ΑΠΟΨΕΙΣ

Περί πολιτικής σοβαρότητας…

 12/12/2021 22:00

Ο λάτρης της τζαζ Όλαφ Σολτς ανέλαβε την Τετάρτη και επίσημα τη θέση του καγκελάριου της Γερμανίας. Είναι ο 9ος πρωθυπουργός της χώρας και τους Σοσιαλδημοκράτες Willy Brandt, Helmut Schmidt und Gerhard Schröder και τους Xριστιανοδημοκράτες Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger und Helmut Kohl και Angela Merkel.

Σύνθημά του είναι το «Τολμάμε για πιο πολύ πρόοδο» και σύμμαχός του η φιλελεύθερη FDP και οι οικολόγοι «Die Grünen» που δημιούργησαν την πρώτη κυβέρνηση και αποτελείται από τρία κόμματα στη Γερμανία.

Το αν αυτή η κυβέρνηση που έγινε γνωστή ήδη σε όλο τον κόσμο με τον τίτλο «Το Φανάρι» θα μείνει στην ιστορία θα το ξέρουμε σε περίπου 4 χρόνια όταν και θα λήγει η θητεία της. Και το λέω με μεγάλη βεβαιότητα, γιατί το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι σοβαρό και η Γερμανία ένα οργανωμένο κράτος που κάνει εκλογές κάθε 4 χρόνια. Όπως προβλέπει και το Σύνταγμά της.

Δεν μοιάζει δηλαδή με την Ελλάδα, όπου η εξάντληση της τετραετίας γίνεται μόνο στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα γνωρίζει ότι δε θα ξανακερδίσει τις εκλογές. Οπότε προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία μέχρι το τέλος της συνταγματικής τετραετίας. Αυτό έγινε τα τελευταία χρόνια μόνο επί Κώστα Σημίτη, που τράβηξε ως το τέλος την τετραετία και λίγο πριν τις εκλογές του 2004 έδωσε το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου. Πολλοί λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πετύχει και εδώ μία πολιτική καινοτομία: θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που θα εξαντλήσει την τετραετία, θα κάνει εκλογές το 2023 και θα τις κερδίσει. Ίδωμεν, αν και σήμερα όλα συνηγορούν στο ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση θα επαληθευτεί.

Δύο παρατηρήσεις σε σχέση με το επίπεδο πολιτικής κουλτούρας που χαρακτηρίζει τις δύο χώρες. Το ένα έχει να κάνει με τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που έγιναν μεταξύ των τριών κομμάτων. Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 26 Σεπτεμβρίου και το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, που περιείχε 177 σελίδες, συμφωνήθηκε δύο μήνες αργότερα. Επακολούθησαν τρεις εσωκομματικές ψηφοφορίες σε SPD, FDP και Πράσινους. Τόσο για τον αν τα κομματικά μέλη αποδέχονται το πρόγραμμα όσο και για το ποιοι θα είναι οι υπουργοί του κάθε κόμματος.

Στην Ελλάδα οι συνασπισμοί μπήκαν στο πολιτικό λεξιλόγιο μόλις το 1989 (που κάναμε «αμάν» για να το ξεπεράσουμε) και από το 2012 και μετά όταν η κρίση είχε χτυπήσει για τα καλά την πόρτα της χώρας. Οι δε συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων διαρκούσαν μερικά 24ωρα. Εδώ είναι Βαλκάνια και αποφασίζουν οι αρχηγοί με συνοπτικές διαδικασίες, Τόσο το 2012 (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) όσο και το 2015 (ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ).

Η νέα γερμανική κυβέρνηση είναι ολιγομελής και σύγχρονη. Όλο και όλο 17 υπουργούς, από τους οποίους οι μισές γυναίκες, ενώ το κρίσιμο πόστο του υπουργού υγείας ανέλαβε ο Γερμανός Τσιόδρας, που σκίζει στα social media.

Όλες οι συγκρίσεις πολιτικής σοβαρότητας είναι δυστυχώς σε βάρος μας…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Δεκεμβρίου 2021