Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Τα 20+1 από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης για καλοκαιρινές εξόδους γεμάτες γεύση

Κορυφαίες γαστρονομικά προτάσεις στην πόλη, για fine dining και όχι μόνο

 10/07/2023 16:25

Αφιέρωμα: Τα 20+1 από τα καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης για καλοκαιρινές εξόδους γεμάτες γεύση

Θεσσαλονίκη, η πόλη των γεύσεων, των αρωμάτων, της γαστρονομίας. Mία πόλη που διαθέτει εδώ και χρόνια εστιατόρια που τηρούν υψηλά standards δημιουργικότητας, ποιότητας, αισθητικής και service.

20+1 από αυτά είναι τα ακόλουθα και για φέτος το καλοκαίρι, είναι από τις κορυφαίες προτάσεις εξόδου με την παρέα σας, για fine dining και όχι μόνο, για ημέρες και βραδιές που θα μείνουν αξέχαστες.

Πάμε να τις γνωρίσουμε μαζί...

Grada Nuevo

grada-nuevo1.jpg

Το βραβευμένο «Grada Nuevo», θεωρείται δικαίως εδώ και χρόνια ένας από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στη Θεσσαλονίκη. Πιστοί στην παράδοση που οι ίδιοι ξεκίνησαν είκοσι οκτώ χρόνια πριν, συνεχίζουν δυναμικά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας όλο και πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις βασισμένες στην κουζίνα θαλασσινών, σε έναν χώρο όπου η υψηλή γαστρονομία και η ελληνική κουζίνα, «δένουν» με ένα αποτέλεσμα που ξεχωρίζει.

Το «Grada Nuevo», δεν ήταν πάντα στο ίδιο σημείο. Όταν ξεκίνησε τη διαδρομή του, το 1994, από τον Απόστολο Ρήγα και την κα Ελένη, άνοιξε στην Παύλου Μελά κι αποτελούσε την απαρχή μίας μεγάλης πορείας, που ξεκίνησε με μεράκι και πήρε σάρκα και οστά στους χώρους του.

Ο ιδιοκτήτης του «Grada Nuevo», αγαπούσε πάντα την premium εκδοχή της γαστρονομίας, τόσο ως προς τη δημιουργικότητα της κουζίνας, όσο και στο service και τη φιλοξενία των επισκεπτών του και αυτό είναι ορατό σε κάθε πιάτο και υπηρεσία του εστιατορίου, όπου επικρατούν η ψυχή, η ενέργεια και η ουσία, με βάση μια φιλοσοφία που θέλει την ανακάλυψη ενός καινούριου πιάτου, να προσφέρει περισσότερα στη ευτυχία της ανθρώπινης φυλής, από την ανακάλυψη ενός άστρου.

Στην Καλαποθάκη, πλέον, εδώ και χρόνια, το «Grada Nuevo» εστιάζει καθαρά στα θαλασσινά και στις παρασκευές θαλασσινών, όπως το ceviche ή το tartare και σε εξεζητημένα pairings – συνδυασμούς των γεύσεων του μενού με κρασί, σαμπάνια κι αποστάγματα από την κάβα του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καλαποθάκη 14, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 271074

Μαμαλούκα

1-M9uRa.jpg

Το Μαμαλούκα, άνοιξε τις πύλες του το Νοέμβριο του 2018 στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, δίπλα από το Λιμάνι και τα Λαδάδικα, ενώ το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησε τη λειτουργία του και στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, αλλά ένα brand που κατακτά διαρκώς και με συνέπεια, την εκτίμηση του κοινού του και των επισκεπτών του.

Η φιλοσοφία του είναι απλή και κατανοητή από τον οποιοδήποτε, καθώς έχει τις ρίζες της στον ελληνικό τρόπο ζωής και διασκέδασης. Το moto του Μαμαλούκα είναι η φράση «Φαγητό για την ψυχή» η οποία, όσο ιδιαίτερη και παράξενη μπορεί να ακούγεται στην αρχή, έχει βαθύ νόημα, που ο επισκέπτης κατανοεί από την πρώτη φορά που θα έρθει.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο, η διακόσμηση μαγνητίζει το μάτι του επισκέπτη και δομεί ένα ζεστό περιβάλλον που ηρεμεί τις αισθήσεις. Είναι εμπνευσμένη από την αγιορείτικη αρχιτεκτονική και εμπλουτισμένη με boho λεπτομέρειες. Οι χτιστοί καναπέδες, τα χειροποίητα φωτιστικά και τα μοναστηριακά τραπέζια, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την οικεία ατμόσφαιρα του εστιατορίου.

Εδώ, ο επισκέπτης θα ζήσει μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία βασισμένη στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, παρουσιασμένες είτε κλασσικά, είτε σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Μοναδικές μουσικές επιλογές συμπληρώνουν το σκηνικό, ενώ η φιλική και κεφάτη ατμόσφαιρα που δημιουργείται, σε καλεί να παραδοθείς στην τέρψη των αισθήσεων.

Ένα σύμπλεγμα συνταγών, που σε ταξιδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, διατίθεται μέσα από το μενού, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσεις ό,τι πιο λαχταριστό έχεις ποτέ φανταστεί. Τα περισσότερα πιάτα έχουν ως βάση τους, κατά κύριο λόγο, το κρέας χωρίς όμως να λείπουν και οι δημιουργικές προτάσεις με εκλεκτά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555223

10 Τραπέζια

10-trapezia1.jpg

Το μεζεδοπωλείο «10 Τραπέζια», ο δεύτερος χώρος εστίασης του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και των συνεργατών του στη Θεσσαλονίκη – ο πρώτος είναι το εστιατόριο «Χαρούπι», στα Λαδάδικα - άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στην αναπλασμένη, πλέον, οδό Καλάρη, στο κέντρο, μία ανάσα από την παραλιακή και τη θέα του Λευκού Πύργου.

Με το «10» αριθμό συμβολικό, να σημαίνει την «καλή τύχη» - κι όχι αποκλειστικά … δέκα τραπέζια στο χώρο, όπως αναρωτιούνται πολλοί – ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη τη φιλοσοφία του «μεζέ» στο menu του. Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν πολλές και διαφορετικές γεύσεις.

Εξ’ ου και μεζεδοπωλείο. Χωρίς αυτό να αποκλείει πιο μεγάλα και χορταστικά πιάτα, αλλά κι ένα degustasion menu, που αλλάζει διαρκώς, καθώς στο γενικό menu θα βρούμε πολλούς μεζέδες, λίγο … διαφορετικούς και πιο «πειραματικούς», απλές παρασκευές πιάτων, αλλά και προτάσεις που άνετα βγαίνουν και σε γαστρονομικά εστιατόρια. Σε έναν χώρο που υπερασπίζεται την ελευθερία στην επιλογή, που θέλει να έχει ταυτότητα και να μη γίνεται «πατενταρισμένος», να είναι ανοιχτός στον κόσμο, εκπαιδεύοντας το κοινό, σε κάτι διαφορετικό.

Όπως ακριβώς ο βραβευμένος, κρητικής καταγωγής Chef του, Μανώλης Παπουτσάκης και οι επί χρόνια συνεργάτες του, ήδη από το «Χαρούπι», Γιάννης Παπαδογιαννάκης και η sous-chef, Πασχαλίνα Καμτσίκη. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 251010

Pepper & Backroom

pepper-backroom1.jpg

Το 2013, οι αδερφοί Ταρνίκα ξεκίνησαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης το γνωστό σε όλους μας «Pepper». Ένα all day and night bar, που με τα χρόνια όχι μόνο προσαρμόστηκε στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά εξελίχθηκε, σε σημείο πλέον να θέτει σύγχρονα trends.

Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, στον πίσω χώρο του έκανε δυναμικό come in το 2017 το «Backroom», ένα κρεατοφαγικό concept, με Chef τον Σάκη Παπαδάκη. Ιταλική κι Αργεντίνικη κουζίνα χαρακτηρίζει τα πιάτα, με εξειδίκευση στην επιλογή και διαχείριση μοναδικών κοπών μοσχαρίσιου κρέατος, με χώρες προέλευσης κυρίως την Αυστραλία κι Αμερική. Η παλαίωση γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Ο αρμονικός συνδυασμός ενός σοβαρού εστιατορίου με την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου speakeasy bar, κάνει το «Pepper & Backroom» έναν μοναδικό πολυχώρο, ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.

Το «Pepper & Backroom» περιλαμβάνει: τον έξω χώρο, κυριολεκτικά μία αναπνοή από τη θάλασσα και με θέα από το Λευκό Πύργο έως και το Λιμάνι, έναν μοναδικό χώρο εστιατορίου, με χαμηλή μουσική και φωτισμό, που απογειώνει την εμπειρία κάθε γεύματος. Παράλληλα, το χώρο του bar, απόλυτα προσεγμένο, με τεράστια ποικιλία σε spirits και wine list, με επιλογές από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες. Τέλος, στον όροφο, το μπαλκόνι. Έναν ανεξάρτητο χώρο, που λειτουργεί αποκλειστικά κατόπιν κρατήσεων και είναι ιδανικός για κάθε είδους private events (π.χ. corporate events, birthday parties, after wedding / baptism lunch, etc.)

Καθημερινά, από το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ, θα βρείτε φρεσκοαλεσμένο καφέ, πρωινό και brunch, μουσικές από όλο τον κόσμο, signature cocktails και spirits με μαγικά siders για να τα συνοδεύσετε, σε συνδυασμό με έναν πραγματικά μαγικό χώρο διακοσμημένο με ξύλο, σίδερο και δέρμα, που βοηθάει να δραπετεύσετε από την καθημερινότητα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 55, Κέντρο
Τηλέφωνo επικοινωνίας: 2310 257781

Όλυμπος Νάουσα

naoysa1.jpg

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν του Τιτανικού, αλλά με πολύ διαφορετική, ευτυχή κατάληξη.

Το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του μέσα στο 2022, αφού είχε παραμείνει κλειστό για 28 χρόνια, έχει κάνει μία από τις πιο «δυνατές» εισόδους στη γαστρονομική σκηνή της πόλης κι αποτελεί επιλογή, για μία ευρεία γκάμα ανθρώπων της: τόσο τους παλιούς θαμώνες του, που βλέπουν ένα αγαπημένο τους σημείο συνεύρεσης και γευσιγνωσίας να ζωντανεύει και πάλι, όσο και τους νεότερους πελάτες του, που μπαίνουν για πρώτη φορά, στον εντυπωσιακό του χώρο.

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» είναι μεγάλη και το μενού έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στο παρελθόν του εστιατορίου που είναι, πλέον, ένα κομμάτι ενός συνόλου παροχών: του πολυτελούς ξενοδοχείου που εκτείνεται στους ορόφους, του cocktail bar «The Tiger Loop», αλλά και του όμορφα διαμορφωμένου κήπου στο βάθος, σημείου ιδανικού για καλοκαιρινά βράδια και για λάτρεις των cocktails, που μπορούν να έχουν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Το διατηρητέο κτήριο της Λεωφόρου Νίκης 5, με θέα το Θερμαϊκό, που για χρόνια έμενε κλειστό, έχει ζωντανέψει και πάλι. Το «Όλυμπος Νάουσα» χτίστηκε το 1926, άνοιξε το 1927 και λειτούργησε αδιάλειπτα έως και το 1994, οπότε κι έκλεισε και ήταν το εστιατόριο που διακρίθηκε, ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Κατά τα χρόνια της δόξας του υποδέχθηκε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, δημιουργώντας παράλληλα ένα αισθητικό κατεστημένο, που καθόρισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα, ήρθε για να θυμίσει τη σπουδαιότητα της υψηλής γαστρονομίας και την άμεση σχέση της με την παράδοση και την εξαιρετική πρώτη ύλη, παντρεύοντας πολιτισμούς μέσα από γαστριμαργικές συναντήσεις, εμπνευσμένες από τα ιστορικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και ταξιδεύει στον κόσμο, μέσα από την ανοιχτή ματιά και τη γνώση του διακεκριμένου Executive Chef του, Δημήτρη Τασιούλα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 404040, 2310 275715

Maiami Seafood Restaurant

maiami1.jpg

Το Maiami είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει χάσει την αίγλη του όλα αυτά τα χρόνια.

