ΑΠΟΨΕΙΣ

Κυβερνάει ακόμη ο Τσίπρας;

 18/06/2019 15:00

Στις 18.30 το απόγευμα της προηγούμενης Δευτέρας ήταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο προεδρικό μέγαρο, για να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Εκείνη περίπου την ώρα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου αποφάσισε να ανασύρει από το αρχείο, όπου η ίδια είχε βάλει, την αναφορά του αντιεισαγγελέα του Α.Π. Γιάννη Αγγελή, για τις νομικές πράξεις της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Ο κ. Αγγελής ισχυρίζεται στην αναφορά του ότι οι χειρισμοί της κ. Τουλουπάκη είχαν στόχο να δυσχερανθεί η θέση των κατηγορουμένων στην υπόθεση NOVARTIS, το σύνολο των οποίων είναι στελέχη της αντιπολίτευσης.

Λίγη ώρα νωρίτερα, στη Λαμία συλλαμβανόταν με ένα κιλό χασίς ο κ. Βαλάντης Χαλιλόπουλος, ο οποίος υπερήφανα είχε δηλώσει προεκλογικά ότι οργάνωνε την παρουσία Ρομά στις ομιλίες του κ. Τσίπρα. Δεν ήταν τυχαία σύλληψη, «είχε γίνει κατόπιν πληροφοριών».

Λίγη ώρα αργότερα, η ΕΡΤ ζητούσε συγγνώμη από τους τηλεθεατές, διότι, αντί να μεταδώσει δελτίο ειδήσεων, μετέδωσε την ομιλία του κ. Τσίπρα σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τρία άσχετα μεταξύ τους γεγονότα, τα οποία όμως μπορούν να ερμηνευθούν κάτω από ένα κοινό πρίσμα.

Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η αστυνομία, η δημόσια τηλεόραση, μηχανισμοί τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ελέγξει κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του, άρχισαν να αυτονομούνται καθώς διαβλέπουν κυβερνητική αλλαγή.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υποτάχθηκαν στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμοι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Προφανώς δεν είναι οι μόνοι.

Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα του Τσίπρα. Αν νόμιζε ότι η υποταγή τους θα είναι εισιτήριο διαρκείας, έκανε το σύνηθες λάθος που κάνουν όσοι γοητεύονται από την υποταγή στην εξουσία τους.

Δεν είναι πρόβλημα ούτε του Μητσοτάκη. Οι ίδιοι μηχανισμοί μπορούν να είναι χρήσιμοι και στη δική του εξουσία.

Είναι πρόβλημα του πολιτεύματός μας. Είναι η ευκολία με την οποία η πολιτική εξουσία κυριαρχεί πολιτικά στους μηχανισμούς. Όπως έκανε ο Τσίπρας.

Αν ο Μητσοτάκης θέλει να είναι χρήσιμος στον τόπο, έχει τη χρυσή ευκαιρία να επιβάλει θεσμικά την ανεξαρτησία των κρατικών μηχανισμών από την κυβέρνηση.

Ειδικά αν δεν παραβλέψει ότι και τον Τσίπρα τον εγκαταλείπουν, όταν τους έχει ανάγκη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 15-16 Ιουνίου 2019