ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΙΝΑΛ: Στην τελική ευθεία

 30/11/2021 12:00

Όλα δείχνουν πως ο αγώνας θα είναι αμφίρροπος μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι τρείς πρωταγωνιστές που ξεχώρισαν, αν λάβουμε υπ’ όψη τις δημοσκοπήσεις, βρίσκονται πολύ κοντά, με εναλλασσόμενη την πρωτιά, ανάλογα με το δείγμα. Οι κ.κ. Ανδρουλάκης, Λοβέρδος και Παπανδρέου, μαζί βεβαίως με τους άλλους τρεις συνυποψηφίους τους, έχουν μια εβδομάδα για να πείσουν όχι μόνον όλους αυτούς που προτίθενται να ψηφίσουν, αλλά να επιδιώξουν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Άλλο κύρος έχει ένας αρχηγός που εκλέχτηκε από ένα σώμα 100.000 ψηφοφόρων και άλλο από ένα σώμα 300.000. Νομίζω πως είναι αυτονόητο και τα επιτελεία των υποψηφίων ας σταματήσουν τους μίζερους υπολογισμούς αν συμφέρει στον υποψήφιο τους μια μαζική προσέλευση ή όχι.

Μέχρι στιγμής οι τόνοι της αντιπαράθεσης είναι χαμηλοί και αυτό είναι θετικό. Ελπίζω δε αυτό το κλίμα να συνεχιστεί και αυτήν την κρίσιμη εβδομάδα. Το πρώτο ζητούμενο είναι να μην αμφισβητηθεί από κανέναν υποψήφιο η εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα, και το δεύτερο, στις 13 Δεκεμβρίου το ΚΙΝΑΛ να είναι πιο ισχυρό και ενωμένο. Αυτό είναι το μείζον. Το τραύμα του 2007 είχε κακοφορμίσει επί πολλά χρόνια. Δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Λόγω της θέσης του ΚΙΝΑΛ στην πολιτική γεωγραφία το ποιος θα αναλάβει την ηγεσία του έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των στελεχών τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Και στους δύο αυτούς χώρους φαίνεται πως επικρατούν απλουστευμένες προσεγγίσεις, που έχουν ως βάση είτε προσωπικές συμπάθειες είτε επιφανειακές αναλύσεις.

Εγώ θα θέσω απλώς ερωτήματα προς προβληματισμό και τις απαντήσεις ας τις δώσει ο αναγνώστης.

Τι συμφέρει στη Νέα Δημοκρατία; Εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως συμφέρει η εκλογή του Α. Λοβέρδου, καθώς έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δε θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγχρόνως υπάρχει η πιθανότητα, αν η Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές δεν λάβει την αυτοδυναμία, να συμπράξει για το σχηματισμό κυβέρνησης. Όμως υπό τον Α. Λοβέρδο το ΚΙΝΑΛ θα έχει μηδενική εισροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είναι πολύ πιθανό να αφαιρέσει από τη Νέα Δημοκρατία ένα κρίσιμο ποσοστό που ίσως της στερήσει την αυτοδυναμία. Τι συμφέρει λοιπόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Από την άλλη πλευρά λέγεται πως ο Γ. Α. Παπανδρέου θα βοηθήσει τον Αλ. Τσίπρα στο σχηματισμό μιας «προοδευτικής» κυβέρνησης μετά τις πρώτες εκλογές. Προσωπικά το θεωρώ απίθανο, αλλά επειδή υφίσταται ως ενδεχόμενο ας το δεχτώ για τη συζήτηση. Όμως ο Γ. Α. Παπανδρέου μετά βεβαιότητος θα φέρει στο ΚΙΝΑΛ παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επίσης μετά βεβαιότητος δεν πρόκειται να έχει εισροές από τη Νέα Δημοκρατία.

Τι συμφέρει στον Αλ. Τσίπρα;

Για τον Ν. Ανδρουλάκη, στο βαθμό που το μόνο του επιχείρημα είναι πως είναι νέος, δεν μπορούμε να πούμε και πολλά. Πολιτικές θέσεις μια εβδομάδα πριν την αναμέτρηση δεν ακούσαμε και κατά τα φαινόμενα δεν θα ακούσουμε. Συνεπώς η εκλογή του, που είναι λίαν πιθανή, θα περιπλέξει το πολιτικό σκηνικό, προσθέτοντας το στοιχείο της αβεβαιότητας.

Πάντως τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ας κάνουν δεύτερες σκέψεις ως προς το ποιον υποψήφιο προτιμούν. Η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ ό,τι φαίνεται.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Νοεμβρίου 2021