ΑΠΟΨΕΙΣ

Το νέο κακούργημα και τα social media

 21/10/2020 20:00

Η καλή είδηση έπαιξε παντού: Αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου αναφορικά με τον βασανισμό ζώων και μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα μετά από απόφαση του αρμόδιου Υπουργού Μάκη Βορίδη. Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη «στο πλαίσιο της εντατικής προσπάθειας που καταβάλλεται για τη διασφάλιση της προστασίας και ευζωίας των ζώων και με αφορμή τα αυξανόμενα κρούσματα βάναυσης κακοποίησης ζώων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές περιοχές της χώρας μας, ο προχωρά στη μετατροπή του αδικήματος βασανισμού των ζώων σε κακούργημα». 

Ο ίδιος ο Μ. Βορίδης είπε ότι «περιστατικά βίας εις βάρος των ζώων δεν έχουν θέση σε ένα ευνομούμενο κράτος και συνιστούν βαριά προσβολή τόσο σε βάρος της πολιτείας όσο και της ελληνικής κοινωνίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι επιτακτική η ανάγκη αυστηροποίησης των ποινών με στόχο την εξάλειψη τέτοιου είδους απαράδεκτων φαινομένων.»

Προσωπικά όχι απλά επικροτώ αλλά πανηγυρίζω για την εξέλιξη αυτή διότι είμαι βέβαιη ότι το μαστίγιο θα φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα και κυρίως πιο άμεσα αποτελέσματα σε σχέση με την παράλληλη -πλην αργή χρονικά -προσπάθεια εκπολιτισμού όσων εκ των συμπολιτών μας θεωρούν τα ζώα κτήμα τους, κάτι σαν τετράποδους σκλάβους με δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω τους. Αλλά θα διαφωνήσω και με την διατύπωση και με την ουσία για «αυξανόμενα κρούσματα βίας». Δεν είναι αυξανόμενα , είναι μειούμενα εδώ και χρόνια απλά τώρα δημοσιοποιούνται, φρικάρουμε και αντιδρούμε, οπότε τώρα πια πιέζουμε αποτελεσματικά.

Να τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά: Πρώτα δημιουργήθηκε μια κρίσιμη μάζα , ένας πυρήνας φιλόζωων που πέρα από υπερβολές και γραφικότητες, προώθησε αργά και σταθερά την αλλαγή του status των κατοικίδιων και των ζώων εργασίας. Από το αλυσοδεμένο δια βίου σε βαρέλι σκυλί ως το σκελετωμένο άλογο στο κάρο κι από την γάτα με τενεκεδάκια στην ουρά ως τα μαστιγωμένα, φορτωμένα γαϊδουράκια. Αυτοί οι φιλόζωοι επί δεκαετίες προωθούσαν το μήνυμα αλλά δεν είχαν ουσιαστικά εργαλεία μαζικής προβολής και ευαισθητοποίησης. Πάλευαν ηρωικά αλλά δεν υπήρχε χώρος ή χρόνος στην καθημερινότητα της ενημέρωσης με τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Μια στο τόσο ένα άρθρο, ένα αφιέρωμα, ένα video, μια καταγγελία αν και εφόσον... Μέχρι που ήρθαν στη ζωή μας τα social media και ξαφνικά τα μηνύματα κυριολεκτικά εκτινάχθηκαν δυναμικά προς κάθε κατεύθυνση. Ατομικά ή οργανωμένα, συστηματικά, συναισθηματικά, με εικόνα και ήχο, με ιστορίες που έφερναν δάκρυα στα μάτια, με συμμετοχή και ανάδραση όσων τα έβλεπαν , με μαζική ευαισθητοποίηση, με υπέροχα παραδείγματα, με καλά νέα, με διασώσεις, με υιοθεσίες, με γέλια και κλάματα. Ο θρίαμβος της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας, το θετικό παράδειγμα της δύναμης των social media. Κακούργημα λοιπόν διότι μ’ ένα κινητό ο καθένας μας πατά το κουμπί και καταγράφει τον βασανισμό, τις μαχαιριές, το σκελετωμένο ζωντανό και σε μερικά λεπτά ανεβαίνει στο διαδίκτυο προκαλώντας αλυσιδωτή αντίδραση .

Υ.Γ Αφιερωμένο στον Τέντι μου που τον υιοθέτησα ανάπηρο γιατί τον είδα σε video στα social media και έλιωσα από συγκίνηση …..

Επιτέλους!

Aντιγράφω από τα Parapolitika.gr: “Ήταν… αγανακτισμένος και στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού και υπουργών βροντοφώναξε «επιτέλους»! Όλοι όμως του αναγνώρισαν ότι είχε δίκιο… παρότι ξαφνιάστηκαν. Ο λόγος για τον CEO της Mohegan Mario Kontomerkos, της εταιρίας που αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για την λειτουργία του Καζίνο στο Ελληνικό. Ο Mario Kontomerkos, αφού περίμενε να ολοκληρώσει την εισαγωγή του ο Πρωθυπουργός, όταν έλαβε το λόγο φώναξε… «επιτέλους» όχι όμως για να εκφράσει την δυσαρέσκειά του, αλλά την ικανοποίησή του που ξεκινάει επιτέλους το έργο στο Ελληνικό.» Σχολιάζω λοιπόν ότι αν κάποιοι όχι απλά έπρεπε αλλά επιβαλλόταν να φωνάξουμε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ είμαστε όλοι εμείς που από το 2005 και μετά δηλαδή... 15 χρόνια τώρα, περιμένουμε πότε θα τελειώσει το κωμικοτραγικό θέατρο του παραλόγου μη αξιοποίησης του μεγαλύτερου παράλιου μετώπου της Ευρώπης! Και λέω το 2005 κι όχι το 2001 διότι μετά το κλείσιμό του, στο αεροδρόμιο, λόγω των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 κατασκευάστηκαν δύο γήπεδα μπέιζμπολ χωρητικότητας 8.700 και 4.000 θέσεων το καθένα, ένα Κέντρο Κάνοε-Καγιάκ Σλάλομ, ένα κλειστό γήπεδο 14.100 θέσεων και μία αίθουσα ξιφασκίας 5.000 θέσεων. Γιατί μετά το τέλος και των Ολυμπιακών αγώνων δεν ξεκίνησε η διαδικασία αξιοποίησης -θα μπορούσαν στο μεσοδιάστημα των 4 χρόνων να έχουν γίνει και οι διαγωνισμοί και όλα -αλλά αντί για έργα ξεκίνησε μια ατελείωτη διαδικασία, θα σας γελάσω! Πόσο μας κόστισε αυτό όμως ; Ε! Πολύ ακριβά πιστέψτε με και κάποτε θα πρέπει ν’ αρχίσουμε να προσμετράμε αυτό που λέμε «διαφυγόντα κέρδη» και για στις περιπτώσεις κρατικής κωλυσιεργίας ….

