ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλά Χριστούγεννα

 25/12/2022 18:01

Ελπίζω να περάσουμε όλοι και όλες καλά και να περάσουμε καλύτερα προς την νέα χρονιά. Πέφτουν Κυριακή τα Χριστούγεννα και δεν βολεύει ιδιαίτερα για επιπλέον αργίες. Μόνο την Δευτέρα θα έχουμε αργία! Συμβαίνει κάθε επτά χρόνια και έτσι, τι να κάνουμε. Καλύτερη ημέρα είναι η Πέμπτη ή η Παρασκευή για Χριστούγεννα αλλά ας μην το κάνουμε θέμα.

Ο COVID -που τον ξεχάσαμε…- είναι εδώ αλλά ευτυχώς δεν βλέπουμε εκρήξεις και όπως φαίνεται θα το συνηθίσουμε παρά τις απώλειες που έχουμε ακόμη. Διατηρείται το ποσοστό θανάτων στο 3 στα 1.000 κρούσματα 15 μέρες πριν που ακόμη παραπέμπει σε 120-160 θανάτους την εβδομάδα αλλά αφορά το 96% ανθρώπους άνω των 70 ετών ή/και με υποκείμενο νόσημα. Άσχημο ότι από την αρχή χάσαμε 35 χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας προσέξουμε τουλάχιστον και ας μας μείνουν θετικές αντιδράσεις για την καθαριότητα και την προσοχή.

Την Τρίτη κατατέθηκε στην Βουλή η πρόταση για την οικονομική ενίσχυση για αγορά τροφίμων. Ό,τι παίρνει κανείς κέρδος είναι φυσικά, αλλά όπως πάντα εκείνο που αποδεικνύεται είναι ότι η πολιτεία αδυνατεί να βρει ποιοι και ποιες χρειάζονται την οικονομική στήριξη και βοήθεια. Ξοδεύοντας ένα νοικοκυριό κατά μέσο όρο 400 ευρώ τον μήνα για είδη διατροφής και κατά μέσο όρο το 22% του μηνιαίου εισοδήματος του, τα 40 κατά μέσο που είναι το μέγιστο, πράγματι αντιστοιχεί στο 10% της μέσης δαπάνης! Για τους φτωχότερους το μέσο αυτό είναι 35% και για τους πλουσιότερους 15%. Δηλαδή οι φτωχότεροι δίνουν το 35% (δηλαδή στα 1.000 ευρώ το χρόνο τα 350).

Αλλά αποδίδει ο μέσος όρος την πραγματική εικόνα; Όταν οι μισοί σχεδόν από τους φορολογούμενους που δεν είναι μισθωτοί δηλώνουν κάτω από 1.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα υποθέτω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Θα υπάρχει άραγε κάποια πρόβλεψη; Φανταζόμαστε να έχει κάποιος 500 ευρώ εισόδημα το εξάμηνο και να ξοδεύει 2500 για είδη διατροφής; Άσε δε που η μέση μηνιαία δαπάνη για όλες τις δαπάνες είναι 1.500 ευρώ για κάθε νοικοκυριό (αλλά για το φτωχότερο κομμάτι με έναν άνεργο 1.000 και για μισθωτούς 2.000).

Τι θα έπρεπε να γίνει; Να βρεθούν μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών όσοι και όσες χρειάζονται υποστήριξη και να υποστηριχθούν. Ανέφικτο; Το 40ρι για το 75% όσων το πάρουν θα είναι ασήμαντο (είπαμε ότι παίρνεις φυσικά καλό είναι) και για το 25% όσων το χρειάζονται πραγματικά λίγο. Άσε που θα έχει ενδιαφέρον να δούμε (αν το μάθουμε…) πως κάποιος που δηλώνει 1.000 ευρώ τον χρόνο θα κάνει αγορές 2.500 ευρώ σε τρόφιμα το εξάμηνο.

Καλά να είμαστε και να μας βρει καλύτερα ο καινούριος χρόνος…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-25.12.2022