ΑΠΟΨΕΙΣ

Η νέα δεκαετία που βρυχάται

 27/12/2020 12:35

Λένε πως όσοι δεν διδάσκονται από την ιστορία είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν. Όσοι κοιτούν προς το μέλλον και μελετούν τη μετά τον κορονοϊό οικονομική , πολιτιστική και κοινωνική ζωή όλο και πιο συχνά αναφέρουν τα Roaring Twenties, τη δεκαετία του 1920, που σημαδεύτηκε από εκπληκτικές αλλαγές με κυριότερο χαρακτηριστικό ένα γενικό αίσθημα καινοτομίας που σχετίζονταν με τη νεωτερικότητα. Τα δεινά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Ισπανικής γρίπης 1918 ήταν ήδη πίσω και όλα φαίνονταν δυνατά μέσω της τεχνολογίας της εποχής, του σινεμά, της νέας αρχιτεκτονικής, της τζαζ και του ξέφρενου και ανέμελου καταναλωτισμού.

Ήταν η εποχή που σε Ευρώπη και Αμερική ο κόσμος για πρώτη φορά απέκτησε μαζικά ραδιόφωνα και τηλέφωνα, όπως και αυτοκίνητα που έφεραν την ανάγκη για καλούς δρόμους. Οι γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά και φόρεσαν κοντά φανταχτερά φορέματα, οι άντρες ξύρισαν τα γένια, ενώ το τσάρλεστον έδινε τον ρυθμό εκείνης της νέας ουτοπίας (στη φωτογραφία του κειμένου μας η Ζοζεφίν Μπέικερ, Γαλλίδα καλλιτέχνης αμερικανικής καταγωγής και ακτιβίστρια, χορεύει τσάρλεστον τη δεκαετία του 1920).

Το Κραχ της Wall Street το 1929 τελείωσε βίαια το όνειρο καθώς η Μεγάλη Ύφεση έφερε χρόνια κακουχίας σε όλο τον κόσμο. Έρχεται λοιπόν μία νέα δεκαετία που βρυχάται; (από το «roaring»).

Ο Δρ Νίκολας Χρηστάκης, Ελληνοαμερικανό γιατρό και κοινωνιολόγο και καθηγητή Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Yale, λέει ότι μόλις τελειώνουν οι πανδημίες, συχνά υπάρχει μία περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι αναζητούν εκτεταμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Στο βιβλίο του «Το βέλος του Απόλλωνα» «Το βέλος του Απόλλωνα» (Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live) αναλύει ακριβώς τις βαθιές και διαρκείς αλλαγές που έφερε στη ζωή μας ο κορονοϊός.

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που ο coronavirus Sars-CoV-2 αναγνωρίστηκε από Κινέζους επιστήμονες ως η πηγή μιας νέας, θανατηφόρου νόσου. Από τότε, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει παγκοσμίως, οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο έχουν ανοιγοκλείσει, οι άνθρωποι έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους και παρακολουθούν τις γιορτές, τις διακοπές και τις επετείους να περνούν χωρίς την παρουσία μελών της οικογένειας και των φίλων δίπλα τους, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η πιο δαπανηρή και μεγάλη σε έκταση εκστρατεία δημόσιας υγείας που έγινε ποτέ.

Στο μεταξύ ζώντας και στον αστερισμό των εμβολίων ετοιμαζόμαστε για τα πιο μοναχικά και μελαγχολικά μεταπολεμικά Χριστούγεννα και αυτό γιατί ακριβώς έχει ελαχιστοποιηθεί η ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία στην καθημερινότητα, ενώ περισσεύει η ανασφάλεια.

Αυτό το παραμύθι που λείπει θέλησε να ξορκίσει ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ, δρ. Άντονι Φάουτσι -ως γερο-σοφός αφού πλησιάζει τα ογδόντα- ο οποίος απευθυνόμενος σε μικρά και… μεγαλύτερα παιδιά που θέλουν τη Χριστουγεννιάτικη απόδραση όσο τίποτα άλλο φέτος, είπε ότι ο ίδιος προσωπικά… εμβολίασε τον Άγιο Βασίλη, στο Βόρειο Πόλο!

Όλα αυτά μάλιστα τα είπε στο πιο κατάλληλο περιβάλλον, σε εκπομπή της παιδικής σειράς Sesame Street (Σουσάμι Άνοιξε!) του CNN, απαντώντας σε ερωτήσεις παιδιών αν ο Άγιος Βασίλης μπορεί να μπει με ασφάλεια στα σπίτια την ημέρα των Χριστουγέννων. Ο Φάουτσι ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς που έλαβαν, μπροστά στις κάμερες, την πρώτη δόση του εμβολίου της Moderna.

Στα καθ’ ημάς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην αναγκαιότητα επιτυχίας της επιχείρησης εμβολιασμού, και μάλιστα ο ίδιος και η Φώφη Γεύματα θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες, θέλοντας να στείλουν μήνυμα. Είναι ακόμα άγνωστο το τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας που την ώρα που γραφόταν το κείμενο αυτό δεν είχε απαντήσει στην πρόταση του πρωθυπουργού να κάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί από κοινού το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υγιεινός περίπατος, έχει δυσκολίες και θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν (αποθήκευση, μεταφορά, προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας και τους ηλικιωμένους, ταχύτητα ώστε να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, όσοι περισσότεροι πολίτες γίνεται).

Στις ΗΠΑ πάντως ήδη διχάζει το ερώτημα «πρέπει οι πολιτικοί να εμβολιάζονται πρώτοι;».

Το σόου μπροστά στις κάμερες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στέλνει από τη μία μεριά το σωστό μήνυμα στους πολίτες, αλλά αυτή η προτεραιότητα ακόμα και νεαρούς αξιωματούχους και πολιτικούς έφερε αντιδράσεις.

Δύο παραδείγματα:

1. «Κόβουν την κορδέλα και εμβολιάζονται πριν τους τροφίμους γηροκομείων και το νοσηλευτικό προσωπικό…», δήλωσε ο κυβερνήτης του Νιού Χάμσαϊρ, Κρις Σουνούνου στο Twitter.

2. Ο εμβολιασμός της Δημοκρατικής. Ακόμα και η μόλις 31 ετών Αλεξάνδρια Οκάσιο-Κορτές, το ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής Αριστεράς, έσπευσε να εμβολιαστεί εντείνοντας τους ψιθύρους.

Λέτε να έρθει και εδώ τέτοια αντίδραση;

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 25-27 Δεκεμβρίου 2020.