ΑΠΟΨΕΙΣ

Ήρθαν τα καλά νέα

 17/11/2022 16:00

Πρώτα τα καλά νέα για την πατρίδα μας ήρθαν από τις εκλογές στο Ισραήλ, όπου ο συνασπισμός υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου θα σχηματίσει κυβέρνηση. Γιατί είναι ευνοϊκή προς τα συμφέροντά μας αυτή η εξέλιξη; 

Γιατί ο Β. Νετανιάχου μπορεί να μην ματαιώσει την επιχειρούμενη προσέγγιση με την Τουρκία, όμως θα την καθυστερήσει γιατί δεν την πιστεύει. Έχει κάκιστες προσωπικές σχέσεις με τον Ερντογάν, έναν ηγέτη που δίνει μεγάλη σημασία στις σχέσεις του με τους άλλους ηγέτες. Είναι γνωστό πως με ένα τηλεφώνημα σε Τραμπ, Μέρκελ και Πούτιν έλυνε όλα τα προβλήματα που ανέκυπταν στις σχέσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ρωσίας με την Τουρκία. 

Επιπροσθέτως, ο Β. Νετανιάχου επειδή ήταν από τους πρωτεργάτες της Ελληνο-ισραηλινής προσέγγισης που εξελίχθηκε σε στενή συνεργασία, είναι λογικό να θελήσει να εμβαθύνει και άλλο αυτή τη σχέση.

Το άλλο καλό νέο μάς ήρθε από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. Οι Τραμπικοί Ρεπουμπλικάνοι σημείωσαν οριακή νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν πολλές πιθανότητες να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Συγχρόνως, μεγάλη ήταν η νίκη του Δημοκρατικού γερουσιαστή στην Πενσυλβάνια επί του τουρκόφιλου αντιπάλου του. 

Αν επικρατούσε ο εκλεκτός του Ερντογάν θα άλλαζε το κλίμα και ο τρόπος που θα αντιμετώπιζε το βαθύ αμερικανικό κράτος την Τουρκία. Και γι’ αυτό αυτή η νίκη χαιρετίστηκε σχεδόν από όλους τους πολιτικούς χώρους στην Ελλάδα.

Αν μάλιστα παραμείνει ο Μενέντεζ επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας, τότε η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 πηγαίνει στις καλένδες.

Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ έκοψε τα φτερά του Τραμπ, ο οποίος περίμενε μια σαρωτική νίκη για να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, τις προσεχείς ημέρες, για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι βαθύτατα διχασμένο, καθώς ένα ποσοστό που κινείται στο 35% είναι αντίθετο με τις πρακτικές και τις πολιτικές του τέως προέδρου, κάτι που θα βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να περάσουν κάποια νομοσχέδια στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αυτός ο συνδυασμός των δύο θετικών εκλογικών αποτελεσμάτων για την Ελλάδα, δίνει άλλον αέρα στον τρόπο αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής. Γνωρίζουμε πού μπορούμε να στηριχτούμε πρωτίστως διπλωματικά και ακολούθως και σε όλα τα άλλα επίπεδα. Γιατί είναι προφανές πως εντελώς διαφορετικό θα ήταν το περιβάλλον στο οποίο θα έπρεπε να κινηθούμε, αν είχαμε σε αυτές τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές όλα τα ειδησεογραφικά sites αναφέρονται στην εκκένωση της Χερσώνας από τα ρωσικά στρατεύματα και στη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας πως η χώρα της είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. 

Προφανώς είναι πρόωρο να πανηγυρίσουμε γιατί φαίνεται από κάπου ένα φως, αλλά εκτιμώ πως, εκτός δραματικού απροόπτου, θα έχουμε και σε αυτό το μέτωπο θετικές εξελίξεις. Περιττό να τονίσω πως αν αυτό το σενάριο αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά, τότε θα έχουμε μια ταχύτατη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που θα συμπαρασύρει τις τιμές και της διατροφικής αλυσίδας.

Συμπερασματικά, μέχρι στιγμής έχουμε δύο χειροπιαστά θετικά αποτελέσματα και ίσως βρισκόμαστε μπροστά και σε ένα τρίτο.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13.11.2022