ΑΠΟΨΕΙΣ

Η σκευωρία Novartis θα καταδιώκει τον ΣΥΡΙΖΑ

 25/05/2020 14:00

Την Τετάρτη στην βουλή ψηφίσθηκε η διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου με 175 ψήφους. Δηλαδή την πρόταση υπερψήφισαν, εκτός από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Μάλιστα, στο διευρυμένο κατηγορητήριο υπάρχει και η κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, που αναπόφευκτα θα συμπεριλάβει και άλλους εκτός από τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ποιοι θα είναι αυτοί; Θα είναι ο Ν. Παππάς; Αυτός μεσολάβησε για την διευθέτηση της αντιδικίας μεταξύ του Σ. Μιωνή και του εκδότη της εφημερίδας «Δημοκρατία». Μάλιστα στο ιδιωτικό συμφωνητικό που συνέταξαν οι δύο πλευρές περιγράφονταν λεπτομερώς όλα τα βήματα που θα έκανε η Ελληνική Δικαιοσύνη για να απαλλαγεί ο Μιωνή από τις κατηγορίες που τον βάρυναν.

Το αξιοπερίεργο και προφανώς και το αξιόποινο είναι πως εγγυητής αυτής της διαδικασίας ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. Κάτι που συνιστά κατάλυση του πολιτεύματος, δηλαδή της διάκρισης των εξουσιών.

Ένας υπουργός να επιβλέπει την τήρηση των όρων ενός ιδιωτικού συμφωνητικού που αφορούν την δικαστική εξουσία. Και μάλιστα συμμέτοχος σε αυτήν εμφανώς παράνομη κατάσταση να είναι ένας άλλος κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο Ν. Παππάς.

Γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός όλα αυτά που γινόταν στα διπλανά γραφεία; Γνώριζε για τις επαφές-διαρροές του Δ. Παπαγγελόπουλου με δημοσιογράφους, οι οποίοι και αυτοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν;

Ποιος δεν θυμάται τα πρωτοσέλιδα που μιλούσαν για επικείμενες προφυλακίσεις; Ποιος δεν θυμάται τις διαρροές για την ύπαρξη λογαριασμών με «μαύρο» πολιτικό χρήμα;

Τίποτα δεν είχε αφήσει στην τύχη του η ομάδα που οργάνωσε, μεθόδευσε και εκτέλεσε το συμβόλαιο ηθικής εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων τού ΣΥΡΙΖΑ. Και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής.

Μέχρι πού είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να οδηγήσει αυτήν την υπόθεση; Η κοινή λογική λέει, μέχρι εκεί όπου τα στοιχεία είναι ατράνταχτα και αδιαμφισβήτητα. Μέχρι εκεί όπου δεν θα μείνει καμιά αμφιβολία στην κοινή γνώμη πως υπήρξε συνωμοσία, πως υπήρξε εγκληματική οργάνωση, πως υπήρξε παραδικαστικό κύκλωμα.

Γιατί δυστυχώς φαίνεται πως σε αυτήν την πλεκτάνη συνέπραξαν και κρατικοί λειτουργοί.

Το πολιτικό «δια ταύτα» της σκευωρίας Novartis είναι πως αποτελεί ένα πρόσθετο αγκάθι στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ. Όσο θα διαρκεί αυτή η υπόθεση πολύ δύσκολα θα ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών χώρων, ιδίως αν στους κατηγορουμένους προστεθούν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Τότε, το 2018, όταν επινοήθηκε η πολιτική διάσταση ενός υπαρκτού σκανδάλου του ιατρικού χώρου, οι εμπνευστές του δεν μπορούσαν να φαντασθούν τις παρενέργειες του μετά από δυόμισι χρόνια. Πίστευαν, και το έλεγαν, πως αν έβαζαν δύο-τρία στελέχη της αντιπολίτευσης στην φυλακή, θα κέρδιζαν τις εκλογές.

Ευτυχώς για την δημοκρατία μας και δυστυχώς γι’ αυτούς, η σκευωρία αποκαλύφθηκε από τους ίδιους τους μάρτυρες. Και σήμερα οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί, ενώ τα πολιτικά απόνερα πλημμυρίζουν τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ανοίξουν στόματα; Ή θα επικρατήσει η ομερτά; Ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μια πολιτική ζημία που θα είναι ευθέως ανάλογη του βαθμού εμπλοκής κορυφαίων στελεχών του σε αυτήν την σκευωρία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24 Μαΐου 2020