Η ιστορία του ξεκινά νοερά από τη Σμύρνη, τη γενέτειρα του Δημήτρη Μαμάη και της οικογένειάς του, οι οποίοι έφτασαν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης μετά τον ξεριζωμό του 1922. Μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, έμελλε να γνωρίσει τη σύζυγό του, Γεωργία, από το Κασσανδρινό Χαλκιδικής, με την οποία και πορεύτηκε για μια ολόκληρη ζωή.

Στον κ. Μαμάη παραχωρήθηκε τότε η έκταση απέναντι από το σημερινό Maiami, το οποίο μετέτρεψε σε καφενείο και λίγο καιρό μετά, το επέκτεινε και απέναντι, πλάι στο κύμα για τους λουόμενους.

Μεταπολεμικά, το 1945 έγινε η επίσημη έναρξη του εστιατορίου υπό την επωνυμία «Μίκρα», αφιερωμένο στις θύμησες από τη λατρεμένη Μικρά Ασία. Ένα βράδυ, σε ένα τραπέζι που έκανε ο Δημήτρης Μαμάης σε έναν στρατηγό από τα συμμαχικά στρατεύματα, εκείνος του είπε πως «εφόσον δίπλα στο εστιατόριο είναι το FloridaCamp (σημερινό εμπορικό κέντρο), τότε εδώ είναι το Μαϊάμι!». Κάπως έτσι, λοιπόν, πάρθηκε η απόφαση για τη μετονομασία και τη δημιουργία του σημερινού Maiami.

Από εκεί και έπειτα το Maiami αποτέλεσε ένα «κοσμικό εστιατόριο», ενώ από το 1995 ήταν το μέρος συνάντησης υψηλών προσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας.

Το 2012 ανέλαβε τα ηνία του εστιατορίου η 4η γενιά των ιδιοκτητών, βάζοντας τη δική τους πινελιά, σύμφωνα με τις νόρμες της εποχής.

Η Ντίνα και η Γωγώ Τέρτση και ο Δημήτρης Μαμάης, είναι πλέον οι άνθρωποι που φροντίζουν το Maiami να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεών μας για τις γαστρονομικές μας περιπλανήσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447996

Χάλαρο

3-inmBi.jpg

«Χάλαρο» είναι το λειρί του κόκορα σε παλιά ελληνική διάλεκτο κι από εκεί πήρε το όνομά του το ιστορικό εστιατόριο της Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Έχοντας ανοίξει το 1992 με εξειδίκευση στα κοτόπουλα και με το δεύτερο κατάστημα να ανοίγει τις πόρτες του το 1996 στην ίδια περιοχή, έχει εξελιχθεί πλέον σήμερα σε όλα τα επίπεδα –στην κουζίνα του, στο design του και στο service του- έχοντας ήδη τοποθετηθεί στη συνείδηση του κόσμου μεταξύ των καλύτερων και ωραιότερων εστιατορίων της πόλης, συνεχίζοντας σταθερά να παρέχει γεύσεις εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν πλέον επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες και που εσύ μπορείς να απολαύσεις καθημερινά, με μία μοναδική θέα στη θάλασσα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το «Xάλαρο», το ξέρουμε όλοι. Δεκαετίες τώρα, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του από οικογένειες μέχρι διάσημους επισκέπτες της πόλης, πάντα με τις καλύτερες κριτικές, αφού από το τραπέζι σου, θα φύγεις όχι απλά ευχαριστημένος, αλλά ενθουσιασμένος.

Όταν πρωτοάνοιξε το «Χάλαρο», η εξειδίκευσή του ήταν σχεδόν αποκλειστικά στα πιάτα με βάση του το κοτόπουλο. Σήμερα το μενού έχει διευρυνθεί κι εσύ μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία ποικιλία εξαιρετικών πιάτων, prime κοπών, θαλασσινών γεύσεων και πιάτων ημέρας, που εναλλάσσονται διαρκώς, πάντα με βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με πινελιές Μεσογείου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση καταστημάτων: Θεμιστοκλή Σοφούλη 75 & 71
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423284

Marrone

marrone1.jpg

Το Marrone αποτελεί μία μοντέρνα πρόταση υψηλής γαστρονομίας στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που έχει καταφέρει ήδη να συγκεντρώσει λάτρεις του ποιοτικού φαγητού από κάθε πλευρά της πόλης, αποτελώντας πλέον ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης για την περιοχή. Θα το βρείτε επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη – σε έναν από τους ωραιότερους και πιο ιστορικούς δρόμους της Καλαμαριάς.

Δημιουργοί του είναι ο Παντελής Καφές και ο Σπύρος Βάλλας, προσωπικότητες γνώριμες στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την επιτυχή ποδοσφαιρική διαδρομή τους επί σειρά ετών. Οι δυο τους αποφάσισαν το 2020 να δημιουργήσουν από κοινού ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, που θα προσφέρει ποιοτικές και δημιουργικές επιλογές τόσο σε κρέας όσο και σε ψάρι, ένα «στοίχημα» που τελικά κέρδισαν. Τις γαστρονομικές δημιουργίες του Marrone επιμελείται ο εξαιρετικά ταλαντούχος chef Κωνσταντίνος Σλαμπάκης, με οδηγούς του την άριστη τεχνογνωσία και την αγάπη για το επάγγελμά του.

Στο Marrone κυριαρχεί το ξύλο και τα γήινα χρώματα, ενώ το φως κατακλύζει τον χώρο, καθώς οι μεγάλες τζαμαρίες του καταστήματος του δίνουν αυτό το εξαίρετο πλεονέκτημα. Ένας χώρος με εξαιρετική αισθητική και ιδιαίτερο design που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή.

Η κουζίνα του χαρακτηρίζεται ως comfort και μεσογειακή. Σε αυτήν κυριαρχεί η ελληνική παράδοση, με σύγχρονες ωστόσο πινελιές και εκδοχές με πολλά πιάτα του να θεωρούνται πραγματικά «έργα τέχνης». Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Θεσσαλονίκη:
Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 419179

Μήλος:
Περιοχή Πολλώνια
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22870 41159

Χαρούπι

1-Jds6m.jpg

Όταν το 2017 άνοιξε το “Χαρούπι” στη Θεσσαλονίκη, νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν στην κρητική κουζίνα της πόλης. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο εστιατόριο εδώ, που να συνδυάζει κρητική και πειραματική κουζίνα μαζί και πρόκειται, αναμφισβήτητα, για έναν χώρο που συνέβαλε στην τελείως διαφορετική ανάδειξή τους.

Εδώ οι κρητικές γεύσεις γίνονται μοντέρνες, παραμένοντας ωστόσο, αυθεντικές και προσιτές σε όλους και η τσικουδιά και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, βρίσκουν την πιο gourmet θέση τους.

Το "Χαρούπι" είναι ένα all day εστιατόριο, που έχει καταφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό: την εκπροσώπηση της κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη όχι με τη μορφή μιας απλής ταβέρνας, αλλά μέσω ενός καθόλα νεωτεριστικού και πειραματικού εστιατορίου, με ένα μοναδικά εκλεπτυσμένο μενού και με τη λεβεντιά της Κρήτης και πρόσωπα πρόσχαρα και χαμογελαστά, όλη μέρα, κάθε μέρα.

Τα γεύματα στο “Χαρούπι”, είναι ιδιαίτερα. Οι γεύσεις ατόφιες κρητικές, χωρίς υπερβολές, με ποιοτικά πάντα υλικά και προϊόντα από το νησί της Κρήτης και προσωπικές πινελιές του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και η πρώτη ρακή κερασμένη, όπως προστάζει το κρητικό έθιμο.

Πρωταγωνιστής και σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι το χαρούπι, ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας του νησιού! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 526262

Botargo

botargo1.jpg

«Botargo», από το «αυγοτάραχο», το αγαπημένο έδεσμα των Βυζαντινών ευγενών και μοναχών που, σε μία Θεσσαλονίκη ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων, συνέθεσαν επιρροές και τεχνικές στην τοπική τους κουζίνα, όπου τα θαλασσινά διατηρημένα σε αλάτι κι ελαιόλαδο, κατείχαν την πιο εξέχουσα θέση.

Αυτό το όνομα δόθηκε στο νέο, εμπνευσμένο εστιατόριο του πολυτελούς πεντάστερου ξενοδοχείου MonAsty Autograph Collection by Marriott, του πρώτου ξενοδοχείου με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality, τον Οκτώβριο του 2022.

Στη Βασιλέως Ηρακλείου, απέναντι ακριβώς από την Πλατεία «Assos Odeon», το «MonAsty, Autograph Collection» ήρθε να αλλάξει το ύφος όχι μόνο της φιλοξενίας, ως ένα project απόλυτα εμπνευσμένο ως προς τη φιλοσοφία του από τη βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και της in – hotel γαστρονομικής εμπειρίας της πόλης. Το ίδιο το όνομά του, «Μον» από το μοναστήρι κι «Άστυ», από την πόλη, αντικατοπτρίζει την πλούσια μείξη έμπνευσης που συνδέεται με τη δημιουργία του.

Η αισθητική προσέγγιση του κτηρίου του «MonAsty» περιλαμβάνει μοναδικά στοιχεία μοναστηριακού ντιζάιν, αλλά και χρώματα και εικόνες, που προέρχονται από τη βυζαντινή παράδοση. Άλλωστε, η περιοχή στην οποία φιλοξενείται σήμερα το ξενοδοχείο, αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο της εκκλησιαστικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλέως Ηρακλείου 45, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 400040

Moldee Bar Restaurant

moldee-bar-1.jpg

Το «Moldee Bar Restaurant» άνοιξε στις 12 Ιουλίου 2022 στην περιοχή της Προξένου Κορομηλά, μια περιοχή με ιδιάιτερη καλλιτεχνική αισθητική, στο κτήριο της παλιάς Βurberry, με σκοπό να δώσει μια νέα κατεύθυνση στην γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της κοινής ιδέας και συνεργασίας μίας ομάδας ανθρώπων με κοινή πορεία συνεργασίας, τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι Chef Βασίλης Μουρατίδης και Σοφοκλής Μαραγκουδάκης ένωσαν τις δυνάμεις τους σε αυτή επιχειρηματική δράση, θέλοντας να δείξουν σε ακόμα περισσότερο κόσμο αυτό που κάνουν με επιτυχία κι έδωσαν στο χώρο τους το όνομα «Moldee», που σημαίνει «καλούπι» κι ως ρήμα «δίνω σχήμα, διαμορφώνω», αφού και το ίδιο παίρνει το σχήμα και τη μορφή, που οι ίδιοι του δίνουν.

Η ήδη δεκατριάχρονη συνεργασία των δύο Chef, με συνεχείς βραβεύσεις σε εστιατόρια όπως το «Squirrel» και το «Andromeda» - εστιατόρια του «Danai Resort» στη Χαλκιδική - χτισμένη σε μία σχέση άρρηκτης εμπιστοσύνης, ελευθερία ανοιχτής γνώμης και κοινού πάθους για τη γαστρονομία, εξασφαλίζει στο «Moldee Bar restaurant» ένα πραγματικά ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Και οι δύο έχουν χτίσει την επαγγελματική τους διαδρομή σε Ελλάδα κι εξωτερικό αποκτώντας εξειδίκευση και ξεχωρίζουν για τα γευστικά άψογα πιάτα τα οποία δημιουργούν, με εντάσεις κι αντιθέσεις.

