ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΙΝΑΛ: Διεύρυνση από τα αριστερά

 15/02/2022 19:00

Κυκλοφορεί μετ’ επιτάσεως η φήμη πως αναμένονται προσχωρήσεις στο ΚΙΝΑΛ στελεχών προερχόμενων από τη ριζοσπαστική Αριστερά. Οι επαφές υπάρχουν, εκείνο το οποίο μένει είναι ο χρόνος που θα ανακοινωθούν οι συνεργασίες ή οι προσχωρήσεις.

Είναι φυσικό να υπάρξουν αντιδράσεις με το σκεπτικό πως δεν μπορεί να δίνουμε συγχωροχάρτι στους υβριστές μας. Έχει μια λογική αυτή η θέση, όμως τα μεγάλα κόμματα συνεκτιμούν και άλλους παράγοντες όταν προχωρούν σε διευρύνσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση η νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πιστεύει πως επιβάλλεται να αναπτυχθεί μια δυναμική εισροών από τα αριστερά, που θα πιστοποιήσει την ανοδική πορεία του κόμματος. Μέχρι στιγμής ο χώρος της Κεντροαριστεράς λεηλατείτο από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τα γνωστά αποτελέσματα. Τώρα, θέλουν να δείξουν στους πολίτες πως το φύλλο γύρισε. Οι ροές αντιστράφηκαν.

Ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα στραφεί προς τα παροπλισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ; Δεν θα ζητήσει τη συνδρομή τους στην προσπάθεια που κάνει για να ξαναζωντανέψει αυτός ο χώρος;

Εκτιμώ πως θα παίξει μπάλα με τη γενιά του. Άλλωστε εκλέχτηκε αρχηγός γιατί είναι νέος στην ηλικία. Για ποιο λόγο να απευθυνθεί σε πρόσωπα που ναι μεν έχουν πείρα, κουβαλούν όμως και αντιπαλότητες και εντάσεις που έρχονται από το παρελθόν; Και το σημαντικότερο. Όλες αυτές οι προσωπικότητες κινούνται στο χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, που αποτελεί το κόκκινο πανί για τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η βασική στόχευση του Ν. Ανδρουλάκη είναι η επιστροφή αυτών ακριβώς των παλιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα του.

Από την άλλη την πλευρά, αν τελικά προσχωρήσουν ή συνεργαστούν με το ΚΙΝΑΛ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται ότι συνομιλούν μαζί του, θα δημιουργηθεί ένα ρεύμα που θα βοηθήσει την επίτευξη του βασικού στόχου του Ν. Ανδρουλάκη. Να μειώσει τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην προκειμένη περίπτωση αυτές οι μεταγραφές έχουν διπλή αξία, αφού αποδυναμώνουν τον βασικό ανταγωνιστή του. Γιατί ανταγωνιστής του ΚΙΝΑΛ δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής φαίνεται πως από τη Νέα Δημοκρατία πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα πήρε αυτό που μπορούσε να πάρει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των κεντροαριστερών πολιτών που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψαν στη βάση τους. Δε συνέβη το ίδιο και με τους πρώην φίλους του ΠΑΣΟΚ που τώρα στεγάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι εισροές δεν ήταν οι αναμενόμενες και ως εκ τούτου υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εννοείται, πως αυτές οι κινήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από τη συγκεκριμενοποίηση των θέσεων του ΚΙΝΑΛ επάνω σε βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Η εποχή της ηθελημένης ασάφειας θα πρέπει να λάβει τέλος. Το στίγμα ενός κόμματος το δίνει ο σαφής προγραμματικός λόγος και αυτό αναμφίβολα το γνωρίζει ο νέος ηγέτης της Κεντροαριστεράς.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.02.2022