ΑΠΟΨΕΙΣ

Ισπανία

 11/05/2021 18:00

Επειδή εκτός από τον κορονοϊό υπάρχουν και άλλα θέματα ας ασχοληθούμε με την Ισπανία! Έγιναν περιφερειακές εκλογές στην Μαδρίτη -μία παραδοσιακά συντηρητική περιοχή που τον έλεγχο της είχε η παρούσα κυβέρνηση. Λόγω ενός τυχαίου γεγονότος, που δεν είναι της ώρας η ανάλυσή του, ο πολιτικός ανταγωνισμός κινήθηκε σε δύο διλήμματα.

Πρώτο δίλημμα «Δημοκρατία ή Φασισμός». Το χρησιμοποίησαν τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στρεφόμενα κατά του VOX. Υπερβολή γιατί το VOX δεν είναι ούτε καν σαν την δική μας «Χρυσή Αυγή». Υπερσυντηρητικό ναι. Φασίστες όχι. Το δεύτερο δίλημμα «Ελευθερία ή Κομμουνισμός». Το χρησιμοποίησε το VOX κατά κύριο λόγο αλλά και η υποψήφια του Δεξιού κόμματος κατά της κυβέρνησης. Και αυτό υπερβολικό γιατί ούτε οι σοσιαλιστές ούτε το Podemos δεν ευαγγελίζονταν τον κομμουνισμό

Κέρδισε διπλασιάζοντας το ποσοστό του το δεξιό κόμμα ενώ οι φιλελεύθεροι έχασαν 16% (από 20% πήγαν στο 4%), οι σοσιαλιστές έπεσαν 10% (από το 27% στο 17%) και οι podemos πήγαν από το 6% στο 7%. Το VOX έμεινε επίσης σταθερό.

Το συμπέρασμα: τα διλήμματα των μικρών ενίσχυσαν τον έναν μεγάλο και μείωσαν τον άλλο. Κακό -σαν μεγάλος να ακολουθείς και να στηρίζεσαι, ιδιαίτερα αν είσαι κυβέρνηση, τα διλήμματα των μικρών. Και φυσικά τα διλήμματα αυτά δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Ισπανίας.

Για μερικούς το δίλημμα «κομμουνισμός ή ελευθερία» αναφέρονταν και στις απαγορεύσεις λόγω του κορονοϊού. Για άλλους το «δημοκρατία ή φασισμός» αναφέρονταν στην παρουσία ασυνόδευτων ανηλίκων που είχαν πολλαπλασιαστεί στην Μαδρίτη.

Ο επικεφαλής των podemos που νόμιζε ότι θα κερδίσει έχασε και παραιτήθηκε. Προσέξτε ότι το ποσοστό του ανέβηκε έστω 1,6%! Αν το κόμμα του ακολουθήσει την πτώση θα δείξει. Αλλά εκείνο που ήθελε ήταν να αυξηθεί πολύ. Και απέτυχε.

Δύσκολα καταλαβαίνουμε την Ισπανία και δύσκολα η Ισπανία θα ξεπεράσει (όπως όλοι άλλωστε) τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κυρίως όμως τα διλήμματα της μορφής «ή αυτοί ή εμείς» ή «εμείς ή οι άλλοι» καταλήγουν σε όφελος κάποιων όπως το έχουμε ζήσει και εμείς. Μάλιστα όταν οι «άλλοι» βαφτίζονται από «εμάς» χωρίς να είναι πραγματικά τα ονόματα που τους δίνουμε!

Στα δικά μας: περιμένουμε από Δευτέρα την αποκλιμάκωση. Οι ανοησίες περί «θα πάρουμε τις ζωές μας πίσω» ασφαλώς συνεχίζονται. Για να πάρουμε τις ζωές μας πρέπει να ζούμε άρα να μην κολλήσουμε και να φροντίσουμε να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται. Ούτε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια, ούτε να αρχίσουμε να κυκλοφορούμε χωρίς περιορισμούς. Θα το υποστούμε! Πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την επόμενη μέρα σχεδιάζοντας μέτρα για την άρση επιπτώσεων. Είναι πολύ ευχάριστο να αναζητάς τα διλήμματα αλλά ευτυχώς δεν προσφέρουν τίποτα.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 9 Μαΐου 2021