Η γαστρονομική φιλοσοφία βασίζεται στη σωστή διαχείριση άριστης ποιότητας πρώτης ύλης και στο πάντρεμα διαφορετικών υλικών, που ισορροπούν γευστικά κι ακολουθούν την... αρμονία των εποχών. Όπως και σε άλλους χώρους όπου εργάστηκαν, έτσι κι εδώ, οι Chef μιλούν μέσα από τις συνταγές τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 286000

Το Μανιτάρι

manitari1.jpg

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο «Το Μανιτάρι» στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην Καλαμαριά, είναι ένας χώρος που, αν και στα ανατολικά, είναι γνωστός από τον πρώτο χρόνο κιόλας λειτουργίας του, σε όλο το κοινό της Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο πλέον.

Δεν είναι μόνο το εμπνευσμένο και προσεγμένο μενού, που από την αρχή επιμελείται ο βραβευμένος consultant chef Δημήτρη Παμπόρης, αλλά και ο ίδιος ο χώρος, η φιλοσοφία του και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του, που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Έχοντας ανοίξει το 2010 μέσα στο Εμπορικό Κέντρο της Σοφούλη, το εστιατόριο «Το Μανιτάρι» έχει καταφέρει να αναδείξει συνολικά το σημείο, προσελκύοντας κόσμο από όλη την πόλη και είναι, αναμφισβήτητα, μεταξύ των καλύτερων εστιατορίων της, κυριολεκτικά από κάθε άποψη.

Απόλυτα value for money επιλογή και με πλήθος βραβείων από τον οδηγό FNL, αλλά κι «Ελληνικής Κουζίνας» από τον οδηγό «Αθηνόραμα» και διακρίσεων από τα «Estia Awards» ως «best value for money restaurant» και «Total Experience», το εστιατόριο «Το Μανιτάρι» βασίζεται στη φιλοσοφία της σταθερής ποιότητας, των άριστων πρώτων υλών και της συχνής εναλλαγής του μενού, με τους ανθρώπους του σταθερά επάνω από τον πελάτη, που φεύγοντας από εδώ έχει αποκτήσει, πλέον, νέες αναμνήσεις.

Με ιδιοκτήτη το Γιάννη Ζιάγκα, λάτρη της ελληνικής γαστρονομίας και της ποιότητας των υλικών, τη φωτεινή του σάλα με τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια και τα ιδιαίτερα φωτιστικά, αλλά και τη δροσερή του βεράντα, με θέα στα δέντρα της οδού Σοφούλη, αποτελεί έναν χώρο ιδανικό για μία συνολική γαστρονομική εμπειρία. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 57 (Εμπορικό Κέντρο Σοφούλη), Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 415289

Βρεγμένη Γάτα

gata1.jpg

Η «Βρεγμένη Γάτα», στην Απόλλωνος 4 στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, άνοιξε το 2016, με προτάσεις μεσογειακής κι ελληνικής κουζίνας κι αποτελεί, σήμερα, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και ποιοτικότερα εστιατόρια της πόλης, προσφέροντας εδώ και χρόνια, μία πολυτέλεια προσιτή για όλους.

Προτάσεις τόσο σε κρεατικά, όσο και σε ψάρια και θαλασσινά απαρτίζουν το μενού του και προσφέρονται σε ένα περιβάλλον προσεγμένο κι ευχάριστο, που από μόνο του τις αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.

Είτε πρόκειται για ένα απλό, είτε για πιο επίσημο γεύμα, θα βρείτε εδώ έναν χώρο ιδανικό για να απολαύσετε γεύσεις πραγματικά ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές.

Το να αποτελέσει η «Βρεγμένη Γάτα» μία προσιτή πολυτέλεια, ήταν εξ’ αρχής η φιλοσοφία των εμπνευστών του. Σε έναν χώρο όπου όλοι θα μπορούν να δοκιμάσουν τις εξαιρετικές προτάσεις του μενού, είτε πρόκειται για νόστιμα κρεατικά, κοπές κάθε είδους ή πιο θαλασσινές επιλογές.

Ελληνική και μεσογειακή κουζίνα «παντρεύονται» στην κουζίνα του και η εμπειρία κάθε επισκέπτη λαμβάνει χώρα σε ένα ευχάριστο και με πανέμορφο design περιβάλλον, που εύκολα σε κάνει να θέλεις να το επισκεφθείς ξανά και ξανά.

Η κουζίνα ανοιχτή, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς όλες τις γαστριμαργικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα εντός της, από αρκετά από τα άνετα τραπέζια του καταστήματος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Απόλλωνος 4, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 909999

Το Νέον

neon1.jpg

Το εστιατόριο «To Νέον», πρωτοάνοιξε στην οδό Ανατολικής Θράκης στην Τούμπα το 1991 κι έκτοτε αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία για έξοδο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη Θεσσαλονίκη γενικότερα, μαζί και με τα μεταγενέστερα ομώνυμα «αδέρφια» του, στην οδό Διογένους 39 από το 2013 και στη Γρηγορίου Λαμπράκη 205 από το 2017.

Χάρη στα εξαιρετικά του πιάτα και την ευγενική εξυπηρέτηση που έχουν εξασφαλίσει οι συνεργάτες που λειτουργούν τα τρία καταστήματα, η φήμη του «Νέον» έχει φτάσει σε όλη την πόλη και για το λόγο αυτό, προσελκύει παρέες από κάθε σημείο της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Οι προτάσεις του μενού του «Νέον», αλλάζουν ανάλογα με το κατάστημα. Σε αυτό της Ανατολικής Θράκης επικρατούν προτάσεις που ταιριάζουν σε ένα μεζεδοπωλείο και φαγητό πιο «παραδοσιακό». Ξεχωρίζουν το μοσχαρίσιο κοντοσούβλι, η ψητή φέτα, η σφακιανή πίτα, ο γαλέος σαγανάκι και τα αχνιστά μύδια.

Στη Διογένους, πάλι, σερβίρονται εκλεκτοί μεζέδες κάθε είδους. Τα κεφτεδάκια, τα αρνίσια παϊδάκια, το βουβαλίσιο σουτζουκάκι και ντόπια τυριά όπως η κεφαλογραβιέρα ξεχωρίζουν, ενώ, ανάλογα πάντα με την εποχή - τα εξαιρετικά μύδια σαγανάκι, η γαριδομακαρονάδα, το κριθαρότο, η φάβα, ο χειροποίητος λευκός ταραμάς, η ψητή μελιτζάνα κι άλλες αντίστοιχες προτάσεις, έρχονται επίσης να ταιριάξουν με αυτές της κάβας, που αποτελείται από αρκετές ετικέτες ελληνικών αμπελώνων, τσίπουρα κι άλλα αποστάγματα. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Γρηγορίου Λαμπράκη 205, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 900707

Διογένους 39, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 242251

Το μικρό ΝΕΟΝ, Ανατολικής Θράκης 20, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 929267

Ακαδημία Art Restaurant

art-restaurant1.jpg

Τι συμβαίνει άραγε όταν η γεύση παντρεύεται με την τέχνη; Η «Ακαδημία» έχει καταφέρει τα τελευταία δώδεκα χρόνια, από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της, να μας αποδείξει ότι αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και να έχουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Η γαστρονομία άλλωστε είναι μια μορφή τέχνης και έκφρασης κι όταν αυτή πλαισιώνεται από έργα τέχνης και κατάλληλη μουσική, γίνεται μία αξέχαστη εμπειρία.

Η «Ακαδημία» λοιπόν είναι ένα χώρος ζεστός, με φιλικό περιβάλλον, ιδιαίτερη αισθητική με έργα τέχνης να κοσμούν τον χώρο και υπέροχη κουζίνα. Το μεράκι και η δημιουργικότητα των ιδιοκτητών του, Κωνσταντίνου Μάρκου και Κωνσταντίνου Γαργάνη, πέτυχαν το στοίχημα να συνδυάσουν τις δύο αυτές αγάπες τους σε έναν χώρο που απευθύνεται σε όσους ζητούν μία έξοδο διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πως μπαίνει σε έναν χώρο τέχνης. Επίπλωση παλιάς εποχής, με σπάνια έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών να διακοσμούν τόσο τον εσωτερικό χώρο όσο και την πανέμορφη αυλή του εστιατορίου, δίνοντας αμέσως το στίγμα της «Ακαδημίας».

Τον χώρο αισθητικά επιμελείται ο ζωγράφος, Λάζαρος Πάντος, με τη διακόσμηση να αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά και με αφιερώματα σε διάφορους σημαντικούς καλλιτέχνες να φιλοξενούνται ανά διαστήματα στην «Ακαδημία».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μενού δεν θα μπορούσε παρά να εντυπωσιάζει. Ελληνική, μεσογειακή κουζίνα με σύγχρονες νότες, διά χειρός Κωνσταντίνου Μάρκου που εστιάζει στη δική του τέχνη, τη μαγειρική. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Μηνά 3
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 521803

Τέσσερα Πιπέρια

piperia.jpg

Το πιπέρι γεμάτο αρώματα, έντονη γεύση και πικάντικη διάθεση, δίνει πάντα κάτι ξεχωριστό σε όποιο πιάτο κι αν προστεθεί. Όπως και τα «Τέσσερα πιπέρια» που προσφέρουν πιάτα αξέχαστα και γεύσεις μοναδικές που θες ξανά και ξανά να απολαύσεις.

Στο 29 της Διογένους, στην Τούμπα, θα βρεις αυτόν τον γαστρονομικό παράδεισο που «παντρεύει» εξαιρετικά την παράδοση με την δημιουργικότητα και ως αποτέλεσμα προσφέρει σύγχρονες γεύσεις που δεν θα συναντήσεις εύκολα αλλού.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πού τα «Τέσσερα Πιπέρια» είναι ιδιαίτερα προσφιλή στο κοινό της Θεσσαλονίκης κι αποτελούν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Τα «Τέσσερα Πιπέρια» βρίσκονται σε έναν όμορφο καλαίσθητο χώρο, με μοντέρνες πινελιές και ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα. Η εξυπηρέτηση σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς το προσωπικό είναι πρόσχαρο και εξυπηρετικό.

Όταν έρθει η ώρα να διαλέξετε τα πιάτα σας από το πλούσιο ομολογουμένως μενού, το team του είναι εκεί με ευγένεια και όμορφη διάθεση να σας λύσει όποια απορία έχετε και να σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις επιθυμίες σας.

Στο μενού θα βρείτε προτάσεις για όλα τα γούστα. Με σαλάτες όλο φρεσκάδα και ενδιαφέροντα ορεκτικά θα πλαισιώσετε ό,τι κι αν επιλέξετε για κυρίως πιάτο, είτε προτιμάτε θαλασσινά είτε κρέας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 29, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 826086

Ψαροταβέρνα Γιαλός

1-fJY7q.jpg

Θεωρείται εδώ και χρόνια μία από τις καλύτερες και πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της πόλης, παιδί δυο φίλων που έδεσαν την εργατικότητα και την πείρα τους κάτω από το ίδιο όνειρο.

Ένα εστιατόριο με γευστική παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ευγενική και φιλόξενη εξυπηρέτηση με θέα τη θάλασσα.

Ένας γιαλός που επισκεπτόμαστε όχι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και τους χειμώνες, μια ακτή που φιλοξένησε δικές μας στιγμές πάνω από ένα καραφάκι ούζο, ένα επιλεγμένο κρασί και αμέτρητα γευστικά πιάτα.

