ΑΠΟΨΕΙΣ

Να μη χύσουμε την καρδάρα…

 18/05/2021 19:00

Θα ’ναι καλύτερο το φετινό καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό; Θα έρθουν τουρίστες στην πατρίδα μας; Και τι έσοδα θα φέρουν; Ποιο είναι το αισιόδοξο και ποιο το απαισιόδοξο σενάριο;

Άκουγα την Πέμπτη το απόγευμα τον αρμόδιο υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στην παρουσίαση του restart του ελληνικού τουρισμού να προσέχει πολύ τα λόγια του και να μην ανοίγεται δίνοντας συγκεκριμένα νούμερα. Μάλιστα σε σχέση με πέρσι το άνοιγμα του τουρισμού είχε κάποιες σημαντικές διαφορές. Όχι σε ό,τι αφορά στα πρωτόκολλα, όπου όπως είναι λογικό πολλά σε σχέση με πέρσι έχουν αλλάξει. Αλλά κυρίως σε σχέση με το επικοινωνιακό στήσιμο της όλης εκδήλωσης. Το καλοκαίρι του 2020 είχαν υπάρξει πολλές υπερβολές, με τη μισή κυβέρνηση να ταξιδεύει για ένα 48ωρο στη Σαντορίνη με σκοπό να στείλει παντού το μήνυμα ότι ανοίξαμε και σας περιμένουμε. Μάλλον βιαστικά και όχι στην εντέλεια σχεδιασμένα. Τότε ο ενορχηστρωτής της εκδήλωσης όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η χρονιά που επακολούθησε δεν ήταν η αναμενόμενη.

Φέτος την Πέμπτη όλα ήταν πιο μετρημένα. Η εκδήλωση περιείχε και πάλι πολύ γαλάζιο, αλλά αυτή τη φορά θάλασσα Αττικής (και όχι Αιγαίου), καθώς το σκηνικό στήθηκε στο Σούνιο. Όσο για τον βασικό παίκτη αυτός ήταν αρμόδιος υπουργός Τουρισμού, ο οποίος φρόντισε όσο και να αν επέμεναν οι δημοσιογράφοι να αποφύγει να δώσει απαντήσεις για τα φετινά νούμερα. Κατά τη γνώμη μου σωστά. Αυτή τη στιγμή αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι ούτε σενάρια και νούμερα από το πουθενά αλλά ούτε και αισιοδοξίες που δεν στηρίζονται πουθενά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να κατανοήσουμε την κατάσταση, να κάνουμε όλοι μαζί την επανεκκίνηση (εκτός αν δε θέλουμε να κλειστούμε φέτος στο καβούκι μας και να μην ανοίξουμε για ένα καλοκαίρι τα σύνορα της χώρας) και να συνεχίσουμε να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα.

Το παιχνίδι ακόμη δεν κερδήθηκε. Αμφιβάλω αν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα το πότε θα κερδηθεί. Τα εμβόλια προχωρούν παντού με ικανοποιητικούς ρυθμούς, όμως αν δε φτάσουμε στα περιβόητα υψηλά ποσοστά του 60 και 70% δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα. Και γιατί είναι γνωστό ότι λίγο πριν φτάσουμε στη βρύση μπορεί να χύσουμε τη καρδάρα με το γάλα. Όπως συνέβη σε ουκ ολίγες περιπτώσεις πολιτών που λίγο πριν εμβολιαστούν είδαν με αγωνία να χάνεται όλη τους η προσπάθεια και να νοσούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ευτυχώς έχει μπει για τα καλά η άνοιξη στη ζωή μας και οι εικόνες των ανθρώπων στα καφέ να απολαμβάνουν τον ήλιο και τη ανοιξιάτικη χαλαρότητα είναι σίγουρα καθαρκτική για όλους μας. Όμως θέλει προσοχή…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Μαΐου 2021