ΑΠΟΨΕΙΣ

Ναι στην αξιολόγηση βουλευτών

 29/01/2023 18:30

Οι εκλογές είναι μία καθαρτική διαδικασία. Ο καθένας ψηφίζει με τον τρόπο που επιλέγει με τα κριτήρια να είναι συχνά διαφορετικά. Οι περισσότεροι ψηφίζουν ανάλογα με την τσέπη τους, ανάλογα με τον αν η κάθε κυβέρνηση ενίσχυσε τον οικογενειακό του κουμπαρά ή αν τον ψήνει η ελπίδα ότι αυτό που του προτείνει κάποιο άλλο κόμμα θα είναι για τον εαυτό του συμφέρον. Άλλος ψηφίζει ένα κόμμα γιατί ο αρχηγός του ταιριάζει στην αισθητική του ή γιατί τού αρέσει ο τρόπος που κυβερνά ή γιατί το πρόγραμμα κάποιου κόμματος που διεκδικεί στην εξουσία. Κάποιος τέλος θα επιλέξει ανάλογα με την οικογενειακή του παράδοση. Δεξιός ο παππούς, δεξιός και ο εγγονός, κομμουνιστής ο μπαμπάς, κόκκινος και ο γιος.

Στην κάλπη βέβαια θα επιλέξουμε και βουλευτές και εδώ έχουμε ένα επιπλέον ζήτημα στη Θεσσαλονίκη, όπου η συζήτηση περί της ανανέωσης των βουλευτών συνεχίζεται εδώ και καιρό. Ιδιαίτερα στο στρατόπεδο της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου από τους 5 βουλευτές του 2015 φτάσαμε στους 7 του 2019. Με 3 από αυτούς να είναι νέοι βουλευτές.

Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Ένας μόνο βουλευτής, από τη Θεσσαλονίκη, ο Θόδωρος Καράογλου, συμμετείχε στο αρχικό σχήμα και αυτός στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, που έτσι και αλλιώς πάντοτε στελεχώνεται από κάποιον κοινοβουλευτικό της περιοχής. Το ίδιο συνέβη και στο μοναδικό ανασχηματισμό που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ένας βουλευτής έφυγε (Καράογλου) και ένας βουλευτής από τη Θεσσαλονίκη (Σταύρος Καλαφάτης) μπήκε στη θέση του επικεφαλής στο Διοικητήριο. Κάπου εκεί ξεκίνησε και η σχετική κουβέντα για το κατά πόσο ο σημερινός πρωθυπουργός αξιολογεί θετικά τους Θεσσαλονικείς βουλευτές του. Με τις περισσότερες απόψεις να υποστηρίζουν ότι όντως κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Ως γνωστόν η αξιολόγηση στην Ελλάδα είναι κάτι που δεν αρέσει. Μόλις αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, άρα έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Παρόλα αυτά κάποια αξιολόγηση πρέπει να γίνει. Γιατί οι βουλευτές δεν είναι μόνο για τις χειραψίες και τα ρουσφέτια, αλλά έχουν και άλλα ζητήματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούν. Να λύσουν προβλήματα, να ακούσουν τον πολίτη, να ανοίξουν θέματα κρίσιμα για την εκλογική τους περιφέρεια, να τολμήσουν τομές. Είτε πρόκειται για βουλευτές της κυβέρνησης είτε για βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αυτήν την έννοια η αξιολόγηση των βουλευτών πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της επόμενης κυβερνητικής θητείας. Γιατί εκτός από το ερώτημα του «τι κόμμα ψηφίζω» σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τίθεται και το ερώτημα «ποιον υποψήφιο βουλευτή επιλέγω». Ένα ερώτημα εξίσου κρίσιμο. Γιατί από αυτούς θα στελεχωθεί η επόμενη κυβέρνηση. Που θα αποφασίσουν για τους πολίτες και το μέλλον της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.01.2023