ΑΠΟΨΕΙΣ

Τώρα αρχίζει το ματς…

 20/08/2023 18:30

Μικρός πήγαινα συχνά στα γήπεδα. Θυμάμαι στο Καυτατζόγλειο την εποχή του Βασίλη Χατζηπαναγή που το κάθε ματς ήταν μία γιορτή. Κάθε δεύτερη Κυριακή με τον μπαμπά στο τιμόνι και το αυτοκίνητο αφημένο πάνω στο πεζοδρόμιο επί της Καυτατζογλείου. Μετά η ουρά σε εκείνα τα απίθανα μικρά περίπτερα όπου αγόραζες το εισιτήριο και το αφρολέξ για μαξιλαράκι και ύστερα το γήπεδο. Κόσμος πολύς ερχόταν για να δει τα καλά χρόνια του Ηρακλή, αλλά και τα ωραία ματς στην Τούμπα και τη Χαριλάου. Όπου συχνά δεν έπεφτε καρφίτσα.

Θυμάμαι και τα πρώτα επεισόδια. Γιατί κάποιος διαιτητής είχε αδικήσει κάποια ομάδα. Θυμάμαι και το τελευταίο ματς στην Τούμπα, σε κάποιο ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη, όταν μπήκα από μία κεντρική θύρα που είχε πολύ κόσμο. Ήταν τέτοιο το σπρώξιμο που αισθάνθηκα ότι πετούσα και ότι δεν είχα τον έλεγχο. Γι’ αυτό και δεν ξαναπήγα. Από τότε βλέπω ό,τι θέλω με την άνεση της τηλεόρασης. Αν και μου λείπει το γήπεδο. Μου λείπει ο πράσινος χλοοτάπητας, οι ιαχές των φιλάθλων να υποστηρίζουν την ομάδα τους (και όχι να βρίζουν τις μάνες των αντιπάλων ποδοσφαιριστών και τα σόγια των διαιτητών) και η ένταση του «γκολ» όταν η μπάλα αναπαύεται στα δίκτυα. Και φυσικά εξοργίζομαι κάθε φορά που οι αντιπαλότητες αφήνουν πίσω τους νεκρούς. Όποιου χρώματος και αν είναι αυτοί.

Προφανώς και έπρεπε κάτι να γίνει για να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία. Προφανώς και σωστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε τη σύσκεψη κορυφής, φέρνοντας για πρώτη φορά στον ίδιο τραπέζι τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ και τους εκπροσώπους των 4 μεγάλων της χώρας. Το είχε κάνει τον Γενάρη του 2020 και ο Λευτέρης Αυγενάκης (τότε είχε έρθει ο εντεταλμένος εκπρόσωπος της FIFA-UEFA και ο Ιβάν Σαββίδης), χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ επακολούθησαν αρκετά τηλεφωνήματα και ραντεβού του ίδιου του πρωθυπουργού και του Γιώργο Γεραπετρίτη που είχε αναλάβει τις επαφές με τους ξένους. Μου φαίνεται ότι πριν γίνει η συνάντηση είχαν όλα προαποφασισθεί και ότι κανείς δεν έφερε αντίρρηση στα μέτρα που πρότεινε ο πρωθυπουργός. Καλό αυτό. Όπως στη σωστή κατεύθυνση κινούνται και τα μέτρα, που πάντως έχουν ανακοινωθεί ξανά. Η εφαρμογή τους απαιτείται.

Ίσως το καινούριο αυτή τη φορά είναι ότι τα μέτρα έλαβαν και την υπογραφή των 4 μεγάλων ομάδων και ότι όλα αυτά έγιναν υπό τον πρωθυπουργό και την ηγεσία της ΟΥΕΦΑ. Εγώ θα έλεγα ότι καινούριο είναι -για να μιλήσουμε και με ποδοσφαιρικούς όρους- πως πρώτον μπάλα παίζει πλέον ο ίδιος ο πρωθυπουργός και δεύτερον το τάιμινγκ της συνάντησης. Ότι δηλαδή είμαστε στην αρχή του ματς: μόλις δύο μήνες μετά τις εκλογές, όπου η ΝΔ θριάμβευσε. Και ως γνωστόν τα δύσκολα πολιτικά θέματα, όπως είναι το ποδόσφαιρο, ή τα πιάνεις στην αρχή της θητείας σου ή δεν τα πιάνεις καθόλου. Συνεπώς, Κυριάκο, η ώρα για τολμηρές αλλαγές και εφαρμογή των μέτρων είναι τώρα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20.08.2023