Και μάλιστα ψάχνουμε πάντα κάθε ευκαιρία να το επισκεφτούμε και να απολαύσουμε όλα τα καλά της θάλασσας.

Η αξία τόσα χρόνια είναι η ίδια: φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες για να συνοδεύσουνε το τσίπουρο, το ούζο ή το κρασί της παρέας δίπλα στο κύματα του Θερμαϊκού. Για αυτό το λόγο δεν μαζεύει μόνο παρέες που θέλουν να το απολαύσουν αλλά και πολλά επαγγελματικά γεύματα ή σημαντικά δείπνα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν.Πλαστήρα - Μ. Εμβολο - Ν.Α.Ο.Κ
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 442121

Πρέπον Sea Food

sea-food1.jpg

Μπορεί μέχρι τώρα να ήταν προορισμός για κάθε είδους γεύμα πρόσφατα, ωστόσο, το εστιατόριο «Πρέπον» στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Μιαούλη 2, στη Νέα Κρήνη στην Καλαμαριά, αποφάσισε να ανανεωθεί, να αλλάξει και να κάνει «στροφή» αποκλειστικά στην ψαροφαγία κι αυτό μας αρέσει ιδιαίτερα.

Όχι μόνο επειδή η όλη περιοχή είναι γνωστή, κατ’ εξοχήν, για τα ψάρια και τα θαλασσινά της κι ενδείκνυται γι’ αυτά. Αλλά επειδή, με αυτόν τον τρόπο, το «Πρέπον Sea Food», όπως ονομάζεται πλέον, αξιοποιεί το πιο «δυνατό» του κομμάτι: αυτό της μαγειρικής θαλασσινών, το οποίο μας προσφέρει στην πιο ολοκληρωμένη, πλέον, μορφή του, ως ένας νέος ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του είδους.
Στο «Πρέπον» - το όνομα, προερχόμενο από την αρχαία ελληνική, προήλθε από μία έμπνευση της στιγμής – η φιλοσοφία έχει εναρμονιστεί, πλέον, με τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμαριάς και τα γευστικά ψάρια και θαλασσινά της.

Ως ένα εστιατόριο, πλέον, καθαρά θαλασσινών γεύσεων, με μίνιμαλ διακόσμηση και χρώματα που θυμίζουν θάλασσα, μας υπόσχεται αξέχαστες γεύσεις, που εμπλουτίζονται διαρκώς και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, την οποία εγγυάται η εμπειρία των ανθρώπων του στο χώρο.

Από τη γαριδομακαρονάδα, που θα βρούμε καθημερινά στις top επιλογές του menu, μέχρι τη μεγάλη ποικιλία μεζέδων για παρέες που προτιμούν να απολαύσουν ένα ποτήρι τσίπουρο – η κάβα βέβαια περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία σε ούζα και τσίπουρα με ή χωρίς γλυκάνισο και στους μεζέδες υπάρχει δυνατότητα για ποικιλία δύο ή τεσσάρων ατόμων – οι επιλογές στον κατάλογο είναι πολλές. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσουμε τα αλμυρά και μαρινάτα του «Πρέπον Sea Food», ιδανικό συνδυασμό για κάθε απόσταγμα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πλαστήρα και Μιαούλη 2, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 433668

Βράχος

1-1Xlq7.jpg

Έχει ήλιο και ένα δροσερό αεράκι παντρεμένο με την αλμύρα της θάλασσας σε προσκαλεί σε μία όμορφη εξόρμηση για ούζο, τσίπουρο, κρασί, ψάρια, θαλασσινά και νόστιμους ψαρομεζέδες. Ο προορισμός είναι ένας και λέγεται «Βράχος». Στην περιοχής της Κρήνης, πάνω σε έναν βράχο με τρεις όμορφες διαδοχικές βεράντες πάνω στη θάλασσα και με βουκαμβίλιες να ομορφαίνουν το σκηνικό, θα βρεις αυτό το ιστορικό και αγαπημένο από Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, εστιατόριο.

Ήταν το 1932 όταν ο προπάππους της οικογένειας Χριστοδούλου ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη κι άνοιξε στο σημείο -που αγάπησε με την πρώτη ματιά- το πρώτο καφεζυθεστιατόριο που σέρβιρε τις ολόφρεσκες γεύσεις του Θερμαϊκού. Ύστερα τα χρόνια πέρασαν και πλέον στον «Βράχο» η διάδοχη κατάσταση πέρασε στα χέρια της τέταρτης γενιάς, που διατηρεί ακόμα το ύφος, την ποιότητα, τις συνταγές από τη Σμύρνη και τη νοστιμιά τους αναλλοίωτα.

Με πολύχρονη πείρα στα ψάρια και τα θαλασσινά, η οικογένεια Χριστοδούλου ξέρει να επιλέγει τα καλύτερα της ελληνικής θάλασσας και της ελληνικής γης, προκειμένου να σερβίρει παραδοσιακές, αυθεντικές γεύσεις αξεπέραστης νοστιμιάς.

Τα πιο φρέσκα ψάρια, μικρά και μεγάλα, πάντα στην εποχή τους, τα προμηθεύονται από δικούς τους παραγωγούς, ψαράδες που έχουν γίνει πλέον μόνιμοι συνεργάτες. Κι αυτό γίνεται καθημερινά, συνεπώς κάθε μέρα η ψαριά είναι διαφορετική, η ποικιλία μεγάλη και η φρεσκάδα δεδομένη.

Τα ψάρια ψήνονται παραδοσιακά στα κάρβουνα με μαεστρία κι έτσι διατηρούνται ζουμερά και νόστιμα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 2, Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447991

Maestranza

maestranza1.jpg

Στην οδό Πτολεμαίων 29Β, η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και δη οι λάτρεις της κρεατοφαγίας έχουν, εδώ κι έναν χρόνο περίπου, αποκτήσει έναν δικό τους ιδιαίτερο χώρο, το «Maestranza». Η ομάδα του «Evora Eatery» βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στη γαστρονομική φιλοσοφία που τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στην πόλη και η custom made μαγειρική και κουζίνα της, προσφέρουν καθημερινά μία ακόμη διέξοδο στις γαστριμαργικές μας αναζητήσεις.

Χωρίς φανφάρες και υπερβολές, χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά ακολουθώντας τις ιδέες των ανθρώπων του, το μικρό, cozy, industrial αισθητικής αυτό εστιατόριο, έχει έρθει για να μας φέρει όλους λίγο πιο κοντά, σε κλίμα οικείο και ζεστό, για να απολαύσουμε εκλεκτά κρέατα, καλή μαγειρική και προϊόντα από τη microfarm τους, που έχει δημιουργηθεί σε συνέχεια της τάσης για ιδιοπαραγωγή των υλικών, που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό.

Σύγχρονη κουζίνα, με menu που κυμαίνεται περισσότερο σε σύγχρονες ελληνικές συνταγές κρεατικών, ψωμί ψημένο καθημερινά στον ξυλόφουρνο και μία ανοιχτή κουζίνα, για να μπορούμε να παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία της μαγειρικής, αποτελούν τα βασικά στοιχεία του εστιατορίου.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά, καθώς στο πατάρι του «Maestranza» μεγαλώνουν παράλληλα τα δικά τους microgreen σαλατικά, αρωματικά βότανα και βρώσιμα λουλούδια, βασικά συστατικά και στοιχεία διακόσμησης, για κάθε πιάτο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προέκταση της αντίστοιχης τάσης που ακολουθούν πολλά εστιατόρια στον κόσμο, τα οποία παράγουν τις δικές τους πράσινες πρώτες ύλες, υποστηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το Τμήμα Γεωπονίας, με αποτέλεσμα προϊόντα ανεβασμένης ποιότητας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πτολεμαίων 29Β, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555150

Εβόρα Eatery

eatery19.jpg

Στην οδό Διογένους, έναν δρόμο με πλατάνια και δροσιά, η κρεατοφαγία αποκτά άλλη διάσταση στο «Εβόρα Eatery» καθώς το κρέας εδώ δεν περιορίζεται στις κλασσικές προτάσεις ενός συνηθισμένου μενού, αλλά περιλαμβάνει εκλεκτά κυνήγια κάθε είδους, από ελληνικές φάρμες και με μαγειρική που διαρκώς ανανεώνεται και κερδίζει όλο και περισσότερους θαμώνες.

Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι κυρίως κρεατοκεντρική, βασισμένη εξ’ ολοκλήρου στη δημιουργική κουζίνα και τους πειραματισμούς στις γεύσεις, όπως η νόστιμη σεφταλιά από κρέας ελαφιού, πρόταση που δύσκολα θα βρεις αλλού στην πόλη, σε έναν χώρο όπου επικρατούν το ξύλο και το ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

Άνοιξε το 2018 στην Τούμπα κι από τότε έχει εισαγάγει μία νέα πανδαισία γεύσεων στην περιοχή και στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, εν γένει.

Οι δημιουργοί του «Εβόρα Eatery» δεν είναι νέοι στο χώρο, καθώς διαθέτουν μία 20ετή πείρα στη μαγειρική, τόσο μέσω καταστημάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης – πρόσφατα άνοιξαν έναν νέο χώρο στην οδό Πτολεμαίων στο κέντρο, το «Maestranza», ένα ιδιαίτερο project με τη δική τους microfarm καλλιέργεια, λαχανικά και χειροποίητο ψωμί – όσο κι επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Μακρινίτσα Σερρών, αλλά και του ομώνυμου «Εβόρα Eatery» στην πανέμορφη λίμνη Κερκίνη όπου, μέσα στο δάσος, μπορείς να δοκιμάσεις τα καλύτερα κρεατικά.

Φυσικά εδώ και θα βρεις κρέας από βουβάλια Κερκίνης, αλλά θα μπορείς να επιλέξεις κι ανάμεσα σε συνταγές με αγριογούρουνο, μοσχαρίσιες ουρές ή μάγουλα, ελάφι, ζαρκάδι, ορτύκια και κουνέλια, τόσο από ελληνικές φάρμες, όσο και εισαγωγής από Αμερική, Ιαπωνία, Αργεντινή κι Αυστραλία, που δένουν σε μία πανδαισία ζουμερών γεύσεων. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 13, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 930800


























Θεσσαλονίκη, η πόλη των γεύσεων, των αρωμάτων, της γαστρονομίας. Mία πόλη που διαθέτει εδώ και χρόνια εστιατόρια που τηρούν υψηλά standards δημιουργικότητας, ποιότητας, αισθητικής και service.

20+1 από αυτά είναι τα ακόλουθα και για φέτος το καλοκαίρι, είναι από τις κορυφαίες προτάσεις εξόδου με την παρέα σας, για fine dining και όχι μόνο, για ημέρες και βραδιές που θα μείνουν αξέχαστες.

Πάμε να τις γνωρίσουμε μαζί...

Grada Nuevo

grada-nuevo1.jpg

Το βραβευμένο «Grada Nuevo», θεωρείται δικαίως εδώ και χρόνια ένας από τους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς στη Θεσσαλονίκη. Πιστοί στην παράδοση που οι ίδιοι ξεκίνησαν είκοσι οκτώ χρόνια πριν, συνεχίζουν δυναμικά και σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, παρουσιάζοντας όλο και πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις βασισμένες στην κουζίνα θαλασσινών, σε έναν χώρο όπου η υψηλή γαστρονομία και η ελληνική κουζίνα, «δένουν» με ένα αποτέλεσμα που ξεχωρίζει.

Το «Grada Nuevo», δεν ήταν πάντα στο ίδιο σημείο. Όταν ξεκίνησε τη διαδρομή του, το 1994, από τον Απόστολο Ρήγα και την κα Ελένη, άνοιξε στην Παύλου Μελά κι αποτελούσε την απαρχή μίας μεγάλης πορείας, που ξεκίνησε με μεράκι και πήρε σάρκα και οστά στους χώρους του.

