ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση να θυμηθεί τον καλό της εαυτό!

 28/10/2020 18:00

Mερικά πράγματα είναι μάλλον απλά για το πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η ευρύτερη περιοχή.

Όταν ξεκίνησε η ανηφόρα η εξήγηση είχε να κάνει με τη γειτνίαση της πόλης με τα Χαλκιδική και τα πήγαινε έλα των Θεσσαλονικέων στη Κασσάνδρα και στη Σιθωνία για τα καλοκαιρινά μπάνια. Εκεί είτε από εισαγόμενα κρούσματα είτε από τα κρούσματα της λεγόμενης χαλάρωσης τα νούμερα ανέβηκαν γρήγορα, με αποτέλεσμα με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης και ο κάθε κατεργάρης πήγε στον πάγκο του να υπάρξει ένα σχετικό μάζεμα και τα νούμερα να πέσουν σε μονοψήφιο αριθμό.

Τι συνέβη μετά και πήραν ξανά την ανηφόρα;

Καταρχήν επέστρεψε όλος ο κόσμος στην πόλη και έμεινε στο κλεινόν άστυ.

Κατά δεύτερον ο καιρός παρέμεινε καλός, με αποτέλεσμα εδώ και τρία Σαββατοκύριακα η Θεσσαλονίκη να έχει μεταβληθεί σε ένα μεγάλο πάρτι, όπου τα μέτρα δεν τηρούνται.

Κατά τρίτον οι μεγάλες συναθροίσεις είτε των ΠΑΟΚτσήδων, είτε των αντιπάλων της Χρυσής Αυγής, είτε διαφόρων άλλων διαμαρτυρόμενων επιβάρυναν επιπλέον το φορτίο.

Τέταρτος και εξίσου σημαντικός λόγος ήταν το άνοιγμα των πανεπιστημίων που έφερε στην πόλη έναν πληθυσμό που κινείται και δε δίνει σημασία στον ιό. Οι φοιτητές δεν συμπεριφέρονται ίδια με τους μαθητές, που μετά το σχολείο πάνε σπίτι τους, αλλά κινούνται. Βγαίνουν έξω, διασκεδάζουν, πηγαίνουν χαλαρά στα βραδινά πάρτι και φυσικά μεταφέρουν τον ιό.

Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλες πόλεις του Βορρά, όπου τα κρούσματα ανεβαίνουν, φιλοξενούν φοιτητές και ότι φοιτητουπόλεις, όπως τα Γιάννενα, η Κοζάνη, οι Σέρρες αλλά και η Θεσσαλονίκη έχουν ξεπεράσει το πορτοκαλί και πάνε για το κόκκινο.

Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή της πολιτείας, που πρέπει πλέον να δράσει πιο ενεργητικά και γρήγορα. Και εννοώ και την αστυνομία που πρέπει να βγει έξω και να κάνει σωστά τη δουλειά της και τους δήμους που πρέπει να σφίξουν ακόμη πιο πολύ τα λουριά και τις διοικήσεις των πανεπιστημίων αλλά όλα τα δημόσια πρόσωπα που πρέπει να κατεβάσουν ταχύτητα, φρενάροντας τις όποιες εκδηλώσεις.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση δεν κατανοώ αποφάσεις του τύπου ανοίγουμε τις κερκίδες των γηπέδων για μερίδα φιλάθλων. Ευτυχώς ο Μητσοτάκης το έπιασε και πήρε επάνω του μία αντιλαϊκή, αλλά απόλυτα σωστή απόφαση.

Η κυβέρνηση πρέπει να θυμηθεί τον καλό εαυτό της. Και να δει μπροστά και άφοβα. Όπως έκανε τον Φεβρουάριο, ακυρώνοντας χωρίς να υπάρχει ούτε ένα κρούσμα το καρναβάλι της Πάτρας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Οκτωβρίου 2020