ΑΠΟΨΕΙΣ

Κύπρος

 09/06/2021 17:00

Αφού βρισκόμαστε σε μια φάση σταθεροποίησης με τον κορονοϊό ελπίζοντας μέσω των εμβολίων να φτάσουμε μέσα στον Σεπτέμβριο στο επιθυμητό σημείο ανοσίας ας μην ασχοληθούμε με τον κορονοϊό. Αυτονόητα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν άσχετα αν θα επηρεάζουν τα κινητά όταν πλησιάζουν, θα κολλάνε νομίσματα στο μπράτσο τους κ.λπ., κ.λπ.

Εκτός από τον κορονοϊό γίνονται και εκλογές! Στην Κύπρο έγιναν βουλευτικές εκλογές που γενικά δεν επηρεάζουν την διακυβέρνηση στην Κύπρο αφού το σύστημα είναι Προεδρικό! Έχει αξία όμως για την παρακολούθηση της εξέλιξης και του πολιτικού ανταγωνισμού!

Μέσα στην δεκαετία (2011-2021) με την τρίτη βουλευτική αναμέτρηση τα δύο κύρια κόμματα της Κύπρου το ΑΚΕΛ (ένα ιδιότυπο κομμουνιστικό κατά πολλούς κόμμα!) και το ΔΗΣΥ (δηλαδή η εκδοχή του Λαϊκού Κόμματος στην Ευρώπη) έχασαν μεγάλο μέρος της δύναμης τους. Το ΑΚΕΛ έχασε συνολικά 10.4% (3.33% από το 2016 το 2021) και το ΔΗΣΥ έχασε 6.6% (2.92% από το 2016 μέχρι το 2021). Το τρίτο κόμμα, το ΔΗΚΟ (δηλαδή η κεντρώα εκδοχή) έχασε 4.5% την δεκαετία (3.2% από το 2016). ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ (δηλαδή Κέντρο και Κεντροαριστερές εκδοχές) συγκεντρώνουν 6.72% και 6.1% Μαζί τους η Αλλαγή Γενιάς (μια άλλη Κεντροαριστερή εκδοχή) πήρε 2.8%.Η Αλληλεγγύη (συντηρητικοί) πήραν 2.3% (από 5.3%).

Έτσι τοποθετώντας τα κόμματα από τα Αριστερά στα Δεξιά έχουμε: το ΑΚΕΛ με 22.3%, τα Κεντροαριστερά και Κεντρώα να έχουν 26.9% και τους Συντηρητικούς 30.1% Το μνημόνιο δεν ήταν δυνατόν να μην επηρεάσει την Κύπρο. Με εθνικιστικές κορώνες και διαμαρτυρίες για τους διεφθαρμένους πολιτικούς δύο σχήματα από το 2016 μέχρι σήμερα διατήρησαν αθροιστικά σχεδόν 10% (9.7% το 2016, 10.1% το 2021). Εντυπωσιακά το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (με αντιστοιχίες με τον ΛΣ-ΧΑ της Ελλάδας) από το 3.7% πήγε στο 6.8% (ανύπαρκτο το 2011)

Η συμμετοχή διατηρήθηκε στα δύο τρίτα σταθερά, παρά την πιθανολογούμενη αύξηση της συμμετοχής. Σταθερό και χωρίς εντυπωσιακές αλλαγές το κομματικό τοπίο. Ουσιαστικά το τριμερές κομματικό σχήμα μετατρέπεται σε τρι-πολικό. Πρέπει πάντα να παίρνουμε υπόψη την προσωπική διάσταση σε ένα εκλογικό σώμα 560 χιλιάδων που ψηφίζουν 360 χιλιάδες και οι υποψήφιοι μπορούν να μιλήσουν σχεδόν με κάθε εκλογέα!

Η εσωτερική κινητικότητα (οι μετακινήσεις από κόμμα σε κόμμα και από πόλο σε πόλο) δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικά διαφορετικά χαρακτηριστικά. Διάχυση κυρίως εντός των πόλων με λίγες εξαιρέσεις. Θα έχει σε 2 χρόνια Προεδρικές εκλογές! Αξιοσημείωτο ότι το ΑΚΕΛ που κυριάρχησε στην πολιτική της Κύπρου βρίσκεται σε κάθοδο και η Δεξιά (το ΔΗΣΥ) φαίνεται να υποχωρεί με το Κέντρο και την Κεντροαριστερά να αναζητά εκφραστή.

Τι ρόλο άραγε έπαιξε η πανδημία και η διαχείριση της; Θα δείξει… Επί του παρόντος η κοινωνία βλέπει με ανοχή την κυβέρνηση και αυτό βοηθά τον Νίκο Αναστασιάδη να μη βγαίνει επί του παρόντος χαμένος από την κατάσταση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Ιουνίου 2021