ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών και οι συνέπειές τους

 15/07/2019 13:16

Ας δούμε τι μπορεί να κρατήσει κανείς από τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών και τις συνέπειές τους:

* Την αναμφισβήτητη μεγάλη νίκη της ΝΔ, την οποία πιστώνεται ο αρχηγός της. (Διότι έθεσε τις βάσεις της εντός μικρού χρονικού διαστήματος 3,5 χρόνια, και εντός ενός αντίξοου -όχι μόνο εξωκομματικά- περιβάλλοντος).

* Την αναμφισβήτητη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του προσωπικά, που απεδείχθη λιγότερος, έναντι ενός αντιπάλου τον οποίον κατ’ επανάληψη λοιδόρησε ως υποδεέστερο.

* Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι «στρατηγική», αν μπορούσε ποτέ να ήταν, αφού το ρεύμα που εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας (επιφυλακτικότητα απέναντι στην Ε.Ε., κρατισμός, προσοδοθηρία κ.ά.) έχει βαθιές ρίζες μέσα στην ελληνική κοινωνία, οι οποίες διαχέονται οριζόντια σε όλα τα κόμματα, μηδέ και της ΝΔ εξαιρουμένης.

* Επειδή το ρεύμα αυτό προϋπήρχε της εισόδου του Αλ. Τσίπρα στην πολιτική σκηνή, ο Αλ. Τσίπρας δεν πιστώνεται τη δημιουργία του, συνεπώς ούτε και την καθοριστική σημασία του στον περιορισμό της ήττας. Γίνεται όμως ο αναμφισβήτητος εκφραστής του.

* Μια ματιά στους εκλεγέντες βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, που μάλλον ολοκληρώνει τον κύκλο του, μόνο ανησυχίες γεννά, για τη συγκέντρωση των απαραίτητων 180 ψήφων, ώστε να αποτραπεί το καταστροφικό ενδεχόμενο της απλής αναλογικής.

* Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι ανέφικτη. Ούτε το κοινό στο οποίο απευθύνεται την προσδοκά ούτε τα ιστορικά στελέχη του έχουν τις προσλαμβάνουσες να την επιδιώξουν και να την υπηρετήσουν.

* Η αποπομπή της ΧΑ από το ελληνικό κοινοβούλιο είναι χαρμόσυνο γεγονός. Την πιστώνεται και ο Α. Σαμαράς -έθεσε τις βάσεις της, απονομιμοποιώντας την στο δεξιό ψηφοφόρο- αλλά και ο Κ. Βελόπουλος -που φυσικά την επεδίωξε για τους δικούς του εκλογικούς λόγους. Δεν την πιστώνεται καθόλου ο ΣΥΡΙΖΑ για τους γνωστούς λόγους.

* Παρά την τακτική νίκη της ΝΔ, το ρεύμα του αντιορθολογισμού είναι μεγάλο, ίσως και πλειοψηφικό (Αθροίζω σε αυτό το ποσοστό των ΣΥΡΙΖΑ, Βελόπουλου, Βαρουφάκη -το ΚΚΕ είναι το γνωστό αδρανές υλικό στην πολιτική ζωή της χώρας) καθώς εμφιλοχωρεί και εντός των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

* Η επόμενη ημέρα μόνο εύκολη δεν θα είναι. Ας κρατήσουμε τη σχετική επικράτηση των δυνάμεων του ορθολογισμού, ως ένα ευοίωνο μήνυμα και ας ευχηθούμε πως η διακυβέρνηση της ΝΔ θα διευρύνει την απήχησή της σε ολοένα μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουλίου 2019