ΑΠΟΨΕΙΣ

Ζούμε ανάμεσα τους….

 12/05/2020 08:00

Μέχρι τώρα μιλάμε για την συμπεριφορά των Ελλήνων. Θαυμάζουμε την προσήλωση σε κανόνες, την τήρηση απόστασης, μέχρι και το ότι περιμένουν υπομονετικά. Άσε που συμπεριφέρονται με ευγένεια. Που ήταν κρυμμένοι; Ποια αλληλεγγύη τους κινητοποίησε; Δυστυχώς εκείνο που τους κινητοποίησε είναι ο υπέρμετρος εγωϊσμός και ατομισμός. Πάνω από όλα για τον καθένα και την καθεμιά είναι το υπερεγώ και η προστασία του εαυτού του. Αντιμετωπίζει τους άλλους σαν δυνητικά εχθρούς που θα προκαλέσουν κακό στον εαυτό που πρέπει και αξίζει να προστατευτεί. Αυτή ακριβώς η κυρίαρχη αντίληψη –που έχει καταγραφεί σε έρευνες και επεξεργασίες, αλλά την ζούμε καθημερινά, μας έσωσε μέχρι στιγμής!

Ζούμε ανάμεσα τους. Σε αυτούς που θέλουν να παρκάρουν μπροστά στο μαγαζί, να μπουν στην ουρά σε προνομιακή θέση, να καταλάβουν μια θέση προνομιακά γιατί «έχουν προσόντα» και οι άλλοι έχουν «προστάτες που τους προωθούν», να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση στο ωράριο, στην εσωτερική τοποθέτηση, το καλύτερο πρόγραμμα κλπ. Ζούμε ανάμεσα τους. Αλλά τουλάχιστον αυτό μέχρι στιγμής μας έσωσε.

Όμως επειδή οι αριθμοί είναι πτωτικοί αρχίζει να φαίνεται η άλλη πραγματικότητα, η αποκαλούμενη αρνητικά «ελληνική λεβεντιά». Είναι δυνατόν να μην συνωστιζόμαστε στα πάρκα και τις πλατείες; Τι θα τα κάνουμε τα παιδιά; Πότε επιτέλους θα ανοίξουν ταβέρνες και καφέ; Τι θα γίνει με τα εξοχικά και τα μπάνια (του λαού); Ζούμε ανάμεσα τους. Ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν πάρτι σε πλατείες και παραλίες, που δίνουν take away ποτά με δυνατή μουσική, που μαζεύονται σε μπουλούκια!

Μέσα στα άλλα αρχίζει και ο κοινωνικός αυτοματισμός. Αφού τα χειρότερα χαρακτηριστικά βγήκαν στην επιφάνεια με την «καταγγελία» στα ΜΜΜ των «τεμπέληδων» καθηγητών –που δεν θέλαν να πάνε στη δουλειά τους, θα ανοίξουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα. Για τις ιερές πανελλήνιες! Τα παιδιά (που μάλλον δεν θα πάνε στο σχολείο γιατί την ίδια ώρα έχει φροντιστήριο) θα έχουν στο χέρι την υπεύθυνη δήλωση περί ευπαθούς ομάδας που θα τους απαλλάσσει από την υποχρέωση αυτή (να πάνε σχολείο). Άλλωστε κάθε χρόνο πριν τις ιερές πανελλήνιες έκαναν την σπονδή στο ιερό των εξετάσεων! Το φροντιστήριο! Έχει μεγάλη πλάκα να δούμε πόσοι από τους μαθητές της Γ Λυκείου θα πάνε στο σχολείο. Ίσως την 1η μέρα για να δώσουν την υπεύθυνη δήλωση και δουν τους φίλους τους. Μετά, μόνο αυτοί που κινδυνεύουν να μείνουν από απουσίες ίσως πηγαίνουν. Θα έχει πλάκα να δούμε πόσοι θα πάνε. Αλλά αν πάνε οι μισοί των μισών κάθε μέρα θα λυθεί και το θέμα με τις αίθουσες! Πως θα χωρέσουν 15 σε αίθουσες 50 τμ όταν η οδηγία λέει ένας ανά 7τμ; Απλό θα λείπουν οι 8! Ελληνική λεβεντιά!

Ας ξεπεράσουμε με το καλό ότι μας έτυχε. Μας βοηθάει ο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και η ελάχιστη διάδοση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10 Μαΐου 2020