ΑΠΟΨΕΙΣ

Η σιωπή των «γαλάζιων» βουλευτών…

 04/09/2023 10:30

Μία περίεργη σιωπή επικράτησε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Διοικητήριο. Μέσα δεν ήμουν, γιατί η συνάντηση ήταν κλειστή, αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος για την παραπάνω εκτίμηση. Ήμουν εκεί -έστω και έναν όροφο πιο κάτω- και συνομίλησα μετά το τέλος της συνάντησης σχεδόν με όλους τους συμμετέχοντες. Έτσι το συμπέρασμα είναι ασφαλές: λίγα πράγματα ειπώθηκαν από τους βουλευτές.

Μερικές κουβέντες για Μετρό, λίγη συζήτηση για το πρωθυπουργικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και το μέλλον του, αρκετό FlyOver και αναφορές σε προσλήψεις στην υγεία και τέλος. Καμία σχέση με τις ζωηρές κουβέντες σε παρόμοιες παλιότερες συναντήσεις. Τότε που η γκρίνια για τον ΟΑΣΘ ξεχείλιζε, ενώ στην ιστορία έχει μείνει η έκρηξη του Κώστα Γκιουλέκα για το ότι στο πρώτο ανασχηματισμό του Μητσοτάκη η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης ήταν μικρή.

Αντίθετα, την Τετάρτη κυριάρχησε μία περίεργη ησυχία. Και λέω περίεργη γιατί θέματα υπάρχουν. Και μάλιστα φλέγοντα. Ιδού λοιπόν, μερικές απορίες που θα μπορούσαν να τεθούν προς τον πρωθυπουργό.

Απορία πρώτη: Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα των εκλογών στη Θεσσαλονίκη; Και γιατί τα ποσοστά της ΝΔ κινήθηκαν και πάλι σε πιο χαμηλά επίπεδα; 

Απορία δεύτερη: Τι κάνουμε στο μέλλον με τη «ΝΙΚΗ»; Και γιατί ολόκληρος κομματικός μηχανισμός αλλά και οι βουλευτές δεν πήραν χαμπάρι προεκλογικά ότι στον Βορρά αναπτύσσεται ένα νέο σχήμα που διεκδικεί κομμάτι ψήφων από το κυβερνητικό κόμμα; Εδώ επιτρέψτε μου να τονίσω ότι και ο πρωθυπουργός θα είχε κάθε λόγο να θίξει το θέμα. Γιατί τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής εκτός από την έκπληξη της μεγάλης διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ περιείχαν και την έκπληξη της εκτίναξης της άκρας δεξιάς. Και το ότι κανείς από τη Θεσσαλονίκη δεν είχε ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου για το τι σημαίνει «ΝΙΚΗ» ενόχλησε πολλούς πέριξ του πρωθυπουργού, αλλά και τον ίδιο.

Απορία Νο 3. Τι γίνεται με τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Βορρά και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη; Ο πρωθυπουργός έκανε μία σύντομη αναφορά ότι το κόμμα έχει ανακοινώσει ποιους θα στηρίξει στις περιφέρειες της χώρας και τους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Αναρωτιέμαι γιατί κανείς δε σηκώθηκε να πει ότι το όλον της ΝΔ δεν είναι στοιχισμένο πίσω από τον Κωνσταντίνο Ζέρβα;

Όπως και γιατί δε ρώτησε κανείς τι γίνεται με την ΕΡΤ3, ένα θέμα που και στο παρελθόν είχε προκαλέσει ισχυρές γκρίνιες στο τοπικό στρατόπεδο:

Η συζήτηση περιορίστηκε στην πορεία υλοποίησης των έργων, όπου είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παίζει εντός έδρας. Γιατί είναι στοχοπροσηλωμένη και γιατί ό,τι θέλει να κάνει, το υλοποιεί.

Φοβάμαι όμως ότι πέραν από τις δικές μου απορίες η μεγάλη συζήτηση που πρέπει να ανοίξει στη ΝΔ για τη στρατηγική της στον Βορρά και για το πώς θα αντιμετωπισθεί η στροφή μερίδας της κοινωνίας προς συντηρητικές απόψεις που παρατηρείται ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία μένει προς το παρόν εκτός ατζέντας. Όμως είναι καλό να ανοίξει. Και όχι να μένει κάτω από το χαλί…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 03.09.2023