ΑΠΟΨΕΙΣ

Γκάζια για την πόλη….

 26/12/2021 21:00

Το 2021 φεύγει σε λίγες ημέρες και δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε «να φύγει και να μην ξαναγυρίσει». Η χρονιά ήταν δύσκολη, αλλά δεν ήταν αυτό το μόνο που την χαρακτήρισε. Ήταν μία χρονιά με ανατροπές και γι’ αυτό πιο περίπλοκη. Ξεκίνησε με ελπίδες που προήλθαν από το εμβόλιο και κλείνει με μια νέα παράλλαξη του ιού που δεν αρέσει σε κανένα. Το πιο αποθαρρυντικό είναι ότι ακόμη δεν μπορεί να δει κανείς φως στο τούνελ. Και ότι μετά την ανηφόρα που φέρνει το τέταρτο κύμα και η αύξηση των κρουσμάτων η κατηφόρα αργεί. Ή καλύτερα έρχεται βασανιστικά.

Τι φέρνει το 2022; Δεν θα τολμήσω να κάνω καμία πρόβλεψη. Απλά θα καταγράψω αυτά που δε θέλω να δω τους επόμενους μήνες. Πρώτον θανάτους, δεύτερον πολιτικές αντιπαραθέσεις με φόντο την πανδημία και τρίτον εκλογές.

Απορώ μάλιστα με τον Αλέξη Τσίπρα που στο τέλος της χρονιάς και σε μία συγκυρία πολύ δύσκολη για όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο είχε τη φαεινή ιδέα να ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Φανταστείτε μόνο το σενάριο να γινόταν κάτι τέτοιο πραγματικότητα. Θα είχαμε 40 ημέρες προεκλογική εκστρατεία με φόντο την πανδημία και τα πάνω κάτω σε κρούσματα και θανάτους που θα πυροδοτούσαν καθημερινά την πολιτική αντιπαράθεση. Και φυσικά καμία προσήλωση στον εθνικό στόχο που σήμερα δεν μπορεί να είναι κανείς άλλος παρά η έξοδος από την υγειονομική κρίση. Αντ’ αυτού θα είχαμε προεκλογικές συγκεντρώσεις, εντάσεις και πιθανότατα τον ίδιο νικητή.

Κακώς μάλιστα ο Μητσοτάκης απάντησε στο αίτημα του Τσίπρα, λέγοντας ότι θα ήθελε να δει το βλέμμα του αν έστω και αστειευόμενος δεχόταν το αίτημά του και προκήρυσσε εκλογές. Η απάντηση σε αυτό τον…. πολιτικό τζόγο (γιατί περί αυτού πρόκειται) περί εκλογών είναι μια και πρέπει να δίνεται από την αρχή της θητείας κάθε σοβαρής κυβέρνησης. Ότι εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή στο τέλος της τετραετίας. Τελεία και παύλα. Για να σταματήσει και αυτό το παιχνιδάκι που αρέσει στους πολιτικολογούντες της χώρας για την ημερομηνία των επόμενων εκλογών. Πολύ δε περισσότερο σήμερα που η διαχείριση της πανδημίας έχει αποδειχτεί σε μία τόσο δύσκολη υπόθεση. Οι εκλογές λοιπόν το 2023 και οι ανυπόμονοι ας περιμένουν. Οτιδήποτε άλλο συμβεί θα είναι μια μεγάλη απογοήτευση για όλους αυτούς που πίστεψαν ότι ο Μητσοτάκης θα φέρει κάτι καινούργιο στη χώρα.

Τι άλλο δε θέλω να δω το 2022; Πολλά λόγια και λίγα έργα για τη Θεσσαλονίκη. Είναι αλήθεια ότι η διαχείριση της πανδημίας πήγε κάποια πράγματα πίσω, όμως το 2022 η κυβέρνηση πρέπει να δώσει γκάζια για τη Θεσσαλονίκη. Έτσι ώστε όλα αυτά που έχει προγραμματίσει για το 2023, ανάμεσα τους το μετρό και το flyover να γίνουν πραγματικότητα. Όχι για να γίνει αυτό το θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αλλά για να κερδίσει η Θεσσαλονίκη.

Γκάζια λοιπόν, για την πόλη…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24-26 Δεκεμβρίου 2021