ΑΠΟΨΕΙΣ

H πόλη μας, με αισιόδοξη ματιά

 26/04/2022 10:00

Η επαναλειτουργία του εμβληματικού, για τη Θεσσαλονίκη, «Όλυμπος-Νάουσα» τις προσεχείς ημέρες, μαζί με άλλες ιδιωτικές επενδύσεις δείχνει πως κάτι κινείται στην πόλη μας. Είναι αλήθεια πως υπήρξαν καθυστερήσεις σε σημαντικά έργα, όπως στο Μετρό, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, αλλά δεν είναι ώρα να ξύνουμε πληγές. Η πόλη, με την έλευση σημαντικού αριθμού τουριστών, φαίνεται πως ξαναβρίσκει τους ρυθμούς της.

Μένουν να γίνουν και άλλα έργα, που έχουν δρομολογηθεί, όπως η επέκταση της παλιάς Παραλίας με κατασκευή ντεκ, η ανάπλαση του στρατοπέδου Π. Μελά, έργο ιδιαίτερης σημασίας για τη δυτική Θεσσαλονίκη, και βέβαια η υπερυψωμένη δεύτερη περιφερειακή, γνωστή και ως FlyOver. Επίσης, οσονούπω, παραδίδεται στους πολίτες η ανανεωμένη ιστορική Αγορά Μοδιάνο.

Δηλαδή, ένας σημαντικός αριθμός έργων -με πρώτο και καλύτερο το Μετρό που θα λειτουργήσει ως το τέλος του 2023, μετά από περιπέτειες 17 ετών- θα αλλάξει τη ζωή των κατοίκων της. Εννοείται πως μένουν πολλά ακόμα να γίνουν, όπως η ανάπλαση της ΔΕΘ, η μαρίνα Καλαμαριάς, η αξιοποίηση του Κυβερνείου και του παραλιακού μετώπου, η αναμόρφωση της πολύπαθης πλατείας Διοικητηρίου, καθώς και της Πλατείας Αριστοτέλους, σύμφωνα με το σχέδιο που κέρδισε στον σχετικό διαγωνισμό.

Δεν είναι λίγα αυτά που πρόκειται να γίνουν και είναι ιδιαίτερα σημαντικές και οι επενδύσεις πολυεθνικών κολοσσών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, τοπικοί φορείς και βέβαια οι επιχειρηματίες, έχουν τη συμβολή τους σε αυτό που γίνεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι απολύτως λογικό όλοι να μη συμφωνούν με όλα όσα γίνονται. Κάποιοι θα επιθυμούσαν να έχουν γίνει αλλιώς. Ή άλλοι να έχουν ακόμα υψηλότερες απαιτήσεις. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα όλοι είναι αδύνατο να συμφωνούν με όλους. Ενστάσεις υπάρχουν για το πώς θα αναπλασθεί η πλατεία Αριστοτέλους και πώς η ΔΕΘ. Για μεν την πλατεία Αριστοτέλους έχει διεξαχθεί ο διαγωνισμός και το κύρος της επιτροπής ουδείς ποτέ το αμφισβήτησε. Αν δε μας αρέσει το σχέδιο που βραβεύτηκε, de gustibus et coloribus non est disputandum. Κάθε πολίτης και μια άποψη και άκρη έτσι δε βγαίνει. Πρέπει να προχωρήσει το έργο με τις θεσμικές διαδικασίες.

Ας σημειωθεί πως το 2023 θα είναι η χρονιά των αυτοδιοικητικών εκλογών. Θα έπονται, ούτως ή άλλως, των εθνικών εκλογών κάτι που έχει τα συν και τα πλην. Στα συν είναι το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα, λόγω των εθνικών εκλογών που θα έχουν προηγηθεί, δε θα ασχοληθούν, από κάθε άποψη, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία να γίνει μια συζήτηση, απαλλαγμένη από τις κομματικές σκοπιμότητες, για τα προβλήματα της πόλης και να αναδειχθούν προσωπικότητες προερχόμενες από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το πλην είναι η ενδεχόμενη κόπωση των πολιτών από τις διπλές βουλευτικές εκλογές -ιδίως αν αυτές διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας- να προκαλέσει το μειωμένο ενδιαφέρον τους. Βέβαια, μέχρι τον Οκτώβριο του 2023 είναι μακρύς ο δρόμος. Μέχρι τότε είμαι σίγουρος πως η Θεσσαλονίκη θα έχει ήδη αρχίσει να μεταμορφώνεται και θα έχει ανακτήσει το έδαφος που έχασε εδώ και πολλά χρόνια.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23.24.04.2022