Ο ιδιοκτήτης του «Grada Nuevo», αγαπούσε πάντα την premium εκδοχή της γαστρονομίας, τόσο ως προς τη δημιουργικότητα της κουζίνας, όσο και στο service και τη φιλοξενία των επισκεπτών του και αυτό είναι ορατό σε κάθε πιάτο και υπηρεσία του εστιατορίου, όπου επικρατούν η ψυχή, η ενέργεια και η ουσία, με βάση μια φιλοσοφία που θέλει την ανακάλυψη ενός καινούριου πιάτου, να προσφέρει περισσότερα στη ευτυχία της ανθρώπινης φυλής, από την ανακάλυψη ενός άστρου.

Στην Καλαποθάκη, πλέον, εδώ και χρόνια, το «Grada Nuevo» εστιάζει καθαρά στα θαλασσινά και στις παρασκευές θαλασσινών, όπως το ceviche ή το tartare και σε εξεζητημένα pairings – συνδυασμούς των γεύσεων του μενού με κρασί, σαμπάνια κι αποστάγματα από την κάβα του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Καλαποθάκη 14, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 271074

Μαμαλούκα

1-M9uRa.jpg

Το Μαμαλούκα, άνοιξε τις πύλες του το Νοέμβριο του 2018 στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, δίπλα από το Λιμάνι και τα Λαδάδικα, ενώ το καλοκαίρι του 2019 ξεκίνησε τη λειτουργία του και στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής. Δεν είναι απλά ένα ακόμη εστιατόριο ελληνικής κουζίνας, αλλά ένα brand που κατακτά διαρκώς και με συνέπεια, την εκτίμηση του κοινού του και των επισκεπτών του.

Η φιλοσοφία του είναι απλή και κατανοητή από τον οποιοδήποτε, καθώς έχει τις ρίζες της στον ελληνικό τρόπο ζωής και διασκέδασης. Το moto του Μαμαλούκα είναι η φράση «Φαγητό για την ψυχή» η οποία, όσο ιδιαίτερη και παράξενη μπορεί να ακούγεται στην αρχή, έχει βαθύ νόημα, που ο επισκέπτης κατανοεί από την πρώτη φορά που θα έρθει.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο, η διακόσμηση μαγνητίζει το μάτι του επισκέπτη και δομεί ένα ζεστό περιβάλλον που ηρεμεί τις αισθήσεις. Είναι εμπνευσμένη από την αγιορείτικη αρχιτεκτονική και εμπλουτισμένη με boho λεπτομέρειες. Οι χτιστοί καναπέδες, τα χειροποίητα φωτιστικά και τα μοναστηριακά τραπέζια, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την οικεία ατμόσφαιρα του εστιατορίου.

Εδώ, ο επισκέπτης θα ζήσει μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία βασισμένη στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις, παρουσιασμένες είτε κλασσικά, είτε σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή τους. Μοναδικές μουσικές επιλογές συμπληρώνουν το σκηνικό, ενώ η φιλική και κεφάτη ατμόσφαιρα που δημιουργείται, σε καλεί να παραδοθείς στην τέρψη των αισθήσεων.

Ένα σύμπλεγμα συνταγών, που σε ταξιδεύει σε πολλά μέρη της Ελλάδας, διατίθεται μέσα από το μενού, δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για να απολαύσεις ό,τι πιο λαχταριστό έχεις ποτέ φανταστεί. Τα περισσότερα πιάτα έχουν ως βάση τους, κατά κύριο λόγο, το κρέας χωρίς όμως να λείπουν και οι δημιουργικές προτάσεις με εκλεκτά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ίωνος Δραγούμη 3, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555223

10 Τραπέζια

10-trapezia1.jpg

Το μεζεδοπωλείο «10 Τραπέζια», ο δεύτερος χώρος εστίασης του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και των συνεργατών του στη Θεσσαλονίκη – ο πρώτος είναι το εστιατόριο «Χαρούπι», στα Λαδάδικα - άνοιξε τα Χριστούγεννα του 2019 στην αναπλασμένη, πλέον, οδό Καλάρη, στο κέντρο, μία ανάσα από την παραλιακή και τη θέα του Λευκού Πύργου.

Με το «10» αριθμό συμβολικό, να σημαίνει την «καλή τύχη» - κι όχι αποκλειστικά … δέκα τραπέζια στο χώρο, όπως αναρωτιούνται πολλοί – ο μικρός μεν, ζεστός και φιλικός δε αυτός χώρος, με την έντονα παρεϊστικη διάθεση, έχει ενσωματωμένη τη φιλοσοφία του «μεζέ» στο menu του. Αυτός ήταν, άλλωστε και ο στόχος της ομάδας του από την αρχή: πιο μικρά πιάτα, για «μοίρασμα» στο τραπέζι, για να τα απολαμβάνουν παρέες μαζί με τη ρακή και την τσικουδιά τους, έχοντας τη δυνατότητα να επιλέξουν πολλές και διαφορετικές γεύσεις.

Εξ’ ου και μεζεδοπωλείο. Χωρίς αυτό να αποκλείει πιο μεγάλα και χορταστικά πιάτα, αλλά κι ένα degustasion menu, που αλλάζει διαρκώς, καθώς στο γενικό menu θα βρούμε πολλούς μεζέδες, λίγο … διαφορετικούς και πιο «πειραματικούς», απλές παρασκευές πιάτων, αλλά και προτάσεις που άνετα βγαίνουν και σε γαστρονομικά εστιατόρια. Σε έναν χώρο που υπερασπίζεται την ελευθερία στην επιλογή, που θέλει να έχει ταυτότητα και να μη γίνεται «πατενταρισμένος», να είναι ανοιχτός στον κόσμο, εκπαιδεύοντας το κοινό, σε κάτι διαφορετικό.

Όπως ακριβώς ο βραβευμένος, κρητικής καταγωγής Chef του, Μανώλης Παπουτσάκης και οι επί χρόνια συνεργάτες του, ήδη από το «Χαρούπι», Γιάννης Παπαδογιαννάκης και η sous-chef, Πασχαλίνα Καμτσίκη. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 4, Κέντρο
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 251010

Pepper & Backroom

pepper-backroom1.jpg

Το 2013, οι αδερφοί Ταρνίκα ξεκίνησαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης το γνωστό σε όλους μας «Pepper». Ένα all day and night bar, που με τα χρόνια όχι μόνο προσαρμόστηκε στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά εξελίχθηκε, σε σημείο πλέον να θέτει σύγχρονα trends.

Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, στον πίσω χώρο του έκανε δυναμικό come in το 2017 το «Backroom», ένα κρεατοφαγικό concept, με Chef τον Σάκη Παπαδάκη. Ιταλική κι Αργεντίνικη κουζίνα χαρακτηρίζει τα πιάτα, με εξειδίκευση στην επιλογή και διαχείριση μοναδικών κοπών μοσχαρίσιου κρέατος, με χώρες προέλευσης κυρίως την Αυστραλία κι Αμερική. Η παλαίωση γίνεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο με τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Ο αρμονικός συνδυασμός ενός σοβαρού εστιατορίου με την ατμόσφαιρα ενός σύγχρονου speakeasy bar, κάνει το «Pepper & Backroom» έναν μοναδικό πολυχώρο, ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας.

Το «Pepper & Backroom» περιλαμβάνει: τον έξω χώρο, κυριολεκτικά μία αναπνοή από τη θάλασσα και με θέα από το Λευκό Πύργο έως και το Λιμάνι, έναν μοναδικό χώρο εστιατορίου, με χαμηλή μουσική και φωτισμό, που απογειώνει την εμπειρία κάθε γεύματος. Παράλληλα, το χώρο του bar, απόλυτα προσεγμένο, με τεράστια ποικιλία σε spirits και wine list, με επιλογές από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες. Τέλος, στον όροφο, το μπαλκόνι. Έναν ανεξάρτητο χώρο, που λειτουργεί αποκλειστικά κατόπιν κρατήσεων και είναι ιδανικός για κάθε είδους private events (π.χ. corporate events, birthday parties, after wedding / baptism lunch, etc.)

Καθημερινά, από το πρωί και μέχρι αργά το βράδυ, θα βρείτε φρεσκοαλεσμένο καφέ, πρωινό και brunch, μουσικές από όλο τον κόσμο, signature cocktails και spirits με μαγικά siders για να τα συνοδεύσετε, σε συνδυασμό με έναν πραγματικά μαγικό χώρο διακοσμημένο με ξύλο, σίδερο και δέρμα, που βοηθάει να δραπετεύσετε από την καθημερινότητα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 55, Κέντρο
Τηλέφωνo επικοινωνίας: 2310 257781

Όλυμπος Νάουσα

naoysa1.jpg

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» μπορεί να παρομοιαστεί με αυτήν του Τιτανικού, αλλά με πολύ διαφορετική, ευτυχή κατάληξη.

Το ιστορικό εστιατόριο της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε ξανά τις πόρτες του μέσα στο 2022, αφού είχε παραμείνει κλειστό για 28 χρόνια, έχει κάνει μία από τις πιο «δυνατές» εισόδους στη γαστρονομική σκηνή της πόλης κι αποτελεί επιλογή, για μία ευρεία γκάμα ανθρώπων της: τόσο τους παλιούς θαμώνες του, που βλέπουν ένα αγαπημένο τους σημείο συνεύρεσης και γευσιγνωσίας να ζωντανεύει και πάλι, όσο και τους νεότερους πελάτες του, που μπαίνουν για πρώτη φορά, στον εντυπωσιακό του χώρο.

Η ιστορία του «Όλυμπος Νάουσα» είναι μεγάλη και το μενού έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στο παρελθόν του εστιατορίου που είναι, πλέον, ένα κομμάτι ενός συνόλου παροχών: του πολυτελούς ξενοδοχείου που εκτείνεται στους ορόφους, του cocktail bar «The Tiger Loop», αλλά και του όμορφα διαμορφωμένου κήπου στο βάθος, σημείου ιδανικού για καλοκαιρινά βράδια και για λάτρεις των cocktails, που μπορούν να έχουν μία πραγματικά μοναδική εμπειρία.

Το διατηρητέο κτήριο της Λεωφόρου Νίκης 5, με θέα το Θερμαϊκό, που για χρόνια έμενε κλειστό, έχει ζωντανέψει και πάλι. Το «Όλυμπος Νάουσα» χτίστηκε το 1926, άνοιξε το 1927 και λειτούργησε αδιάλειπτα έως και το 1994, οπότε κι έκλεισε και ήταν το εστιατόριο που διακρίθηκε, ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

Κατά τα χρόνια της δόξας του υποδέχθηκε προσωπικότητες που έγραψαν ιστορία, δημιουργώντας παράλληλα ένα αισθητικό κατεστημένο, που καθόρισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Σήμερα, ήρθε για να θυμίσει τη σπουδαιότητα της υψηλής γαστρονομίας και την άμεση σχέση της με την παράδοση και την εξαιρετική πρώτη ύλη, παντρεύοντας πολιτισμούς μέσα από γαστριμαργικές συναντήσεις, εμπνευσμένες από τα ιστορικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης και ταξιδεύει στον κόσμο, μέσα από την ανοιχτή ματιά και τη γνώση του διακεκριμένου Executive Chef του, Δημήτρη Τασιούλα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφόρος Νίκης 5, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 404040, 2310 275715

Maiami Seafood Restaurant

maiami1.jpg

Το Maiami είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα κορυφαία εστιατόρια της Θεσσαλονίκης εδώ και δεκαετίες, χωρίς να έχει χάσει την αίγλη του όλα αυτά τα χρόνια.

