ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο μηχανισμός της ανυπακοής

 30/08/2020 23:00

Η ανυπακοή στους κανόνες και τους νόμους μίας συντεταγμένης πολιτείας, είναι μόνιμος πειρασμός… Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ούτε ένας από εμάς που στη ζωή του δεν έχει παραβιάσει τουλάχιστον μία φορά τουλάχιστον έναν νόμο… Στην πραγματικότητα η καθημερινότητα μας σε βάθος ετών βρίθει παρατυπιών και παρανομιών μικρής ή μεγαλύτερης σημασίας, για τις οποίες ποτέ δεν λογοδοτήσαμε. Από το πετάω σκουπίδια στο δρόμο από το παράθυρο του αυτοκινήτου, έως το διασχίζω πεζή τον δρόμο με κόκκινο γιατί είναι άδειος και από το κλασικό δηλώνω λιγότερα από όσα πραγματικά κερδίζω έως το πληρώνω λιγότερα αν δεν μου κόψουν απόδειξη…

Και αυτά είναι δύο μόνον πεδία από τα δεκάδες στα οποία η ανυπακοή είναι εκτεταμένη, συνεχής αλλά κυρίως δεν γίνεται αντιληπτή σαν τέτοια… Δηλαδή δεν αντιλαμβάνεται ως «κακό» ο πολίτης αυτό που κάνει αλλά ως «παρατυπία» συχνά «δίκαιη» μια που ο νόμος είναι είτε «άδικος» είτε «άχρηστος». Αν λοιπόν είναι «άχρηστο» να περιμένει κανείς καρτερικά 4-5 λεπτά για να διασχίσει έναν άδειο δρόμο επειδή το φανάρι είναι κόκκινο, η παραβίαση του νόμου δεν του δημιουργεί καμία απολύτως «ενοχή» ή έστω «νευρικότητα». Ξεκινώντας από αυτές τις καθημερινές και ασήμαντες καταστάσεις, μπορούμε να κάνουμε ένα άλμα και να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς και το γιατί, τον μηχανισμό δηλαδή που οδηγεί στις μεγαλύτερες ανυπακοές αυτές που εμείς οι μικρο-ανυπάκουοι θεωρούμε καταδικαστέες, άρα τις αντιλαμβανόμαστε ως «κακό».

Για παράδειγμα ο νεαρός άσσος του ποδοσφαίρου Χάρι Μαγκουάιρ που έμπλεξε σ’ έναν καβγά στη Μύκονο και αντί να πάει ήρεμα και ήσυχα στο αστυνομικό τμήμα και να λήξει νόμιμα η ιστορία, προτίμησε να επιδείξει «ανυπακοή» στους αστυνομικούς και να καταδικαστεί τελικά σε 21 μήνες φυλάκιση. Προσέξτε τι είπε μιλώντας στο BBC «Ήταν τρομερό να ακούς την απόφαση του δικαστηρίου. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν θεωρώ πως χρωστάω κάποια απολογία, σε κανέναν. Η απολογία είναι κάτι που πρέπει να κάνεις όταν έχει συμβεί κάποιο λάθος…». Το παλικαράκι αυτό δεν αναγνωρίζει ότι έκανε κάτι «κακό». Παραμένει κολλημένο στη δική του εκδοχή καλού-κακού και θεωρεί ότι η θεσμική εκδοχή είναι άδικη.

