ΑΠΟΨΕΙΣ

Έτσι ξαφνικά

 02/06/2021 11:00

Εκεί που οι ΜΕΘ στέναζαν από την πληθώρα των περιστατικών, εκεί που οι εκκλήσεις των κυβερνητικών παραγόντων για αυστηρή τήρηση των μέτρων έπαιρναν κι έδιναν, εκεί που οι γιατροί, λοιμωξιολόγοι και μη, ωρυόταν για τους κινδύνους καθολικής εκτροπής από τις μεταλλάξεις του ιού, ξαφνικά όλα τούτα κόπασαν ως δια μαγείας. Καμιά εικόνα από τις εντατικές, καμιά αγωνιώδης δήλωση για την επικινδυνότητα των μεταλλάξεων, καμιά συζήτηση για τέταρτο κύμα πανδημίας. 

Ασφαλώς όλοι προσδοκούμε μια καλύτερη εποχή, ένα πιο ευοίωνο μέλλον, μια απαρχή ζωής πιο αισιόδοξη. Η άνοιξη εξάλλου ενεργοποιεί αισθήματα ευφορίας και απόλαυσης. Αυτά αν συνδυαστούν με την ελευθερία να τα εμφυτεύσεις πληρέστερα στην ψυχική σου προδιάθεση, τότε αναπτύσσεται πράγματι ένα ιδιαίτερα θετικό περιβάλλον ζωής και δράσης. 

Η κοινωνική πραγματικότητα όμως έχει άλλους όρους μη συμβατούς με όλα αυτά που κατάντησαν συναισθηματικά ενεργούμενα της κυβέρνησης για τον κατευνασμό των πολιτών. Αν όντως τα πράγματα έβαιναν καλύτερα, αυτό όφειλε ο πρωθυπουργός να μας το αποδείξει με επιχειρήματα. 

Να μας πει σε ποια θέση βρισκόμαστε από άποψη θανάτων συγκριτικά με τον πληθυσμό μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, που κινούνται ποσοστιαία οι εμβολιασμοί σε σχέση με την ΕΕ, πως αντέχουν οι ΜΕΘ όταν μέχρι πρότινος με τους ίδιους διασωληνωμένους και κρούσματα αλλά και με μονοψήφιο αριθμό νεκρών, ακούγαμε κραυγές αγωνίας. Τώρα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί τέτοιας μορφής ζητήματα δεν αναδεικνύονται, ούτε καν συζητιούνται. 

Η απάντηση είναι ότι και ως προς τα ατομικά δικαιώματα-ελευθερίες, όπως και σε όλα τα παραπάνω, είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη έχοντας πίσω μας μόνο την Ουγγαρία του Ορμπάν και τη Μάλτα. Κι επειδή ακριβώς οι δείκτες της υγειονομικής κρίσης νοσούν κι αυτοί αλλά και οι συνακόλουθοι της οικονομίας βρίσκονται στην εντατική, έρχονται τώρα οι καταιγιστικές δηλώσεις των υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού πως όλα βαίνουν καλώς. 

Πως όλα τα’ άλλα ανήκουν στο παρελθόν, πως ο ζόφος και η ταλαιπωρία των πολιτών παρήλθε, πως η οικονομία ετοιμάζεται για απογείωση και γενικά πως η χώρα ανθεί και λουλουδίζει. Και όλα μαζί αυτά έτσι ξαφνικά! Στην κοινωνία όμως εναπόκειται η τελική κρίση των όσων συμβαίνουν και όσων μέλλεται αναπόφευκτα να συμβούν.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Μαΐου 2021