Η ιστορία του ξεκινά νοερά από τη Σμύρνη, τη γενέτειρα του Δημήτρη Μαμάη και της οικογένειάς του, οι οποίοι έφτασαν στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης μετά τον ξεριζωμό του 1922. Μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα, έμελλε να γνωρίσει τη σύζυγό του, Γεωργία, από το Κασσανδρινό Χαλκιδικής, με την οποία και πορεύτηκε για μια ολόκληρη ζωή.

Στον κ. Μαμάη παραχωρήθηκε τότε η έκταση απέναντι από το σημερινό Maiami, το οποίο μετέτρεψε σε καφενείο και λίγο καιρό μετά, το επέκτεινε και απέναντι, πλάι στο κύμα για τους λουόμενους.

Μεταπολεμικά, το 1945 έγινε η επίσημη έναρξη του εστιατορίου υπό την επωνυμία «Μίκρα», αφιερωμένο στις θύμησες από τη λατρεμένη Μικρά Ασία. Ένα βράδυ, σε ένα τραπέζι που έκανε ο Δημήτρης Μαμάης σε έναν στρατηγό από τα συμμαχικά στρατεύματα, εκείνος του είπε πως «εφόσον δίπλα στο εστιατόριο είναι το FloridaCamp (σημερινό εμπορικό κέντρο), τότε εδώ είναι το Μαϊάμι!». Κάπως έτσι, λοιπόν, πάρθηκε η απόφαση για τη μετονομασία και τη δημιουργία του σημερινού Maiami.

Από εκεί και έπειτα το Maiami αποτέλεσε ένα «κοσμικό εστιατόριο», ενώ από το 1995 ήταν το μέρος συνάντησης υψηλών προσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας.

Το 2012 ανέλαβε τα ηνία του εστιατορίου η 4η γενιά των ιδιοκτητών, βάζοντας τη δική τους πινελιά, σύμφωνα με τις νόρμες της εποχής.

Η Ντίνα και η Γωγώ Τέρτση και ο Δημήτρης Μαμάης, είναι πλέον οι άνθρωποι που φροντίζουν το Maiami να βρίσκεται σταθερά στην κορυφή των προτιμήσεών μας για τις γαστρονομικές μας περιπλανήσεις. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέτιδος 18, Νέα Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447996

Χάλαρο

3-inmBi.jpg

«Χάλαρο» είναι το λειρί του κόκορα σε παλιά ελληνική διάλεκτο κι από εκεί πήρε το όνομά του το ιστορικό εστιατόριο της Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Έχοντας ανοίξει το 1992 με εξειδίκευση στα κοτόπουλα και με το δεύτερο κατάστημα να ανοίγει τις πόρτες του το 1996 στην ίδια περιοχή, έχει εξελιχθεί πλέον σήμερα σε όλα τα επίπεδα –στην κουζίνα του, στο design του και στο service του- έχοντας ήδη τοποθετηθεί στη συνείδηση του κόσμου μεταξύ των καλύτερων και ωραιότερων εστιατορίων της πόλης, συνεχίζοντας σταθερά να παρέχει γεύσεις εξαιρετικής ποιότητας, που έχουν πλέον επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες και που εσύ μπορείς να απολαύσεις καθημερινά, με μία μοναδική θέα στη θάλασσα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το «Xάλαρο», το ξέρουμε όλοι. Δεκαετίες τώρα, έχει φιλοξενήσει στα τραπέζια του από οικογένειες μέχρι διάσημους επισκέπτες της πόλης, πάντα με τις καλύτερες κριτικές, αφού από το τραπέζι σου, θα φύγεις όχι απλά ευχαριστημένος, αλλά ενθουσιασμένος.

Όταν πρωτοάνοιξε το «Χάλαρο», η εξειδίκευσή του ήταν σχεδόν αποκλειστικά στα πιάτα με βάση του το κοτόπουλο. Σήμερα το μενού έχει διευρυνθεί κι εσύ μπορείς να επιλέξεις μέσα από μία ποικιλία εξαιρετικών πιάτων, prime κοπών, θαλασσινών γεύσεων και πιάτων ημέρας, που εναλλάσσονται διαρκώς, πάντα με βάση την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, με πινελιές Μεσογείου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση καταστημάτων: Θεμιστοκλή Σοφούλη 75 & 71
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423284

Marrone

marrone1.jpg

Το Marrone αποτελεί μία μοντέρνα πρόταση υψηλής γαστρονομίας στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, που έχει καταφέρει ήδη να συγκεντρώσει λάτρεις του ποιοτικού φαγητού από κάθε πλευρά της πόλης, αποτελώντας πλέον ένα αγαπημένο σημείο συνάντησης για την περιοχή. Θα το βρείτε επί της Θεμιστοκλή Σοφούλη – σε έναν από τους ωραιότερους και πιο ιστορικούς δρόμους της Καλαμαριάς.

Δημιουργοί του είναι ο Παντελής Καφές και ο Σπύρος Βάλλας, προσωπικότητες γνώριμες στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την επιτυχή ποδοσφαιρική διαδρομή τους επί σειρά ετών. Οι δυο τους αποφάσισαν το 2020 να δημιουργήσουν από κοινού ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, που θα προσφέρει ποιοτικές και δημιουργικές επιλογές τόσο σε κρέας όσο και σε ψάρι, ένα «στοίχημα» που τελικά κέρδισαν. Τις γαστρονομικές δημιουργίες του Marrone επιμελείται ο εξαιρετικά ταλαντούχος chef Κωνσταντίνος Σλαμπάκης, με οδηγούς του την άριστη τεχνογνωσία και την αγάπη για το επάγγελμά του.

Στο Marrone κυριαρχεί το ξύλο και τα γήινα χρώματα, ενώ το φως κατακλύζει τον χώρο, καθώς οι μεγάλες τζαμαρίες του καταστήματος του δίνουν αυτό το εξαίρετο πλεονέκτημα. Ένας χώρος με εξαιρετική αισθητική και ιδιαίτερο design που κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή.

Η κουζίνα του χαρακτηρίζεται ως comfort και μεσογειακή. Σε αυτήν κυριαρχεί η ελληνική παράδοση, με σύγχρονες ωστόσο πινελιές και εκδοχές με πολλά πιάτα του να θεωρούνται πραγματικά «έργα τέχνης». Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Θεσσαλονίκη:
Θεμιστοκλή Σοφούλη 111, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 419179

Μήλος:
Περιοχή Πολλώνια
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22870 41159

Χαρούπι

1-Jds6m.jpg

Όταν το 2017 άνοιξε το “Χαρούπι” στη Θεσσαλονίκη, νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν στην κρητική κουζίνα της πόλης. Δεν υπάρχει άλλο αντίστοιχο εστιατόριο εδώ, που να συνδυάζει κρητική και πειραματική κουζίνα μαζί και πρόκειται, αναμφισβήτητα, για έναν χώρο που συνέβαλε στην τελείως διαφορετική ανάδειξή τους.

Εδώ οι κρητικές γεύσεις γίνονται μοντέρνες, παραμένοντας ωστόσο, αυθεντικές και προσιτές σε όλους και η τσικουδιά και οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί, βρίσκουν την πιο gourmet θέση τους.

Το "Χαρούπι" είναι ένα all day εστιατόριο, που έχει καταφέρει κάτι πραγματικά μοναδικό: την εκπροσώπηση της κρητικής κουζίνας στη Θεσσαλονίκη όχι με τη μορφή μιας απλής ταβέρνας, αλλά μέσω ενός καθόλα νεωτεριστικού και πειραματικού εστιατορίου, με ένα μοναδικά εκλεπτυσμένο μενού και με τη λεβεντιά της Κρήτης και πρόσωπα πρόσχαρα και χαμογελαστά, όλη μέρα, κάθε μέρα.

Τα γεύματα στο “Χαρούπι”, είναι ιδιαίτερα. Οι γεύσεις ατόφιες κρητικές, χωρίς υπερβολές, με ποιοτικά πάντα υλικά και προϊόντα από το νησί της Κρήτης και προσωπικές πινελιές του Chef Μανώλη Παπουτσάκη και η πρώτη ρακή κερασμένη, όπως προστάζει το κρητικό έθιμο.

Πρωταγωνιστής και σήμα κατατεθέν του εστιατορίου είναι το χαρούπι, ή ξυλοκέρατο ή κεράτιον, ένα σύμβολο για την Κρήτη και κομμάτι της διατροφικής συνήθειας του νησιού! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δόξης 4, Λαδάδικα, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 526262

Botargo

botargo1.jpg

«Botargo», από το «αυγοτάραχο», το αγαπημένο έδεσμα των Βυζαντινών ευγενών και μοναχών που, σε μία Θεσσαλονίκη ανέκαθεν σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων, συνέθεσαν επιρροές και τεχνικές στην τοπική τους κουζίνα, όπου τα θαλασσινά διατηρημένα σε αλάτι κι ελαιόλαδο, κατείχαν την πιο εξέχουσα θέση.

Αυτό το όνομα δόθηκε στο νέο, εμπνευσμένο εστιατόριο του πολυτελούς πεντάστερου ξενοδοχείου MonAsty Autograph Collection by Marriott, του πρώτου ξενοδοχείου με διεθνές εμπορικό σήμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε υπό τη διαχείριση της SWOT Hospitality, τον Οκτώβριο του 2022.

Στη Βασιλέως Ηρακλείου, απέναντι ακριβώς από την Πλατεία «Assos Odeon», το «MonAsty, Autograph Collection» ήρθε να αλλάξει το ύφος όχι μόνο της φιλοξενίας, ως ένα project απόλυτα εμπνευσμένο ως προς τη φιλοσοφία του από τη βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης, αλλά και της in – hotel γαστρονομικής εμπειρίας της πόλης. Το ίδιο το όνομά του, «Μον» από το μοναστήρι κι «Άστυ», από την πόλη, αντικατοπτρίζει την πλούσια μείξη έμπνευσης που συνδέεται με τη δημιουργία του.

Η αισθητική προσέγγιση του κτηρίου του «MonAsty» περιλαμβάνει μοναδικά στοιχεία μοναστηριακού ντιζάιν, αλλά και χρώματα και εικόνες, που προέρχονται από τη βυζαντινή παράδοση. Άλλωστε, η περιοχή στην οποία φιλοξενείται σήμερα το ξενοδοχείο, αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο της εκκλησιαστικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλέως Ηρακλείου 45, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 400040

Moldee Bar Restaurant

moldee-bar-1.jpg

Το «Moldee Bar Restaurant» άνοιξε στις 12 Ιουλίου 2022 στην περιοχή της Προξένου Κορομηλά, μια περιοχή με ιδιάιτερη καλλιτεχνική αισθητική, στο κτήριο της παλιάς Βurberry, με σκοπό να δώσει μια νέα κατεύθυνση στην γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα της κοινής ιδέας και συνεργασίας μίας ομάδας ανθρώπων με κοινή πορεία συνεργασίας, τα τελευταία έξι χρόνια.

Οι Chef Βασίλης Μουρατίδης και Σοφοκλής Μαραγκουδάκης ένωσαν τις δυνάμεις τους σε αυτή επιχειρηματική δράση, θέλοντας να δείξουν σε ακόμα περισσότερο κόσμο αυτό που κάνουν με επιτυχία κι έδωσαν στο χώρο τους το όνομα «Moldee», που σημαίνει «καλούπι» κι ως ρήμα «δίνω σχήμα, διαμορφώνω», αφού και το ίδιο παίρνει το σχήμα και τη μορφή, που οι ίδιοι του δίνουν.

