ΑΠΟΨΕΙΣ

Να είναι ένας καλός πρωθυπουργός. Μπορεί!

 22/07/2019 12:00

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από την πολιτική του παιδεία ένα συναινετικό άτομο. Δεν προκαλεί συγκρούσεις και στείρες αντιπαραθέσεις, όμως, όπως το έχει αποδείξει, αν προκληθεί, απαντά αναλόγως.

Τόσο ο σχηματισμός της κυβέρνησης όσο και η επιλογή των γραμματέων των υπουργείων φανερώνουν πως θέλει να δώσει στην κυβερνητική πολιτική μιαν ευρύτερη στήριξη. Γι’ αυτό και προχώρησε στις επιλογές των συγκεκριμένων προσώπων.

Είναι ολοφάνερο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει την πλήρη κάλυψη του χώρου του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Τόσο με στελέχη που προέρχονται από αυτόν το χώρο όσο και με πολιτικές.

Ο χώρος του μεταρρυθμιστικού κέντρου διακρίνεται για τις καινοτόμες προτάσεις του και για τον ήπιο πολιτικό λόγο. Απευθύνεται κυρίως στους σκεπτόμενους πολίτες κι έτσι όσοι κινούνται μέσα σε αυτόν, αποφεύγουν τις κραυγές και λειτουργούν με το επιχείρημα και τον ορθό λόγο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ελεύθερο το πεδίο για να κινηθεί και να καλύψει αυτόν το χώρο, που είναι πλέον ορφανός από πολιτική εκπροσώπηση.

Άλλωστε, έτσι θα αποδείξει πως είναι ένας καλός πρωθυπουργός. Ένας πρωθυπουργός που διδάχθηκε από τα λάθη του Α. Τσίπρα.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει:

1. Να ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους πολιτικούς αρχηγούς και να ακούει τη γνώμη τους, όχι για επικοινωνιακούς αλλά για λόγους πολιτικής ουσίας.

2. Να κρατεί το επίπεδο της αντιπαράθεσης στο πολιτικό πεδίο, αποφεύγοντας τις προσωπικές επιθέσεις που μόνον οξύτητα προκαλούν. Ο Α. Τσίπρας, που σε πολλές περιπτώσεις ξέφυγε από τα επιτρεπτά όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης, βγήκε τελικά ζημιωμένος.

3. Αυτό που παρατηρεί ο πολίτης δεν είναι μόνο το πρόγραμμα μιας κυβέρνησης και αν εφαρμόζεται. Αυτό που μετρά στη συνείδησή του είναι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας. Οι πολίτες είναι εξουθενωμένοι όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά από την περίοδο των μνημονίων και είναι ιδιαίτερα αυστηροί στη συμπεριφορά των κυβερνώντων.

Η χρηστή και κυρίως η ταπεινή διακυβέρνηση, χωρίς προκλήσεις και σπατάλες, αναμφίβολα εγγράφεται στα θετικά μιας κυβέρνησης.

Έτσι η φωτογραφία του Α. Τσίπρα στο κότερο του εφοπλιστή με το πούρο έκανε σημαντική ζημία στην εικόνα του, που αποτυπώθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σήμερα, με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο οποιοσδήποτε μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία ακόμα και ενός πρωθυπουργού. Το πάθημα του Α. Τσίπρα με τη θαλαμηγό ας γίνει μάθημα για τους επόμενους.

4. Είναι σημαντικό για έναν πρωθυπουργό να σέβεται τα ΜΜΕ και να αναγνωρίζει το ρόλο τους. Είναι αδιανόητο πρωθυπουργός χώρας της Ε.Ε. να ανοίγει μέτωπο με τηλεοπτικούς σταθμούς. Η κριτική -χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς -αποτελεί κυτταρικό στοιχείο της δημοκρατίας.

Αν οι επιχειρηματίες αναζητούν πολιτικούς ρόλους, γι’ αυτό ευθύνονται οι πολιτικοί που αφήνουν κενό χώρο με την ανεπάρκειά τους. Αυτόν το χώρο έρχονται να καλύψουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αντιθέτως, αν υπάρχει ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση με στιβαρή πολιτική και αποφασιστικό λόγο, οι ολιγάρχες θα περιοριστούν στο δικό τους πεδίο. Τα τελευταία χρόνια ήμασταν μάρτυρες -δυστυχώς- του φαινομένου της συγκυβέρνησης της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Ας ελπίσουμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφύγει αυτόν τον σκόπελο.

Ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του μιαν ανοικτή τετραετία, χωρίς άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Στο χέρι του είναι όχι απλώς να την εξαντλήσει, αλλά να αφήσει και ένα σημαντικό έργο.

Να είναι ένας καλός πρωθυπουργός.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουλίου 2019