ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμμένος - Τσίπρας: Από τη σικέ κρίση στον εναγκαλισμό

 17/10/2018 13:10

Ο Καμμένος δεν είναι τρελός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν ορισμένοι. Κάθε άλλο, μάλιστα. Πρόκειται για έναν δαιμόνιο και συνάμα αδίστακτο άνθρωπο, που δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μετέλθει ακραία κι αθέμιτα μέσα, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

Αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα του σε συνδυασμό με την ατιθάσευτη αυτοπεποίθησή του προσδίδουν στον Πάνο Καμμένο τα στοιχεία ενός πολιτικού επίμονου, εκρηκτικού και απρόβλεπτου.

Ένας τέτοιος άνθρωπος εύκολα διολισθαίνει όταν νιώθει το έδαφος να κινείται κάτω από τα πόδια του και διαισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει αυτό που έχει και το οποίο νομίζει πως δικαιούται.

Ο Καμμένος βρέθηκε στριμωγμένος στα σχοινιά με το «μακεδονικό». Οι μεγαλόστομες διακηρύξεις του δεν κατάφεραν να υπερκεράσουν την αλγεινή εντύπωση που δημιούργησε στους οπαδούς του η συμμετοχή - στήριξη της κυβέρνησης που υπόγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών.

Κάπου εκεί άρχισε η διελκυστίνδα: οι μισοί βουλευτές του τραβούσαν προς τη μία, απαιτώντας από τον αρχηγό τους να σκληραίνει τη στάση του προς τον Τσίπρα, ζητώντας του να βρει τρόπο να παραπέμψει το επόμενο βήμα των Πρεσπών για μετά τις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι άλλοι μισοί έδειξαν να είναι διατεθειμένοι να διασφαλίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με κάθε τρόπο, ώστε να παραταθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η θητεία της κυβέρνησης και των ιδίων στη Βουλή.

Η δημοσκοπική κατάρρευση των ΑΝΕΛ που ακολούθησε την ασάφεια και τη διγλωσσία δημιούργησε το περιβάλλον που υποχρέωσε τον Καμμένο να καταφύγει σε ακρότητες, προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του και να τονώσει το τρωθέν του κύρος.

Αυτά που είπε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσημων συναντήσεων ως υπουργός Εθνικής Άμυνας- κι όχι ως ΑΝΕΛ- αναστάτωσαν το Μαξίμου, που αρχικά προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, ερμηνεύοντάς το ως αποτέλεσμα του ιδιότυπου χαρακτήρα του ανδρός.

Οι παραδοσιακοί ωστόσο Συριζαίοι δεν έδειξαν να αποδέχονται το ρόλο εκείνων που παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Απαιτούν λοιπόν δημόσια αποδοκιμασία του Καμμένου και εξαναγκασμό του σε ανασκευή των φοβερών δηλώσεών του για νέες αμερικανικές βάσεις στη χώρα μας.

Με αυτά κι αυτά, τα εκλογικά σενάρια άρχισαν και πάλι να φουντώνουν. Θεωρώ, όχι για πολύ. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης που διαθέτουν οι Τσίπρας και Καμμένος μάλλον θα υπερισχύσει για ακόμη μία φορά, οδηγώντας τους σε ακόμη έναν εναγκαλισμό.

Μέχρι την επόμενη κρίση…


* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"