ΑΠΟΨΕΙΣ

Τέσσερις πρωταγωνιστές μιας δύσκολης χρονιάς

 01/03/2021 15:30

Ήταν μία Τετάρτη όπου όλα μέχρι το μεσημέρι κυλούσαν φυσιολογικά. Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Φεβρουαρίου του 2020 και αποδείχτηκε η ημέρα που η Θεσσαλονίκη θα συγκέντρωνε την προσοχή όλων των Ελλήνων. Βλέπετε μετά τις 3 έγινε γνωστό ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα προέρχεται από τη νύφη του Θερμαϊκού. Ο περίφημος ασθενής 0.

Θυμάμαι τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το ίδιο απόγευμα. «Πρέπει να παίξουμε άμυνα μέχρι το καλοκαίρι που βελτιώνεται ο καιρός», έλεγε και ξαναέλεγε με ένα μάλλον όχι και πολύ σίγουρο χαμόγελο. «Σαν την άμυνα του ξανθού;» του είπε κάποιος μπασκετόφιλος, με τον υπουργό Υγείας να τον διορθώνει άμεσα. «Εγώ δεν έπαιξα ποτέ με προπονητή τον Ιωαννίδη, αλλά με τον Ίβκοβιτς. Και αυτός μας δίδαξε σκληρή άμυνα», σχολίασε.

Ο Κικίλιας είναι ένας από τους υπουργούς που κατά την πανδημία με εξέπληξαν θετικά. Είναι αλήθεια ότι δεν περίμενα ότι θα τα πήγαινε τόσο καλά. Βλέπετε όλοι οι γιατροί φίλοι μου τον αμφισβητούσαν και δεν τον είχαν πάρει με καλό μάτι. Όχι λόγων κάποιων λαθών του, αλλά γιατί θεωρούσαν ότι δεν θα αποδειχθεί ικανός στο δύσκολο αυτό εγχείρημα. Τους διέψευσε όλους. Και ευτυχώς.

Ο Κικίλιας είναι από τα θετικά δημόσια πρόσωπα της χρονιάς. Διαχειρίστηκε μία απίστευτα δύσκολη επιχείρηση και μέχρι στιγμής τα πήγε μια χαρά. Και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και αργότερα που τα πράγματα ζόρισαν και τώρα με τον εμβολιασμό, όπου πραγματικά τα θετικά σχόλια είναι συνεχή. Άψογη η διαδικασία, ακριβής, αξιόπιστη και σύγχρονη. Ταυτόχρονα ο Κικίλιας δεν έκανε λάθη. Αν εξαιρέσει κανείς μια ή δύο φορές που προέτρεξε των εξελίξεων προαναγγέλλοντας lockdown (ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα) η παρουσία του ήταν άψογη. Γι’ αυτό και δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι θέμα αντικατάστασής του στον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Τα ίδια μπορώ να πω και για τον Νίκο Χαρδαλιά. Είχε το ρόλο του κακού και τον έπαιξε καλά, χωρίς υποχωρήσεις και λαϊκίστικους συμβιβασμούς, αλλά και χωρίς να γίνει αντιπαθητικός. Ταυτόχρονα μεταμόρφωσε την Πολιτική Προστασία, που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρέλαβε το 2019 όταν ορίστηκε επικεφαλή της υπηρεσίας. Όσο για τις μπαταρίες του είναι να απορεί κανείς πως είναι συνεχώς γεμάτες. Non stop υπουργός…

Ο τρίτος θετικός πρωταγωνιστής της χρονιάς ήταν ο Σωτήρης Τσιόδρας, που είχε τον τρόπο να παρουσιάζει απλά και κατανοητά όλα τα δύσκολα ιατρικά θέματα. Και είχε την οξυδέρκεια όταν κατάλαβε ότι η πολύ δημοσιότητα τον ενοχλεί στη δουλειά του να αποσυρθεί χωρίς πολλά ταρατατζούμ και να συνεχίσει να δίνει τα φώτα του εκεί που πρέπει.

Για τον διευθυντή της ορχήστρας δε σας λέω. Γιατί η αξιοπιστία του Κυριάκου Μητσοτάκη μου ήταν γνωστή. Απλά η χρονιά μου την επιβεβαίωσε…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Φεβρουαρίου 2021