ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα μπάνια του λαού

 19/08/2022 13:00

Είναι γεγονός πως όλη η Ελλάδα «βουλιάζει» από τουρίστες. Κυκλοφορεί πολύ χρήμα μαύρο και άσπρο και όλος ο ευρύτερος τομέας του τουρισμού περνά μέρες που είχε να δει πολλά - πολλά χρόνια. Όλοι μιλούν για υπέρβαση του στόχου που ήταν να προσεγγίσουμε τα έσοδα του 2019. Αυτό το κλίμα άραγε δημιουργεί πολιτικό περιβάλλον; Μία εξαιρετική τουριστική χρονιά μπορεί να επικαλύψει τις κυβερνητικές αβελτηρίες σε άλλους τομείς;

Μία εύκολη απάντηση είναι πως αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου θα δείξουν τι επηρέασε τη δημοσκοπική συμπεριφορά του δείγματος. Οι υποκλοπές; Οι φωτιές; Η ακρίβεια; Ή μήπως όλα αυτά θα επικαλυφθούν από το γεγονός πως σχεδόν σε όλη την Ελλάδα δημιουργήθηκε πλούτος από τον τουρισμό και παρήχθη εισόδημα σημαντικού ύψους, που διαχύθηκε στις τοπικές κοινωνίες;

Είναι ευνόητο πως τα αυξημένα τουριστικά έσοδα -αναμένονται πάνω από τα 18 δισεκατομμύρια, προσεγγίζοντας ίσως και τα 20 δισεκατομμύρια- προσφέρουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να εξαγγείλει στη ΔΕΘ μέτρα στήριξης των αδύναμων νοικοκυριών, πέραν των όσων έχει ήδη προγραμματίσει. Αυτό το ποσό το υπολογίζουν κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Όσο ένας ΕΝΦΙΑ.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά και ως εκ τούτου ο κυβερνητικός προγραμματισμός κινείται σε αυτό το μήκος κύματος. Βασικός στόχος του, αν επικρατήσει το κακό σενάριο για τον πληθωρισμό, η στήριξη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Αν επικρατήσει το καλό σενάριο, δηλαδή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, τότε όλος ο προγραμματισμός αλλάζει, όπως αλλάζει και το πολιτικό κλίμα.

Και οι υποκλοπές; Η κυβέρνηση είναι τυχερή στην ατυχία της. Το σκάνδαλο ξέσπασε μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, όπου προέχουν τα μπάνια του λαού, όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ως εκ τούτου το ενδιαφέρον είναι φυσιολογικά περιορισμένο. Ποιος αφήνει τον ήλιο και τη θάλασσα για να ασχοληθεί με την ΕΥΠ και τις γνωματεύσεις Βενιζέλου και Γεραπετρίτη; Μόνον ο μικρόκοσμος της πολιτικής. Πόσοι είναι αυτοί; Αν αυτή η υπόθεση δεν έχει άλλες «ουρές», πολύ σύντομα θα σκεπαστεί από άλλα γεγονότα. Η ζημία που θα προκαλέσει στην κυβέρνηση θα είναι και ελεγχόμενη και αφομοιώσιμη σε μικρό χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, είναι κοινοτοπία πως τις εκλογές τις κρίνει η τσέπη των πολιτών. Όλα τα άλλα έπονται. Και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ηττήθηκε ούτε για το Μάτι ούτε για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα. Ηττήθηκε γιατί υπερφορολόγησε τους πολίτες.

Η κυβέρνηση θα μπει στη φθινοπωρινή περίοδο με τον αέρα της εξαιρετικής τουριστικής σεζόν, που σε κάποιες περιοχές μπορεί να παραταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο. Αυτό το κλίμα θα φανεί στις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, που σε κάθε προεκλογική χρονιά δημιουργούν προσδοκίες και διαμορφώνουν το πολιτικό κλίμα. Οι εκλογές είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ο προεκλογικός σχεδιασμός ξεκινά νωρίς. Κάπου εδώ βρισκόμαστε σήμερα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14.08.2022