Πάμε σε δεύτερο παράδειγμα: μία 24χρονη Ελληνίδα που ταξίδευε από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα με τρένο για να πάρει στη συνέχεια το πλοίο για Σαντορίνη όπου θα έκανε τις διακοπές της, έμαθε ότι το τεστ κορονοϊού στο οποίο είχε υποβληθεί -προφανώς λόγω κάποιας επαφής την τέσταραν- ήταν θετικό. Της δόθηκε λοιπόν οδηγία μόλις φτάσει στην Αθήνα να επισκεφθεί πρώτα το Αττικό νοσοκομείο. Η μικρή δεν πήγε, κοιμήθηκε στην Αθήνα και το επόμενο πρωί μπήκε σαν να μην τρέχει τίποτα στο πλοίο της γραμμής από Πειραιά για Σαντορίνη. Την εντόπισαν εν πλω, την απομόνωσαν και τη γύρισαν πίσω στον Πειραιά απ’ όπου το ΕΚΑΒ και την μετέφερε σε νοσοκομείο αναφοράς. Ούτε αυτό το κορίτσι θεωρεί ότι η ανυπακοή του στις οδηγίες είναι κάτι «κακό» μάλλον το αντίθετο. Κάποιοι υπερβολικοί, κάποιοι «κακοί», της χάλασαν τις διακοπές.

kotzias.jpg

Εγώ ειμί…

Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, διαθέτει μαζί με τον τελευταίο Πάπα πριν καταργηθεί, το αλάθητο. Αυτό το ρημάδι το αλάθητο συμπαρασύρει όλα τα καλά -συνήθως το αλάθητο το αναπτύσσουν εξαιρετικά ευφυείς πολιτικοί- και τους οδηγεί σε μία απομόνωση την οποία οι ίδιοι την «διαβάζουν» επίσης ανάποδα: Οι μικροί, μέτριοι, ανόητοι, υποταγμένοι κ.λπ. δεν αντέχουν τη μεγαλοσύνη μου...

Διάβασα προσεκτικά το άρθρο του για τις πρόσφατες εξελίξεις με τις συμφωνίες για την ΑΟΖ. Υπάρχουν σημεία με τα οποία συμφωνώ και πολλά περισσότερα που διαφωνώ. Αλλά όλα σκεπάζονται από το μεγαλείο του αλάθητου. « Το 2015-18 υπήρχε σχέδιο που συμπεριλάμβανε λύσεις για όλα τα κομβικά ζητήματα, όπως για το Ονοματολογικό, το Κυπριακό, τις Αιγιαλίτιδες. Ως προς το τελευταίο, η πρόβλεψη ήταν να κλείσουν οι κόλποι και να χαραχθούν οι γραμμές βάσης, ώστε να μεγαλώσει η χώρα. Να επεκταθούν οι Αιγιαλίτιδες ζώνες και να αποκτήσει η Ελλάδα ΑΟΖ. Είμαι ο πρώτος υπουργός που προώθησα ένα τέτοιο σχέδιο. Επιδιώχθηκε τότε να υλοποιηθεί το σχέδιο με την αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου, ώστε κατά τη λύση της διαφοράς μας με την Ιταλία να μην υπάρξουν παραχωρήσεις εθνικής μας κυριαρχίας, όπως έκανε η ΝΔ. Με την επέκταση στα 12 μίλια συν τους κόλπους, αυτόματα η ελληνοϊταλική ΑΟΖ δεν θα μπορούσε να έχει, πλέον, ως αντικείμενο αυτά που επιδίωκε η Ιταλία και εντέλει παραχώρησε αμαχητί η ΝΔ… Μέχρι το 2015, η πρόβλεψη του Διεθνούς Δικαίου για το κλείσιμο των κόλπων και τη χάραξη γραμμών βάσης, ήταν εξαφανισμένη από την ελληνική συζήτηση. Όταν έβγαλα αυτές τις προβλέψεις από το ‘σεντούκι’ του Διεθνούς Δικαίου και ετοίμασα προεδρικά διατάγματα, μου επιτέθηκαν δυνάμεις με τις πιο διαφορετικές αιτιάσεις σχεδόν από όλους τους χώρους. Με προσπάθειες απαξίωσης αυτής της πολιτικής και προσωπικές επιθέσεις. Για να μην ξεχνιόμαστε…».

