ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή Ψήφο

 14/05/2019 12:00

Παρόλο που αύριο παρουσιάζουμε μια πολύ μεγάλη έρευνα για τις στάσεις και τις απόψεις των νέων για την Ευρώπη και τις ευρωεκλογές (και όχι μόνο!) δεν θα ασχοληθώ με αυτήν. Ελάτε να ακούσετε και να μάθετε στις 6 στο ΕΒΕΘ (Τσιμισκή 29). Θα διαβάσατε και σε άλλα σημεία στην εφημερίδα σχετικά. Εκπλήξεις δεν μπορώ να υποσχεθώ! Έχει όμως ενδιαφέρον. Καλοδεχούμενοι όλες και όλοι.

Έκπληξη είναι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων, κυρίως στο δήμο Θεσσαλονίκης. 22 συνδυασμοί, 1.100 υποψήφιοι για το δ.σ., άλλοι τόσοι για τις κοινότητες. Πρωτοφανής διάθεση πολιτικής κινητοποίησης. 250 χιλιάδες εκλογείς, ψηφίζουν συνήθως 140 χιλιάδες.

Με τέτοιο αριθμό υποψηφίων και με το γεγονός ότι οι εκλογείς επηρεάζονται στις δημοτικές εκλογές περισσότερο από τα πρόσωπα, είναι αβέβαιο το όποιο αποτέλεσμα. Ψηφίζεις το φίλο σου, το συγγενή, το γείτονα, το συνάδελφο, αυτόν που ξέρεις περισσότερο από ό,τι ψηφίζεις το κόμμα που συμπαθείς. Και επειδή σε διάφορους συνδυασμούς υπάρχουν φίλοι, συγγενείς, γείτονες, συνάδελφοι, γνωστοί τούς το υπόσχεσαι και έτσι όλοι νομίζουν κάτι διαφορετικό. Η χαρά του δημοσκόπου και του πολιτικού!

Πολλές φορές είπα ότι θα έπρεπε να επιλέξουμε ένα σύστημα εκλογής σε μονοεδρικές περιφέρειες όπου θα βγάζαμε σε μικρές ενότητες έναν ή δύο σύμβουλους και ένα πολιτικά ισχυρό τοπικό συμβούλιο, μειώνοντας τον αριθμό των μελών του δ.σ. Η Νέα Υόρκη έχει 51 μέλη στο δημοτικό συμβούλιο και η Θεσσαλονίκη 49… Το Λονδίνο 19. Πού ξέρουν αυτοί… Ο δήμος μας έχει 77 ακόμη εκλεγμένους συμβούλους στα τοπικά συμβούλια.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση υπάρχει ελπίδα να συζητηθεί οτιδήποτε για το πρόγραμμα και το αύριο του δήμου; Πολύ αμφιβάλλω. Άλλωστε παρά τις προβλέψεις του νόμου για διαβουλευτικά όργανα και λαϊκές συνελεύσεις, αυτά έχουν μείνει κενό γράμμα. 

Ελπίζω και η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης και οι τοπικές επιτροπές διαβούλευσης (θα μπορούσαν οι νέες διοικήσεις των τοπικών να ιδρύσουν μία σε κάθε όρια λυκείου) να λειτουργήσουν μετά τις εκλογές. Θα τις χρειαστούμε. Γιατί άσχετα με τις 2/6, πολύ δύσκολα θα λειτουργεί από 1/9 το νέο δ.σ. Αυτό θα το δούμε με το αποτέλεσμα. Ως τότε, όσοι και όσες είναι υποψήφιοι -ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους- ας έχουν τη συμπάθειά μας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Μαΐου 2019