Φώτης Λυκούρης, θέλησε να φέρει όλη τη φιλοσοφία της γενέτειράς του ως προς το μεζέ, σε μία από τις πιο όμορφες περιοχές του ιστορικού κέντρου της συμπρωτεύουσας.

Ήταν η εποχή που είχε αρχίσει να δημιουργείται ο πεζόδρομος στην περιοχή, να αναδεικνύεται η Άθωνος ως ένας προορισμός για τις καθημερινές αγορές και να αποκτούν τα στενά της μία πιο φροντισμένη μορφή. Θέλοντας να συμβάλουν στη διατήρηση της παράδοσης εν γένει, ο σημερινός ιδιοκτήτης μαζί με έναν φίλο του τότε Θεσσαλονικιό, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα εστιατόριο, που σήμερα είναι από τα παλαιότερα της περιοχής και που εδώ και μία εικοσαετία, ανήκει αποκλειστικά, στον Φώτη Λυκούρη.

Η παράδοση του Βόλου ως προς τους μεζέδες που συνοδεύουν το τσίπουρο, κρατεί από τουλάχιστον έναν αιώνα πριν κι έχει να κάνει με την ευρύτερη παράδοση της αλιείας στην όμορφη πόλη της Μαγνησίας. Σε ένα παραθαλάσσιο αστικό κέντρο, με λιμάνι και καϊκια που ψάρευαν ήδη από τον περασμένο αιώνα, οι ψαράδες εθιμοτυπικά έφτιαχναν κακαβιές ή τηγάνιζαν κάποια από τα ψάρια που έβγαζαν, ως ένα γρήγορο γεύμα μετά το ψάρεμα, με λιτούς μεζέδες όπως τσίρο, τομάτα, αγγούρι, ελιά και σαρδέλα, το οποίο συνόδευαν με τσίπουρο από τον Τύρναβο της γειτονικής Λάρισας, στη φιλοσοφία του «να τσιμπήσουν κάτι», που θα τους άνοιγε την όρεξη, μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους για φαγητό. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δήμητσα 18 και Δραγούμη, Πλατεία Άθωνος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 267063

Roots

roots1.jpg

Στην καρδιά της Πλατείας Άθωνος, το «Roots» αναδεικνύεται ως το φωτεινό αστέρι της vegan κουζίνας της Θεσσαλονίκης. Από το 2014, αυτό το μαγαζί έχει ριζώσει στην καρδιά της πόλης και στις καρδιές των κατοίκων της. Στην Θεσσαλονίκη, μια πόλη γεμάτη ιστορία και γαστρονομικές εκπλήξεις, υπάρχει ένα μέρος που έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό, των λάτρεων της υγιεινής διατροφής.

Το «Roots» είναι το εστιατόριο που μας επαναφέρει στις ρίζες μας, προσφέροντας μας την ευκαιρία να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας πιάτα με έναν νέο, σύγχρονο και υγιεινό τρόπο. Εδώ, τα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα μεταμορφώνονται σε vegan θαύματα.

Το 2014, όταν το «Roots» άνοιξε τις πόρτες του στην πλατεία Άθωνος, λίγοι θα περίμεναν την τεράστια επιτυχία που θα ακολουθούσε. Διεθέτοντας ένα μοναδικό στυλ, που συνδυάζει το bistro με την tribal κι ethnic αισθητική, το «Roots» προσφέρει μία ατμόσφαιρα, που δύσκολα βρίσκεις αλλού.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι προσεκτικά επιλεγμένα, εξασφαλίζοντας την ποιότητα και τη φρεσκάδα, σε κάθε πιάτο.

Το μενού του εστιατορίου ανανεώνεται συχνά, ανταποκρινόμενο στις εποχιακές αλλαγές και τις τάσεις της γαστρονομίας. Αυτό, επιτρέπει στους επισκέπτες να δοκιμάζουν νέα πιάτα και να ανακαλύπτουν διαφορετικές γευστικές παλέτες, κάθε φορά που επισκέπτονται το μέρος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μπαλάνου 4, Πλατεία Άθωνος, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 268063

Το Τουρλού

to-toyrlou5.jpg

Τουρλού σημαίνει… μπέρδεμα! Η κυριαρχία ετερόκλητων στοιχείων που όμως κάποιες φορές μπορεί να έχει πολύ ευχάριστα αποτελέσματα, όπως ακριβώς στην περίπτωση του εστιατορίου «Το Τουρλού». Ενός χώρου που στα έξι χρόνια λειτουργίας του έχει κερδίσει τους Θεσσαλονικείς με τις γευστικές δημιουργίες του, τις μουσικές του, την ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, τον ξεχωριστά διακοσμημένο χώρο του και την όμορφη φιλοξενία του.

Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκονται ο Ηλίας Κυριαζής και η σύζυγός του, Νικολέττα, δύο άνθρωποι που αποφάσισαν να αλλάξουν καριέρα το 2017 και έτσι δημιούργησαν έναν χώρο που να τους εκφράζει και να προσφέρει μοναδικές στιγμές απόλαυσης στους επισκέπτες του. Κύριο μέλημα στο «Τουρλού» είναι το ποιοτικό φαγητό, δοσμένο μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο αυτό σερβίρεται.

«Το Τουρλού» άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης το 2017, όταν ο Ηλίας και η Νικολέττα αποφάσισαν να αφήσουν τις μέχρι τότε επαγγελματικές τους πορείες, που καμία σχέση δεν είχαν με την εστίαση και τη μαγειρική, για να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο. Η αγάπη τους για την μαγειρική φυσικά υπήρχε αλλά ως τότε δεν είχαν ασχοληθεί με αυτή παρά μόνο ερασιτεχνικά.

Το 2021, κι έχοντας ήδη αγαπηθεί από όσους είχαν δοκιμάσει τις γεύσεις τους, μετακόμισαν στον όμορφο πεζόδρομο Κορίνθου, μεταξύ Χαριλάου και Τούμπας.

Εκεί συνεχίζουν μέχρι σήμερα να δημιουργούν μοναδικά πιάτα, δημιουργικά, ευφάνταστα και κυρίως γεμάτα νοστιμιά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πεζόδρομος Κορίνθου, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 289878




















ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία