ΑΠΟΨΕΙΣ

Η αφωνία της αριστεράς

 13/07/2021 16:31

Δεν αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και τις στοχεύσεις της γενικότερης πολιτικής του. Την ώρα που ο πολίτης αναζητά στήριγμα μετά το σάρωμα των ατομικών δικαιωμάτων αλλά και των κατακτήσεών του, η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ήδη, με αφορμή την πανδημία, επιχειρείται μια πρωτοφανής χάλκευση των ελευθεριών του λαού. Ο απλός πολίτης, που για οποιονδήποτε λόγο διστάζει να εμβολιαστεί, χάνει μεγάλο μέρος των δικαιωμάτων του. Το αν είναι η υγιής, αν το επιβεβαιώνει με τεστ, αν τηρεί τα μέτρα, δε φαίνεται να συγκινεί κανέναν.

To πρόσφατο μήνυμα της Μέρκελ στους Γερμανούς πολίτες «ή θα εμβολιασθείτε ή θα μολυνθείτε» αν και αποπνέει οσμή... ναζιστικού φαινομένου υιοθετείται δυστυχώς άκριτα από την ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ύστερα από την αποτυχία να πεισθεί ο κόσμος από τις ανακόλουθες και αντιφατικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης, επιχειρείται τώρα ο εξαναγκασμός των πολιτών στην εμβολιαστική πράξη.

Αν δεν κάνεις το εμβόλιο δε θα πας σε καμιά αθλητική εκδήλωση, δε θα πας να διασκεδάσεις εκτός αν κάνεις rapid test και λίγο μετά αν θελήσεις να πας σε μπαράκι θα το ξανακάνεις και θα ξαναπληρώσεις. Η παρέα σου επίσης δε θα σε συνοδεύσει σε όλα αυτά, είσαι εν κατακλείδι απόβλητος και γι’ αυτό, όχι μόνο δε φταίνε οι άλλοι που σου το επέβαλλαν αλλά πρέπει εσύ να στιγματιστείς για την αντικοινωνική και ανάδελφη προς τους γύρω στάση σου.

Και αντί η αριστερά να σου δώσει βήμα, να σου δώσει δικαιώματα, να προσφύγει στα αρμόδια όργανα, να επαναστατήσει για τις πιο ακραίες διακρίσεις που γνώρισε ποτέ η ελληνική κοινωνία στη μεταπολίτευση, παρακολουθεί άφωνη τα τεκταινόμενα, εστιάζει την προσοχή της στα 150 ευρώ που δίνονται στους νέους εμβολιασμένους και παροτρύνει τους πολίτες στην επίσπευση των εμβολιασμών.

Η ταύτιση αυτή με την κυβέρνηση και το εξυφαινόμενο καθεστώς της που πολύ σύντομα θα επιβάλλει και νέο εμβολιασμό το φθινόπωρο, φθίνει καθοριστικά τον αντιπολιτευτικό λόγο της αριστεράς που προέχουσα προγραμματική αρχή είχε την προστασία του απλού πολίτη, των ευάλωτων πληθυσμών. Προφανώς βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ, με αιχμή του δόρατος τα εργασιακά, θα οξύνει τη στάση του αργότερα, βαδίζοντας προς την κάλπη.

Τότε όμως θα είναι πολύ αργά.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11.07.2021