ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάρτε το αλλιώς αδέλφια

 24/08/2020 08:00

Ομολογώ ότι με εκπλήσσει δυσάρεστα η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση στο πεδίο του COVID-19 αμφισβητώντας και επικρίνοντας τα πάντα: από τον αριθμό των κρουσμάτων έως το πότε θα διατεθεί το εμβόλιο κι από το αν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία έως το αν πρέπει να κλείνουν στις 12 τα μπαράκια. Θεωρώ ότι μετά την πρώτη φάση της πανδημίας και την αντικειμενικά καλή επίδοση που πετύχαμε -και την πετύχαμε με τη σωστή συνεργασία κράτους και πολιτών και όχι σε αντιπαράθεση- η αξιωματική αντιπολίτευση θα εντόπιζε τα πραγματικά και όχι φαντασιακά αδύναμα σημεία για να επισημάνει και να στηλιτεύσει. Αλλά όχι! Τσουνάμι επιθέσεων από πολιτικούς και πολιτικολογούντες μαζί με τα τρολ των social media.

Για να δούμε λίγο τα στοιχεία λοιπόν: Παγκόσμια ο COVID-19 έχει περί τα 22 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα από τα οποία στην Ευρώπη ούτε 2εκατ. Συμπέρασμα: Παρά τα προβλήματα η Ευρώπη κατόρθωσε να συγκρατήσει το κύμα καλύτερα από άλλες περιοχές . Η Ελλάδα πλησιάζει πια τα 8.000 κρούσματα αλλά είναι πολύ κάτω στην παγκόσμια κατάταξη, είναι στην 132η θέση σε κρούσματα ανά 1 εκατ. κατοίκους και με περίπου 240 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, επίσης πολύ χαμηλά στην παγκόσμια κλίμακα που μετρά πάνω από 770 χιλ. νεκρούς.

Επειδή διάφοροι μισοπάλαβοι σπεκουλάρουν για κρυφά κρούσματα που τα κρύβει η κυβέρνηση -όπως άλλοι μισοπάλαβοι σπεκουλάρουν για ανύπαρκτα κρούσματα που με το ζόρι δηλώνονται ως COVID-19- να πω εδώ ότι οι θάνατοι είναι ο πρώτος αδιάψευστος δείκτης. Αν δηλαδή είχαμε… αδήλωτη έξαρση τότε θα είχαμε ανεξήγητη άνοδο θανάτων εκτός και αν κρύβει η κυβέρνηση και τους νεκρούς! Το δεύτερο που έχει ενδιαφέρον είναι η σπέκουλα για λίγα τεστ. «Φυσικά εμφανίζονται λίγα κρούσματα διότι γίνονται λίγα τεστ ενώ στο εξωτερικό…». Λοιπόν στο εξωτερικό/Ευρώπη έχουμε το Λουξεμβούργο με 5,25 τεστ ημερησίως ανά 1.000 κατοίκους, τη Δανία με 2,92, τη Μάλτα με 2,84, τη Μ Βρετανία με 2,03 και μετά; Μετά η Ελλάδα με 1,95 τεστ ανά 1.000 κατοίκους και ακολουθούν χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο.

Και πάμε στο εμβόλιο για το οποίο η αντιπολίτευση ανέβηκε στα κάγκελα σε σημείο η «Αυγή» να αναφέρει πρωτοσέλιδα «κυβερνητικοί τσαρλατανισμοί για το εμβόλιο» διότι ο υπουργός Υγείας είπε αυτό που συνέβη: Ότι δηλαδή υπεγράφη στις 14 Αυγούστου η συμφωνία Κομισιόν με την AstraZeneka βάσει της οποίας η Ελλάδα έχει λαμβάνειν σταδιακά ανά μήνα Χ αριθμό δόσεων αρχής γενομένης από τα τέλη Δεκεμβρίου ή τέλη του έτους, με άλλα λόγια. Αυτό γράφει το συμβόλαιο. Ερωτάται η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, λέει ότι δεν υπάρχει μεν συγκεκριμένη ημερομηνία αλλά μπλα μπλα, και γίνεται χαμός!