Η ήδη δεκατριάχρονη συνεργασία των δύο Chef, με συνεχείς βραβεύσεις σε εστιατόρια όπως το «Squirrel» και το «Andromeda» - εστιατόρια του «Danai Resort» στη Χαλκιδική - χτισμένη σε μία σχέση άρρηκτης εμπιστοσύνης, ελευθερία ανοιχτής γνώμης και κοινού πάθους για τη γαστρονομία, εξασφαλίζει στο «Moldee Bar restaurant» ένα πραγματικά ξεχωριστό αποτέλεσμα.

Και οι δύο έχουν χτίσει την επαγγελματική τους διαδρομή σε Ελλάδα κι εξωτερικό αποκτώντας εξειδίκευση και ξεχωρίζουν για τα γευστικά άψογα πιάτα τα οποία δημιουργούν, με εντάσεις κι αντιθέσεις.

Η γαστρονομική φιλοσοφία βασίζεται στη σωστή διαχείριση άριστης ποιότητας πρώτης ύλης και στο πάντρεμα διαφορετικών υλικών, που ισορροπούν γευστικά κι ακολουθούν την... αρμονία των εποχών. Όπως και σε άλλους χώρους όπου εργάστηκαν, έτσι κι εδώ, οι Chef μιλούν μέσα από τις συνταγές τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 286000

Το Μανιτάρι

manitari1.jpg

Το πολυβραβευμένο εστιατόριο «Το Μανιτάρι» στη Θεμιστοκλή Σοφούλη, στην Καλαμαριά, είναι ένας χώρος που, αν και στα ανατολικά, είναι γνωστός από τον πρώτο χρόνο κιόλας λειτουργίας του, σε όλο το κοινό της Θεσσαλονίκης – και όχι μόνο πλέον.

Δεν είναι μόνο το εμπνευσμένο και προσεγμένο μενού, που από την αρχή επιμελείται ο βραβευμένος consultant chef Δημήτρη Παμπόρης, αλλά και ο ίδιος ο χώρος, η φιλοσοφία του και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του, που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Έχοντας ανοίξει το 2010 μέσα στο Εμπορικό Κέντρο της Σοφούλη, το εστιατόριο «Το Μανιτάρι» έχει καταφέρει να αναδείξει συνολικά το σημείο, προσελκύοντας κόσμο από όλη την πόλη και είναι, αναμφισβήτητα, μεταξύ των καλύτερων εστιατορίων της, κυριολεκτικά από κάθε άποψη.

Απόλυτα value for money επιλογή και με πλήθος βραβείων από τον οδηγό FNL, αλλά κι «Ελληνικής Κουζίνας» από τον οδηγό «Αθηνόραμα» και διακρίσεων από τα «Estia Awards» ως «best value for money restaurant» και «Total Experience», το εστιατόριο «Το Μανιτάρι» βασίζεται στη φιλοσοφία της σταθερής ποιότητας, των άριστων πρώτων υλών και της συχνής εναλλαγής του μενού, με τους ανθρώπους του σταθερά επάνω από τον πελάτη, που φεύγοντας από εδώ έχει αποκτήσει, πλέον, νέες αναμνήσεις.

Με ιδιοκτήτη το Γιάννη Ζιάγκα, λάτρη της ελληνικής γαστρονομίας και της ποιότητας των υλικών, τη φωτεινή του σάλα με τα μοναστηριακού τύπου τραπέζια και τα ιδιαίτερα φωτιστικά, αλλά και τη δροσερή του βεράντα, με θέα στα δέντρα της οδού Σοφούλη, αποτελεί έναν χώρο ιδανικό για μία συνολική γαστρονομική εμπειρία. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θεμιστοκλή Σοφούλη 57 (Εμπορικό Κέντρο Σοφούλη), Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 415289

Βρεγμένη Γάτα

gata1.jpg

Η «Βρεγμένη Γάτα», στην Απόλλωνος 4 στην περιοχή της Κάτω Τούμπας, άνοιξε το 2016, με προτάσεις μεσογειακής κι ελληνικής κουζίνας κι αποτελεί, σήμερα, ένα από τα πιο πολυσυζητημένα και ποιοτικότερα εστιατόρια της πόλης, προσφέροντας εδώ και χρόνια, μία πολυτέλεια προσιτή για όλους.

Προτάσεις τόσο σε κρεατικά, όσο και σε ψάρια και θαλασσινά απαρτίζουν το μενού του και προσφέρονται σε ένα περιβάλλον προσεγμένο κι ευχάριστο, που από μόνο του τις αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.

Είτε πρόκειται για ένα απλό, είτε για πιο επίσημο γεύμα, θα βρείτε εδώ έναν χώρο ιδανικό για να απολαύσετε γεύσεις πραγματικά ενδιαφέρουσες και ξεχωριστές.

Το να αποτελέσει η «Βρεγμένη Γάτα» μία προσιτή πολυτέλεια, ήταν εξ’ αρχής η φιλοσοφία των εμπνευστών του. Σε έναν χώρο όπου όλοι θα μπορούν να δοκιμάσουν τις εξαιρετικές προτάσεις του μενού, είτε πρόκειται για νόστιμα κρεατικά, κοπές κάθε είδους ή πιο θαλασσινές επιλογές.

Ελληνική και μεσογειακή κουζίνα «παντρεύονται» στην κουζίνα του και η εμπειρία κάθε επισκέπτη λαμβάνει χώρα σε ένα ευχάριστο και με πανέμορφο design περιβάλλον, που εύκολα σε κάνει να θέλεις να το επισκεφθείς ξανά και ξανά.

Η κουζίνα ανοιχτή, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς όλες τις γαστριμαργικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα εντός της, από αρκετά από τα άνετα τραπέζια του καταστήματος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Απόλλωνος 4, Κάτω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 909999

Το Νέον

neon1.jpg

Το εστιατόριο «To Νέον», πρωτοάνοιξε στην οδό Ανατολικής Θράκης στην Τούμπα το 1991 κι έκτοτε αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία για έξοδο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στη Θεσσαλονίκη γενικότερα, μαζί και με τα μεταγενέστερα ομώνυμα «αδέρφια» του, στην οδό Διογένους 39 από το 2013 και στη Γρηγορίου Λαμπράκη 205 από το 2017.

Χάρη στα εξαιρετικά του πιάτα και την ευγενική εξυπηρέτηση που έχουν εξασφαλίσει οι συνεργάτες που λειτουργούν τα τρία καταστήματα, η φήμη του «Νέον» έχει φτάσει σε όλη την πόλη και για το λόγο αυτό, προσελκύει παρέες από κάθε σημείο της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Οι προτάσεις του μενού του «Νέον», αλλάζουν ανάλογα με το κατάστημα. Σε αυτό της Ανατολικής Θράκης επικρατούν προτάσεις που ταιριάζουν σε ένα μεζεδοπωλείο και φαγητό πιο «παραδοσιακό». Ξεχωρίζουν το μοσχαρίσιο κοντοσούβλι, η ψητή φέτα, η σφακιανή πίτα, ο γαλέος σαγανάκι και τα αχνιστά μύδια.

Στη Διογένους, πάλι, σερβίρονται εκλεκτοί μεζέδες κάθε είδους. Τα κεφτεδάκια, τα αρνίσια παϊδάκια, το βουβαλίσιο σουτζουκάκι και ντόπια τυριά όπως η κεφαλογραβιέρα ξεχωρίζουν, ενώ, ανάλογα πάντα με την εποχή - τα εξαιρετικά μύδια σαγανάκι, η γαριδομακαρονάδα, το κριθαρότο, η φάβα, ο χειροποίητος λευκός ταραμάς, η ψητή μελιτζάνα κι άλλες αντίστοιχες προτάσεις, έρχονται επίσης να ταιριάξουν με αυτές της κάβας, που αποτελείται από αρκετές ετικέτες ελληνικών αμπελώνων, τσίπουρα κι άλλα αποστάγματα. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Γρηγορίου Λαμπράκη 205, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 900707

Διογένους 39, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 242251

Το μικρό ΝΕΟΝ, Ανατολικής Θράκης 20, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 929267

Ακαδημία Art Restaurant

art-restaurant1.jpg

Τι συμβαίνει άραγε όταν η γεύση παντρεύεται με την τέχνη; Η «Ακαδημία» έχει καταφέρει τα τελευταία δώδεκα χρόνια, από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας της, να μας αποδείξει ότι αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά και να έχουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Η γαστρονομία άλλωστε είναι μια μορφή τέχνης και έκφρασης κι όταν αυτή πλαισιώνεται από έργα τέχνης και κατάλληλη μουσική, γίνεται μία αξέχαστη εμπειρία.

Η «Ακαδημία» λοιπόν είναι ένα χώρος ζεστός, με φιλικό περιβάλλον, ιδιαίτερη αισθητική με έργα τέχνης να κοσμούν τον χώρο και υπέροχη κουζίνα. Το μεράκι και η δημιουργικότητα των ιδιοκτητών του, Κωνσταντίνου Μάρκου και Κωνσταντίνου Γαργάνη, πέτυχαν το στοίχημα να συνδυάσουν τις δύο αυτές αγάπες τους σε έναν χώρο που απευθύνεται σε όσους ζητούν μία έξοδο διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πως μπαίνει σε έναν χώρο τέχνης. Επίπλωση παλιάς εποχής, με σπάνια έργα τέχνης κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών να διακοσμούν τόσο τον εσωτερικό χώρο όσο και την πανέμορφη αυλή του εστιατορίου, δίνοντας αμέσως το στίγμα της «Ακαδημίας».

Τον χώρο αισθητικά επιμελείται ο ζωγράφος, Λάζαρος Πάντος, με τη διακόσμηση να αλλάζει κάθε χρόνο, αλλά και με αφιερώματα σε διάφορους σημαντικούς καλλιτέχνες να φιλοξενούνται ανά διαστήματα στην «Ακαδημία».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το μενού δεν θα μπορούσε παρά να εντυπωσιάζει. Ελληνική, μεσογειακή κουζίνα με σύγχρονες νότες, διά χειρός Κωνσταντίνου Μάρκου που εστιάζει στη δική του τέχνη, τη μαγειρική. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αγ. Μηνά 3
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 521803

Τέσσερα Πιπέρια

piperia.jpg

Το πιπέρι γεμάτο αρώματα, έντονη γεύση και πικάντικη διάθεση, δίνει πάντα κάτι ξεχωριστό σε όποιο πιάτο κι αν προστεθεί. Όπως και τα «Τέσσερα πιπέρια» που προσφέρουν πιάτα αξέχαστα και γεύσεις μοναδικές που θες ξανά και ξανά να απολαύσεις.

Στο 29 της Διογένους, στην Τούμπα, θα βρεις αυτόν τον γαστρονομικό παράδεισο που «παντρεύει» εξαιρετικά την παράδοση με την δημιουργικότητα και ως αποτέλεσμα προσφέρει σύγχρονες γεύσεις που δεν θα συναντήσεις εύκολα αλλού.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πού τα «Τέσσερα Πιπέρια» είναι ιδιαίτερα προσφιλή στο κοινό της Θεσσαλονίκης κι αποτελούν ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Τα «Τέσσερα Πιπέρια» βρίσκονται σε έναν όμορφο καλαίσθητο χώρο, με μοντέρνες πινελιές και ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα. Η εξυπηρέτηση σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς το προσωπικό είναι πρόσχαρο και εξυπηρετικό.

Όταν έρθει η ώρα να διαλέξετε τα πιάτα σας από το πλούσιο ομολογουμένως μενού, το team του είναι εκεί με ευγένεια και όμορφη διάθεση να σας λύσει όποια απορία έχετε και να σας βοηθήσει να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στις επιθυμίες σας.

