ΑΠΟΨΕΙΣ

Προς το ΠΑΣΧΑ

 27/04/2021 10:30

Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση με την πανδημία, που δεν λέει να υποχωρήσει, μας επηρεάζει όλους και μάλιστα άσχημα. Παρά την λογική επιλογή να προταχθεί η υγεία και να αποφύγουμε δύσκολες καταστάσεις, παρατηρούμε, όλο και συχνότερα, συμπεριφορές που δεν έχουν λογική ερμηνεία αλλά μόνο ναρκισσιστικά και ατομοκεντρικά χαρακτηριστικά.

Σοβαρά θέματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν κυρίαρχα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα. Η κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας απειλεί με απρόβλεπτες επιπτώσεις την Ευρώπη και το σύνολο του πλανήτη. Είναι μια κρίση που θα εκτονωθεί; Το ελπίζω. Είναι ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας; Πιθανόν. Η νέα διοίκηση στις ΗΠΑ προσπαθεί να επαναφέρει την πολιτική των Δημοκρατικών. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, οι Δημοκρατικοί είναι εκείνοι που θέλουν την εμπλοκή των ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή με περιφερειακές εντάσεις και την παρέμβαση τους υπέρ συμμάχων ή την διεύρυνση της επιρροής τους σε αντίθεση με τους Ρεμπουμπλικάνους που στρέφουν στην απόσυρση και απομόνωση των ΗΠΑ την προσοχή τους. Με διαβαθμίσεις φυσικά και με αντιπαραδείγματα. Όμως ο κίνδυνος έστω και περιορισμένης εμπλοκής όσο και αν είναι αρκετά απομακρυσμένος είναι υπαρκτός και πρέπει με κάθε θυσία να την αποφύγουμε.

Θα μου πείτε τι νοιάζει εμάς που ζοριζόμαστε για το «Πάσχα στο χωριό» όλο αυτό. Τι μας αφορά; Το κύριο μας θέμα είναι πως θα ανοίξουν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών και τι θα γίνει με τις ιερές πανελλήνιες. Όμως μια έστω μικρής κλίμακας σύγκρουση θα είναι καταστροφική για την ευρεία γειτονιά μας. Μακάρι να αποκλιμακωθεί όπως μακάρι να αποκλιμακωθεί ο κορονοϊός που μας τυραννά.

Παράλληλα στην στενή γειτονιά μας η κρίση που ζει η Τουρκία με την διαφαινόμενη αλλαγή σε σχετικά ορατό μέλλον και την δύσκολη πορεία προς αυτήν επιδρά στην συμπεριφορά της και προς εμάς αλλά και προς την Κύπρο. Είδαμε με έκπληξη την ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, Ελλάδας και Τουρκίας. Παρακολουθούμε -από μακριά είναι η αλήθεια, τις εξελίξεις σχετικά με το κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου. Τι κρίμα που το σχέδιο Ανάν δεν χρησιμοποιήθηκε στον καιρό του… Κάθε πέρσι και χειρότερα.

Υπάρχουν και άλλες περιφερειακές εντάσεις και άλλα θέματα που θα έρθουν στην επιφάνεια με την υποχώρηση της πανδημίας. Όπως πάντα εμείς θα γυρνάμε κυνηγώντας την ουρά μας. Με ένα κομματικό σύστημα που δεν μπορεί δυστυχώς να συνεννοηθεί και εξαντλεί την πολιτική αντιπαράθεση προς την κυβέρνηση σε αφόρητα προβλέψιμα επιχειρήματα λεφτόδεντρων…

Μπροστά μας έχουμε το Πάσχα. Το Πάσχα είναι μια μετάβαση από μια κατάσταση σε μία άλλη. Από την νηστεία και την περιστολή στην Ανάσταση. Σε μία δύσκολη κατάσταση που ο καθένας θεωρεί τον εαυτό του επιδημιολόγο, εμβολιολόγο, λοιμωξιολόγο και με ευκολία αναμασά επιχειρήματα που ακούει και διαβάζει -μέχρι αρνητές των σελφ τεστ βρέθηκαν, ο ορθός λόγος φαίνεται ένα περιθωριακό συμβάν… Μακάρι να έρθει στην επιφάνεια και το Πάσχα να γίνει μια πραγματική ανάταξη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Απριλίου 2021