Βγαίνει μετά ο εκπρόσωπος της ΑstraZeneka λέει επίσης τέλη Δεκεμβρίου κ.λπ. και πέφτει σιγή ασυρμάτου. Εύλογα λοιπόν διερωτάται κανείς τι δεν καταλαβαίνουν οι φωστήρες της Κουμουνδούρου και αντί να το ψάξουν λίγο μήπως, μήπως βρε αδελφέ, ισχύει το καλό νέο, διότι καλό είναι το νέο για τον κόσμο που αγωνιά και ασφυκτιά, ξεσπάθωσαν μιλώντας για «άθλιο παιχνίδι εντυπώσεων και επικίνδυνους χειρισμούς». Μήπως να το πάρουν αλλιώς; Υπάρχουν πολλά και ουσιαστικά σημεία κριτικής, σκληρής κριτικής αν κάποιος θέλει να διορθώσει κακώς κείμενα προς όφελος του κόσμου. Αν όμως θέλει αυτό και όχι να πετάει βόμβες εντυπωσιασμού.

Επική απάντηση

Την περασμένη Τρίτη ο Ευάγγελος Αντώναρος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, είχε χαρακτηρίσει «ξεδιάντροπο ψεύτη» τον Νίκο Χαρδαλιά κατηγορώντας τον για fake news. Και είχε εξαπολύσει βαριές κατηγορίες του τύπου «έχει το απύθμενο θράσος Έλληνας υφυπουργός να αποκαλεί την Ελλάδα χώρα της φήμης και των fake news και δεν τον έχει πάρει κανείς με τις πέτρες. Ούτε τα ΜΜΕ, ούτε οι δημοσιογράφοι που τον άκουγαν σιωπηλοί, ούτε ο σημερινός πρωθυπουργός που τον ανέσυρε από την αφάνεια για να τον κάνει κυριολεκτικά παρατρεχάμενο του. Ντροπή σου, συστηματικέ και ξεδιάντροπε ψεύτη που παραπληροφορείς καθημερινά την ελληνική κοινή γνώμη».

Ακολουθούσαν διάφορα περί απόκρυψης στοιχείων για τα κρούσματα και επιμύθιον ότι δυστυχώς έχουμε «μία κυβέρνηση συστηματικού ψεύδους παραπληροφόρησης» κ.λπ. Δεν θα σχολιάσω ότι ο κ. Αντώναρος ήταν εκπρόσωπος κυβέρνησης της ΝΔ επί Κ. Καραμανλή. Θέλω να το ξεχάσω μ’ αυτά που βλέπω εδώ και πολύ, μα πολύ, καιρό. Αλλά η απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά , ήταν επική: «Προς κ. Ευάγγελο Αντώναρο, ιδιώτη (και σε απάντηση των χυδαίων αναφορών του σε μένα): Προσοχή! Σοβαρευτείτε αμέσως! Κινδυνεύετε να ταυτιστείτε ως ιδιώτης που είστε και με τις δύο έννοιες της δικής σας χθεσινής ανάλυσης της λέξης Ιδιώτης».

Όχι τώρα εκ του ασφαλούς ….

