ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι θα γινόταν αν η ΝΔ ψήφιζε τη Συμφωνία;

 29/01/2019 13:30

Το σίγουρο είναι πως θα κοβόταν σε δύο κομμάτια, κάτι που επεδίωκε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έτσι θα καθίστατο ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Επιπλέον- και αυτό είναι το σημαντικότερο- θα αποσταθεροποιείτο όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας. Αν το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας διεσπάτο και γνώριζε κρίση αντιπροσωπευτικότητας, τότε η κρίση αυτή δεν θα περιοριζόταν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, αλλά θα εξαπλωνόταν σε όλο το πολιτικό σύστημα, που ήδη δείχνει σημάδια αστάθειας.

Συνεπώς, η αρνητική θέση της Νέας Δημοκρατίας στη Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε έμμεσα υπέρ της σταθερότητάς του. Ας αναλογιστεί ο αναγνώστης τι θα γινόταν αν το βάρος του αγώνα κατά της Συμφωνίας το σήκωναν ακραίες δυνάμεις.

Αλλά πέραν των λόγων τακτικής, η Νέα Δημοκρατία απέρριψε τη συμφωνία για έναν απλό λόγο. Γιατί είναι μια κακή συμφωνία, που κανένας νοήμων άνθρωπος δεν κατάλαβε τι κέρδισε τελικά η Ελλάδα από αυτήν.

Η FYROM αναμφίβολα κέρδισε την αναγνώριση της εθνικότητας, της μακεδονικής γλώσσας και την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., όταν υπάρξει απόφαση για διεύρυνση. Δεν τα λες και λίγα.

Εμείς τι κερδίσαμε; Και το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Όποιος γνωρίζει την απάντηση, ας την καταθέσει. Συνεπώς, μια συμφωνία από την οποία κερδίζει μόνον το ένα μέρος, αυτομάτως είναι κακή για το άλλο. Και στην προκειμένη περίπτωση για την Ελλάδα.

Και τι θα έπρεπε να γίνει; Να μη λυθεί το πρόβλημα; Απάντηση: ναι, να μη λυθεί το πρόβλημα για άλλα 25 χρόνια, αν η λύση θα ήταν σαν αυτήν που δόθηκε. Την Ανατολική Γερμανία την είχαν αναγνωρίσει όλες οι χώρες του ΟΗΕ, πλην της Δυτικής Γερμανίας, που επί 40 χρόνια το αρνείτο. Αποτέλεσμα: τελικά η Δυτική Γερμανία απορρόφησε την Ανατολική.

Το παιχνίδι των εξωτερικών σχέσεων είναι ένας μαραθώνιος. Χρειάζεται στρατηγική σκέψη, υπομονή και αντοχή και κυρίως επιτυχημένη ανάλυση του συσχετισμού των δυνάμεων. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, ο ισχυρός σε μια διαπραγμάτευση να μην κερδίζει τίποτα. Έργο Τσίπρα - Κοτζιά.

Μα ο διεθνής παράγοντας πιέζει, αντιτείνουν οι μόνιμοι υποστηρικτές των συμβιβασμών. Απάντηση: o διεθνής παράγοντας κοιτάζει τα συμφέροντά του κι εμείς τα δικά μας. Αν οι ΗΠΑ και η Γερμανία ήθελαν τόσο πολύ τη FYROM στο ΝΑΤΟ, ας πίεζαν προς την κατεύθυνση της γείτονος. Όχι προς την Ελλάδα.

Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως οι ίδιοι που στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριζαν και το σχέδιο Ανάν, προεξοφλώντας μάλιστα την καταστροφή της Κύπρου αν δεν το αποδεχόταν. Διαψεύσθηκαν παταγωδώς. Η Κύπρος όχι μόνο δεν καταστράφηκε, αλλά μετά από δύο χρόνια εισήλθε και στην ευρωζώνη.

Σήμερα, επικαλούνται την αναβάθμιση της χώρας μας, που θα προκύψει από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παιδαριώδη επιχειρήματα. Καμιά χώρα δεν αναβαθμίζεται επειδή υπέγραψε μια συμφωνία με ένα κράτος των 2.000.000 κατοίκων. Εδώ φαίνεται και η ένδεια των επιχειρημάτων τους.

Άρα, άριστα έπραξε η Νέα Δημοκρατία και δεν συνέπραξε στην ψήφιση μιας κακής συμφωνίας, που θα την οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια, στη διάσπαση της παράταξης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27 Ιανουαρίου 2019