ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΔ: Ευρωψηφοδέλτιο και λογιστική

 22/04/2024 18:00

Λάμψη, γοητεία, συναίσθημα, ανάχωμα προς τα δεξιά… και λογιστική εκπέμπει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ενώ κομματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η διάρθρωσή του είναι ένας συνδυασμός εμπειρίας και ανανέωσης με εθνικά και ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Λάμψη: Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν αναγνωρίσιμα από το πανελλήνιο πρόσωπα. Τηλεοπτικοί αστέρες που έχουν μεγάλη διείσδυση στα αποκαλούμενα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, από τα οποία φέρεται η ΝΔ να χάνει ένα σεβαστό ποσοστό έχοντας ήδη στρέψει το βλέμμα του προς άλλες κατευθύνσεις. Με την κίνηση αυτή εκτιμάτε πως όχι μόνο θα κλείσει η στρόφιγγα και θα σταματήσει η διαρροή ψηφοφόρων, αλλά θα επιστρέψει και ένας μικρός αριθμός. Εξάλλου το μήνυμα υποψήφιου ευρωβουλευτή «Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια» δίνει καθαρά το στίγμα στόχευσης τόσο της δικής του παρουσίας στο ψηφοδέλτιο.

Γοητεία: Η γενικότερη εκτίμηση που επικρατεί είναι πως ο απλός κόσμος αλλά και ένα κομμάτι διαφορετικών κοινωνικών ομάδων θα γοητευθεί από ονόματα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο. Πρόσωπα με βαριά βιογραφικά και βαρύγδουπους τίτλους αναμένεται να σαγηνέψουν κόσμο προσελκύοντάς τον στη ΝΔ.

Συναίσθημα: ολυμπιονίκες που είτε με τα μπράτσα τους σήκωσαν ψηλά τη χώρα, είτε έβαλαν φτερά στα πόδια τους για την Ελλάδα, θα ανασύρουν από τη μνήμη χιλιάδων ελλήνων στιγμές δόξας, συγκίνησης και εθνικής ανάτασης. Στοιχεία αρκετά για να αφυπνίσουν το όποιο ένδοξο παρελθόν και να βάλουν σε προσωρινή λήθη τον αγώνα της καθημερινότητας.

Ανάχωμα προς τα δεξιά: η συμμετοχή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή καταδικασμένος για απόπειρα εξαγοράς ψήφου, είναι η απόφαση τελευταίας στιγμής του Κυριάκου Μητσοτάκη που λήφθηκε ύστερα από εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Εκτιμάτε ότι κυρίως θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην περαιτέρω φυγή προς ακροδεξιά, χωρίς να διαταραχθεί το κέντρο. Μήπως όμως για να εκτοπίσει τη ακροδεξιά θυσιάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις καθώς είναι άγνωστο τι θα γίνει μελλοντικά. Από την άλλη με την ενδεχόμενη συμμετοχή Μπελέρη στο ευρωκοινοβούλιο η ελληνική μειονότητα αποκτά φωνή στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Τα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου της ΝΔ είναι ως κατά το πλείστον επικοινωνιακά. Απώτερος στόχος τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές να μην υπολείπονται αυτών της προηγούμενης αναμέτρησης. Εκεί λοιπόν εισέρχεται η επιστήμη της λογιστικής ώστε το ισοζύγιο να έχει θετικό πρόσημο. Γνωρίζουν καλά ότι ψηφοδέλτια με αυτά τα χαρακτηριστικά ελάχιστα επηρεάζουν τον βαθιά σκεπτόμενο και πολιτικοποιημένο ψηφοφόρο, απλά βοηθούν στη μερική ανακατανομή ψήφων όπου βρίσκεται η ελπίδα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.04.2024

Δημοφιλείς Απόψεις