kikilias-mikrofwna.jpg

Κικίλιας στην αντεπίθεση

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξαπέλυσε αντεπίθεση από το βήμα της Βουλής. Διότι τις… επιθέσεις τις είχε αγνοήσει για μεγάλο διάστημα μέχρι που ήρθε η τελευταία, αυτή με την αμφισβήτηση της ανακοίνωσης για τα εμβόλια στο τέλος του Δεκεμβρίου. Όπως πληροφορούμαι αυτό που πυροδότησε την αντίδραση του ήταν μία λέξη «Τσαρλατανισμός». «Τι παραλογισμοί είναι αυτοί και γιατί προσπαθείτε τόσο αγχωμένα να δημιουργήσετε κλίμα ρήξης; Θα ωφελήσει αυτό τον κόσμο; Θα βοηθήσει τους επιστήμονες… Επιτεθήκατε στους πάντες που διαχειρίζονται την κρίση. Στον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά και την Πολιτική Προστασία όπου μαζί με τον ΕΟΔΥ δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Μετά την απόπειρα σπέκουλας για το εμβόλιο, η οποία κατέρρευσε σαν πύργος στην άμμο, είναι καθαρό ότι χρησιμοποιείτε πλέον χωρίς καμία αναστολή την πανδημία, μήπως προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φτάσατε στο αξιοθρήνητο σημείο να μιλάτε εσείς και τα φερέφωνα σας για τσαρλατανισμό της κυβέρνησης επειδή είπαμε στον κόσμο για την συμφωνία της Κομισιόν για προμήθεια εμβολίων στα τέλη της χρονιάς. Γραπτή είναι η συμφωνία κύριοι της αντιπολίτευσης. Αλλά είστε σε τέτοια φάση μανίας να φανείτε κάπου -προφανώς διότι έχετε τα δικά σας συνεχή εσωτερικά προβλήματα- που αντιδράτε λες και δεν θέλετε να πάνε όλα καλά με την ολοκλήρωση του εμβολίου- όπως δηλαδή προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας. Σας έχω ικανούς μέχρι και να χαρείτε αν πάει κάτι πιο πίσω μόνο και μόνο για να δικαιωθούν οι επιθέσεις σας! Δεν υπάρχουν αυτά που κάνετε και λέτε!».

kerameos-niki.jpg

Ντροπή μας !

Τώρα που τελείωσε και η τρίτη φάση των Πανελλήνιων εξετάσεων και όπως μας είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «το 77% των υποψηφίων εισήχθη» μπορούμε να πούμε για μία ακόμη χρονιά ένα ουρανομήκες «Ντροπή μας»! Ντροπή που 15χρονα 16χρονα και 17χρονα μετατρέπονται σε «υποψήφιους» μίας και μόνης εξέτασης βάσει της οποίας κρίνεται εν πολλοίς όλη τους η μετέπειτα ζωή.

Ντροπή μας που δεν έχουμε εκσυγχρονίσει ένα σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που είχε αρχίσει ήδη να μη βγάζει νόημα όταν εγώ ήμουν μαθήτρια! Ντροπή μας που λαμπρά μυαλουδάκια μένουν εκτός ΑΕΙ και σπουδάζουν στη συνέχεια εκτός συνόρων, όχι για ουσιαστικούς αλλά για τυχαίους λόγους μια που η εξέταση αξιολόγησης είναι άπαξ! Ντροπή μας τέλος που υπάρχει μία σχολή όπου οι υποψήφιοι μπορούν να εισαχθούν γράφοντας κάτω από μονάδα, δηλαδή με βάση εισαγωγής τα 625 μόρια. Όνομα και λευκή κόλα, δηλαδή, για το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος που ιδρύθηκε το 2019 και εντάχθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ανάλογα χάλια στο Μαθηματικό Σάμου με εισαγωγή στα 3.125 μόρια! Μέχρι να βρεθεί ένας Έλληνας υπουργός που θα πετύχει να βάλει σ’ ένα τραπέζι όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να τις υποχρεώσει να βρουν επιτέλους λύση σ’ αυτό το απίστευτο σκηνικό που κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται, μόνον ντροπή μας!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Αυγούστου 2020