ΑΠΟΨΕΙΣ

Μία συναυλία του… αέρα

 12/04/2023 10:00

Την προηγούμενη Κυριακή έγινε μία μεγάλη συναυλία στην πόλη μας, στην πλατεία Αριστοτέλους, για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Θα μπορούσαν να κάνουν και μία συναυλία για να μην πουληθεί ο Λευκός Πύργος. Γιατί, πρόκειται να πουλήσουν τον Λευκό Πύργο; Όχι! Γιατί, πρόκειται να πουλήσουν το νερό; Όσο πιθανό είναι να πουληθεί ο Λευκός Πύργος, άλλο τόσο πιθανόν είναι να περάσει η παροχή νερού στα χέρια των ιδιωτών. Γιατί;

Διότι υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας 2519/2022 που ακυρώνει την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την τιμολόγηση του νερού. Ως γνωστόν -κάτι που κάποιοι όχι μόνο το λησμονούν, αλλά τολμούν να ζητούν και τα ρέστα- με τον νόμο 4398/2016 μεταβιβάστηκε το σύνολο των μετοχών κυριότητας της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο γνωστό Υπερταμείο. Δηλαδή η παροχή του νερού υποθηκεύτηκε για 99 χρόνια.

Ποιος κυβερνούσε το 2016; Σιωπούν αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα. Να υπενθυμίσω πως στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έκοψαν συμβολικά την παροχή νερού στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας; Διότι επιβεβαιώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν είναι εμπορικό προϊόν. Συνεπώς, και να θέλει μία κυβέρνηση να ιδιωτικοποίηση το νερό θα προσκρούσει στην απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

Δεν τα γνώριζαν αυτά οι διαμαρτυρόμενοι της πλατείας Αριστοτέλους; Κάποιοι όχι. Οι περισσότεροι όχι απλώς τα γνώριζαν, αλλά και σιωπούσαν το 2016 όταν υποθηκευόταν η παροχή νερού για 99 χρόνια. Επιλεκτικές μνήμες που μαρτυρούν ευαισθησίες με σκοπιμότητες.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που τελικά ψηφίστηκε, προσπαθεί να βάλει μια τάξη κυρίως στις απώλειες νερού που παρατηρούνται κατά την παροχή του οι οποίες φτάνουν κατά μέσο όρο στο 35%, στο πώς διανέμεται ανά την Ελλάδα από 300 περίπου φορείς δημοτικούς και κοινοτικούς, στο πώς γίνεται η τιμολόγηση και τι επενδύσεις θα γίνουν σε όλη την κλίμακα από την άντληση ως την τελική παροχή. Τι συμβαίνει με την υδροδότηση των νησιών, τις στέρνες και τους νερουλάδες. Δεν πρέπει να μπει μια τάξη σε όλη αυτή την κατάσταση; Προφανώς κάποιοι, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, συγχέουν τη ρύθμιση με την ιδιωτικοποίηση. Φαίνεται τελικά πως την προηγούμενη Κυριακή έγινε πολλή φασαρία για το τίποτα. Ωραία ήταν η συναυλία, πέρασε όμορφα ο κόσμος, που ήταν πολύς, αλλά ήταν εκτός θέματος και άνευ αντικειμένου. Για να ξέρουμε τι λέμε και κυρίως για να ξέρουμε πού πάμε.

Η συγκεκριμένη συναυλία ήταν αυτό που λέμε εμείς οι παλιοί «ψάρεμα στα θολά νερά».

Είναι φυσιολογικό, όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τα κόμματα να χρησιμοποιούν όσα όπλα διαθέτουν. Τα fake news, τις υπερβολές, τα προπαγανδιστικά τρικ. Και όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε. Είμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου και τα δημόσια και κοινωφελή αγαθά θα έχουν την τιμητική τους, καθώς οι πολίτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη διαχείρισή τους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως επ’ αυτού του θέματος διαθέτει ένα τακτικό πλεονέκτημα, οφείλει η Νέα Δημοκρατία να υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους απλώς τα πεπραγμένα του. Όλοι γνωριζόμαστε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.04.2023