ΑΠΟΨΕΙΣ

O Βαγγέλης Βενιζέλος δεν χωρούσε στο ΚΙΝΑΛ;

 25/11/2019 12:00

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ χωρίς την παρουσία του Β. Βενιζέλου. Και είναι απολύτως φυσικό. Ο τρόπος με τον οποίο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τον έθεσε εκτός ψηφοδελτίου Επικρατείας το προηγούμενο καλοκαίρι, καθιστά την αποχή του Β. Βενιζέλου από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μονόδρομο.

Η κυρία Φ. Γεννηματά και οι συνεργάτες, τότε, εκτίμησαν πως η απομάκρυνση του Β. Βενιζέλου από το χώρο του ΚΙΝΑΛ -γιατί περί αυτού επρόκειτο- θα συντελούσε στην επιστροφή ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν συμφωνούσαν με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ την περίοδο 2012 - 2014.

Καλώς ή κακώς, ο Β. Βενιζέλος συμβόλιζε αυτήν τη συνεργασία για όλους αυτούς που επεδίωκε να επαναπατρίσει στο ΚΙΝΑΛ η κυρία Φ. Γεννηματά.

Επιπροσθέτως, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε την εκτίμηση πως ο βασικός κορμός των υποστηρικτών του Β. Βενιζέλου θα ψήφιζε τη Νέα Δημοκρατία, για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, με μεγάλη ευκολία πήρε τη γνωστή απόφαση, που στο κάτω κάτω δεν στρεφόταν κατά ενός οποιουδήποτε στελέχους αλλά κατά του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε μία ζοφερή για τη χώρα περίοδο.

Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 7 Ιουλίου και οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ παρέμειναν πρώην. Δεν επέστρεψαν στα πάτρια κομματικά εδάφη. Συγχρόνως, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και το ελληνικό κοινοβούλιο, στερήθηκαν το λόγο του Β. Βενιζέλου. Ήταν δηλαδή, εκ του αποτελέσματος, μια εντελώς άστοχη απόφαση να μην ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ ο Β. Βενιζέλος.

Αυτό που ενοχλούσε την ηγετική ομάδα της παράταξης ήταν πως ο Β. Βενιζέλος μιλούσε σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Ο λόγος του ξέφευγε από τα όρια της κεντροαριστεράς. Ήταν και παραμένει ένας λόγος αυτόνομος μέσα στα όρια του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Συνεπώς, έπειτα από μια τέτοια συμπεριφορά της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ προς το πρόσωπό του, η πρόσκληση για να παραστεί ο Β. Βενιζέλος στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έχει τυπική σημασία. Είναι μία διαδικαστική πράξη, κενή πολιτικού περιεχομένου. Άλλωστε, και οι διαδικασίες του συνεδρίου δεν είναι και τόσο διαφανείς και, ως γνωστόν, προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις.

Το ερώτημα είναι: Δεν λείπει από την αναθεωρητική Βουλή η φωνή και η επιστημοσύνη του Β. Βενιζέλου; Δεν λείπει από την προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis ο νομικός λόγος του Β. Βενιζέλου;

Βέβαια, παντού και πάντα υπάρχει βήμα για να ακουστεί η φωνή του Β. Βενιζέλου και αυτό συμβαίνει σχεδόν καθημερινά. Δεν μας λείπουν οι απόψεις του. Απλώς ο λόγος του δεν έχει το θεσμικό έρεισμα και δεν ακούγεται μέσα στη Βουλή. Δεν κονταροχτυπιέται με το λόγο των πολιτικών του αντιπάλων, όπως μας είχε συνηθίσει επί τόσα χρόνια.

Νομίζω πως η απόφαση της κυρίας Φ. Γεννηματά να μην ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας ο Β. Βενιζέλος δείχνει και τα όρια και τις προοπτικές αυτού του πολιτικού χώρου.

Και είναι κρίμα!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Νοεμβρίου 2019