Καλά πάμε !

«….ΕΝΩΝΩ ΟΛΟΥΣ αυτούς, που επιζητούν να επιστρέψουν οι Ηθικές Αξίες και ο Άνθρωπος στο επίκεντρο της Κοινωνίας.

ΕΝΩΝΩ ΟΛΟΥΣ αυτούς, που θέλουν ο Ανθρωπισμός, η Δικαιοσύνη κι η Δημοκρατία να αποτελούν γνώμονα κάθε απόφασης για την Ελλάδα και τον Κόσμο.

ΕΝΩΝΩ ΟΛΟΥΣ αυτούς, που αντιστέκονται στον επιχειρούμενο βιασμό της Ανθρώπινης και Περιβαλλοντικής ΦΥΣΗΣ.

ΕΝΩΝΩ ΟΛΟΥΣ αυτούς, που βλέπουν τα Έθνη – Κράτη, τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις και τους θεσμούς ως αναγκαία κύτταρα παραγωγής πολιτισμού.

ΕΝΩΝΩ ΟΛΟΥΣ αυτούς, που επιθυμούν οι κρίσιμες Εθνικές και Κοινωνικές αποφάσεις να λαμβάνονται με συμμετοχή των πολιτών.

ΕΝΩΝΩ ΟΛΟΥΣ αυτούς, που πιστεύουν, ότι η ΜΕΣΗ ΟΔΟΣ του συγκερασμού των καλύτερων πολιτικών από κάθε ιδεολογία στη βάση – επί τέλους – της ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ αποτελεί Αναγκαιότητα.

ΕΝΩΝΩ ΟΛΟΥΣ αυτούς, που ζητούν οι κρίσιμες τοπικές προτεραιότητες των ιδιαιτέρων πατρίδων μας να μετασχηματίζονται σε Εθνικές Επιλογές με βάση τις Αρχές της Κοινοτικής Δημοκρατίας.

ΕΝΩΝΩ ΟΛΟΥΣ αυτούς, που λένε: ΠΡΩΤΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ -ΠΡΩΤΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ -ΠΡΩΤΑ Η ΕΛΛΑΔΑ-ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ».

Από την ιδρυτική διακήρυξη που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook o πρώην εκπρόσωπος των ΑNEΛ πρ. υφυπουργός Μεταφορών επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μαυραγάνης. Δεν τον θυμάστε ; Μάλλον όχι αλλά αυτός σας θυμήθηκε!

Πολύ καλά πάμε!

«Θα καταθέσω πρόταση νόμου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για να έχει άδεια οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής ο Έλληνας στο σπίτι του» δήλωσε μιλώντας στον FOCUS FM ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Διότι όπως μας εξήγησε πρέπει να αλλάξουμε και να γίνουμε... πολιτοφύλακες. «Θα κάνουμε πολιτοφύλακα - εθνοφύλακα τον κάθε Έλληνα απ' άκρη σ' άκρη. Όποιος μπαίνει ακάλεστος στο σπίτι μας, θα βγαίνει σουρωτήρι».

Προφανώς σουρωτήρια από σκάγια ή σφαίρες διότι αλλιώς δεν έχει νόημα ο παραλληλισμός. Επίσης απέφυγε να φέρει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ μιας που εκεί λόγω οπλοκατοχής και οπλοφορίας κάθε τρεις και λίγο κάποιος ψυχασθενής κάνει σουρωτήρια μαθητές, περαστικούς και συναδέλφους στη δουλειά, κι έφερε παράδειγμα τους... Ελβετούς: «Οι Ελβετοί το όπλο το έχουν σπίτι, σε κιβώτιο. Κι αν γίνει κάτι, ξέρουν πού θα πάνε. Έτσι δεν θα έπρεπε να είμαστε και εμείς; Έχουμε Τουρκία απέναντι, δεν έχουμε Λιχτενστάιν, ούτε Μονακό και Λουξεμβούργο». Και τελείωσε με το ισραηλινό μοντέλο στράτευσης και των γυναικών αλλά δεν το ανέφερε προτίμησε το αρχαιοελληνικό (; ): «Να πηγαίνουν έστω μία φορά το χρόνο να κάνουν χρήση όπλου, να ξέρουν, γιατί έρχονται δύσκολες στιγμές. Και οι άνδρες, φυσικά. Να δω πότε θα καταλάβουν τα κόμματα του συστήματος ότι πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουμε Σπαρτιάτες και Σπαρτιάτισσες!»

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18 Οκτωβρίου 2020