ΑΠΟΨΕΙΣ

Το στοίχημα των εμβολίων

 03/01/2021 22:29

Ήταν πράγματι ιστορικές και ελπιδοφόρες οι στιγμές που ζήσαμε την περασμένη Κυριακή. Με την ταυτόχρονη εκκίνηση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού σε όλη την Ευρώπη. Γιατί -θα το πούμε αυτό για ακόμη μία φορά- άλλη λύση πέραν του εμβολίου για να ξεπεράσουμε την πανδημία δεν υπάρχει.

Φυσικά από τέτοιες στιγμές δε λείπουν και τα διδάγματα. Τα αναφέρω εν τάχει. Πρώτον, ένα μεγάλο μπράβο στους επιστήμονες που έσπασαν όλα τα ρεκόρ και δημιούργησαν σε χρόνο dt την ασπίδα για την πανδημία. Μία ταχύτητα που δεν πρέπει να μας κάνει καχύποπτους, αλλά εξηγείται. 

Και εξηγείται από το γεγονός ότι όλος ο κόσμος έπεσε επάνω στο εγχείρημα και γι’ αυτό λύθηκαν τόσο γρήγορα προβλήματα, όπως η χρηματοδότηση, που καθυστερούσαν παλιά την εύρεση άλλων εμβολίων. Η οικονομία και οι αγορές θέλουν να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το σημερινό πάγωμα των πάντων και γι’ αυτό στήριξαν το εγχείρημα του εμβολίου. Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Όλα τα άλλα είναι για τους αστείους αντιρρησίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεύτερο, ένα μπράβο και στην Ευρώπη, που κατάφερε και λειτούργησε γρήγορα. Εξασφαλίζοντας και για τα 27 μέλη της τα εμβόλια αλλά και γιατί επιτάχυνε τις σχετικές διαδικασίες. Και αν το ζητούμενο σήμερα είναι τα περισσότερα εμβόλια, αυτό είναι σίγουρα ότι θα λυθεί όταν ο αγοραστής (στη συγκεκριμένη περίπτωση η ΕΕ) είναι ισχυρός και όχι όταν η κάθε μία χώρα παλεύει μόνη της για να εξασφαλίσει τα δικά της εμβόλια. Φανταστείτε μόνο μία ανεξάρτητη και εκτός ΕΕ Ελλάδα να πολεμά με τις φαρμακευτικές εταιρείες για να σιγουρέψει τα εμβόλια για τους πολίτες της. Πόσα άραγε θα εξασφαλίζαμε; Και πότε;

Να πούμε εδώ και τα αρνητικά. Γιατί υπήρξαν και τέτοια, όπως ήταν η πολιτική εργαλειοποίηση του εμβολιασμού. Δε μου άρεσαν οι εικόνες των πολιτικών και της κυβέρνησης να παρελαύνουν από τις καρέκλες του εμβολιασμού. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός θα αρκούσαν. Ούτε οι υπουργοί, ούτε ο Τσιόδρας ούτε ο Τασούλας. Έψαξα να βρω τι έκαναν άλλες χώρες. 

Στη Γερμανία η Μέρκελ ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί και είμαι βέβαιος ότι όταν το κάνει δε θα γίνει σε ζωντανή σύνδεση. Ούτε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού είδα τέτοια πολιτική διάσταση του εμβολιασμού. Σε τέτοιες στιγμές οι εικόνες έχουν τη σημασία τους -πρώτα ο πρώτος πολίτης της χώρας και μετά οι απλοί άνθρωποι. Αλλά και η αποτελεσματικότητα του κράτους. Όπως αυτή που επιδεικνύει το Ισραήλ, που είναι μέχρι στιγμής πρώτο και με διαφορά στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους εμβολιασμούς.

Το μεγάλο στοίχημα για το 2021 είναι να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι Έλληνες και όσο γίνεται πιο γρήγορα και πιο οργανωμένα. Και σε αυτό θα κριθούμε όλοι μας. Κράτος, πολιτεία και πολίτες…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 3 Ιανουαρίου 2021