Ο Νίκος Μπίστης έχει μπει στο στόχαστρο του Νίκου Κοτζιά. Και σήκωσε το γάντι καθώς υπάρχει και ένα παρελθόν στο οποίο είχαν συνυπάρξει πολιτικά, και του το θύμισε! «Μας αποκαλεί ο Κοτζιάς ‘παρεάκι’. Εντάξει, δεν αντιμετωπίζουμε τον κόσμο από το ύψος ενός κραταιού κόμματος όπως το ‘Πράττω’, του οποίου προΐσταται. Είμαστε, όμως, εκείνη η παρέα που όταν το αντίΣΥΡΙΖΑ μέτωπο κατήγγειλε τη συμφωνία των Πρεσπών, βγήκαμε μπροστά και υποστηρίξαμε με σθένος τη Συμφωνία και τους πρωταγωνιστές της. Μαζί και τον Νίκο Κοτζιά, του οποίου αναγνωρίσαμε τη συμβολή επί του συγκεκριμένου, παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις που είχαμε για το γενικότερο τρόπο που αντιμετώπιζε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, με πρόσφατες τις άστοχες παρεμβάσεις του στο Κυπριακό. Αντιθέτως συγκρουστήκαμε με φίλους και παλιούς συντρόφους, οι οποίοι από το αντίΣΥΡΙΖΑ πάθος τους αντέστρεψαν ή στραμπούλιξαν τις απόψεις τους. 

Τότε, ο Νίκος Κοτζιάς δεν είχε πρόβλημα με το ‘παρεάκι’ που έσπαγε την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα θυμήθηκε ότι είμαστε σημιτικοί και νεοσυριζαίοι. Ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη. Και εμείς προφανώς συμφωνούμε -και ποτέ δεν το κρύψαμε- με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη που εφάρμοσε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Εξάλλου, υπό αυτό το πνεύμα προσεγγίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Κοτζιάς πρέπει να μας αποδείξει αν και που διαφωνούσε. Τότε. Όχι τώρα εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς».

H κόντρα του καλοκαιριού

Είναι αυτή που προκάλεσε με το ύφος και τους χαρακτηρισμούς ο σύμβουλος του πρ. πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας. «Κάτι αστείες υπάρξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας που ενοχλήθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα, που χαιρέτισε με σεβασμό τη μεγάλη γιορτή του χριστιανισμού, ως πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενός κόμματος της αριστεράς με παράδοση και μνήμη, καλύτερα να παρατήσουν την αριστερά και να πιάσουν αριστερό στασίδι στη δημαγωγία και την απραξία των μικροαστών δημοσιοσχετιστών με τις συναισθηματικές σαλιάρες, στις ταβέρνες και τα bar. Στεναχωριέμαι που στο όνομα της αριστεράς κάτι θηλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας μιλάνε με ύφος μηδενιστών και γνώσεις κουραμπιέ του πρωτοετούς αμόρφωτου αριστεριστή, κατηγορούν τον Τσίπρα έχοντας, όμως, ως θηλαστικά τον αέρα του ελαφρόμυαλου μέλους, θα τις/τους έλεγα ότι είναι καλύτερα να φύγουν από το ΣΥΡΙΖΑ».

Η ενδεικτική απάντηση του «θηλαστικού», Πάνου Λάμπρου: «Είμαι λίγο μακριά, ίντερνετ με το ζόρι, αλλά η δυσοσμία του φανατισμού και της χυδαιολογίας έφτασαν μέχρι εδώ. Κρίμα... Η αριστερά, η δική μας αριστερά, έχει μάθει να ακούει, να κουβεντιάζει, να στοχάζεται και να αναστοχάζεται. Ή, αυτή την εντύπωση είχα και αυτή την επιθυμία συνεχίζω να έχω. Θα το παλέψουμε! Ο διάλογος, ο σεβασμός στη διαφορετική άποψη, ο αναγκαίος πλουραλισμός, δεν θα ηττηθούν και δεν θα εξαφανιστούν μέσα στην ομίχλη της μονοφωνίας, του φανατισμού και της λεκτικής χυδαιότητας. Σε αυτό το συναρπαστικό και φουρτουνιασμένο ταξίδι χρειαζόμαστε όλες και όλοι. Η περίοδος των εκκαθαρίσεων, των διώξεων, των... εκκρεμοτήτων (θου κύριε), έχει παρέλθει».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Αυγούστου 2020