ΑΠΟΨΕΙΣ

Περί πολιτικών μεταγραφών

 27/08/2023 18:30

Ήταν παραμονές των εκλογών του 2004 όταν η συμμετοχή του Στέλιου Παπαθεμελή στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης είχε μετατραπεί σε μεγάλο προεκλογικό θρίλερ. Κι αυτό γιατί ο πρώην υπουργός διαπραγματεύονταν με τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή την μεταγραφή του στη ΝΔ και τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης. «Θα πάει ο Παπαθεμελής με τη ΝΔ ή όχι;» ήταν για ημέρες η βασική πολιτική απορία λίγο πριν κλείσουν τα ψηφοδέλτια. Τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν και ο Στέλιος Παπαθεμελής συμπεριλήφθηκε τελικά στη «γαλάζια» λίστα και εκλέχτηκε βουλευτής, καταλαμβάνοντας στο δύσκολο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης την 5η θέση.

Γενικά οι πολιτικές μεταγραφές δεν είναι μία απλή υπόθεση. Θυμάμαι τον αείμνηστο Γιώργο Πέτσο που και αυτός προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και πήρε μεταγραφή για τη ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά δεν κατάφερε να πλασαριστεί ούτε καν στην πρώτη δεκάδα της λίστας.

Οι λόγοι είναι απλοί. Όταν ένας πολιτικός ανδρώνεται σε ένα κόμμα και δημιουργεί τις δικές του ομάδες ψηφοφόρων δεν είναι δεδομένο ότι όλοι αυτοί θα τον ακολουθήσουν, αν αλλάξει κομματικό μετερίζι. Αυτό συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, ίσως και γιατί τότε οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των βασικών πολιτικών κομμάτων ήταν πιο βαθιές. Έτσι όταν ένας βουλευτής είχε ένα ΠΑΣΟΚογενές ακροατήριο δεν ήταν δεδομένο ότι αυτό θα τον ακολουθούσε αν μεταπηδούσε στη ΝΔ. Η περίπτωση του Πέτσου επιβεβαιώνει την άποψη αυτή. Η περίπτωση του Παπαθεμελή αποτελεί την εξαίρεση. Και οφείλεται στην ικανότητα που είχε να «δένει» μαζί του τους ψηφοφόρους του. Και αυτοί τον ακολουθούσαν παντού.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά οι μεταγραφές στη μάχη της Θεσσαλονίκης ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση δίνουν και παίρνουν. Και εδώ αφορούν μεταπηδήσεις που δεν είναι συνηθισμένες. Ο δεξιός Σάκης Τζακόπουλος συμφώνησε με τον Κεντροαριστερό Σπύρο Πέγκα να είναι μαζί του υποψήφιος, συμμετέχοντας σε ένα σχήμα που έχει την επίσημη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ! Είχαν προηγηθεί και άλλοι που έκαναν άλματα. Ο Βασίλης Γάκης, ο Παντελής Καζαντζίδης και αυτές τις ημέρες ο Αλέξανδρος Μανδρίνος που επί χρόνια έδιναν τη μάχη για την επικράτηση της ΝΔ συμμετέχουν στο κεντροαριστερό σχήμα του Στέλιου Αγγελούδη. Υπάρχουν δε και οι ΠΑΣΟΚοι που κινούνται κοντά στο Νίκο Ανδρουλάκη, όπως ο Πέτρος Λεκάκης, που θα δοκιμάσει την τύχη του με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος έχει την επίσημη στήριξη της ΝΔ. Γίναμε άνω κάτω; Μπορεί. Αλλά μπορεί και όχι. Γιατί μόλις πριν από δύο μήνες ο «πράσινος» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναδείχτηκε πρώτος βουλευτής με τη ΝΔ σε μία λαϊκή περιοχή, όπως είναι ο δυτικός τομέας της Β’ Αθήνας!

Οι πολιτικές μεταγραφές είναι ένα στοίχημα. Ακόμη και στην αυτοδιοίκηση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 27.08.2023