ΑΠΟΨΕΙΣ

Φέρτε πίσω τον Τσιόδρα!

 05/10/2020 19:00

Η πολύ δημοσιότητα είναι κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο να το διαχειρισθεί κανείς. Χρειάζεται σεμνότητα, επάρκεια, γνώσεις και μέτρο. Για να μη ξεφεύγει κανείς.

Τα λέω αυτά γιατί φαίνεται ότι δεν τηρούνται από πολλούς επιστήμονες που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια. Που τους χάνεις που τους βρίσκεις στα ΜΜΕ είναι συνεχώς. Αυτό από μόνο του αποτελεί πρόβλημα. Γιατί δεν έχουν τον χρόνο αλλά και την αφοσίωση που χρειάζεται για να κάνουν τη δουλειά τους που είναι να αναλύουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, να φτιάχνουν μοντέλα, να ενημερώνουν την πολιτική ηγεσία για τα νέα δεδομένα και να προτείνουν μέτρα, αφού πρώτα εξετάσουν τι συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ρόλος τους δεν είναι να βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Γι’ αυτή τη δουλειά, που είναι μεν ελκυστική αλλά δεν είναι απλή, χρειάζονται επιπλέον γνώσεις και χαρίσματα. Που δεν τα κατέχουν όλοι.

Χρειάζεται επίσης να υπάρχει ξεκάθαρος στόχος. Τι λέμε όταν βγαίνουμε στα κανάλια για να ενημερώσουμε τον κόσμο, τι προτάσεις αποκαλύπτουμε ότι υπάρχουν στα συρτάρια των επιστημόνων, ποια συμπεράσματα επικοινωνούμε από την πορεία της πανδημίας, πως περιγράφουμε την κατάσταση σε κάθε διαφορετική στιγμή.

Κάτι τέτοιο δυστυχώς δε συμβαίνει σήμερα. Βλέπουμε επιστήμονες, που έχουν άριστες γνώσεις, να εμφανίζονται χωρίς στόχο, να μιλούν πολύ και να μπερδεύουν τον κόσμο. Ο ένας προτείνει lockdown, ο άλλος απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, ο τρίτος καθολική χρήση μάσκας, ο τέταρτος να επιτρέπουμε στους ηλικιωμένους να ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ μόνο συγκεκριμένες ώρες.

Προσθέστε σε όλα αυτά και τη γνωστή αγωνία των ΜΜΕ μπροστά στη μάχη της τηλεθέασης, αλλά και το γεγονός ότι τουλάχιστον στη δεύτερη φάση της πανδημίας δεν υπάρχει από τη μεριά της πολιτείας ένας ενιαίος και ξεκάθαρος στόχος για το που πάμε, οπότε ο… μύλος είναι μεγάλος. Γιατί πέραν όλων αυτών υπάρχει και το ουσιαστικό ζήτημα που σήμερα δεν είναι άλλο από τα αυξημένα κρούσματα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα η κυβέρνηση είναι να φρενάρει όλους τους επιστήμονες που έχουν γίνει τηλεμαϊντανοί και να σταματήσει την καθημερινή οχλαγωγία τους στα ΜΜΕ. Και να αφιερώσει χρόνο στα επικοινωνιακά ζητήματα της διαχείρισης της πανδημίας που είναι εξίσου κρίσιμα με τα επιχειρησιακά και τα υγειονομικά. Γιατί αλλιώς ταρακουνάς τους παππούδες και αλλιώς απευθύνεσαι στη νέα γενιά. Άλλη τακτική ακολουθείς όταν είσαι στο παρά πέντε πριν από το lockdown και αλλιώς όταν έχεις ακόμη μερικά περιοριστικά μέτρα στη φαρέτρα σου. Και αλλιώς κινείσαι όταν το πρόβλημα είναι κυρίως τα πολλά κρούσματα στους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ας φροντίσει η κυβέρνηση να πείσει το Σωτήρη Τσιόδρα επιστρέψει. Είναι σήμερα κάτι παραπάνω από απαραίτητος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Οκτωβρίου 2020

Δημοφιλείς Απόψεις