ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλή μας Ανάσταση και καλή Πρωτομαγιά

 02/05/2021 18:00

Αυτό το Πάσχα-ελπίδας να αρχίσει να υποχωρεί η πανδημία, είναι σίγουρα διαφορετικό από άλλα. Φαίνεται να αρχίζει αποκλιμάκωση του φαινομένου αλλά όπως σε πολλά η γενική εικόνα της κοινής γνώμης είναι γεμάτη με υπερβολές.

Όλοι έχουν γίνει ειδικοί λοιμωξιολόγοι, επιδημιολόγοι, προφανώς γνωρίζουν για τα εμβόλια. Εύκολα η παραμικρή φήμη και το αποτέλεσμα κάποιας πειραματικής έρευνας μετατρέπεται σε απαρέγκλιτη αλήθεια. Ο τάδε και η τάδε που διατυπώνει κάποια άποψη αναγορεύεται σε προστάτη της αλήθειας και του συμφέροντος. Πάντα ο ένας που διαφωνεί με τους πολλούς αναγορεύεται ο ήρωας κατά των συμφερόντων που για κάποιο μυστήριο λόγο υπαγορεύουν την συμπεριφορά των πολλών. Μία χώρα απέναντι σε 100 άλλες αναστέλλει τον εμβολιασμό με κάποιο εμβόλιο και αυτή αναγορεύεται στην ιερή χώρα που ενδιαφέρεται για το καλό των πολιτών της.

Η τοπική πολιτική των κομμάτων που αναζητούν χωρίς επιχείρημα χώρο αντιπολίτευσης ανατρέποντας κάθε φορά τα δικά τους επιχειρήματα διατυπώνοντας τα ακριβώς αντίθετα μας κάνει όλους να μην μπορούμε να καταλάβουμε τι μας περιμένει. Μας περιμένει από τον Μάιο επαναφορά σε προηγούμενες καταστάσεις. Απαιτούν όλοι, και φυσικά τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, ο καθένας την δική του κατάσταση. Είναι πιθανό;

Αν βρεθούμε μέσα Ιουλίου με μεγάλο αριθμό εμβολιασμών και κατά συνέπεια με το προσδοκώμενο τείχος ανοσίας ο αναστεναγμός ανακούφισης θα καλυφθεί από τις θέσεις των κομμάτων που θα ζητούν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ζητούσαν. Μύλος… Υπάρχουν πολλά σοβαρά προβλήματα της επόμενης μέρας που δεν απασχολούν κανέναν. Η οικονομία θα πρέπει να επανέλθει, η κοινωνία θα πρέπει να ξαναβρεί τους ρυθμούς της. Στην Ελλάδα οι ιερές πανελλήνιες κυριαρχούν. Από κοντά η προαγωγή των μαθητών στην επόμενη τάξη χωρίς εξετάσεις. Θα γεμίσουμε αριστούχους. Εύκολα βαθμολογώντας με το σύστημα ECTS θα λύναμε το θέμα βαθμός. Αλλά το γνωστικό κενό δεν θα το λύσουμε εύκολα. Περίπου μισό εκατομμύριο νέοι θα βρεθούν με κενά. Το βλέπουμε στο πρώτο έτος των πανεπιστημίων από τις περσινές καταστάσεις τηλε-εκπαίδευσης….

Μέσα στην όλη αυτή κατάσταση τα ηλεκτρονικά μέσα που αναπτύχθηκαν μπορεί να αποτελέσουν μια σύγχρονη λύση για πολλά. Μακάρι. Μακάρι και να μην μείνουν στο έδαφος οι υπεύθυνοι και να μην ξεφύγουν.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον που μέχρι το τέλος του 2021 φαίνεται να κρύβει πολλά με πρώτο θέμα μπροστά μας την διαφαινόμενη αλλαγή κυβερνητικού μπλοκ στην Γερμανία, που θα μας απασχολήσει μια άλλη φορά, και κεντρικό παράλληλα θέμα την πολιτική των ΗΠΑ εκείνο που πρέπει να μας μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ανάγκη οικοδόμησης πολιτικών θεσμών που θα υποκαταστήσουν τους διακυβερνητικούς θεσμούς του σήμερα. Να ζήσουμε επιτέλους μαζί. Όπως άκουσα σε μια ομιλία του Έλληνα επίτροπου.

Αυτή ας είναι η Ανάσταση της Ένωσης.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Απριλίου-02 Μαΐου 2021