Στο μενού θα βρείτε προτάσεις για όλα τα γούστα. Με σαλάτες όλο φρεσκάδα και ενδιαφέροντα ορεκτικά θα πλαισιώσετε ό,τι κι αν επιλέξετε για κυρίως πιάτο, είτε προτιμάτε θαλασσινά είτε κρέας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 29, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 826086

Ψαροταβέρνα Γιαλός

1-fJY7q.jpg

Θεωρείται εδώ και χρόνια μία από τις καλύτερες και πιο φημισμένες ψαροταβέρνες της πόλης, παιδί δυο φίλων που έδεσαν την εργατικότητα και την πείρα τους κάτω από το ίδιο όνειρο.

Ένα εστιατόριο με γευστική παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, ευγενική και φιλόξενη εξυπηρέτηση με θέα τη θάλασσα.

Ένας γιαλός που επισκεπτόμαστε όχι μόνο τα καλοκαίρια, αλλά και τους χειμώνες, μια ακτή που φιλοξένησε δικές μας στιγμές πάνω από ένα καραφάκι ούζο, ένα επιλεγμένο κρασί και αμέτρητα γευστικά πιάτα.

Και μάλιστα ψάχνουμε πάντα κάθε ευκαιρία να το επισκεφτούμε και να απολαύσουμε όλα τα καλά της θάλασσας.

Η αξία τόσα χρόνια είναι η ίδια: φρέσκο ψάρι και εκλεκτούς μεζέδες για να συνοδεύσουνε το τσίπουρο, το ούζο ή το κρασί της παρέας δίπλα στο κύματα του Θερμαϊκού. Για αυτό το λόγο δεν μαζεύει μόνο παρέες που θέλουν να το απολαύσουν αλλά και πολλά επαγγελματικά γεύματα ή σημαντικά δείπνα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν.Πλαστήρα - Μ. Εμβολο - Ν.Α.Ο.Κ
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 442121

Πρέπον Sea Food

sea-food1.jpg

Μπορεί μέχρι τώρα να ήταν προορισμός για κάθε είδους γεύμα πρόσφατα, ωστόσο, το εστιατόριο «Πρέπον» στη συμβολή των οδών Πλαστήρα και Μιαούλη 2, στη Νέα Κρήνη στην Καλαμαριά, αποφάσισε να ανανεωθεί, να αλλάξει και να κάνει «στροφή» αποκλειστικά στην ψαροφαγία κι αυτό μας αρέσει ιδιαίτερα.

Όχι μόνο επειδή η όλη περιοχή είναι γνωστή, κατ’ εξοχήν, για τα ψάρια και τα θαλασσινά της κι ενδείκνυται γι’ αυτά. Αλλά επειδή, με αυτόν τον τρόπο, το «Πρέπον Sea Food», όπως ονομάζεται πλέον, αξιοποιεί το πιο «δυνατό» του κομμάτι: αυτό της μαγειρικής θαλασσινών, το οποίο μας προσφέρει στην πιο ολοκληρωμένη, πλέον, μορφή του, ως ένας νέος ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις του είδους.
Στο «Πρέπον» - το όνομα, προερχόμενο από την αρχαία ελληνική, προήλθε από μία έμπνευση της στιγμής – η φιλοσοφία έχει εναρμονιστεί, πλέον, με τη φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής της Καλαμαριάς και τα γευστικά ψάρια και θαλασσινά της.

Ως ένα εστιατόριο, πλέον, καθαρά θαλασσινών γεύσεων, με μίνιμαλ διακόσμηση και χρώματα που θυμίζουν θάλασσα, μας υπόσχεται αξέχαστες γεύσεις, που εμπλουτίζονται διαρκώς και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους, την οποία εγγυάται η εμπειρία των ανθρώπων του στο χώρο.

Από τη γαριδομακαρονάδα, που θα βρούμε καθημερινά στις top επιλογές του menu, μέχρι τη μεγάλη ποικιλία μεζέδων για παρέες που προτιμούν να απολαύσουν ένα ποτήρι τσίπουρο – η κάβα βέβαια περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία σε ούζα και τσίπουρα με ή χωρίς γλυκάνισο και στους μεζέδες υπάρχει δυνατότητα για ποικιλία δύο ή τεσσάρων ατόμων – οι επιλογές στον κατάλογο είναι πολλές. Αξίζει σίγουρα να δοκιμάσουμε τα αλμυρά και μαρινάτα του «Πρέπον Sea Food», ιδανικό συνδυασμό για κάθε απόσταγμα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πλαστήρα και Μιαούλη 2, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 433668

Βράχος

1-1Xlq7.jpg

Έχει ήλιο και ένα δροσερό αεράκι παντρεμένο με την αλμύρα της θάλασσας σε προσκαλεί σε μία όμορφη εξόρμηση για ούζο, τσίπουρο, κρασί, ψάρια, θαλασσινά και νόστιμους ψαρομεζέδες. Ο προορισμός είναι ένας και λέγεται «Βράχος». Στην περιοχής της Κρήνης, πάνω σε έναν βράχο με τρεις όμορφες διαδοχικές βεράντες πάνω στη θάλασσα και με βουκαμβίλιες να ομορφαίνουν το σκηνικό, θα βρεις αυτό το ιστορικό και αγαπημένο από Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, εστιατόριο.

Ήταν το 1932 όταν ο προπάππους της οικογένειας Χριστοδούλου ήρθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη κι άνοιξε στο σημείο -που αγάπησε με την πρώτη ματιά- το πρώτο καφεζυθεστιατόριο που σέρβιρε τις ολόφρεσκες γεύσεις του Θερμαϊκού. Ύστερα τα χρόνια πέρασαν και πλέον στον «Βράχο» η διάδοχη κατάσταση πέρασε στα χέρια της τέταρτης γενιάς, που διατηρεί ακόμα το ύφος, την ποιότητα, τις συνταγές από τη Σμύρνη και τη νοστιμιά τους αναλλοίωτα.

Με πολύχρονη πείρα στα ψάρια και τα θαλασσινά, η οικογένεια Χριστοδούλου ξέρει να επιλέγει τα καλύτερα της ελληνικής θάλασσας και της ελληνικής γης, προκειμένου να σερβίρει παραδοσιακές, αυθεντικές γεύσεις αξεπέραστης νοστιμιάς.

Τα πιο φρέσκα ψάρια, μικρά και μεγάλα, πάντα στην εποχή τους, τα προμηθεύονται από δικούς τους παραγωγούς, ψαράδες που έχουν γίνει πλέον μόνιμοι συνεργάτες. Κι αυτό γίνεται καθημερινά, συνεπώς κάθε μέρα η ψαριά είναι διαφορετική, η ποικιλία μεγάλη και η φρεσκάδα δεδομένη.

Τα ψάρια ψήνονται παραδοσιακά στα κάρβουνα με μαεστρία κι έτσι διατηρούνται ζουμερά και νόστιμα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μικράς Ασίας 2, Κρήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 447991

Maestranza

maestranza1.jpg

Στην οδό Πτολεμαίων 29Β, η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και δη οι λάτρεις της κρεατοφαγίας έχουν, εδώ κι έναν χρόνο περίπου, αποκτήσει έναν δικό τους ιδιαίτερο χώρο, το «Maestranza». Η ομάδα του «Evora Eatery» βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στη γαστρονομική φιλοσοφία που τα τελευταία χρόνια έχει φέρει στην πόλη και η custom made μαγειρική και κουζίνα της, προσφέρουν καθημερινά μία ακόμη διέξοδο στις γαστριμαργικές μας αναζητήσεις.

Χωρίς φανφάρες και υπερβολές, χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά ακολουθώντας τις ιδέες των ανθρώπων του, το μικρό, cozy, industrial αισθητικής αυτό εστιατόριο, έχει έρθει για να μας φέρει όλους λίγο πιο κοντά, σε κλίμα οικείο και ζεστό, για να απολαύσουμε εκλεκτά κρέατα, καλή μαγειρική και προϊόντα από τη microfarm τους, που έχει δημιουργηθεί σε συνέχεια της τάσης για ιδιοπαραγωγή των υλικών, που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό.

Σύγχρονη κουζίνα, με menu που κυμαίνεται περισσότερο σε σύγχρονες ελληνικές συνταγές κρεατικών, ψωμί ψημένο καθημερινά στον ξυλόφουρνο και μία ανοιχτή κουζίνα, για να μπορούμε να παρακολουθούμε όλη τη διαδικασία της μαγειρικής, αποτελούν τα βασικά στοιχεία του εστιατορίου.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά, καθώς στο πατάρι του «Maestranza» μεγαλώνουν παράλληλα τα δικά τους microgreen σαλατικά, αρωματικά βότανα και βρώσιμα λουλούδια, βασικά συστατικά και στοιχεία διακόσμησης, για κάθε πιάτο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, προέκταση της αντίστοιχης τάσης που ακολουθούν πολλά εστιατόρια στον κόσμο, τα οποία παράγουν τις δικές τους πράσινες πρώτες ύλες, υποστηρίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το Τμήμα Γεωπονίας, με αποτέλεσμα προϊόντα ανεβασμένης ποιότητας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πτολεμαίων 29Β, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 555150

Εβόρα Eatery

eatery19.jpg

Στην οδό Διογένους, έναν δρόμο με πλατάνια και δροσιά, η κρεατοφαγία αποκτά άλλη διάσταση στο «Εβόρα Eatery» καθώς το κρέας εδώ δεν περιορίζεται στις κλασσικές προτάσεις ενός συνηθισμένου μενού, αλλά περιλαμβάνει εκλεκτά κυνήγια κάθε είδους, από ελληνικές φάρμες και με μαγειρική που διαρκώς ανανεώνεται και κερδίζει όλο και περισσότερους θαμώνες.

Η φιλοσοφία του εστιατορίου είναι κυρίως κρεατοκεντρική, βασισμένη εξ’ ολοκλήρου στη δημιουργική κουζίνα και τους πειραματισμούς στις γεύσεις, όπως η νόστιμη σεφταλιά από κρέας ελαφιού, πρόταση που δύσκολα θα βρεις αλλού στην πόλη, σε έναν χώρο όπου επικρατούν το ξύλο και το ζεστό και φιλικό περιβάλλον.

Άνοιξε το 2018 στην Τούμπα κι από τότε έχει εισαγάγει μία νέα πανδαισία γεύσεων στην περιοχή και στη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης, εν γένει.

Οι δημιουργοί του «Εβόρα Eatery» δεν είναι νέοι στο χώρο, καθώς διαθέτουν μία 20ετή πείρα στη μαγειρική, τόσο μέσω καταστημάτων στην πόλη της Θεσσαλονίκης – πρόσφατα άνοιξαν έναν νέο χώρο στην οδό Πτολεμαίων στο κέντρο, το «Maestranza», ένα ιδιαίτερο project με τη δική τους microfarm καλλιέργεια, λαχανικά και χειροποίητο ψωμί – όσο κι επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Μακρινίτσα Σερρών, αλλά και του ομώνυμου «Εβόρα Eatery» στην πανέμορφη λίμνη Κερκίνη όπου, μέσα στο δάσος, μπορείς να δοκιμάσεις τα καλύτερα κρεατικά.

Φυσικά εδώ και θα βρεις κρέας από βουβάλια Κερκίνης, αλλά θα μπορείς να επιλέξεις κι ανάμεσα σε συνταγές με αγριογούρουνο, μοσχαρίσιες ουρές ή μάγουλα, ελάφι, ζαρκάδι, ορτύκια και κουνέλια, τόσο από ελληνικές φάρμες, όσο και εισαγωγής από Αμερική, Ιαπωνία, Αργεντινή κι Αυστραλία, που δένουν σε μία πανδαισία ζουμερών γεύσεων. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Διογένους 13, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 930800


























ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία