ΑΠΟΨΕΙΣ

Παίζουν εν ου παικτοίς

 18/03/2019 14:29

Όταν λέμε ότι ο ηγεμόνας, ή ο ηγέτης πρέπει να έχει πέντε δράμια μυαλό, να γνωρίζει πέντε γράμματα και να έχει κάποια πείρα διοίκησης εννοούμε να μπορεί να χειριστεί τις κρατικές υποθέσεις.
Η σέχτα του ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνά δεν έχει καμιά σχέση με τα παραπάνω. Και οδηγεί τις εξελίξεις, ακόμη και στο στράτευμα, σε μη επιθυμητές ατραπούς.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να υπακούουν στην πολιτική ηγεσία.
Διαφορετικά οδηγούμαστε σε εκτροπή.

Αλλά και η πολιτική ηγεσία οφείλει να σέβεται και να διοικεί δίκαια, και όπως οι κανόνες διαμορφώθηκαν ανά τους αιώνες, το στράτευμα.
Εντελώς αψυχολόγητη η διαχείριση της υπόθεσης του καταδρομέα. Και από την πολιτεία και από την ηγεσία του στρατεύματος.

Είναι άλλο πράγμα η υπακοή της στρατιωτικής ηγεσίας στην πολιτική τάξη της χώρας και άλλο η δουλικότητα. Κανένας ικανός στρατιωτικός δεν θα έδειχνε τέτοια συμπεριφορά, όπως η σημερινή ηγεσία του στρατεύματος, για  να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της πολιτικής ηγεσίας. Γι' αυτό και στην ηγεσία δεν επιλέγονται, συνήθως, οι ικανοί αλλά οι αρεστοί.
Ο καταδρομέας, στη χειρότερη περίπτωση, παρέβη τον στρατιωτικό κανονισμό.

Σε ένα θέμα που έχει γίνει συνήθεια. Φωτογραφίες και βίντεο τραβούν οι καταδρομείς σε κάθε άλμα τους. Αλλά, ακόμη και αν μείνουμε στο γράμμα του κανονισμού, να τιμωρηθεί ο στρατιώτης για την παράβαση του κανονισμού. Όχι για το Μακεδονία Ξακουστή. Διότι αυτό υποκρύπτεται πίσω από την τιμωρία.
Δυστυχώς, η ηγεσία του στρατεύματος υπερέβη τα εσκαμμένα. Αποτέλεσμα; Να έχει προκληθεί αναστάτωση στο στράτευμα και συνάδελφοι του καταδρομέα να επιθυμούν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου να  τραγουδήσουν μαζικά το "Μακεδονία Ξακουστή".
Ευτυχώς, βγήκε ο συριζαίος υπουργός Άμυνας και διευκρίνισε πως το τραγούδι δεν έχει απαγορευθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οπότε το κακό θα μετριαστεί. 
Φαντάζεστε οι στρατιώτες να ενεργούσαν κατά την παρέλαση σε αντίθεση με τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας, τους κανονισμούς και τις απαγορεύσεις;
Το κακό, όμως, έχει γίνει. Ο στρατός νοιώθει ότι αυτά για τα οποία του λένε ότι υπάρχει δεν τα σέβεται η πολιτική ηγεσία. 
Πριν τα αποτελέσματα γίνουν οδυνηρά, κάποιοι ψύχραιμοι και νουνεχείς θα υπάρχουν στην κυβέρνηση. Ας φροντίσουν να καλυφθεί το χάσμα. Γιατί χάσμα υπάρχει. Και θα ήταν τραγικό λάθος να επιχειρήσουν να το διευρύνουν για προεκλογικούς λόγους.

Δημοφιλείς Απόψεις