ΑΠΟΨΕΙΣ

Λίγα λόγια και πολλή δουλειά για το 2022

 01/01/2022 19:00

Τι θέλω από το 2022; Πρώτα και κύρια να είναι μία χρονιά καλή για τη χώρα, αλλά και για όλο τον πλανήτη. Κακά τα ψέματα. Έτσι πως έχει γίνει ο κόσμος θα είμαστε αφελείς αν πιστεύαμε ότι ξαφνικά θα φτιάχναμε στην Ελλάδα τη γη της επαγγελίας ενώ όλοι δίπλα μας θα υπέφεραν. Πολύ δε περισσότερο σήμερα που η πανδημία μας έκανε ακόμη πιο εξαρτημένους ο ένας από τον άλλο. Έτσι εύχομαι τα πράγματα να πάνε καλύτερα παντού και η πανδημία να καταλήξει μία ενδημία.

Για την Ελλάδα το ζήτημα της οικονομίας είναι πολύ κρίσιμο. Γιατί ενώ το 2019 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς το 2020 και το 2021 σα να κούτσαιναν. Γιατί πέρα από τους αριθμούς που δεν ήταν κακοί υπάρχουν και οι προσδοκίες και αυτές ήταν μεγάλες. Και δεν εκπληρώθηκαν. Οι δικαιολογίες προφανώς και υπάρχουν. Και έχει δίκαιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που έλεγε προχθές ότι κανείς στην νεοελληνική ιστορία δεν έκανε περισσότερα για το ΕΣΥ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μπορεί ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς που δημιούργησε το ΕΣΥ αλλά επί της ουσίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη στήριξε με κάθε τρόπο και ουσιαστικά αυτό που λέμε δημόσιο νοσοκομείο. Έχει και πάλι δίκαιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν δηλώνει ότι κανείς δεν στήριξε την κοινωνία στη διάρκεια μιας κρίσης όσο η σημερινή κυβέρνηση στην πανδημία. 42 δισ. αν δεν κάνω λάθος ήταν το ποσό μέσα σε 1,5 χρόνο που έδωσε η κυβέρνηση σε διάφορες επιδοτήσεις την περίοδο της πανδημίας. Κανείς καλόπιστος και λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Όμως η πανδημία είναι παρούσα και επηρεάζει καθοριστικά αυτό που είναι τόσο κρίσιμο και για την οικονομία. Δηλαδή την ψυχολογία του κόσμου, που είναι πια πολύ κουρασμένος.

Θα ήθελα για το 2022 από τους πολιτικούς περισσότερη σύνεση και ηρεμία. Στην κυβέρνηση θα σύστηνα λίγα λόγια και ακόμη περισσότερη δουλειά. Το μπέρδεμα που υπάρχει στον κόσμο οφείλεται και στην δική της φλυαρία. Ένας να μιλά και να ξέρει που το πάει το καράβι. Ευτυχώς είναι και σεμνή και ταπεινή. Να γίνει και πιο τολμηρή…

Το ίδιο και σε μεγαλύτερο βαθμό θα έλεγα και προς τους επιστήμονες. Μερικοί δίνουν την εντύπωση ότι ενδιαφέρονται πιο πολύ για τις τηλεοπτικές παρουσίες παρά για την ουσία της επιστήμης τους. Και αυτοί μπερδεύουν τον κόσμο. Θέλει μέτρο η δημοσιότητα και αυτό το αγνοούν πολλοί.

Το ίδιο ισχύει και για τα ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι μπροστά στην αγωνία τους να έχουν κάθε ημέρα κάτι καινούριο και πιασάρικο ζητούν κάτι παραπάνω. Ανακοινώνονται μέτρα σήμερα και αντί να επιδιώκουμε αυτά να εφαρμοστούν σωστά και πιστά η πρώτη ερώτηση που τίθεται συνέχεια είναι: Τι θα γίνει αύριο; Θα αρκέσουν τα μέτρα ή θα χρειαστούμε και άλλα; Ε, έτσι όμως ούτε η ψυχολογία ανεβαίνει ούτε βέβαια είμαστε αποτελεσματικοί. Γιατί το θέμα μας είναι το αύριο και όχι το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα.

Αν γίνουν όλα αυτά μπορεί και να την σκαπουλάρουμε το 2022.

Καλή χρονιά!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 31 Δεκεμβρίου 2021-02 Ιανουαρίου 2022