ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλά να είμαστε…

 25/08/2022 09:00

Αφού κατεβαίνουν οι δείκτες ελπίζουμε ότι είμαστε αντίστοιχα με μέσα Απριλίου και όχι στα μέσα Ιουνίου που είχαμε τους ίδιους δείκτες. Πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν στο ένα τρίτο του αριθμού των τωρινών κρουσμάτων και διατηρηθήκαμε έτσι μέχρι τον Οκτώβριο που άρχισε η άνοδος. Ελπίζουμε φέτος να μην γίνει το ίδιο και να αποκλιμακωθεί.

Για να γίνει αυτό πρέπει να προσέχουμε. Προσέχουμε; Προφανώς όχι. Διάφοροι «απελευθερωμένοι» τριγυρνάμε στα λεωφορεία (εκείνα που κυκλοφορούν τζάμπα γιατί ελάχιστοι πληρώνουν εισιτήριο) χωρίς μάσκες. Φυσικά δεν υπάρχει έλεγχος ούτε για εισιτήρια ούτε για μάσκες ούτε για τίποτα. Μήπως μπορεί να μας πει ο ΟΑΣΘ πόσα εισιτήρια κόβει και πόσες κάρτες έχουν αγοραστεί; Για να κάνουμε και λίγο πλάκα. Και προφανώς εμείς που είμαστε φορολογούμενοι και πληρώνουμε για την λειτουργία του δικαιούμαστε να ρωτάμε και νομίζω επίσης ότι υπάρχει και ένας ελεγκτικός μηχανισμός (το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) που κοιμάται ύπνον βαθύ και διαφημίζει το πρωτοπόρο έργο του (δηλαδή ότι δεν κάνει τίποτα για την βελτίωση της κίνησής μας). Μία απλή σύγκριση του αριθμού επιβατών σε ένα λεωφορείο και των εισιτηρίων αρκεί. Ακούτε εκεί στο αρμόδιο υπουργείο;

Ας γυρίσουμε στον COVID. Σε μία έρευνα που έγινε την άνοιξη του 2022 βρήκαμε ότι σχετικά με τον COVID κατά 43% επηρεαζόμαστε από την γνώμη των ειδικών, κατά 29% από την στάση στον εμβολιασμό, κατά 18% από τον φόβο μήπως κολλήσουμε, κατά 7% από την τήρηση των μέτρων και 3% από τον φόβο μας μήπως κολλήσει κάποιος στο περιβάλλον μας.

Κατά μέσο όρο κλίνουμε προς τον φόβο μην κολλήσουμε. Ποιοι δεν φοβούνται; Όσοι για τον COVID ενημερώνονται από τον κοινωνικό τους κύκλο (7%). Ποιοι φοβούνται περισσότερο; Όσοι ενημερώνονται από την οικογένεια τους (6%). Οι υπόλοιποι κλίνουν προς τον φόβο. Ποιοι δεν εμπιστεύονται τους ειδικούς; Πάλι το 7% που λέμε παραπάνω. Και ποιοι τους εμπιστεύονται λιγότερο; Το 30% που ενημερώνεται από την τηλεόραση-ραδιόφωνο και τα ηλεκτρονικά μέσα!

Υπάρχουν και άλλα αποτελέσματα. Όσοι επιλέγουν σαν μέσο αντίδρασης σε κάποιο θέμα την συλλογική κινητοποίηση -σχεδόν το 17%, δεν φοβούνται και εμπιστεύονται λιγότερο τους ειδικούς. Ευτυχώς μέσω των κοινωνικών δικτύων κινητοποιείται μόνο 7% (που είναι αρνητικό σε όλα -γι’ αυτό μην ακούτε τους γιατρούς, πολιτικούς κ.λπ. του διαδικτύου). Ποιοι φοβούνται περισσότερο; Το 44% που επιλέγει την προσωπική διαμεσολάβηση με τους αρμόδιους. Εντυπωσιακό αυτό το 44% που είναι η απόδειξη της πελατειακής λειτουργίας του συστήματός μας. Θα περιμένετε να τα δείτε τον Οκτώβριο που θα τα ανακοινώσουμε αναλυτικά.

Ας περιμένουμε λοιπόν και ας φροντίσουμε ενόψει ΔΕΘ (σε ένα μήνα από τώρα 10-18 Σεπτεμβρίου) τι θα γίνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.08.2022