ΑΠΟΨΕΙΣ

Παρακολουθήσεις και ίντριγκες

 09/08/2022 12:00

Η καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν σοβαρή και έτυχε της ανάλογης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση, τα κόμματα, τα ΜΜΕ. Η πολιτική μας ζωή έχει ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν από παρόμοιες πρακτικές. Βέβαια τότε οι υποκλοπές διακρινόταν για τον πρωτογονισμό τους λόγω της παρωχημένης τεχνολογίας. Σήμερα, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Με την λαθραία εγκατάσταση μιας εφαρμογής μπορεί να παρακολουθούνται όχι μόνον οι συνομιλίες σου, αλλά και οι μετακινήσεις σου. Κάπως έτσι έγινε η αποτυχημένη απόπειρα να παρακολουθούνται τα όσα λέει και κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως η απόπειρα έγινε στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, όταν ήταν ένας απλός ευρωβουλευτής. Και τα ψηφιακά ίχνη αυτής της απόπειρας εντόπισε πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια υπηρεσία του ευρωκοινοβουλίου. Συγχρόνως έγινε γνωστό πως και σε άλλους ευρωβουλευτές, άλλων κρατών ανιχνεύθηκαν παρόμοια ίχνη.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι τι ενδιαφέρον παρουσίαζε τότε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά βρισκόταν εν ζωή και τίποτε δεν προδίκαζε της μετέπειτα εξελίξεις. Βέβαια, από τον Ιούλιο του 2021 ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ιστορική εφημερίδα συσχέτισε την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του με τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές. Δηλαδή υποστήριξε πως τελικά επρόκειτο για μία εσωκομματική ίντριγκα. Είναι μια λογικοφανής εξήγηση, πολύ πιο λογικοφανής από αυτήν που αφήνει υπόνοιες πως πίσω από αυτήν την απόπειρα βρισκόταν κρατικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να παρακολουθεί το κινητό ενός ευρωβουλευτή που ήταν συγχρόνως και διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος στο οποίο ανήκει.

Βέβαια η εκδοχή της εσωκομματικής ίντριγκας δεν προσφέρεται για τη χάραξη διαχωριστικών γραμμών. Απεναντίας, θα δημιουργήσει, αν ευσταθεί, μύρια όσα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ας γνωρίζει ο αναγνώστης πως ό,τι και να προκύψει από τη σχετική έρευνα πολύ δύσκολα τα ίχνη θα οδηγήσουν στον ένοχο αυτής της απόπειρας. Αυτά τα λογισμικά παρέχουν πλήρη προστασία στους χρήστες τους, που μπορεί να είναι κρατικές υπηρεσίες, αλλά και επιχειρηματίες. Πωλούνται στην αγορά και όποιος πληρώνει, τα αγοράζει.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε μία περίοδο δημοσκοπικής κόπωσης, βρήκε την ευκαιρία να αναδείξει το θέμα, δείχνοντας προς την κυβέρνηση. Δεν απέδωσε ευθύνες απερίφραστα, αλλά άφησε αιχμές. Θέλει να περιφρουρήσει το χώρο του, καθώς βλέπει πως οι εκλογές αργούν. Θα έχει πρόβλημα, γιατί η αρχική δυναμική κινδυνεύει να περιοριστεί. Εντελώς άλλες οι προοπτικές του ΠΑΣΟΚ αν οι εκλογές διεξαγόταν το φθινόπωρο του 2022. Συνεπώς οφείλει, μέχρι την άνοιξη του 2023, να κρατά συσπειρωμένη την εκλογική βάση του, για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του αποτελεί μία καλή ευκαιρία και να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και να επιχειρήσει, προσάπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση, να αποκόψει τους μετριοπαθείς κεντροαριστερούς από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τη διακύβευση των γεγονότων και υπερθεμάτισε στην διαλεύκανση της υπόθεσης.

Είναι άγνωστο πού θα καταλήξει όλη αυτή η ιστορία. Πάντως και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση δεν θα την αφήσουν να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.08.2022